Gyökérkezelés

A gyökérkezelés egy lassú, nagy precizitást igénylő kezelés, azonban elkerülhetetlen a gyulladásban lévő fogak megmentéséhez. Szakorvosaink hozzáértő segítséget nyújtanak abban, hogy a folyamat teljesen fájdalommentes és biztonságos legyen, az eredmény pedig elégedetté tegye Önt.

Mikor válhat szükségessé a gyökérkezelés?

Amikor a pulpa, vagyis az ereket, idegeket tartalmazó lágyrész begyullad vagy megfertőződik, esetleg gennyzacskó alakul ki, szükségessé válhat a gyökérkezelés. Erőteljes szuvasodás esetén fogbél begyulladhat, ráterjedhet a foggyökér környékén lévő csontra és egy ún. gyökércsúcs körüli elváltozást okoz, amely intenzív fájdalommal, harapási érzékenységgel jár. Ha a gyulladást nem szünteti meg fogszakorvos, akkor a fájdalom, így a gyulladás tovább terjedhet, akár az egész állkapocs begyulladhat.

Szükségessé tehetik a gyökérkezelést továbbá a baleset, illetve hő- és kémiai ingerek során bekövetkezett fog sérülések, illetve gócmentesítési folyamatok.

Miért kell végrehajtani?

Amennyiben gyulladás miatt válik szükségessé a gyökérkezelés, akkor szinte biztos, hogy baktériumok vannak a gyökércsatornákban és a gyökércsúcs körüli elváltozásban. A sajátos anatómiai helyzetből kifolyólag ezek a baktériumok nem pusztíthatók el antibiotikum szedésével, mivel nem tud terápiás koncentrációban felhalmozódni a hatóanyag a csontban lévő üregben, illetve az elhalt fog belsejében. A kórokozók kiirtása és eltávolítása mindenképpen szükséges, különben újra és újra fellángol a gyulladás. A gyökérkezelés során a gyökércsatornák mechanikus tisztítása az egyik legfontosabb feladat, amely a kémiai tisztítással kiegészítve garantálja, hogy a csatornák valóban csíramentes állapotba kerüljenek.

A gyökérkezelés menete:

 • Első lépésként a foggyökér csúcsáról röntgenfelvételt készítünk a probléma felmérése érdekében.
 • Ezt követően érzéstelenítés, majd a fogbélüreg feltárása következik, ami tulajdonképpen fúrást jelent.
 • Amennyiben a fogbélüreg alja láthatóvá vált, a gyökércsatorna-bemenetek feltárása következik.
 • Miután valamennyi csatornát megtaláltuk, átjárhatóvá kell tennünk őket.
 • Erre a feladatra speciális, kisméretű műszereket használunk, amelyek egyaránt alkalmasak reszelésre és tágításra.
 • Miután átjárhatóvá tettük a csatornákat, áttérhetünk a hosszmeghatározásra.
 • A megfelelő fertőtlenítő átöblítő oldat állandó alkalmazása mellett enyhén tölcsér alakúra formáljuk a gyökércsatornákat.
 • A gyökértömés általában több ülés alatt készül el.
 • Az első ülés alkalmával egy Ca(OH)2- (kálcium-hidroxid) tartalmú gyógyszeres paszta kerül a csatornákba és ideiglenes tömés a fogba.
 • A gyógyszer 1-4 hétig maradhat a fogban, indokolt esetben 1-2 cserére is sor kerülhet.
 • Amikor a fogorvos tisztának nyilvánítja a csatornákat, következhet a gyökértömés, utána pedig egy ellenőrző röntgen.

 

Gyökérkezeléssel kapcsolatban felmerülő esetleges nehézségek:

Ritka esetben előfordulhat, hogy a gyökérkezelés nem jár sikerrel, melynek több oka is lehet: lehetséges, hogy a csatornákat nem sikerült megfelelően kitisztítani, mivel azok görbék, túl szűkek voltak. Másrészt az is előfordulhat, hogy a fedőtömés vagy a korona nem megfelelően zárta le a fogon fúrt apró lyukat, így a gyökércsatornába ismét baktériumok jutottak be, melyek gyulladást okoztak. Ebben az esetben újabb gyökérkezelésre van szükség, ha el szeretnénk kerülni a sebészeti beavatkozást vagy a fog kihúzását.

Gyökértömés után

A gyökértömést követően általában ajánlott 1 hetet várni, mielőtt hozzáláthatunk a fedőtömés / korona készítéséhez. A fogkoronai rész helyreállítása a legtöbb esetben – a megmaradt foganyag mennyiségétől függően – töméssel, betéttel vagy koronával történik.

Jó tudni

 • A gyökérkezelés megfelelő érzéstelenítés alkalmazása mellett teljesen fájdalommentes.
 • A gyökérkezelés során a kitisztítják a gyökércsatornát, ami a kezelés után nem marad üres, hanem gyökértöméssel kezelik.
 • Gyökérkezelést követően a fogak könnyebben törnek. Ennek oka, hogy a pulpában lévő ereket és idegeket eltávolították, így már csak a fog külső zománca, azaz „váza” marad meg, ami tápanyag híján valóban törékenyebb. Különböző kezelésekkel azonban erősíthetők ezek a rétegek is. Gyakran javasoljuk a törékennyé vált fog „megkoronázását”; a korona lehet fém alapú vagy fémmentes (pl. cirkónium).
 • A gyökérkezelésen kívül a fog eltávolítása nyújt megoldást, ám ilyenkor feltétlenül pótolni kell a fogat (implantátummal, híddal stb.), hogy megakadályozzuk a fogak elcsúszását és a további problémákat.
Szolgáltatás Ár
Gyökérkezelés- gépi
Endodontic treatment with rotary technique
1 csatorna 46 500 HUF
1 canal
2 csatorna 48 500 HUF
2 canals
3 csatorna 57 500 HUF
3 canals
4 csatorna 61 500 HUF
4 canals
Gyökértömés (gyökérkezelés befejezése)
Root canal filling (root canal treatment finalization)
1 csatorna gyökértömése 19 000 HUF
1 root canal filling
2 csatorna gyökértömése 25 900 HUF
2 root canal fillings
3 csatorna gyökértömése 31 900 HUF
3 root canal fillings
4 csatorna gyökértömése 35 000 HUF
4 root canal fillings
Régi gyökértömés eltávolítása 25 000 HUF
Removal of old root canal filling
Üvegszálas csapos felépítés 40 000 HUF
Fiberglass construction

Visszahívást kérek!