Fogszabályozás

A szabálytalan vagy torlódott fogsor, a fogak közötti túl nagy rések, a fájó állkapocs, a harapási rendellenességekhez vezető elváltozások fogszabályozást igényelnek. Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályozó készülékek teljes spektrumával várjuk!

Miért fontos a fogszabályozás?

Az egészséges és esztétikus fogazat életminőségünk része, önértékelésünk szimbolikus jelzője. A szép, szabályos fogazat azonban nem kizárólag esztétikai kérdés: a fogszabályozás a megelőzés, a fogmegtartás lényeges eszköze. Csak a szabályos fogsor teszi lehetővé a fogazat könnyű tisztítását és az egyszerű szájhigiénét. A rendezetlen fogazatban a lepedék megtapadása fokozott és szabályos rágás hiányában a fogak ún. öntisztuló képessége nagymértékben károsul, ami a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulása szempontjából elháríthatatlan rizikótényező. A kiálló, előreálló metszők (ún. “kapafogak”) baleseti sérülése, letörése hússzor nagyobb kockázati tényezőt jelent 10-14 éves korban, a normál állású frontfogakhoz képest. Kizárólag az egymáshoz képest megfelelően álló fogak és a korrekt módon záródó fogsor teszi lehetővé az egyes fogak túlterhelődésének elkerülését, a fájdalmas állkapocsízületi problémák megjelenését.

A fejfájások számottevő részére bizonyítottan visszavezethető a rosszul kialakult fogsor illeszkedése. A rágási zavarok közismerten az emésztőrendszeri és az általános tápláltsági, ezáltal a teljes egészségi állapotra is kihatással lehetnek. Fogaink helytelen állása a beszédkészség rendellenességeit is okozhatja, illetve az önértékelésre is negatív hatással lehet.

 

Sokszorosan megtérülő befektetés

A fogszabályozó kezelés célja a fogazat zavartalan funkciójú összerendezése és a fogak sorbarendezése által esztétikussá is váló mosolyunk kialakítása. A funkcionálisan és esztétikailag is optimális végeredmény hosszú távú, továbbá a megfigyelések szerint a fogszabályozó kezeléseket követően a páciensek jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a már rendezett fogazat ápolására. Felmérés szerint, amíg hazánkban csak a serdülők 5,1%-ának a fogazata ép és fogszuvasodástól mentes, addig rögzített fogszabályzó készülékekkel kezeltek körében ez az arány nagyságrenddel kedvezőbb: 46%. Az ép és egészséges fogazat iránti igényt, a fogakkal való törődést a fogszabályozó kezelésen átesett fiatalok ráadásul később gyermekeiknél is továbbviszik, ezért a fogszabályozásra fordított erőfeszítések hatása generációkon át követhető.

 

Gyermek fogszabályozás

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének nemcsak szép, hanem szabályos állású fogai, arányos arca és gyönyörű mosolya lenne. Ezért fontos, hogy gyermekét 5-8 éves korában
(tejfogazati és korai vegyesfogazati időszakban) fogszabályozó szakorvos lássa, hiszen ebben a korban már kiszűrhető számos harapási rendellenesség (pl. bulldogharapás, nyitott harapás) ami valamilyen kivehető vagy rögzített készülékkel, adott esetben logopédus segítségével kiválóan kezelhető.

A legtöbb szülő esztétikai okok miatt keresi fel a szakorvost és csak sajnos kevesen tudják, hogy a fogszabályozás túlmutat az esztétikai problémák megoldásán. A rossz szokások (cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) miatt kialakult rendellenességek funkcionális, esztétikai és pszichés zavart okozhatnak már a tejfogazatban.

 

A fogak elhelyezkedését a szájban az ajkak és a nyelv határozzák meg.

Izomműködési (myofunkcionális) zavar esetén ez hibás fogsorérintkezést eredményez, ami sokszor beszédzavarral is társul. A beszédzavar kiküszöbölését a fogszabályozó szakorvos és a logopédus szoros team-munkában végzi. A terápiás kezelésre előre gyártott kivehető készülék (myotrainer) ajánlott, amelynek szakorvos segítségével választhatjuk ki a megfelelő típusát. A myofunkcionális trainerekről és azok jótékony hatásairól bővebben itt olvashat.

