Fogászati héjak

Elszíneződtek fogai? Nem elégedett azok alakjával? Esetleg túl nagy rés van közöttük? Erre nyújtanak megoldást a hagyományos héjak és a mosolytervezés!

I. DEFINÍCIÓ

A fogászati héj a fogak elülső, ajak felőli felszínére helyezett rendkívül vékony (kb. fél mm) fogpótlás, ami elsődlegesen esztétikai problémák, valamint apró foghiányok, kisebb sérülések korrekcióját teszi lehetővé. Mivel a héj nem borítja be a fog minden felszínét csak az elülső felületet – valamint minimálisan az oldalsó és hátsó felszínt – ezért előkészítéskor a fog minimális preparálást (csiszolást) igényel.

 

II. KINEK JAVASOLT?

Fogai alapvetően egészségesek, de elégedetlen a látványukkal? Netán apróbb sérülések, elváltozások vannak rajtuk?

Önnek a fogászati héj nyújtja a megoldást,

 • ha nem elégedett fogai alakjával;
 • ha rés van az első fogai között;
 • ha fogai akár életmódbeli szokások, akár korábbi gyógyszeres kezelés miatt oly módon elszíneződtek, hogy fogfehérítéssel már nem orvosolható az elváltozás;
 • ha gyökérkezelt fogai elszíneződtek;
 • ha frontfogai sérültek;
 • ha fogain zománchibák fedezhetők fel;
 • ha fogait túl aprónak, rövidnek találja;
 • ha – kisebb formai hibák, helyzeti rendellenességek miatt – fogai esztétikai korrekcióra szorulnak, amihez nem szükséges a fogszabályozó kezelés;
 • ha fiatalosabb, üdébb mosolyra vágyik…

 

III. BŐVEBBEN A HÉJAKRÓL

A héjak készülhetnek kompozitból vagy porcelánból.

DIREKT/KOMPOZIT HÉJAK: A kompozit héj esztétikus, fényre kötő, fehér színű tömőanyagból készül. Direkt héj esetében nincs szükség lenyomatvételre és fogtechnikusi munkára, mert a héjat a fogszakorvos a rendelőben el tudja készíteni, természetesen mindig egyénre szabottan.

INDIREKT/PORCELÁN HÉJAK: Az indirekt héjak elkészítéséhez fogtechnikai munkára is szüksége van, elnevezésük is innen ered. A frontfogakra vékony porcelán (kerámia) héj kerül, melynek színe és áttetszősége megegyezik a saját fogakéval. A laboratóriumi körülményeknek köszönhetően a kerámia héj jóval egységesebb megjelenésű, mint a direkt héj, és pontosabb is, így az eljárás alkalmazásával természetes hatású fogsorra tehetünk szert. A kerámia héj fémmentes és hipoallergén.

 

IPS e.max préskerámia – a héjkerámiák non plus ultrája

Egyre több páciensben merül fel az igény, hogy a lehető legmagasabb színvonalon, ám a lehető legkisebb beavatkozás árán javítana fogai esztétikáján. Az e.max erre az igényre ad választ!

Az e.max egy új, innovatív, kizárólag kerámia alapú anyag. Szóló restaurációk (héj, inlay, korona) készíthetők belőle, híd készítésére nem alkalmas!

Ezzel a kontaktlencséhez hasonló vékonyságú porcelán héjjal esztétikailag kifogástalan mosolyt kapunk., hiszen az e.max kerámia héj megjelenésében gyönyörű, ráadásul teljesen élethű, nem különböztethető meg a természetes fogaktól.

Az e.max héj másik remek tulajdonsága, hogy szilárd, minőségi alapanyagból készül; jelenleg ez az egyik legerősebb szájban alkalmazott fogászati kerámia, így hosszú távra nyújt megoldást. Mivel színtiszta kerámia, fémet nem tartalmaz, így allergiás reakciót, érzékenységet nem vált ki.

Amikor azt mondjuk, hogy az e.max alkalmazásakor a fogakat csak minimálisan kell lecsiszolni, az nem üres ígéret vagy ügyes marketingfogás: az eljárás során valóban csak egészen apró preparálásra van szükség a fogak ideális méretének kialakítása érdekében.

