Dentálhigiénia, fogkő-eltávolítás

Kő kövön nem marad! – Professszionális fogtisztítás

Nem. A fogak és az íny egészségének megőrzéséhez nem elegendő az, ha napi kétszer, akár háromszor fogat mosunk és fogköztisztító eszközöket, szájvizet, esetleg szájzuhanyt használunk.

Csak az mondhatja el magáról, hogy valóban mindent megtesz fogai és az ínye, végső soron az általános egészségi állapota érdekében, aki félévente, évente felkeresi dentálhigiénikusát egy professzionális fogtisztításra.

Az otthoni alapos szájápolás elengedhetetlen, de a fogkefénkkel – még ha valóban profi módon bánunk is vele – soha nem tudunk minden ételmaradékot és egyéb szennyeződést eltávolítani, arról nem beszélve, hogy a legszabályosabb fogsornak is akadnak nehezen hozzáférhető, akár megközelíthetetlen területei. A fog felszínén így színtelen, ragacsos, baktériumokkal teli lepedékréteg (dentális plakk) képződik, ami gyengíti a fogzománcot és károsítja az ínyt, fogszuvasodást, fogínysorvadást okoz. A plakk idővel megszilárdul, elmeszesedik (mineralizáció) és belőle fogkő képződik.

I. A fogkő első jelei és következményei

A fogkő nem csupán esztétikai problémákat okoz. Megjelenésével a száj íze rosszá, a lehelet kellemetlenné válik, a fogíny begyullad. Az egészséges rózsaszínű helyett sötétvörössé, duzzadttá váló íny eleinte fogmosáskor, később étkezéskor, súlyos esetben pedig már spontán módon is vérezhet.

Ha a fogkövet nem távolítjuk el, a gyulladás krónikussá válik, aminek következtében az íny lassan visszahúzódik, elsorvad, a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, végül kihullanak.

 

II. A fogkő-eltávolítás menete

A fogkő eltávolítása csak rendelői körülmények között, professzionális fogászati eszközökkel lehetséges, mindenképpen dentálhigiénikus szakember feladata!

Rendelőnkben a következők tartoznak az egy órás dentálhigiéniai kezelésbe: állapotfelmérés, ultrahangos fogkő-eltávolítás, Prophyflex homokgyöngy kezelés, polírozás és egyénre szabott tanácsadás.

 

1. fázis: Állapotfelmérés

A dentálhigiénikusok előtt nincs titok, a fogak állapota sok mindent elárul. Ha valaki erős kávé- vagy teafogyasztó, esetleg cigarettázik vagy épp a vörösbor a kedvence, ez mind-mind nyomot hagy. Az étkezési szokásokon túl a páciens szájápolási rutinjáról is „mesélnek” a fogak. Minden látszik: milyen technikával, mennyire alaposan mos fogat, tisztítja-e a fogközöket, és melyek azok a zugok, ahova – lustaságból, figyelmetlenségből – már nem megy be kefével.

És bár a kielégítő szájhigiénia mellett jóval kevesebb lepedék alakul ki, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a fogkő képződése nem csak a dentálhigiéniai szokásoktól függ, hanem például a nyál összetételétől is. Valaki öröklötten hozza azt a baktériumflórát, ami jobban hajlamosít a fogkövesedésre.

 

2. fázis: Ultrahangos fogkő-eltávolítás

Szükség esetén zsibbasztó hatású érzéstelenítő géllel kenjük be az ínyt, illetve – nagyfokú érzékenység esetén – akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhetjük az eljárást. (Ilyenkor általában két ülésre van szükség, mivel a teljes száj elérzéstelenítésére egy alkalommal nincs lehetőség.) Ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fogak felszínére rakódott dentális plakkot, valamint a megkövesedett lepedéket, a fogkövet, ami a baktériumok melegágya. Ez az eszköz, az ún. depurátor apró ultrahanglökésekkel leválasztja a fogkövet a fog felszínéről, miközben vízsugárral hűti a fogakat. A speciális frekvenciájú ultrahang csak a fogkőre veszélyes, a fogzománcra nem.

A depurálás ideje a fogkő mennyiségétől függ: általában 15-20 perc alatt megvan, ám nagyon elhanyagolt fogak esetében előfordul, hogy egy órán át csak az ultrahanggal dolgozunk. Ilyenkor szükség van egy második találkozóra, mert a fogak hűtésére szolgáló vízsugár ellenére is, az ínyt megviseli a hosszú kezelés, érzékennyé válik, ödémásodik; arról nem beszélve, hogy a vérzés miatt nem belátható a terület. De ha valaki rendszeresen aláveti magát a professzionális fogtisztításnak, nem fajulhat idáig a helyzet.