A többi kivehető készülék leggyakrabban a fogminta alapján fogtechnikusi laboratóriumban készül. A technikus a szivárvány összes színében el tudja készíteni a készüléket (nevet, matricát is kérhet bele a kis páciens). Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az éjszakai készülék nem létezik, a kivehető készüléket nem csak az esti alvásnál kell hordani, hanem nappal is pár órára. A vegyes-fogazatban pl. frontfog torlódás esetén helynyerés, fogív-tágítás céljára speciális rögzített (pl. Hyrax) vagy részleges rögzített készülékeket alkalmazhatunk. Ez utóbbi a fogak külső felszínére direkt ragasztott fogszabályozó rendszer. Első lépésben a frontfogakra felragasztjuk a bracketteket, majd második lépcsőben a maradó hatosokra tubusok/gyűrűk kerülnek fel. A maradó fogak közötti tejfogak azonban szabadon maradnak.

Felnőttkori fogszabályozás

A felnőttkori fogszabályozás számos ok miatt eltér a növekedésben lévő gyermek kezelésétől. A fogmozgatás felnőttkorban ugyan valamivel lassabb, viszont az ideális kooperáció következtében a kezelési idő nem hosszabbodik számottevően.

A maradó fogazat kialakulása után legtöbbször rögzített ún. multiband/multibracket készülékeket (Alexander®, Damon Q®, Damon Clear®) használunk a fogak elmozdítására. A fogra ragasztott tartó elemek leggyakrabban fémből készülnek, de léteznek átlátszó polikristályból vagy kerámiából készült bracketek is. Magát a fogmozgatást az ún. fogszabályzó ívek illetve egyéb aktív kiegészítők végzik.

 

MULTIBAND/MULTIBRACKET KÉSZÜLÉKEK

 

Alexander®

Az Alexander rögzített fogszabályozó költséghatékony megoldást nyújt. A nikkelmentes fémötvözet időtálló és tartós, hosszútávú követéses vizsgálatok bizonyítják eredményességét. Emellett lekerekített szárnyakkal rendelkezik, hogy a lehető legnagyobb kényelmet biztosítsa viselőjének.

 

Iconix®

Az arany árnyalatú bracket a fém készülékek egy olyan alternatívája, amely hatékonyságában és a metódust illetően megegyezik azokkal, ugyanakkor merőben más, jóval magasabb szintű esztétikai élményt kínál. A speciális bevonat úgynevezett pezsgőarany („champagne”) árnyalatot ad, ennek köszönhetően letisztult, szerény, mégis feltűnő és szemet gyönyörködtető a készülék megjelenése. Az Iconix®-szal élő páciensek már a kezelés során is felszabadultan mosolyognak, hiszen gyakorlatilag egy ékszert viselnek a fogaikon.

 

Damon Q®

A modern fogszabályozás egyik újdonsága és dinamikusan fejlődő területe a kisebb erőkkel működő fogszabályozás. Tulajdonságainál fogva ez a készülék sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással képes mozgásra bírni a fogakat. Ez – amellett, hogy sokkal komfortosabb – lehetőséget nyújt a helyteremtés céljából alkalmazott foghúzások elkerülésére is. További előnye a rövidebb kezelés és ritkább rendelői vizit: akár 10 hetente kell csupán a rendelőt felkeresni.

 

Damon Clear®

A Damon Clear® rendszer a Damon Q® továbbfejlesztett, új generációs változata, amely nem fémszínű, hanem átlátszó polikristály elemekből áll (ún. fehér fogszabályozó), így sok esetben fel sem tűnik beszélgetőpartnerének, hogy fogszabályzót visel. A készülék ugyanolyan tartós, mint elődje, bír annak minden előnyös tulajdonságával, csak éppen sokkal esztétikusabb.

 

Damon Insignia®

Az Insignia® Advanced Smile Design® az ívek és a bracketek személyre szabását teszi lehetővé, ami azt jelenti, hogy minden egyes fogszabályozó készülék egyedi, nem sablonokkal dolgozunk. A teljesen precíz illeszkedés és tökéletes pozíció garantálja a valóban tökéletes végeredményt; az egyénre szabott készülékekkel az eljárás bizonyos fázisai felgyorsulnak, így a teljes kezelési idő jelentősen lerövidül. Kevesebb rendelői látogatás, akár 25-30%-kal rövidebb kezelési idő és garantáltan tökéletes végeredmény – ez a rendelőnkben is elérhető Insignia® Advanced Smile Design®!

