Gyermekfogászat

Előzze meg gyermeke fogainak romlását! Hozza el őt egy konzultációra, beszélgetésre, hogy az első, kellemes élmények határozzák meg a későbbiekben szükséges kezelések hangulatát.

Fogorvosaink és dentálhigiénikusaink már a várandósság ideje alatt is hasznos tanácsokkal segítik a leendő anyukákat, hogy mit tehetnek gyermekük fogainak egészségéért. A babák megfelelő száj- és fogápolása elengedhetetlen a gyermekek egészségéhez és a később megjelenő maradó fogak fejlődéséhez. A gyerekeket érdemes már az első fogak megjelenését követően elvinni fogorvoshoz. A pár perces vizsgálat alatt a későbbiekre vonatkozóan hasznos információkat tudhat meg a későbbiekre vonatkozóan, illetve fontos, hogy az első, fogászaton szerzett élmények pozitívak legyenek a kisgyermek számára és ne akkor találkozzanak először a fogorvossal, amikor már baj van és fogtömésre, esetleg gyökérkezelésre van szükség. Ha a konzultációk és a preventív kezelések során megismerkednek a környezettel, a kezelőorvossal,  akkor a későbbi beavatkozások alkalmával sokkal bátrabbak és együttműködőbbek lesznek.

 

A fogak fejlődése és váltása

A tejfogak fejlődése már a magzati korban elkezdődik. A terhesség ideje alatt először a tejfogak koronai része alakul ki, majd ha ez befejeződött, megkezdődik a gyökerek fejlődése is. A fogak előtörésére általában a 6. és 24. hónap között kell számítani, de még 5 hónapos eltérésnél sem kell aggódni, még ez is normálisnak mondható. A gyermekeknek 20 tejfoga van, ezek előtörése 2-2,5 éves korig tart. Először a középső, majd az oldalsó metszőfogak jönnek elő, legvégül pedig a tejőrlőfogak bújnak ki. A tejfogak váltása kb. 6 éves korban kezdődik és egészen 11 éves korig tart. Az első maradó fogak megjelenését (nagyőrlő fogak) nem jelzi tejfogak kihullása, mert azok mögött bújnak elő, a tisztításukra viszont érdemes nagy figyelmet fordítani. Ha ez elmarad, valószínűsíthető, hogy ezek lesznek azok a fogak, amelyek először okoznak majd olyan problémát, amit fogtöméssel, esetleg gyökérkezeléssel kell orvosolni. A megelőzésben fontos szerepe lehet a teljesen fájdalommentes barázdazárásnak is, ezt érdemes a fog megjelenését követően minél hamarabb elvégeztetni.

 

 

Fájdalommentes megelőző ózonkezelés

Az ózonterápia egy új módszer a fogszuvasodás megelőzésére és a szuvasodások kezelésére. Az ózongép a levegő oxigénjéből ózont képez, amit a fog felszínére bocsát. Az ózon behatol a fogak barázdáiba, a tömések melletti mikro résekbe, a szuvas, felpuhult területekbe. A kezelés lényege, hogy a fogon, a barázdákban, a résekben lévő szuvasodást okozó baktériumokat elpusztítja, ezáltal megszűnik a baktériumok okozta savas hatás és ásványi anyag kioldódás a fog anyagában. Az ózonkezelés gyors, fájdalommentes, érzéstelenítést nem igényel, így a gyerekeknél nagyon jól alkalmazható. Sajnos mély szuvasodás esetén önmagában nem elegendő.  Az ózonkezelésről részletesen itt olvashat.

Barázdazárás?

A barázdazárás biztonságos és fájdalommentes eljárás a fogszuvasodás megelőzésére. A kezelés során általában nincs fogfúrás, nincs foganyagveszteség. A barázdazáró anyag olyan védőréteget képez a fogakon, amely megakadályozza az ételmaradék és a baktériumok behatolását a szűk, mély, szabálytalan lefutású barázdákba és gödröcskékbe. A sima felszín könnyebben tisztítható. A modern barázdazáró anyagok fluoridot adnak le, erősítik a fogakat, gátolják a fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodását a barázdazárás mellett.

Mely fogaknál javasolt a barázdazárás?

Általában a kis- és nagyörlő fogaknál alkalmazzuk a barázdazárást. Elsősorban a mélyen barázdált fogak esetében bír nagy jelentőséggel, alkalmazásának szükségességét a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el. A gyermekek tejörlő fogait is érdemes barázdazárni, így megelőzhető a tejfogak rágófelszíni szuvasodása.

Mikor célszerű alkalmazni a barázdazárást?

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog áttörését követő 6 hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát 6-8 éves (első maradó őrlőfogak áttörési ideje) és 11-14 éves (második maradandó őrlőfogak áttörési ideje) korban.

Meddig véd a barázdazárás?

A jelenleg ismert és alkalmazott barázdazáró anyagok 2-3 évig hatásosan védik a fogat a rágófelszín fogszuvasodásától. Bizonyos idő elteltével a barázdazárás cserére szorul, többek között ezért is szükséges félévente kontrollvizsgálat.

Jó tudni

  • A fogzás idején a gyerekek nyugtalanabbak lehetnek, fokozódik a nyáltermelés, sőt, hőemelkedés, láz és hasmenés is előfordulhat, fogorvosaink viszont hasznos praktikákat javasolva segítik a szülőket ebben az időszakban.
  • A fiatalkori szájhigiénés szokások fontosabbak, mint gondolnánk: a nem megfelelő szájápolásnak hosszú távú és komoly egészségügyi következményei lehetnek!
Szolgáltatás Ár
Barázdazárás - konzervatív 13 900 HUF
Sealing, conservative
Barázdazárás - kiterjesztett 16 900 HUF
Sealing with preparation
Tejfog tömés (1 vagy 2 felszín) 19 900 HUF
Baby tooth filling (1 or 2 surfaces)
Tejfog tömés (3 vagy 4 felszín) 20 900 HUF
Baby tooth filling (3 or 4 surfaces)
Tejfog húzás 15 000 HUF
Baby tooth extraction
Tejfog gyökérkezelése 13 500 HUF
Baby tooth root canal treatment
Tejfog gyökértömése 14 500 HUF
Baby tooth root filling
Trepanált tejfog tisztítás 6 900 HUF
Treptized baby tooth cleaning

Visszahívást kérek!