Gyermek fogszabályozás

Az időben, már gyermekkorban megkezdett fogszabályozás rendkívül fontos, hiszen akkor még egyszerűbben és gyorsabban kezelhetőek a fogazati rendellenességek, mint felnőttkorban, arról nem beszélve, hogy így megelőzhető, kiküszöbölhető a későbbi önbizalommal és egészséggel kapcsolatos problémák többsége is.

Fogszabályozás kisebbeknek és nagyobbaknak

Míg egy-két évtizede még fehér hollónak számított a fogszabályzós gyerek, ma mindennapos a kisiskolások és a kamaszok körében a „fémes mosoly”. Sőt, óvodás korban is lehet már tenni a tökéletes fogsorért. A legtöbb szülő esztétikai gondként éli meg, ha gyermeke fogsora rendezetlen, kusza, és csak kevesen tudják, hogy a fogszabályozás túlmutat az esztétikai problémák megoldásán. A rossz szokások (cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) miatt kialakult rendellenességek funkcionális zavarokat okoznak már a tejfogazatban is. A csálé fogsor miatti esetleges csúfolások, bántások pedig akár igen komoly pszichés zavart eredményezhetnek a gyermeknél.

Fontos, hogy gyermekünket 5-8 éves korában (tejfogazati és korai vegyes fogazati időszakban) fogszabályozó szakorvos lássa, hiszen ebben a korban már kiszűrhető számos olyan rendellenesség, ami valamilyen kivehető vagy rögzített készülékkel, adott esetben logopédus segítségével kiválóan kezelhető.

 

Milyen esetekben van szükség fogszabályozóra?

Nem csak a látványos hibákat orvosolja a fogszabályzó. Még ha gyermekünk minden foga épnek és tökéletesnek tűnik, akkor is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek miatt szükségessé válik a fogszabályozás. A fogszabályzó szakorvos nem csupán a fogak rendezésével foglalkozik, hanem az arc felépítésére, a harmonikusan működő arcizmokra és a tökéletes harapásra is odafigyel.

 • Funkcionális eltérések: nyitott, kereszt-, vagy mélyharapás, egyéb harapási eltérések
 • Esztétikai problémák: torlódott vagy kusza fogazat, előre álló nagymetszők
 • Egyéb esztétikai, vagy funkcióval összefüggő problémák: fogcsikorgatás, helyhiány, rágási nehézségek, izomműködési zavar, szűk fogív

Milyen előnyei vannak a korai beavatkozásnak?

 • Lehetővé teszi, hogy a későbbiekben kevesebb ideig, vagy akár egyáltalán ne kelljen rögzített fogszabályozó készüléket hordania gyermekünknek.
 • Segíti a beszédzavar kiküszöbölését. (A beszédzavar kiküszöbölését a fogszabályozó szakorvos és a logopédus szoros teammunkában végzi.)
 • Fogváltás idején segít helyet teremteni a maradandó fogaknak, hogy azok szabályos helyzetben, a megfelelő irányba nőjenek.
 • Segítségével leszoktatható a gyermek az egészségre káros rossz szokásokról (pl. ujjszopás, nyelvlökéses nyelés).
 • A korai fogszabályozás előnye, hogy – miután gyerekkorban az állkapocs még növekedésben van – segítségével az állkapoccsal és állcsonttal kapcsolatos eltérések is hatékonyan korrigálhatók még, így elkerülhetők az olyan rendellenességek, amelyek felnőttkorban nem, vagy csak nehezen kezelhetők.
 • Elkerülhetővé teheti a későbbiekben a szabályos fogazat megteremtése érdekében esetlegesen szükségessé váló foghúzást.
 • Ha a gyermek idejekorán megbarátkozik a fogászati környezettel, annak felnőttként is hasznát veszi: félelem és szorongások nélkül keresi majd fel a fogorvost, valahányszor szükséges. A kialakult bizalom, biztonságérzet pszichésen is hozzájárul bármely kezelés – legyen az a gyermekkori fogszabályozás vagy felnőttként egy gyökérkezelés – sikerességéhez.

Ezt tudta?

Ha a gyermek sokáig cumizik, az nem csak a fogakra van rossz hatással, de az állcsontok formáját is megváltoztatja. Ennek következményeként már igen korán, akár kétéves kor körül kialakul az úgynevezett nyitott harapás, ami azt jelenti, hogy a frontfogak nem érnek össze. Mindez megfelelő kezelés nélkül odáig vezethet, hogy az izmok mozgása módosul, az állcsont formája deformálódik, ezzel együtt a nyelv, az ajak működése sérül, továbbá a rágás, a nyelés és a beszéd is megváltozik. A folyamat az emésztésre is kihatással lehet, emellett idővel szájlégzéshez vezethet, ami miatt az orr- és a garatmandula sokkal gyakrabban betegszik meg.

Milyen készülékek állnak rendelkezésünkre?

Myofunkcionális tréner

Ha időben észrevesszük, hogy gyermekünk fogazata és állcsontja valamilyen rossz szokás (ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) miatt nem szabályosan fejlődik, óvodás kortól van mód a korrigálásra: a korszerű myofunkcionális tréner ugyanis már egészen fiatal korban alkalmazható.