 

LÁTHATATLAN FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK

 

Invisalign®

Láthatatlan, kivehető, komfortos fogszabályozó rendszer. Széles lehetőségekkel bíró készülékek, amelyek a rögzített fogszabályozókhoz hasonló képességekkel rendelkeznek. Közepes, valamint egyes bonyolultabb esetek kezelésére alkalmasak. A rendszer lényege, hogy a fogakra precízen illeszkedő műanyag sínek sorozata készül, melyek hatása egymásra épül. Ezeket a síneket egyénre szabottan gyártják az USA-ban, a mi programozásunk alapján. Mindegyik sín egy kicsit mozgat, de az egymásra épülő kis mozgatások hozzák létre a fogak folyamatos elmozdulását. Ezeket a síneket egy speciális szoftver segítségével tervezik. Egy sínt általában két hétig kell viselni, napi 20-22 órát, azaz szinte folyamatosan, az étkezések és fogmosások kivételével. A rendszer előnyei a láthatatlanság, a komfortosság, és az, hogy a szájápolás jóval egyszerűbb a rögzített készülékekhez képest.

A mind kényelmesebb és esztétikusabb, akár láthatatlan készülékek megjelenése jelentősen megnövelte felnőttek körében is a fogszabályozási kedvet. A modern fogszabályozó rendszereknek köszönhetően akár 60 évesen is szabályoztathatjuk fogainkat és tökéletesebbé, szebbé tehetjük mosolyunkat. Természetesen az életkori sajátosságok nagyban befolyásolják a kezelés menetét.

MűködésElőnyKezelés hosszaAktiváció
Alexander®Hagyományos mechanikaNikkelmentes fémötvözet, időtálló és tartós, emellett a lekerekített szárnyaknak köszönhetően kényelmes12-24 hónap4 hetente
Iconix®Hagyományos mechanikaExkluzív, elegáns, egyedi megjelenés12-24 hónap4 hetente
Damon Q®Kisebb erőkkel működik: sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással mozgásra bírni a fogakatSokkal komfortosabb, helyteremtés céljából alkalmazott foghúzások elkerülésére, rövidebb kezelés és ritkább rendelői vizit12-20 hónap6-8 hetente
Damon Clear®Kisebb erőkkel működik: sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással mozgásra bírni a fogakatDamon Q® továbbfejlesztett, új generációs változata, műanyag elemekből áll (ún. fehér fogszabályozó), sokkal esztétikusabb12-20 hónap6-8 hetente
Damon Insignia®Az innovatív fejlesztésen alapuló önligírozó készülék kisebb erőkkel működik, fog-és csontbarát módon bírja mozgásra a fogakat.Az Insignia® Advanced Smile Design® az ívek és a brackettek személyre szabását teszi lehetővé, aminek köszönhetően minden egyes készülék teljesen egyénre szabott. Így a kezelés maximálisan kiszámítható, gyorsabb és hatékonyabb.10-15 hónap6-8 hetente
Invisalign®Fogakra precízen illeszkedő műanyag sínek sorozata, melyek hatása egymásra épülLáthatatlan, kivehető, komfortos fogszabályozó, a száj ápolása jóval egyszerűbb6-18 hónap8-12 hetente

 

A fogszabályozó kezelés menete

1. A fogszabályozó kezelés konzultációval kezdődik. Ez az alkalom alapozza meg a kölcsönös bizalmat páciens és orvosa között. Az első konzultáción nagyjából már meg lehet határozni a kezelés alapelemeit (kezelési célok, várható kezelési idő, a szóba jövő készüléktípus(ok), kezelési díj).

2. A kezelési terv elkészítéséhez további vizsgálatok szükségesek. Ilyenkor a páciensről fotók, röntgenfelvételek készülnek, valamint tanulmányi mintához lenyomatot veszünk. Szükségessé válhat más területek (pl. parodontológus, szájsebész, logopédus) bevonása is, ilyenkor további konzultációkat javasolhatunk a páciensnek.

3. A készülék típusától függően a terv elfogadását követően az első vagy a második ülés során történik a készülék szájba helyezése. Ez egy rendszerint egy-két órát igénylő, fájdalommentes beavatkozás.

