SmileWarp: A fog, jövő időben

Címkék: , , , , , ,

Mosolyunk a védjegyünk; teljesen egyedi, akárcsak az ujjlenyomatunk. Hétmilliárd embernek hétmilliárd különböző típusú, alakú, állású fogazata van. Hogyan is lehetne elegendő e sokszínűség lefedésére az a néhány elérhető sablon, amit általában a fogsor rekonstrukciójára használnak?

Tudtad?

Ma egy ember fogazatának visszaépítésekor a szakemberek összesen maximum húsz előre gyártott mintából választhatnak – vagyis körülbelül minden huszadik fogazatvesztett ember ugyanazt a mosolyt kapja a fogpótlás során!  És lehet, hogy ezek a fogazatok tökéletesek, de felmerül a kérdés: tökéletesek legyünk vagy inkább önmagunk? Őrizd meg egyediséged, egyéniséged, azt a karaktert, ami igazán Te vagy! A SmileWarp legfőbb üzenete:

„Belőled csak egy van!”

 

A SmileWarp ötlete kollégánk, dr. Nagy Árpád fejéből pattant ki. Ő egyszerre gyakorlati és elméleti ember. Egyrészt remek manuális készségekkel megáldott rutinos fogorvos, másrészt egy folyamatosan az újdonságokon, fejlesztéseken agyaló feltaláló alkat, problémamegoldó típus.

A SmileWarp is egy visszatérő problémára válaszul született. A felvetés, amivel dr. Nagy Árpád oly sokszor szembesült már praxisa során, az volt, hogy ha baj éri valakinek a fogsorát, akkor nehéz visszaállítani az eredeti állapotot, azt a fogazatot, mosolyt, ami igazán harmóniában van a teljes arccal, az egyéniséggel, hiszen az orvosnak sokszor kevés vagy semennyi információja sincs arról, hogyan is néztek ki pontosan az eredeti fogak.

„Ismerős történet: gyönyörű koronák, újraépített mosoly, és mégis csalódott páciens – meséli dr. Nagy Árpád. Rá kellett jönnöm, hogy hiába tökéletes a tökéletes, ha más ember mosolyog ránk vissza a tükörből.”

Vagyis az ötlet szinte adta magát, ahogyan a megvalósítás is. „Mi nem egy új technológiát alkottunk meg, hanem egy már létezőt kezdtünk el másképp használni. Egyfajta paradigmaváltást hajtottunk végre – magyarázza Árpád. A lényeg, hogy ne akkor készüljön az emberek fogáról lenyomat, amikor már megtörtént a baj (például kopás, fogágybetegség, trauma, csontleépülés, esetleg kemoterápia miatti fogágyleépülés), hanem akkor, amikor még minden rendben van, amikor még jó eséllyel évekig nem is lesz szükség a lenyomat felhasználására.”

Az őssejtbankok elvén alapuló Smilewarp eljárás a fogászat világában egyedülálló módon teszi lehetővé a protetikai prevenciót: lehetőséget nyújt a mosoly digitális lementésére, tárolására és a jövőbeli újbóli kivitelezésére. Mivel megőrzi az egyénre jellemző egyedi mintákat, formákat, kapcsolódásokat és rekonstruálhatóvá teszi azokat, így a korral járó vagy baleset, betegségek következményeként történő fogkopás és fogvesztés utáni szájrehabilitáció során a legtermészetesebb, leghitelesebb, legszebb állapot állítható vissza.

A SmileWarp kinek lehet fontos?

  • Például Neked, ha tartasz a protetikai pótlásoktól, koronáktól, hidaktól, kivehető pótlásoktól, mert testidegennek érzed, művinek találod a sablonok alapján készült végeredményt.
  • Vagy Neked, ha egy fogászati beavatkozás (pl. fogszabályozás, fogsor-rehabilitáció) során végre olyan fogsort kaptál, amilyenről korábban csak álmodtál, és az új mosolyodat szeretnéd megőrizni, későbbi fogvesztés után is rekonstruálhatóvá tenni.
  • De Neked is, ha a szád a munkaeszközöd, mert mondjuk egyetemi oktatóként, tanárként, színészként, politikusként a beszédből élsz, vagy zenészként fúvós hangszeren játszol, esetleg modellkedsz.
  • Sőt, Neked is, ha akár professzionális, akár hobbi szinten sérülésveszélyes sportot űzöl (kézilabda, rögbi, jégkorong, boksz, egyéb extrém sportok). Egy hokicsapat tagjai, akik megkeresték Árpádot, elmesélték neki, hogy a csapat éves szinten minimum négy fogat elveszít.
  • A lementett mosoly nem csak a pácienseknek, de a fogorvosoknak is óriási segítséget nyújt fogpótlások, parodontológiai kezelések, implantációk alkalmával; teljes foghiány esetén pedig egyenesen felbecsülhetetlen értékű lehet, hiszen a szakemberek egyébként csak kevés támponttal rendelkeznének az ideális fogsor elkészítéséhez.

„A név a timewarp-ra utal, aminek a jelentése időhurok. Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy képesek vagyunk az időtől függetleníteni mosolyunk természetes megjelenítését.”

Mosoly szépül, lélek épül

Dr. Nagy Árpád fogépítésznek mondja magát, de munkájával a páciensek lelkét is építi, önértékelésüket támogatja.

„Azért dolgozom, hogy emeljek az emberek életminőségén a mosolyuk visszaadásával, esetleg javításával. Egyenlőbbekké és helyzetükben magabiztosabbá szeretném tenni őket, támaszt adni az önmegvalósításhoz – és a természetes, szép mosoly rengeteget segíthet ebben. Fogorvosként számtalanszor voltam már elképesztő önbizalom fel- vagy épp újraépülések szemtanúja!

A SmileWarppal konzerválom és biztosítom a természetességet. Nem kell az évek múlása miatt kompromisszumot kötni a mosolyunk esztétikájában; nem szükségszerű, hogy az öregedéssel elveszítsük eredeti arcprofilunkat, egyediségünket, hiszen a digitális mosolytárolás segítségével bármikor az eredetivel akár teljesen megegyező minőségű és esztétikájú fogakkal lehet újra teljes a pácienseim élete.”

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a SmileWarp azokhoz nem szól, akik pont, hogy változtatni szeretnének az eredeti fogsorukhoz képest, mert sosem voltak elégedettek annak kinézetével, működésével! Mivel ez egy digitális rendszer, így lehetővé teszi a változtatni akarók számára, hogy a szakember még a képernyőn, digitálisan megtervezze, majd szemléltesse végrehajtandó korrekciót. Vagyis a páciens még azelőtt láthatja az új mosolyát, hogy valóban elkészülne a rendszerint igen drága fogmű; sőt, beleszólhat a tervezés folyamatába is.

Dr. Nagy Árpád nem fél nagyot álmodni. „Magyarországon kívül Írországban, az Egyesült Királyságban és Norvégiában már jelen vagyunk; úgy tervezem, hogy öt éven belül legalább öt országban lesz elérhető a szolgáltatás – mondja, majd továbbmegy. Szeretném, ha egy évtized múlva bizonyos országokban természetessé válna, hogy minden 20. életévet betöltött ember rendelkezik tárolt digitális fogtérképpel. Ezt jelenleg főleg Norvégiában, Svédországban és Németországban látom megvalósíthatónak.”

 

Nem csak olvasna, de hallana is erről a jövőbe mutató fejlesztésről?

 

Tekintse meg rövid videónkat!