Legfontosabb jellemzői:

 • Bár nem klasszikus fogszabályozó, de az izomműködés módosulása révén a fogazaton is javulás érhető el segítségével!
 • Kisgyermekkorban a kezelés célja a rossz szokások elhagyása, az izmok egyensúlyának beállítása. Nagyobb gyermekek esetében a fogszabályozó szakorvos az állcsontok növekedésének megfelelő irányba történő befolyásolására koncentrál.
 • A tréner korosztályonként változó, fognagyságtól függő méretben kapható!
 • A trénert éjszaka végig, napközben pedig általában egy órát kell viselni.
 • Hátránya: kezdetben kényelmetlen lehet, mivel a tréner alkalmazása során a szájat csukva kell tartani, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek hamar hozzászoknak az eszköz viseléséhez.
 • A kezelés kifejezetten a 6-10 éves gyermekek számára nyújt megoldást.

A gyermekkori fogszabályozás során először a megfelelő anatómiai környezetet kell megteremteni, ennek hiányában ugyanis a beszabályozott fogak nem maradnak a helyükön!

Kivehető készülékek

Kivehető készülékekkel az aktív növekedés szakaszában (tehát 9-12 év között), illetve a korai vegyes fogazati stádiumban dolgozunk.

Legfontosabb jellemzők:

 • A kivehető készülék leggyakrabban a fogminta alapján fogtechnikai laboratóriumban készül. A technikus a szivárvány összes színében el tudja készíteni a készüléket (nevet, matricát is kérhet bele a kis páciens).
 • Alkalmazása: főként gyermekkorban használatos. Kisebb-nagyobb fokú szabálytalanságok korrigálására, valamint az állcsontok fejlődésének megfelelő irányba való terelésére alkalmas.
 • Hatékonyságát nagyban befolyásolja, hogy a gyermek és a szülők betartják-e a fogszabályozó szakorvos által meghatározott kötelező viselési időt!
 • A vegyes fogazatban pl. frontfog torlódás esetén helynyerés, fogívtágítás céljára speciális rögzített (pl. Hyrax) vagy részleges rögzített készülék alkalmazható. Ez utóbbi a fogak külső felszínére direkt ragasztott fogszabályozó rendszer.
 • Első lépésként a szakorvos felragasztja a frontfogakra a bracketteket, második lépésként pedig a maradó hatosokra tubusok/gyűrűk kerülnek fel. A maradó fogak közötti tejfogakat szabadon hagyják.

Fontos, hogy éjszakai készülék nem létezik! A kivehető készüléket nem csak az esti alvásnál kell hordani, hanem nappal is pár órára (összesen kb. 12-16 órát).

Kamaszkori fogszabályozás

A tinédzserek jelentős testi, lelki és értékrendbeli változásokon mennek keresztül. Átmeneti állapot ez: már nem kisgyerek, még nem felnőtt. A serdülők fogazata is sokszor köztes állapotban van: tejfogsoruk a múlté, de még nem feltétlen nőtt ki az összes felnőttkori foguk (pl. a bölcsességfogak). Emellett egy bizonytalan, sebezhető, a társak jelzéseire rendkívül érzékeny korosztályról van szó, amelynek a külsőségek, a barátok véleménye, el- és befogadása mindennél fontosabb – tegyük hozzá, ez így van jól, hiszen a tinik a kortársak által, hozzájuk viszonyítva találják meg helyüket a világban.

Nem csoda, hogy sok fiatalt szinte sokként ér a hír, hogy egy darabig fogszabályozót kell viselnie. A fogorvosok és a szülők feladata, hogy tudatosítsák a kamaszban, hogy a fogszabályzás nem pusztán esztétikai kérdés, hanem a megelőzés, a fogmegtartás és az egészségmegőrzés lényeges eszköze is egyben!

 

Fontos, hogy a rendezetlen fogazat:

 • … sokkal nehezebben tisztítható! A torlódott fogak körül könnyebben halmozódik fel a lepedék, jelenik meg a fogkő, ami a rossz lehelet, a fogszuvasodás és fogínybetegségek, végső soron pedig a fogvesztés melegágya.
 • … az egyes fogak túlterhelődését, állkapocs-ízületi problémák megjelenését eredményezheti! Egy rossz harapási forma kényszerhelyzetben tartja az alsó állcsontot, lassú, de alattomos láncreakciót indítva be ezzel.
 • … a fejfájások számottevő részéért felelős.
 • … baleseti sérülése, letörése gyakoribb a normál állású fogakhoz képest.
 • … okozta rágási zavarok az emésztőrendszeri és az általános tápláltsági, ezáltal a teljes egészségi állapotra is kihatással lehetnek.
 • … a hangképzés rendellenességeit okozhatja.
 • … negatív hatással van az önértékelésre, visszahúzódóvá és szégyenlőssé tehet.

Szerencsére ma már nem lehetetlen összeegyeztetni az esztétikával és az egészséggel kapcsolatos igényeinket! Az elmúlt évtizedekben a fogszabályozás területe is sokat fejlődött és alkalmazkodott a tinédzserek elvárásaihoz, illetve életmódjához!

 

Korszerű készülékek széles választéka

A hagyományos szerkezetű fém fogszabályozók – főként esztétikai, és nem szakmai okok miatt – visszaszorulóban vannak (bár vannak lányok-fiúk, akik „csak azért is” azt választják). Korunk fogszabályozó készülékei komfortosak és esztétikusak, sokszor alig láthatók. Velük szinte észrevétlenül érhetünk el nagyon is észrevehető változást.

Ha gyermeke túlesett a fogváltáson, a felnőtteknél is használatos fém vagy esztétikus rögzített készüléket, esetleg kivehető sínekből álló láthatatlan rendszert alkalmazunk. Ezekről bővebben ITT olvashat.

Szolgáltatás Ár
Myofunkcionális tréner 57 900 HUF
Myofunctional trainer

Visszahívást kérek!