A fogszabályozás

Fogszabályozás alatt a fogazat és az állcsontok rendellenességeinek felismerését, korrigálását és megelőzését értjük. A kezelés célja a szabályos fogazat kialakítása, valamint a harapási rendellenességek korrigálása, hogy a fogsor megfelelően funkcionáljon, a mosoly esztétikussá váljon – gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Fejfájás, nyelési, légzési nehézségek, a testtartás megváltozása, logopédiai problémák, fülcsengés – a háttérben sokszor a rendezetlen fogak állnak. A fogszabályzás tehát nem csak esztétikai problémákat orvosol, és sosem késő elkezdeni.

Az öröklött tényezők mellett a gyermekkori szokások (ujjszopás, hosszú ideig tartó cumihasználat), mechanikai behatások, balesetek vagy különböző betegségek is szerepet játszhatnak a szabálytalan fogsor kialakulásában.

Rövidre vágva!

Még egy fogászati kezelés alatt is repülhet az idő, különösen, ha az ember olyan jó kezekben van, mint Eszter dr. Borsos Gabriellánál, a Madenta fogszabályozó főorvosánál. Természetesen az életben a fogszabályozó készülék felhelyezése a felső fogsorra valamivel tovább tartott, mint a videón, de az eljárás az első pillanattól az utolsóig, a tanácsadást is beleértve, nem vett igénybe többet 45 percnél. Nem véletlenül mondjuk:

Fogszabályozás rövidebb idő alatt?

A Madentával lehetséges!

Minden, amit a fogszabályozásról tudni érdemes!

Most mindenre megadjuk a választ, ami csak felmerülhet Önben a fogszabályozással kapcsolatban.

 • Fontos a fogszabályozás?

  Ez az a kérdés, amire, ha röviden akarunk válaszolni, csak annyit mondhatunk: nagyon is! Ha meg akarjuk indokolni a válaszunkat, akár egy könyvet is megtölthetnénk, annyi oka van annak, miért szükséges a szabálytalan fogazat korrigálása!

  Tudta például, hogy a rendezetlen fogazat sokkal nehezebben tisztítható? A torlódott fogak körül könnyebben halmozódik fel a lepedék, jelenik meg a fogkő, ami a rossz lehelet, a fogszuvasodás és fogínybetegségek, végső soron a fogvesztés melegágya. Hát azt, hogy a kiálló fogak sokkal könnyebben sérülnek, törnek le? És gondolta volna, hogy amikor a fogak nem állnak megfelelően egymáshoz képest, az az egyes fogak túlterhelődését, fájdalmas állkapocsízületi problémák megjelenését eredményezi? A fellépő rágási zavar kihat az emésztőrendszeri és az általános tápláltsági, ezáltal a teljes egészségi állapotra. A rossz harapási forma kényszerhelyzetben tartja az alsó állcsontot, lassú, alattomos láncreakciót indítva be ezzel, aminek a vége folyamatosan befeszülő állkapocsízület és nyakizmok, krónikus fejfájás, légzési, nyelési, sőt beszéd- és hangképzési zavarok okozói is lehetnek.

  A fogszabályozás segítségével szerencsére ma már orvosolhatjuk a legtöbb elváltozást: a kóros harapási eltéréseket (pl. nyitott, kereszt- vagy mélyharapás), az esztétikai problémákat (pl. torlódás, rések a fogak között, elfordult vagy hiányzó fogak), illetve egyéb funkcionális deficiteket (fogcsikorgatás, állkapocs ízületi fájdalmak, nyelvlökéses nyelés, stb.) is.

 • Miben más a fogszabályozás ma, mint régen?

  Nagyon sokban. Óriási változás, hogy a sokáig egyetlen megoldást jelentő, hagyományos fém fogszabályozókhoz képest ma már esztétikus, akár szinte láthatatlan megoldások sokaságából lehet választani, melyekkel a fogszabályozás gyorsabb, kényelmesebb folyamat.

  Ha valaki ragaszkodik a hagyományos eljáráshoz, ám esztétikában valami másra, különlegesre, exkluzívra vágyik, annak ott az arany árnyalatú fogszabályzó. Számos típusnak – így az Alexander készüléknek is – létezik arany variánsa. Az „arany fogszabályozók” ugyanolyan hatékonyak, mint hagyományos fém társaik, viszont megjelenésük különlegesebb, stílusosabb. Szépség, letisztultság, elegancia, exkluzivitás – a Madentában az elsők között érhető el a legújabb fogszabályozási trend, az arany árnyalatú fogszabályozó készülék!