Az ultrahanggal történő kezelés elvileg nem fájdalmas, ám egyéni eltérések lehetnek e kérdésben, a fogak, a fognyak érzékenységétől, a lerakódott fogkő mennyiségétől, valamint az íny állapotától függően – a gyulladt íny nyilvánvalóan érzékenyebb.

 

3. fázis: A fogközök tisztítása

Következő lépésként egy fém polírozócsíkkal, ami leginkább egy vékony smirglihez hasonlítható, a frontfogak közül eltávolítjuk a maradék apró fogköveket.

 

4. fázis: Prophyflex homokgyöngy kezelés

A homokgyöngy kezelés lényege, hogy sűrített levegő, víz, valamint speciális mészpor és ásványi sók segítségével távolítjuk el a fogak felszínén maradt, szemnek láthatatlan baktériumokat, illetve az évek alatt felgyülemlett színezéket, amelyet a kávé, fekete tea, cigaretta, vagy a feldolgozott élelmiszerekben előforduló nagy mennyiségű mesterséges színezőanyag okoz. Az eljárás legnagyobb érdeme, hogy a legapróbb, a szemnek láthatatlan fogköveket is lefújja, ezért nem csak fehérebb, de sokkal simább is lesz a fogfelszín, ami azért fontos, mert a sima felszínen a káros baktériumok jóval nehezebben telepednek meg újra. Mivel a fogkő sárgásbarna elszíneződést okoz a fogakon, így a Prophyflex homokfúvó segít visszanyerni a fogak természetes színét. A finom szemcsék csak a baktériumokkal és az apró fogkövekkel kíméletlenek, a fogzománccal nagyon is kíméletesek, nem sértik fel azt.

Bár a polírozópor az egészségre nem káros, se a bőrre szállva, se lenyelve nem okoz problémát, mégis, kényelmi okok miatt ennél a lépésnél maszkot és védőszemüveget adunk a páciensre.

 

5. fázis: Polírozás

A homokgyöngy kezelés után puha sörtéjű kefével és polírozópasztával átdörzsöljük a fogakat, speciális védőréteget képezve ezzel azok felszínén. Olyan ez, mint egy alapos fogmosás víz nélkül.

Tapasztalatunk szerint ezt szeretik a páciensek, egyrészt, mert a polírozás már a kezelés végét jelzi, másrészt, mert a paszta – ellentétben az inkább semleges ízű kalcium-karbonát mészporral – ízre is finom. Igény szerint fluorid- vagy mentolmentes változatot használunk.

 

6. fázis: Tanácsadás

Mielőtt útjára bocsátjuk, személyre szabott hasznos tanácsokkal látjuk el Önt.

Hogyan tarthatja fent minél hosszabb időn át a kezeléssel kapott eredményt? (A titok amúgy egyszerű: rendszeres és alapos fogmosás, a fogközök napi tisztítása, a kávé, fekete tea, cigaretta fogyasztásának mérséklése, még inkább teljes elhagyása.) Mennyire hatékonyak fogmosási szokásai? Vajon a fogainak ideális fogkrémet használja? Mi az Önnek megfelelő fogköztisztító eszköz: a fogselyem, az üvegmosó kefére emlékeztető fogköztisztító kefe vagy az új favorit, a szilikon felületű fogköztisztító? Használjon-e, és ha igen, hogyan, szájzuhanyt? A tanácsadás során minden fontos kérdést érintünk.

 

7. fázis: A páciens mosolya

Hogy mit fog tapasztalni a kezelés utáni pillanatokban? Hadd idézzük egy rendszeresen visszatérő páciensünket!

„Egyrészt elképesztően simává válik a fogfelszín, ezt érzem, ahogy végigfuttatom rajta a nyelvemet. Másrészt nem egy fogsorként, hanem külön-külön érzem a fogaimat, mert kikerült közülük a lerakódott, kemény lepedékréteg. Csodálatos, mintha az egész szám felfrissült, fellélegzett volna a dentálhigiéniai kezelés eredményeként!”

 

III. Mi vár Önre a fogkő-eltávolítás után?

Előfordul, hogy a kezelés után az íny érzékennyé válik, kissé megduzzad. Ez teljesen normális, különösen gyulladás esetén. Ha a tünetek egy héten túl is fennállnak, konzultáljon dentálhigiénikusával vagy kezelőorvosával! Nem ritka a fogak hidegérzékenysége, ami a mélytisztítás miatt jelentkezik és néhány napon belül elmúlik. Addig érdemes kifejezetten érzékeny fogakra való fogkrémet használnunk.

