BIZTONSÁG MINDENEK FELETT: Fogászati ellátás a koronavírus idején

A koronavírus terjedése miatt az élet szinte minden területén új kihívásokkal kell szembenéznünk. Nem kivétel ez alól az egészségügyi ellátás, azon belül a fogászat sem. Amikor az általunk tapasztalt új kihívásokról beszélünk, elsősorban nem is a vírus elleni védekezésre gondolunk, hiszen a fogászatok mindig is rendkívül szigorú egészségügyi és higiénés szabályokat betartva működtek a Nil nocere! (Soha ne árts!) elv alapján.

Ami számunkra tényleges újdonság, az a pácienseinkben felmerülő kételyek, aggályok, bizonytalanságok. Szerencsére sokan közülük megtisztelnek bennünket annyira a bizalmukkal, hogy mernek kérdezni. Így mi megkapjuk a lehetőséget arra, hogy reagálhassunk és eloszlathassuk a felesleges aggodalmakat.

Kiválogattuk az elmúlt hónapokban hozzánk befutott kérdések közül a legfontosabbakat, és szakembereinkkel, klinikánk vezetőségével közösen megválaszoltuk azokat. Azt szeretnénk, hogy Önök végre tisztán láthassanak, és elhiggyék, hogy a fogászati kezelés semmivel sem jár nagyobb kockázattal, mint bármilyen egyéb, akár napi szinten végzett tevékenység!

Mi az, ami garantálja a biztonságos fogászati kezelést?

A magukra valamit is adó fogászatok – így a mi rendelőnk is – már eleve, a COVID-19 megjelenése előtt úgy működtek, olyan szabályok szerint dolgoztak, mintha minden kezelésre érkező páciens potenciális fertőző beteg volna, például HIV- vagy Hepatitis C-hordozó. Mindig is meg kellett óvnunk pácienseinket és munkatársainkat egy lehetséges keresztfertőződés ellen. Most annyi történik, hogy az eleve „vírusbiztos” szabályokon még tovább szigorítottunk.

Tartok attól, hogy éppen a fogászati kezelés során kapom el a koronavírus-fertőzést. Mi arra a garancia, hogy ez nem történhet meg?

100%-os garancia nincs erre. De máshol sincs: sem a bevásárlóközpontban, sem a BKV járatain, sem az iskolában. Mégis naponta járunk bevásárolni, közlekedünk és elvisszük a gyereket az iskolába. Mert az élet nem állhat meg. És a fent említett helyszínek, szituációk bizonyítottan veszélyesebbek a COVID-19 szempontjából, mint a fertőzések megakadályozására mindig is felkészült, és 2020 tavasza óta, ha lehet, az eddigieknél is szigorúbb szabályok szerint működő fogászatok. A fogászat e szempontból kiemelkedően biztonságos területnek számít, talán nem véletlen, hogy nincs olyan hivatalos információ a birtokunkban, mely szerint akár egyetlen fogászat is gócponttá vált volna járványügyi szempontból – és most nem csak a hazai fogászatokról beszélünk, hanem az egész világról. Mi a Madenta munkatársaiként biztosak vagyunk abban, hogy a hónapok óta érvényben lévő, maradéktalanul végrehajtott és eddig maximálisan eredményesnek bizonyuló protokollunk teljes védelmet nyújt mind munkatársaink, mind a hozzánk érkező páciensek számára.

Kijelenthetjük, hogy a fogorvosnál tett látogatás igen alacsony kockázati szintű tevékenységnek számít. (ld. napi.hu infografika)

Az első hullám fényében, amikor mindenkit váratlanul ért a fogászatok bezárása, érdemes belevágni most egy olyan hosszadalmasnak ígérkező, komplex fogászati kezelésbe, mint például egy implantáció, fogszabályozás stb.?

A válaszunk határozott IGEN! Egyrészt nem hisszük, hogy még egyszer ennyire súlyos szigorításokkal sújtanák az iparágat, hiszen amióta újraindulhatott a fogászati ellátás, a rendelők folyamatosan bizonyítanak azzal, hogy egyetlen, fogászaton bekövetkező fertőzésről sem érkezett hír. Másrészt, ha mégis, valamilyen ok miatt hasonlóan kemény intézkedések bevezetése mellett döntenének az illetékes szervek, az efféle drasztikus megszorítások nem tarthatók fent tovább, mint egy hónap, hat hét. Vagyis, ha be is következik a legrosszabb – mi hisszük, hogy nem fog! – akkor is legfeljebb ennyit csúsznak a megkezdett kezelések. Ennyi időnek pedig szakmai szempontból még nincs jelentősége. A hónapokig tartó halogatásnak viszont igen: ez idő alatt a kis lyuk akkorára nőhet, hogy a fog már gyökérkezelésre szorul a sima tömés helyett, a foghiány alatt visszafordíthatatlan mértékben sorvadhat a csont, az íny stb. Mindenképpen arra buzdítjuk Önöket, hogy ha fogászati gondjaik vannak, ne halogassák tovább, bátran keressék fel rendelőnket és vágjanak bele a szükséges kezelésbe!