  A másik minőségi ugrás a digitalizáció hozadéka. A munka jelentős része ma már virtuálisan és online folyik, amely sokkal gördülékenyebbé és precízebbé teszi a fogszabályozást. Egyes szoftverek, mint például a rendelőnkben is elérhető, az Invisalign® rendszerhez alkalmazott ClinCheck® vagy a Damon Insignia® készülékekhez kötődő Insignia® Advanced Smile Design® szoftver segítségével virtuális 3D kezelési terv készül a fogszabályozás menetéről. Ezek a szoftverek megjelenítik azon mozgások sorozatát, melyeken a fogak végighaladnak a szabályozás során, így előre látható, hogyan néz majd ki a fogsor a kezelés végeztével.

 • Mit takar az esztétikus fogszabályozás?

  Ma már számos modern készülék áll rendelkezésünkre, melyek esztétikusabbak, kényelmesebbek és kíméletesebbek, mint hagyományos fém elődeik, emellett pedig gyors és látványos eredmény érhető el velük! Esztétikusnak akkor nevezzük a fogszabályozást, ha az a lehető legkevésbé észrevehető, így nem befolyásolja a megjelenést. Mostanra mind a rögzített, mind a kivehető készülékek képesek ezt elérni. A külső felszínre ragasztott, áttetsző porcelánból készült brackettekkel felszerelt készülékek is kifinomult, szinte láthatatlan megoldást jelentenek. Nagy népszerűségnek örvend a kisebb és közepes mértékű fogsor deformációkat remekül kezelő, kivehető készülék, az Invisalign, amely tulajdonképpen egy átlátszó, műanyag sín.

 • Soha nem késő elkezdeni!

  Volt idő, amikor a fogszabályozás kizárólag a gyerekek és a kamaszok kiváltsága volt. Ám az újgenerációs készülékeknek köszönhetően soha nem késő belevágni a kezelésbe! Bár a felnőttkori fogszabályozás esetében a maradó fogazat kialakulása miatt legtöbbször csak rögzített, állandó viseletet igénylő készülékek jöhetnek szóba, illetve az esetleges foghiány, fogágybetegség vagy egyéb egészségügyi problémák komplikáltabbá tehetik a fogszabályozás folyamatát, mégis, a legtöbb esetben a felnőtt kezelés sem lassabb a gyermekkorban elvégzett beavatkozásnál. A modern fogszabályozó rendszereknek köszönhetően akár 60 évesen is szabályoztathatja fogait és szebbé teheti mosolyát.

 • Szájápolás fogszabályzóval

  A fogszabályozás ideje alatt fellépő fogszuvasodás, illetve fogínygyulladás okát a hiányos szájápolási szokásokban kell keresnünk, ezért a kezelés alatt gyakrabban és alaposabban kell fogat mosni speciális fogtisztító eszközökkel, melyek helyes használatát dentálhigiénikusaink segítenek elsajátítani.
  Tapasztalataink szerint a páciensek tisztában vannak a száj és a készülék megfelelő gondozásának fontosságával, nem nyűgként élik meg azt. Sőt: a legtöbben a fogszabályozó kezelést követően is megtartják a kezelés alatt kialakított jó szokásukat, és jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a már rendezett fogazat ápolására, mint azelőtt valaha!
  Fontos tudni, hogy fogszabályozó viselésekor, a legkörültekintőbb otthoni szájápolás mellett is gyakrabban szükséges igénybe venni rendelői dentálhigiénés kezelést. A megfelelő szájhigiéniai előírások betartása mellett a fogszabályozó semmilyen kárt nem okozhat a fogakban és az ínyben!

