Lokátoros fogsor: fix megoldás teljes foghiányra is, csontpótlás nélkül

A fogászati probléma

Hetvenkét esztendős páciensünk menthetetlen fogait már eltávolították, mire velünk felvette a kapcsolatot. Kivehető protézissel élt, ami felett – ahogyan a felső fotó is tanúsítja – eljárt az idő. Állkapocscsontja sorvadásnak indult, így a hagyományos implantáció, amikor állcsontonként 6-8 implantátum tart egy teljes hidat, kizárólag csontpótlással együtt jött volna szóba. Az All-on-4® beavatkozás, amikor 4 implantátumot ültetünk be csontpótlás nélkül, csakis az alsó állcsonton lett volna megvalósítható, a felső íven még e forradalmi eljáráshoz sem volt elegendő a rendelkezésre álló csontvastagság. Az All-on-4®-t ezért vetettük el; a hagyományos implantációhoz szükséges csontpótlást pedig a páciens nem vállalta. Más megoldást kellett keresnünk.     

A probléma megoldása

A felső fogsor pótlását a rendelkezésünkre álló csont keskenysége miatt kivehető protézissel oldottuk meg. 
Alulra a kivehető protézisnél jóval kevesebb kompromisszumot jelentő lokátoros fogsort javasoltuk. A lokátoros fogsor – hasonlóan a talán közismertebb stéges fogsorhoz – egy „hibrid” megoldás: a fogsor implantátumokhoz rögzített (általában négy csavar beültetése szükséges ennél a típusnál), tehát stabil; ugyanakkor kivehető, sőt, ki is kell venni tisztításkor.
Beültettük a 4 implantátumot, amelyekbe a gyógyulási idő (osszeointegráció) letelte után becsavartuk a lokátor felépítményt; a gondosan megtervezett fogpótlást közvetlenül ezen rögzítettük. 

Eredmény

A teljes rehabilitáció 7 hónapot vett igénybe, ez idő alatt a férfi háromszor járt nálunk. A lokátoros megoldással csontpótlás nélkül és költséghatékonyan biztosítottunk számára egy fix alsó fogsort, ami olyannyira stabil, hogy páciensünk alvás közben is viselheti. Egyedül szájápolás során kell kivenni és úgy megmosni. A fogsor-rész egyszerűen leszedhető, majd könnyedén visszapattintható a szájban fixen elhelyezett lokátor felépítményre; a művelet az idős férfinak sem okoz problémát. A szájban maradó elemek gondozása a természetes fogazathoz hasonlóan történik.
És hogy a felső fogsorról is szót ejtsünk: az innovatív anyagból készült kivehető protézis is esztétikus és kényelmes viseletet jelent páciensünk számára. Nem csoda, hogy a férfi maximálisan elégedetten és boldogan távozott rendelőnkből. 

Visszahívást kérek!