Idős / ingatag egészségi állapotban lévők vállalhatják a szükséges fogászati beavatkozást?

A fentiek értelmében nyugodtan. Már csak azért is, mert a fogkövön megtelepedő baktériumok, a fogágyban lévő gyulladás, az egyéb parodontológiai problémák a teljes immunrendszerre kihatnak, gyengítik azt, akár a szívet is megtámadják; vagyis, ha kezeletlen fogászati problémákkal ér el valakit a vírus, nagyobb eséllyel lesznek súlyos következményei, szövődményei a fertőzésnek, mint egészséges, kezelt szájüreg esetén.

Milyen esetben kérnek a páciensektől negatív tesztet?

Az altatásban, bódításban végzett kezelések esetén a páciensnek egy 3-5 naposnál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkeznie. Egyéb esetekben tesztet nem kérünk, de érkezéskor hőmérsékletét ellenőrizzük, illetve aláíratunk egy nyilatkozatot arról, hogy tüneteket nem észlel magán, nem érintkezett bizonyítottan fertőzött személlyel stb.

Milyen sterilizálót használnak, ami megfelel az EU-feltételeknek?

Az ózon köztudottan rendkívül hatékony a különböző kórokozók ellen, és bizonyított az is, hogy a koronavírust is képes elpusztítani. A rendelőkben a megfelelő légtechnika mellett különböző szűrőberendezéseket és az ózont is használjuk a levegő fertőtlenítésére. A műszerek, eszközök sterilizálására az EU-előírásoknak megfelelő autoklávot alkalmazunk.

Milyen esetekben szükséges lemondani az időpontot?

Amennyiben a koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalják magukon (pl. szaglás elvesztése, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom, fáradékonyság), kérjük, mondják le időpontjukat! Ugyanígy járjanak el akkor is, ha érintkeztek bizonyítottan fertőzött személlyel, vagy ha az elmúlt két hétben külföldön jártak. Semmiféle szankciót nem alkalmazunk akkor sem, ha a kezelés napjának reggelén jelzik nekünk a lemondást, inkább megköszönjük a felelősségteljes viselkedést, és mielőbbi új időpontot keresünk a beavatkozás elvégzésére!

Mi van, ha a kezelés utáni napokban tüneteim jelentkeznek? Hogyan lehet ilyen esetben kizárni, hogy a klinikán kaptam el a fertőzést?

Mint már említettük, jelenleg talán a lelkiismeretes szakemberek által működtetett, jól felszerelt, tiszta, rendszeresen fertőtlenített fogorvosi rendelők számítanak az egyik legbiztonságosabb helynek az élet területei közül. Sokkal nagyobb az esélye, hogy hozzánk érkezve, tőlünk távozva, egy boltban, a metrón vagy a munkahelyi büfében fertőződik meg valaki, mint hogy a rendelőben töltött idő alatt.

Van-e olyan extra díjtétele a bevezetett óvintézkedéseknek, amelyet a páciensekre hárítanak?

Klinikánk az infekciókontroll díját átvállalja a páciensektől.

Mi a garancia arra, hogy a pácienseket fogadó recepciós vagy a kezelőorvos, annak asszisztense nem vírushordozó?

Kollégáink csakis egészséges állapotban vállalják a munkát; bármilyen tünet esetén inkább otthon maradnak. Munkatársaink hőmérsékletét rendszeresen, napi szinten mérjük, és random tesztelésnek vetjük őket alá. De még valamit el kell mondanunk: még ha vírushordozó is lenne valamelyik orvosunk, asszisztensünk vagy dentálhigiénikusunk, az érvényben lévő szigorú járványügyi szabályaink, valamint a munkatársaink által a beavatkozások során viselt egyszer használatos vagy rendszeresen ózonnal fertőtlenített védőfelszerelések (FFPP 2/3 maszkok, egyszer használatos köpenyek, steril és izoláló kesztyűk, légmentes szemüvegek, plexi arcvédő pajzsok stb.) gyakorlatilag kizárják a vírus továbbadásának lehetőségét.

További kérdései vannak a témában? Ne hezitáljon elküldeni nekünk az [email protected] email címre, hogy azokat is megválaszolhassuk!