4. A sikeres kezelés egyik alapfeltétele az összhang és az együttműködés orvos és páciens között. Ezt megkönnyíti a (4-8 heti) kontrol időpontok előzetes egyeztetése, az alapos fogápolás, a kivehető kiegészítő eszközök előírás szerinti alkalmazása, valamint a fogszabályzó kezelés alatt is az évenkénti általános fogászati ellenőrzéseken való megjelenés.

5. Az aktív kezelés után a fogszabályozó készüléket eltávolítjuk. A fogak további stabilizálása érdekében retenciós készülék viselése szükséges. Ez az adott eset függvényében lehet fix (élethosszig tartó) vagy éjszakánként viselt kivehető, esetleg mindkettő. E passzív fázis elmulasztása esetén a kezelési eredmény megtartása még rövid távon sem garantálható.

Szeretne még többet megtudni a fogszabályozásról? Most összegyűjtöttük minden cikkünket a témával kapcsolatban, hogy a lehető legtöbb információ birtokába juthasson! Kattintson ide!

 

Jó tudni

  • A fogszabályzás nem csak gyermek, hanem fiatal felnőtt és felnőtt korban is lehetséges.
  • A fogszabályozás nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem hozzájárul, hogy fogai ne szuvasodjanak annyira, tisztábbá teszi a beszédet és könnyedebbé teszi a táplálkozást.
  • Kivehető készülék esetén a folyamat igen egyszerű: a kivehető fogszabályzót ugyanúgy, mint fogainkat, fogkefével és fogkrémmel kell tisztítani. Rögzített fogszabályzó esetén egy speciálisan erre az esetre kialakított fogkefét kell használni, mely tisztán tartja a fogakat és a készüléket is, ezen felül ajánlott a fogköz-tisztító fogkefe alkalmazása is.
  • A fogszabályzót átlagosan 18-24 hónapig kell hordani, ez idő alatt már garantált és látványos változás áll be a fogszabályzó kezelés eredményeképp.
  • A fogszabályzás megelőzése sajnos nem lehetséges, de a szülők felelőssége, hogy odafigyeljenek gyermekük fogaira, hiszen gyermekkorban sokkal könnyebb szabályozni a fogakat.

 

Szolgáltatás Ár
Bevezető kezelések
Introductory treatments
Első fogszabályozó konzultáció 15 000 HUF
Initial orthodontic consultation
Fogszabályozás dokumentáció (Damon Q, Damon Clear, Alexander) 17 500 HUF
Orthodontic documentation (Damon Q, Damon Clear, Alexander)
Fogszabályozás kezelési terv elkészítése, átadása 28 000 HUF
Orthodontic treatment plan: Preparation and delivery
Invisalign dokumentáció (3D-s ClinCheck®-kel) 226 900 HUF
Invisalign documentation (with 3D ClinCheck®)
Insignia dokumentáció 226 900 HUF
Insignia documentation
Kezelések készülékek szerint
Treatments according to device
Kis erőkkel működő fém (Damon-Q) fix készülék/állcsont 245 000 HUF
Low force system metal (Damon-Q) fixed device/upper or lower
Kis erőkkel működő esztétikus (Damon-Clear) fix készülék/állcsont 350 000 HUF
Low force system aesthetic (Damon-Clear) fixed device/upper or lower
Láthatatlan Invisalign® kezelés egy állcsontra 415 000 / 735 900 HUF
Invisible Invisalign® treatment per upper or lower
Láthatatlan Invisalign® kezelés két állcsontra 490 000 / 980 000 / 1 603 000 HUF
Invisible Invisalign® treatment, both upper and lower *Az Invisalign® Full csomag ára két részletben is kiegyenlíthető!
Alexander rögzített fém készülék/állcsont 162 000 HUF
Alexander fixed metal device per upper/lower
Iconix® rögzített arany árnyalatú készülék/állcsont 220 000 HUF
Iconix® champagne coloured Aesthetic Braces per upper/lower
Ragasztás/állcsont 39 900 HUF
Bonding procedure per upper/lower
Retenciós készülék/állcsont 44 000 HUF
Retention device per upper/lower
Myofunkcionális tréner 62 500 HUF
Myofunctional trainer

Visszahívást kérek!