 • Koplalni sem kell

  A kivehető fogszabályozók esetén mindig pontos iránymutatást adunk a kerülendő ételekkel, tevékenységekkel kapcsolatban. Némileg változtatnia kell majd étkezési szokásain, kerülni például a nagyon kemény, valamint a nagyon apró szemű ételek fogyasztását; de a helyzet korántsem olyan drámai, mint azt a magukat makacsul tartó tévhitek (fogszabival csak pépeset lehet enni, minden étel beleakad a tappancsokba, stb.) sugallják.
  A kivehető fogszabályozók esetén gyakorlatilag semmilyen kitétel nincs, kivéve, hogy az étkezés előtt a fogszabályozó síneket ki kell venni.
  A páciensek jellemzően néhány hét alatt hozzászoknak a fogszabályzó viseletéhez, így hosszú távon nem befolyásolja lényegesen az életvitelüket.

 • Fogszabályozás foghúzás nélkül?

  Manapság már csak a legszükségesebb esetben javaslunk foghúzást, de a kérdés minden esetben előzetes szakorvosi vizsgálatot igényel. A kezelés megkezdése előtt röntgenfelvételeket és lenyomatokat, valamint fotódokumentációt készítünk, és ennek alapján hozunk döntést a bölcsességfog vagy egyéb fogak eltávolításáról.

LÁTHATATLAN KEZELÉS, LÁTVÁNYOS EREDMÉNY!

Pörgős életet élsz, amibe beletartoznak a családi összejövetelek, a fergeteges bulik, a többnapos kiruccanások, a sportolás? Olyan területen dolgozol, ahol kiemelten fontos az első benyomás?

Akkor sincs okod tovább halogatni a szükséges fogszabályzó kezelést – SŐT, éppen ezért vágj bele, most!

A fogszabályozás non plus ultrájának is mondott Invisalign® nemcsak, hogy kivehető és szinte láthatatlan, de gyakorlatilag alig van hatással az életstílusodra, a mindennapjaidra! Ráadásul legyen bármilyen mozgalmas is az életed, simán bírod majd idővel és energiával, hiszen az Invisalign® esetében a hagyományos készülékekhez képest jóval kevesebb rendelői látogatás szükséges!

Maradj önmagad!

Válaszd a felszabadultságot, a kötöttségektől mentes életet, a kényelmesen elérhető álommosolyt – válaszd az Invisalign®-t!

Elérhető készülékek

Invisalign®

Láthatatlan, kivehető, komfortos fogszabályozó rendszer. Közepes, valamint egyes bonyolultabb esetek kezelésére alkalmas. A rendszer lényege, hogy a fogakra precízen illeszkedő műanyag sínek sorozata készül, melyek hatása egymásra épül.

397 000 Ft-tól

Damon Clear®

A Damon Clear® rendszer átlátszó műanyag elemekből áll (ún. fehér fogszabályozó), így sok esetben fel sem tűnik beszélgetőpartnerének, hogy fogszabályozót visel. A készülék – amellett, hogy esztétikus – a legkomplexebb esetek kezelésére is alkalmas.

325 000 Ft

Damon-Q®

A modern fogszabályozás egyik dinamikusan fejlődő területe a kisebb erőkkel működő fogszabályozás. Tulajdonságainál fogva ez a készülék sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással képes mozgásra bírni a fogakat.

225 000 Ft

Iconix®

Az arany árnyalatú bracket a hatékonyságot és a metódust illetően megegyezik a fém készülékekkel, de azoknál jóval magasabb szintű esztétikai élményt kínál. A speciális bevonat ún. „pezsgőarany” árnyalatot ad, ennek köszönhetően letisztult, szerény, mégis feltűnő és szemet gyönyörködtető a készülék megjelenése.

195 000 Ft

Alexander®

Hagyományos mechanikával működő fémszínű készülék, nagy előnye kedvező árfekvése és széleskörű alkalmazhatósága.

150 000 Ft

Segítünk dönteni!

