MI A FOGÁSZATI HÉJ?

A fogászati héj a fogak elülső, ajak felőli felszínére helyezett rendkívül vékony (kb. fél mm) fogpótlás, ami elsődlegesen esztétikai problémák, valamint apró foghiányok, kisebb sérülések korrekcióját teszi lehetővé. Mivel a héj nem borítja be a fog minden felszínét csak az elülső felületet – valamint részben az oldalsó és hátsó felszínt -, ezért előkészítéskor a fog minimális preparálást (csiszolást) igényel. A héjak készülhetnek kompozitból (direkt héj) vagy porcelánból (indirekt héj).

MINDENT A FOGÁSZATI HÉJAKRÓL!

Egy csokorba gyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszainkat, melyek segítségével Ön minden fontos és hasznos információt megtudhat a fogászati héjakról!

 • Kinek javasolt?

  Fogai alapvetően egészségesek, de elégedetlen a látványukkal? Netán apróbb sérülések, elváltozások vannak rajtuk?

  A fogászati héjak számos esetben nyújtanak kiváló megoldást. Leginkább a frontfogak esztétikai kezelésére alkalmazzuk például szuvasodás, zománchiba és a fogak közötti rés esetén. Akkor is a porcelán héjat választjuk, ha a páciens nem elégedett a fogai méretével, alakjával, vagy olyan kisebb helyzeti rendellenességeket szeretne megszüntetni, melyekhez nem szükséges a fogszabályozó kezelés. A fogfehérítéssel már nem orvosolható elszíneződések is eltüntethetők ezzel az eljárással.

 • A különbség direkt és indirekt héj között

  A direkt (kompozit) héj esztétikus, fényre kötő, fehér színű tömőanyagból készül. Direkt héj esetében nincs szükség lenyomatvételre és fogtechnikusi munkára, mert a héjat a fogszakorvos a rendelőben el tudja készíteni, természetesen mindig egyénre szabottan. Ez azt jelenti, hogy a direkt héj a leggyorsabb válasz az elszíneződött, a kedvezőtlen alakú vagy réses fogakra, hiszen ezzel az eljárással a megújult mosoly egy ülésben elérhető!

  Az indirekt héjak elkészítéséhez fogtechnikai munkára is szüksége van, elnevezésük is innen ered. A frontfogakra vékony porcelán (kerámia) héj kerül, melynek színe és áttetszősége megegyezik a saját fogakéval. A laboratóriumi körülményeknek köszönhetően a kerámia héj egységesebb megjelenésű, mint a direkt héj, és pontosabb is, így az eljárás alkalmazásával természetes hatású fogsorra tehetünk szert. A kerámia héj fémmentes és hipoallergén. Az indirekt héj a legmagasabb esztétikai igényeknek is megfelelő és tartós válasz az elszíneződött, a kedvezőtlen alakú vagy réses fogakra. Indirekt héjjal a tökéletes mosoly két ülésben, akár 1 hét leforgása alatt elérhető!

 • IPS e.max - a héjkerámiák non plus ultrája

  Ha egészséges a fogsora, ám javítana az esztétikáján, méghozzá a lehető legmagasabb színvonalon, akkor az e.max héjkerámiát Önnek találták ki! A vékony porcelán héjjal a meglévő fogak minimális előkészítésével (kis mértékű, csak a zománcot érintő csiszolással) kapunk esztétikailag kifogástalan mosolyt. A teljesen fémmentes héj nem csak gyönyörű és élethű, de szilárd, minőségi alapanyagból készül, így hosszú távú megoldást kínál.

 • Fogászati héjak ápolása

  A fogászati héjak élettartama megfelelő szájhigiénia mellett általában 3-10 év (direkt héj: 3-5, indirekt héj: akár 10 év). Tisztításukhoz puha sörtéjű fogkefe és a fogzománchoz kíméletes fogkrém ajánlott. Fogmosáskor a fogközök tisztítására is fordítsunk kiemelt figyelmet. Fontos, hogy az íny egészséges állapota fennmaradjon, mert a gyulladás miatt visszahúzódó fogíny esetében láthatóvá válik a héj és a fog találkozási pontja. Ilyen esetben általában új héj készítésére van szükség. A vékony lemezkék csak a fog elülső felszínét borítják, vagyis a fog belső felülete ugyanúgy szuvasodhat, ezért érdemes annak ápolására is kiemelt figyelmet fordítani, és rendszeresen ellenőriztetni a fogorvosunkkal.