 

IV. Hosszabb távon megfontolandó tanácsok

 • Ügyeljen az alapos, rendszeres és megfelelően kivitelezett szájápolásra!
 • A fogkő képződésének üteme egyénfüggő, sok tényező befolyásolja. Az egyéni sajátosságok figyelembevételével félévente/évente (kirívó esetben háromhavonta) keresse fel dentálhigiénikusát fogkő-eltávolításra, polírozásra.

 

Jó tudni!

 • A fogkő a lerakódott, majd a későbbiek során kikristályosodott, elmeszesedett szennyeződés a fogakon.
 • A fogkő az íny alatt és az íny fölött is kialakulhat. Az íny fölötti (szupragingivális) fogkő elsősorban azokon a fogfelszíneken jelenik meg, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel helyezkednek el, például a nyelv alatt található nagy nyálmirigy miatt az alsó frontfogak belső, nyelv felőli felületén. Színe sárgásbarna, gyorsan kialakul, a fogak felületéhez közepes erősséggel tapad. Az íny alatt elhelyezkedő (szubgingivális) fogkő a fogínytasakokban lassan képződik, a fogakhoz erősen rögzül, színe a sötétbarnától a feketéig terjedhet.
 • A fogkő és a baktériumok irritálják az ínyt, így gyakran okoznak fogínygyulladást, ennek első jele az ínyvérzés.
 • A fogkő eltávolításával megelőzhető a fogak elvesztése is.
 • A fogkő okozta gyulladás kihat a teljes szervezetre, meggyengítheti az immunrendszert is, kellemetlen tüneteket, panaszokat okozhat, mint a hajhullás, ízületi bántalmak, bőrproblémák; következményeként olykor súlyos betegségek is kialakulnak.
 • Azt, hogy milyen gyakran kell eltávolítani a fogkövet, több dolog befolyásolja: elsősorban, hogy milyen tempóban képződik. Ez függ a genetikától, a nyál összetételétől, a fogtisztítás módszerétől és gyakoriságától, egyéni rossz szokásoktól (dohányzás, nem megfelelő táplálkozás, stb.). Minél több provokáló tényező fordul elő az ember életében, annál nagyobb esélye van a fogkő gyors kialakulásának.
 • A fogkő képződését a genetikai adottságokon, egyéni rossz szokásokon, a nem megfelelő szájhigiénián túl befolyásolja a szabálytalan fogsor, a rossz fogtömés vagy a rosszul illeszkedő koronák.
 • Helyes és egészséges étrend fenntartásával, megfelelő technikával végzett fogmosással, továbbá rendszeres professzionális fogtisztítással a dentális plakk kialakulása, így a fogkő képződése megelőzhető, legalábbis a minimálisra szorítható. Minél kevesebb a fogkő, annál gyorsabb és fájdalommentesebb a dentálhigiéniai kezelés.
 • Mint helyileg ható endogén tényező, a nyál befolyásolhatja a fogkőképződésre való hajlamot. Ugyanígy, a nyálnak jelentős szerepe van a fogszuvasodás keletkezésében, illetve kialakulásának megakadályozásában. A szénhidrátbontásban részt vevő nyálenzimek például elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. A bevitt szénhidrátok mennyisége, összetétele, állaga, a szénhidrátfogyasztás gyakorisága, illetve az étkezést követő szájápolás (vagy annak elmaradása) döntően meghatározza fogaink állapotát.
 • Étkezési szokásaink és a fogsorunk, ínyünk állapota szorosan összefügg és kölcsönösen hat egymásra. A már gyermekkorban kialakított kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban hozzájárul a fogsor egészségének fenntartásához. Megfordítva, csak az egészséges, erős fogazat biztosítja hosszú távon a magas biológiai értékű tápanyagok sokféleségének bevitelét, ami a szervezet általános állapotát döntően meghatározza.
Szolgáltatás Ár
Teljes dentálhigiéniás kezelés - ultrahangos fogkő eltávolítás, Prophyflex homokgyöngy kezelés, polírozás (1 óra) 27 500 Ft
Complete teeth cleaning treatment - ultrasonic tartar removal, Prophyflex gentle cleaning, polishing (1 hour)
Prophyflex kezelés 13 000 Ft
Prophyflex treatment
Dentálhigiéniás kezelés gyerekeknek (14 éves korig) 16 800 Ft
Teeth cleaning treatment for kids (up to 14)
Részleges depurálás 21 600 Ft
Partial depuration
Szájhigiéniás szaktanácsadás (instruálás, motiválás) 18 000 Ft
Oral Hygiene Advice (instruction, rationale)
ÚJ! Biofilm szájhigiénés terápia 40 000 HUF
NEW! Guided Biofilm Therapy

Visszahívást kérek!