 

IV. A KEZELÉS MENETE

1. Konzultáció:

Fogorvosunk felméri a páciens fogainak aktuális állapotát, illetve azt, hogy az adott problémára valóban megoldást jelenthetnek-e a héjak (pl. bizonyos harapási hibák esetében a korona, esetleg a fogszabályozás nyújt megoldást).

2. Fogtisztítás:

A beavatkozás előtt a fogak alapos és professzionális tisztításáról a dentálhigiénikusunk gondoskodik. Sokan döntenek úgy, hogy a fogak fehérítését is elvégeztetik, hiszen így a héjak színe már a fehérített fogszínhez választható ki.

3. A kezelés:

Direkt héjak esetében: A direkt héjat a fogorvos egy ülésben készíti el a rendelőben. A kezelés a fog tisztításával és előkészítésével, illetve a megfelelő tömőanyag-színek kiválasztásával kezdődik. Az anyagok speciális rétegezési technikával kerülnek a fogfelszínre. A kialakult fogfedő réteget az orvos fényesre polírozza, hogy az élethű legyen.

Indirekt héjak esetében: Az indirekt héj elkészítése általában két ülésben történik. Első alkalommal a fog látható, elülső felszínének megmunkálására van szükség, az előkészítés során orvosaink kb. 0.5 mm fogszövetet távolítanak el a fog legkülső (zománc) rétegéből. Az eljárás természetesen helyi érzéstelenítés alkalmazásával történik, teljesen fájdalommentesen. Ezután a kezelőorvos precíziós lenyomatot vesz az előkészített fogsorról, majd a pácienssel közösen kiválasztja a leendő kerámia héjak minden jellemzőjét, így azok színárnyalatát, alakját és karakterét.* A végleges héjakat a fogtechnikus készíti el laboratóriumi körülmények között. A két ülés közötti időszakra (3-4 munkanap) a fogorvos ideiglenes héjakkal látja el a fogakat a zavartalan mindennapok és a fogérzékenység okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében. Második alkalommal az elkészült porcelán lemezkék próbája és ragasztása történik. A héjakat a fogorvos speciális ragasztóanyag segítségével, egyesével ragasztja fel. A kezelés a fogak polírozásával, valamint mindennapos ápolásuk ismertetésével fejeződik be.

*Tipp: Az esztétikailag kifogástalan végeredmény érdekében érdemes a tervezéshez komoly támpontot adó wax-up és a mock-up módszerek adta előnyöket kihasználni. A konzultáció során szakorvosaink erről a lehetőségről is részletesen tájékoztatják a pácienseket.

 

V. A HÉJAK ÁPOLÁSA, GONDOZÁSA

A fogászati héjak élettartama megfelelő szájhigiénia mellett általában 3-10 év (direkt héj: 3-5, indirekt héj: akár 10 év).
Tisztításukhoz puha sörtéjű fogkefe és a fogzománchoz kíméletes fogkrém ajánlott. Fogmosáskor a fogközök tisztítására fordítsunk kiemelt figyelmet, de javasolt a szájzuhany alkalmazása is. Fontos, hogy az íny egészséges állapota fennmaradjon, mert a gyulladás miatt visszahúzódó fogíny esetében láthatóvá válik a héj és a fog találkozási pontja. Ilyen esetben általában új héj készítésére van szükség.
A vékony lemezkék csak a fog elülső felszínét borítják, vagyis a fog belső felülete ugyanúgy szuvasodhat, ezért annak ápolására is érdemes kiemelt figyelmet fordítani és rendszeresen ellenőriztetni a fogorvosunkkal.

Erre is érdemes odafigyelni!

A vékony héjak sérülékenyek, könnyen megrepednek, lepattannak, ezért kerüljük a rossz szokásokon alapuló extrém mechanikai hatásokat, mint pl. a körömrágás, ceruzavégrágás, pisztáciatörés foggal.
A héjak a hőhatásokra is érzékenyek, például a hirtelen hőmérsékletváltozásra, amikor forró és hideg hatás egyszerre vagy nagyon rövid időn belül éri, illetve a csak nagyon forró étel, ital is megpattinthatja.
A sérült indirekt fogászati héj nem javítható, cserélni kell.

 

VI. HOGYAN HAT AZ ÉLETMINŐSÉGRE?

A direkt héj a leggyorsabb válasz az elszíneződött, a kedvezőtlen alakú vagy réses fogakra.
Direkt héjjal a megújult mosoly egy ülésben elérhető!