 • Amire még érdemes figyelni

  A vékony héjak sérülékenyek, könnyen megrepednek, lepattannak, ezért kerüljük a rossz szokásokon alapuló extrém mechanikai hatásokat, mint pl. a körömrágás, ceruzavégrágás, pisztáciatörés foggal. A héjak a hőhatásra is érzékenyek: megpattanhatnak, ha nagyon forró étellel vagy itallal érintkeznek, de ugyanígy reagálhatnak a hirtelen hőmérsékletváltozásra, amikor forró és hideg hatás egyszerre vagy nagyon rövid időn belül éri a fogfelszínt.

 • Van, hogy a fogászati héj nem nyújt megoldást?

  Igen. Bizonyos esetekben nem ez az eljárás nyújtja a megoldást. Például, ha az elülső fogak oly mértékben károsodtak, hogy az már a rágást is korlátozza, inkább a korona alkalmazását ajánljuk, mint ahogyan jelentős esztétikai eltérések – pl. túl nagy rés, erős elszíneződés, elszürkült gyökérkezelt fog – esetén is. Nagy tömések, bizonyos harapási rendellenességek meglétekor sem a héj az üdvözítő megoldás, mint ahogy nem alkalmazzuk hiányos szájhigiénia esetén, erős éjszakai fogcsikorgatáskor, vagy ha gyulladt az íny, illetve a fogágy, mivel ilyen esetben először magát a gyulladást kell kezelni. Ha a páciens olyan sportot űz, amelyhez fogvédő sínt használ, esetleg valamilyen fúvós hangszeren játszik, a héjak csak korlátozott keretek között alkalmazhatók.

Hollywood elérhetetlen?

Nem, ha a Madentát választja! Velünk már egy hét alatt, de akár egyetlen fogászati ülés során természetes hatású, üde és fiatalos mosolyra tehet szert, amellyel úgy ragyoghat, akár egy filmsztár! És ehhez nem is kell Hollywoodig utaznia és filmes karrierbe kezdenie. Elég, ha felkeresi fogászatunkat, ahol az esztétikai fogászat kiváló szakemberei a kezelések széles spektrumával várják Önt. Ezek közül is kiemelkedik a legfeljebb minimális beavatkozást igénylő, teljesen fájdalommentes, ráadásul pénztárcabarát megoldás, a fogászati héj, amellyel akár egy hét alatt megvalósítjuk álmát, a ragyogóan üde és természetes hatású mosolyt.

Jelentkezzen be most konzultációra!

A kezelés menete

Nagyágyúkkal

a lefegyverző mosolyért!

Dr. Tóth Zsuzsanna

Gimnázium óta az orvosi pályára készült. Olyan irányt keresett, ahol kamatoztathatja kézügyességét, kreativitását, szépérzékét. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán diplomázott 2002-ben, majd fog- és szájbetegségek szakvizsgát tett. Kezdettől azok a területek érdekelték, ahol a prevenció, a helyreállítás és az esztétika harmonikus egységet alkot (konzerváló fogászat, fogpótlás, protetika). A folytonos megújulásra, előrelépésre való igény jellemzi, szüksége van kihívásokra, a következő lépcsőfokra: a fogászat állandóan változó, fejlődő világában ezt biztosítottnak érzi. Az esztétikai fogászatban a komplexitás mellett megtalálja az elmélyülésre, az analizálásra való lehetőségeket, azokat a finomságokat, melyektől úgy érzi, még többet tud nyújtani a páciensnek. Szívesen dolgozik a Smylist mosolytervező szoftverrel.

„A fogorvosi székben mindig ott ül egy ember saját karakterrel, igényekkel, lehetőségekkel. A szakmai elvárásaim és elképzeléseim mellett ez is nagyon fontos tétel akkor, amikor belekezdek egy kezelésbe.”

Technológia

ÉS EZ MÉG NEM MINDEN...

Jelentkezzen be most
konzultációra!