Gyermekfogászat

Előzze meg gyermeke fogainak romlását! Hozza el őt egy konzultációra, beszélgetésre, hogy az első, kellemes élmények határozzák meg a későbbiekben szükséges kezelések hangulatát.

Fogorvosaink és dentálhigiénikusaink már a várandósság ideje alatt is hasznos tanácsokkal segítik a leendő anyukákat, hogy mit tehetnek gyermekük fogainak egészségéért. A babák megfelelő száj- és fogápolása elengedhetetlen a gyermekek egészségéhez és a később megjelenő maradó fogak fejlődéséhez. A gyerekeket érdemes már az első fogak megjelenését követően elvinni fogorvoshoz. A pár perces vizsgálat alatt a későbbiekre vonatkozóan hasznos információkat tudhat meg a későbbiekre vonatkozóan, illetve fontos, hogy az első, fogászaton szerzett élmények pozitívak legyenek a kisgyermek számára és ne akkor találkozzanak először a fogorvossal, amikor már baj van és fogtömésre, esetleg gyökérkezelésre van szükség. Ha a konzultációk és a preventív kezelések során megismerkednek a környezettel, a kezelőorvossal,  akkor a későbbi beavatkozások alkalmával sokkal bátrabbak és együttműködőbbek lesznek.

 

A fogak fejlődése és váltása

A tejfogak fejlődése már a magzati korban elkezdődik. A terhesség ideje alatt először a tejfogak koronai része alakul ki, majd ha ez befejeződött, megkezdődik a gyökerek fejlődése is. A fogak előtörésére általában a 6. és 24. hónap között kell számítani, de még 5 hónapos eltérésnél sem kell aggódni, még ez is normálisnak mondható. A gyermekeknek 20 tejfoga van, ezek előtörése 2-2,5 éves korig tart. Először a középső, majd az oldalsó metszőfogak jönnek elő, legvégül pedig a tejőrlőfogak bújnak ki. A tejfogak váltása kb. 6 éves korban kezdődik és egészen 11 éves korig tart. Az első maradó fogak megjelenését (nagyőrlő fogak) nem jelzi tejfogak kihullása, mert azok mögött bújnak elő, a tisztításukra viszont érdemes nagy figyelmet fordítani. Ha ez elmarad, valószínűsíthető, hogy ezek lesznek azok a fogak, amelyek először okoznak majd olyan problémát, amit fogtöméssel, esetleg gyökérkezeléssel kell orvosolni. A megelőzésben fontos szerepe lehet a teljesen fájdalommentes barázdazárásnak is, ezt érdemes a fog megjelenését követően minél hamarabb elvégeztetni.

 

 

Fájdalommentes megelőző ózonkezelés

Az ózonterápia egy új módszer a fogszuvasodás megelőzésére és a szuvasodások kezelésére. Az ózongép a levegő oxigénjéből ózont képez, amit a fog felszínére bocsát. Az ózon behatol a fogak barázdáiba, a tömések melletti mikro résekbe, a szuvas, felpuhult területekbe. A kezelés lényege, hogy a fogon, a barázdákban, a résekben lévő szuvasodást okozó baktériumokat elpusztítja, ezáltal megszűnik a baktériumok okozta savas hatás és ásványi anyag kioldódás a fog anyagában. Az ózonkezelés gyors, fájdalommentes, érzéstelenítést nem igényel, így a gyerekeknél nagyon jól alkalmazható. Sajnos mély szuvasodás esetén önmagában nem elegendő.  Az ózonkezelésről részletesen itt olvashat.

Barázdazárás?

A barázdazárás biztonságos és fájdalommentes eljárás a fogszuvasodás megelőzésére. A kezelés során általában nincs fogfúrás, nincs foganyagveszteség. A barázdazáró anyag olyan védőréteget képez a fogakon, amely megakadályozza az ételmaradék és a baktériumok behatolását a szűk, mély, szabálytalan lefutású barázdákba és gödröcskékbe. A sima felszín könnyebben tisztítható. A modern barázdazáró anyagok fluoridot adnak le, erősítik a fogakat, gátolják a fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodását a barázdazárás mellett.

Mely fogaknál javasolt a barázdazárás?

Általában a kis- és nagyörlő fogaknál alkalmazzuk a barázdazárást. Elsősorban a mélyen barázdált fogak esetében bír nagy jelentőséggel, alkalmazásának szükségességét a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el. A gyermekek tejörlő fogait is érdemes barázdazárni, így megelőzhető a tejfogak rágófelszíni szuvasodása.

Mikor célszerű alkalmazni a barázdazárást?

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog áttörését követő 6 hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát 6-8 éves (első maradó őrlőfogak áttörési ideje) és 11-14 éves (második maradandó őrlőfogak áttörési ideje) korban.

Meddig véd a barázdazárás?

A jelenleg ismert és alkalmazott barázdazáró anyagok 2-3 évig hatásosan védik a fogat a rágófelszín fogszuvasodásától. Bizonyos idő elteltével a barázdazárás cserére szorul, többek között ezért is szükséges félévente kontrollvizsgálat.

Jó tudni

  • A fogzás idején a gyerekek nyugtalanabbak lehetnek, fokozódik a nyáltermelés, sőt, hőemelkedés, láz és hasmenés is előfordulhat, fogorvosaink viszont hasznos praktikákat javasolva segítik a szülőket ebben az időszakban.
  • A fiatalkori szájhigiénés szokások fontosabbak, mint gondolnánk: a nem megfelelő szájápolásnak hosszú távú és komoly egészségügyi következményei lehetnek!
Szolgáltatás Ár
Barázdazárás - konzervatív 15 000 HUF
Sealing, conservative
Barázdazárás - kiterjesztett 18 500 HUF
Sealing with preparation
Tejfog tömés (1 vagy 2 felszín) 21 000 HUF
Baby tooth filling (1 or 2 surfaces)
Tejfog tömés (3 vagy 4 felszín) 21 000 HUF
Baby tooth filling (3 or 4 surfaces)
Tejfog húzás 16 200 HUF
Baby tooth extraction
Tejfog gyökérkezelése 14 500 HUF
Baby tooth root canal treatment
Tejfog gyökértömése 15 800 HUF
Baby tooth root filling
Trepanált tejfog tisztítás 10 000 HUF
Treptized baby tooth cleaning

Visszahívást kérek!