 

MűködésElőnyKezelés hosszaAktiváció
Alexander®Hagyományos mechanikaNikkelmentes fémötvözet, időtálló és tartós, emellett a lekerekített szárnyaknak köszönhetően kényelmes12-24 hónap4 hetente
Iconix®Hagyományos mechanikaElőny Exkluzív, elegáns, egyedi megjelenés12-24 hónap4 hetente
Damon Q®Kisebb erőkkel működik: sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással mozgásra bírni a fogakatSokkal komfortosabb, helyteremtés céljából alkalmazott foghúzások elkerülésére, rövidebb kezelés és ritkább rendelői vizit12-20 hónap6-8 hetente
Damon Clear®Kisebb erőkkel működik: sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással mozgásra bírni a fogakatDamon Q® továbbfejlesztett, új generációs változata, műanyag elemekből áll (ún. fehér fogszabályozó), sokkal esztétikusabb12-20 hónap6-8 hetente
Damon Insignia®Az innovatív fejlesztésen alapuló önligírozó készülék kisebb erőkkel működik, fog-és csontbarát módon bírja mozgásra a fogakat.Az Insignia® Advanced Smile Design® az ívek és a brackettek személyre szabását teszi lehetővé, aminek köszönhetően minden egyes készülék teljesen egyénre szabott. Így a kezelés maximálisan kiszámítható, gyorsabb és hatékonyabb.10-15 hónap6-8 hetente
Invisalign®Fogakra precízen illeszkedő műanyag sínek sorozata, melyek hatása egymásra épülLáthatatlan, kivehető, komfortos fogszabályozó, a száj ápolása jóval egyszerűbb6-18 hónap8-12 hetente

 

Jelentkezzen be most konzultációra!

A kezelés menete

Nagyágyúkkal

a lefegyverző mosolyért!

Dr. Borsos Gabriella PhD, MSc

A Madenta fogszabályozó főorvosa. 1994-ben végzett a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán, 1998-ban fog- és szájbetegségek szakvizsgát, 2000-ben egyetemi fogszabályozás szakorvosi vizsgát tett. 2014-ben doktori fokozatot kapott. Szakmai gyakorlatát javarészt külföldön szerezte, ez idő alatt széleskörű tapasztalatra tett szert a modern fogszabályozási technológiák alkalmazásában. Fő szakmai erőssége a precíz orthodonciai diagnosztizálás és tervezés, mely a fogszabályozás egyik legkritikusabb része. Kiterjedt tudományos és oktatói tevékenységet folytat, rendszeresen tart előadásokat hazai és külföldi kongresszusokon. Munkáját odaadóan, töretlen lelkesedéssel végzi.

„A gyógyítás szeretete motivál: az okozza a legnagyobb örömet, ha a kezelés befejeztével a páciensek elégedettek, boldogok, és bátran mernek mosolyogni.”

Dr. Csiki Ildikó

1999-ben diplomázott, 2005-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát, 2008-ban pedig egyetemi fogszabályozás szakvizsgát tett.
Az évek során komoly szakmai rutint szerzett, állami és privát szférában egyaránt dolgozott. Nemzetközi és hazai szakmai továbbképzések állandó résztvevője, vallja, hogy az élethosszig tartó tanulás és fejlődés elengedhetetlen az ő szakterületén. Különböző fogszabályzó társaságok aktív tagja (World Federation of Orthodontics, European Orthodontic Society, Swedish Orthodontic Society). A fogszabályzás számára inkább hivatás, mint szakma, három fő pillérrel: empátia, kreativitás, precizitás.

„Talán elérhetetlen a tökéletesség, de meg kell próbálni a lehető legjobban megközelíteni. És ha hiszünk abban, amit csinálunk, akkor nincs lehetetlen!”

Dr. Szerényi Mária

1985-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán. A vidéken töltött évek során kóstolt bele a gyermekfogászatba, majd gyermekfogászati szakvizsgát tett. Budapestre visszatérve ezzel a területtel, valamint fogszabályozással kezdett foglalkozni, 1994-ben pedig a fogszabályozó szakorvosi képesítést is megszerezte. Szinte minden fogászati területbe belekóstolt, így szakmai szempontból nincs benne hiányérzet. Naprakész szeretne lenni a legújabb eljárásokat és technikai újdonságokat illetően, ennek érdekében rendszeres résztvevője a továbbképzéseknek. 2012 óta dolgozik a Madenta Fogászati Központban; sokéves tapasztalatával a legkisebbek fogászati problémáját kezeli.

„A pácienseket nem csupán szakmai hozzáértést, de humánus, empatikus odafordulást is igényelnek. Örömmel tölt el, hogy sok korábbi gyermek páciensem felnőttként is visszajár hozzám kezelésekre.”

Technológia

ÉS EZ MÉG NEM MINDEN...

Jelentkezzen be most
konzultációra!