Az indirekt héj a legmagasabb esztétikai igényeknek is megfelelő és tartós válasz az elszíneződött, a kedvezőtlen alakú vagy réses fogakra.
Indirekt héjjal a tökéletes mosoly két ülésben, akár 1 hét leforgása alatt elérhető!

 

Direkt vagy indirekt?

Mi szól a direkt héjak mellett?

 • A direkt héj-megoldás egyetlen fogászati ülést igényel, márpedig sokaknak az azonnali eredmény a legfontosabb.
 • A direkt héj bármikor lecserélhető indirekt kerámia héjra.
 • A direkt héj megváltoztatható, pl. színkorrekció végezhető rajta, valamint sérülés esetén a rendelőben javítható.
 • A direkt héj árfekvése kedvezőbb (ám mivel élettartama rövidebb, mint a porceláné, ezért hosszú távra számolva ez az állítás már nem állja meg a helyét).

Mi szól az indirekt héjak mellett?

 • Az indirekt héjak végleges formája – éppen a laboratóriumi körülmények miatt – pontosabban tervezhető.
 • A direkt héjak egy idő után elszíneződnek, az indirekt héjak sokkal inkább tartják a színüket.
 • Az indirekt héj – porcelán anyagának köszönhetően – jóval homogénebb megjelenésű, mint a kompozit héjak, vagyis még azoknál is magasabb szintű esztétikai hatást érhető el velük.
 • Az indirekt héj fémmentes és hipoallergén.
 • A direkt héj élettartama rövidebb; nem véletlen, hogy a direkt héjakat inkább hosszú távú ideiglenes megoldásként használjuk, míg a végleges protetikai eredmény érdekében az indirekt porcelán héjakat alkalmazzuk.

 

Mikor nem megoldás a héj?

 • Ha az elülső fogak oly mértékben károsodtak, hogy az már a rágást is korlátozza (ilyenkor a korona alkalmazását ajánljuk).
 • Nagy tömések esetén.
 • Hiányos szájhigiénia esetén.
 • Erős éjszakai fogcsikorgatáskor.
 • Bizonyos harapási rendellenességek meglétekor.
 • Gyulladt íny vagy fogágy esetében, hiszen ekkor először magát a gyulladást kell kezelni.
 • Ha a páciens olyan sportot űz, amelyhez fogvédő sínt használ, illetve, ha valamilyen fúvós hangszeren játszik – ilyen esetekben a héjak csak korlátozott keretek között alkalmazhatók.
 • Jelentős esztétikai eltérések – pl. túl nagy rés, erős elszíneződés, elszürkült gyökérkezelt fog – esetén sem nyújt megoldást a héj. Ilyenkor koronát kell alkalmaznunk.

 

Jó tudni!

 • A veneer ige jelentése: burkol, leplez, takargat. Használják konkrét és átvitt értelemben is.
 • A lenyomatvétel során semmilyen fájdalommal nem találkoznak a pácienseink. A foghéj felhelyezése során maximum kellemetlen érzés, átmeneti érzékenység léphet fel, de ezt helyi érzéstelenítéssel könnyen kezelik fogszakorvosaink.
 • Foghéjat több esetben is ajánlott használni: általában a frontfogak esztétikai kezelésére pl. szuvasodás, zománchiba és formai hibák (méret, forma, fogak közti rés) esetén. A fogszín megváltoztatására is kedvelt módszer, de ha két árnyalatnál többet kell módosítani, akkor már a koronát alkalmazzuk. Amikor fogfehérítéssel már nem lehet elérni a kívánt fogszínt, szakorvosunk akkor is felajánlja a foghéj alkalmazását. Bizonyos esetekben alkalmazásukkal akár a fogszabályozáshoz hasonló eredményt is elérhetünk velük, lényegesen rövidebb idő alatt.

 

Szolgáltatás Ár
Préskerámia héj 100 500 HUF
Pressed ceramic veneer
Kompozit héj - direkt 72 500 HUF
Composite veneer - direct
Kompozit héj - indirekt 80 800 HUF
Composite veneer - indirect
E.max kerámia héj 115 500 HUF
E.max ceramic veneer

Visszahívást kérek!