Fogászati kezelés kismamáknak

A sima, zavartalan lefolyású terhesség és a születendő gyermek egészsége érdekében a hölgyeknek a babatervezés első pillanatától, és a várandósság során végig fokozott figyelmet kell fordítaniuk az egészségükre, a személyes higiéniára.

E törődés fontos része a fogak és az íny egészségének óvása: a létező fogászati problémák kezelése, gyógyítása, az ideális állapot megőrzése, fenntartása, a rendszeres fogászati ellenőrzés, a gondos otthoni szájápolás, illetve az egészséges, fog- és ínybarát táplálkozás.

terhesseg

Az általunk javasolt kezelések a babavárást megelőzően és alatt:

  • Gyakori fogászati kontroll
  • Rendszeres fogkő-eltávolítás (várandósság előtt és alatt)
  • Szuvas fogak kezelése, fogtömés, gyökérkezelés (várandósság előtt, illetve a 2. trimesztertől ismét biztonsággal végezhető)
  • Parodontális kezelés és utánkövetés, ínyerősítés (várandósság előtt és alatt)
  • Az ásványi anyagok pótlása Tooth Mousse készítménnyel

 

Ásványianyag-pótlás

Miért ajánlott?

Közkeletű tévhit, hogy azért romlanak el a kismamák fogai, mert a terhesség során a baba felveszi az ásványi anyagokat, így azok „elfogynak” a kismama fogaiból. Bár valóban von el anyagokat a fejlődő szervezet, ezek könnyen pótolhatók. Ténylegesen jelentős mértékben csak a nyál ásványianyag-tartalma csökken, ami a fogak utánpótlásának legfőbb forrása. Helyes étrenddel és egy-két egyszerű kezeléssel ez a folyamat megakadályozható.
Ha a fogorvos időben észleli az ásványianyag-fogyást, a fogakból kivont anyagok hatékonyan pótolhatók, például a fluoridmentes Tooth Mousse ásványfeltöltő védőkrém használatával. A gél megújítja az ásványi anyagok egyensúlyát, semlegesíti a savakat a szájüregben, megelőzi a lepedék lerakódását és a fogszuvasodás kialakulását, erősíti a fogzománcot, fokozza a fogak ellenálló képességét, illetve csökkenti a túlzott fogérzékenységet is. A termék használata professzionális fogkő-eltávolítás és a foggyökér tisztítása után, sőt fogszabályzó viselése során és nyálképződési problémák esetén is ajánlott. A Tooth Mousse védőkrém használata előtt feltétlenül kérje ki fogorvosa véleményét!

Rendszeres fogászati ellenőrzés és fokozott szájhigiénia

A terhesség és szoptatás alatt a fogak gyorsabb romlásának egyéb okai közé tartozik a „kívánósság” miatti gyakori nassolás, esetleg a kimerültség vagy hányinger miatt elhanyagolt szájhigiénia. Érdemes hát a kismamáknak rendszeres időközönként fogászati kontrollon megjelenni, hogy a szakember időben elcsíphessse az esetleg beindult kóros folyamatokat, valamint fokozott figyelmet kell fordítaniuk a szájüreg gondozására!

Dentálhigiéniai beavatkozás

A várandósságra készülve, és a babavárás során fontos a rendszeres időközönként elvégzett professzionális fogkő-eltávolítást. Erre az íny és a fogak épségének megőrzése, a káros baktériumok melegágyaként szolgáló fogkő és lepedék eltávolítása, az esetleges gyulladásos folyamatok gyógyítása érdekében van szükség Az eljárás a várandósság teljes ideje alatt biztonsággal elvégezhető, akár kéthavi gyakorisággal!

Röntgen: igen vagy nem?

Gyakran felmerül és valóban igen fontos kérdés: árt-e a röntgen a magzatnak? Röntgenfelvételt várandós hölgyeknél csak nagyon indokolt esetben készítünk, és inkább csak a harmadik trimeszterben (a 28. héttől). Fontos megjegyeznünk: a rendelőnkben használatban lévő fogászati röntgen rendkívül alacsony sugárterhelést jelent A röntgensugár a fejre irányul, a kismama testét – így a magzatot is – ólomköpeny védi.

Jó tudni

  • Rendelőnkben olyan korszerű érzéstelenítő szereket alkalmazunk, melyek a fájdalommal szemben hatékonyak, ám, mivel roppant kíméletesek, a babára és a kismamára nézve teljesen biztonságosak.
  • Tudományosan kimutatták, hogy a fogágybetegségre hajlamos hölgyeknél a problémát okozó baktériumok növelik a meddőség, a vetélés, koraszülés kockázatát. Az ínybetegségek nemcsak koraszüléshez vezethetnek, hanem alacsony születési testsúlyt és visszamaradt magzati fejlődést is eredményezhetnek. Ha tudomása van arról, hogy Ön is fogágybetegséggel küzd, mindenképpen tájékoztassa erről fogorvosát, hogy időben megkapja a megfelelő kezelés(eke)t.
  • A születendő gyermek védelme érdekében szakembereink bármilyen beavatkozást a szigorú szakmai követelmények figyelembevételével és a kismamát gondozó szülész-nőgyógyász szakorvossal történő konzultációt követően végeznek el.
Szolgáltatás Ár
Szájvizsgálat, állapotfelmérés, konzultáció NINCSEN
Oral examination, evaluation, consultation

Visszahívást kérek!