Fogászati implantátum

Az implantátumbeültetés lépései:

 

1. Konzultáció

Az implantátumbeültetés előtt a szájsebész szakorvos megvizsgálja fogai állapotát, csontszerkezetét, kiértékeli a panorámaröntgenen és – amennyiben készült – a CT-felvételen látottakat. Így a lehető legpontosabb információk birtokában tudja megtervezni a beültetésre kerülő implantátumok méretét és pozícióját. A konzultáció során minden felmerülő kérdést meg tud beszélni fogorvosával, aki elkészíti a személyre szabott kezelési tervét, vázolja az Ön számára megfelelő lehetőségeket és tájékoztatást nyújt a kezelések menetéről, anyagi vonzatáról. Rendelőnkben többféle implantátum típus közül választhat, kezelőorvosa természetesen segítségére lesz a megfelelő döntés meghozásában.

konzultáció során fogorvosa egyéb kezelésekre is irányíthatja, amennyiben úgy ítéli meg, hogy műtéthez szükséges optimális állapot eléréséhez ezek elengedhetetlenek. Ilyenek például a fogkő-eltávolítás és fogtömés.

 

2. Műtét (implantátumbeültetés)

A műtét során a szájsebész behelyezi az implantátumot/kat. A beavatkozás történhet helyi érzéstelenítésben és altatásban is a páciens kérésének megfelelően.

 

3. Gyógyulási szakasz

Az implantátum beültetését kb. 3-6 hónap gyógyulási idő követi. Megfelelő szájhigiénia mellett ez idő alatt a műgyökér csontosodik, az állkapocs stabil részévé válik, amelyre elkészíthető a végleges esztétikus pótlás. A páciens egyéni igényei és adottságai alapján készíthető fix, illetve kivehető pótlás is.

 

Implantátum

A fogászati implantátum egy biokompatibilis anyagból (titánium) készült mesterséges pótlás, ami a foggyökeret helyettesíti. Modern, biztonságos és hosszú távú megoldást jelent a hiányzó fogak pótlására. A kész fogmű stabil és esztétikus, rágóképessége az eredeti fogakéval vetekszik.

Felépítmény (abutment)

A csontba ültetett fogászati implantátumra helyezhető fej, amelyet csavaros vagy ragasztásos megoldással rögzítenek a műgyökérhez. Erre készíti el a fogorvos az esztétikus pótlást a fogtechnikai laboratóriummal közösen.

Fogpótlás

A beültetett műgyökerekre készülhet fix vagy kivehető pótlás, ez lehet: korona, híd, teljes fogsor, részleges fogsor. A pótlások anyaga is többféle lehet, az egyik legnépszerűbb a biokompatibilis, magas esztétikai igényeket kielégítő cirkónium-dioxid.

Csontpótlás

A fogászati implantátum hosszú távú megőrzéséhez stabil alapokra van szükség, ahogyan egy fának is mélyre nyúló, erős gyökérzet kell ahhoz, hogy állva maradjon a legerősebb szélben is.

Az implantátumbeültetés feltétele, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű csontállománnyal rendelkezzen a páciens. Ennek hiányában biokompatibilis csontpótló anyagok és speciális műtéti technika alkalmazásával az implantátumok beültetéséhez szükséges optimális szintre növelhetjük a csont mennyiségét. Alkalmazhatunk természetes és mesterséges csontpótló anyagokat. Az eljárás helyi érzéstelenítésben végezhető.

Sinus lift

A sinus lift (arcüregemelés) eljárást a felső állcsontban bekövetkezett csontvesztéskor alkalmazzuk. A beavatkozás sokkal egyszerűbb, mint amennyire ijesztően hangozhat a menete: a felső állcsonton kialakítunk egy parányi nyílást, amelyen át szintetikus vagy organikus csontpótló anyagot juttatunk az elvékonyodott csont fölé, így növelve annak vastagságát.

Az ily módon felépített csontba legtöbbször egy időben behelyezzük az implantátumokat is, elkerülve ezzel egy következő műtétet.

A sinus lift rutineljárásnak számít, a legtöbb esetben helyi érzéstelenítés mellett kivitelezzük.

Jó tudni

  • A fogak pótlásával nem érdemes hosszú éveket várni, mert ez idő alatt az állkapocs csont leépülhet, amely megváltoztatja arcvonásainkat, rágóképességünket és megnehezíti a későbbi implantátumbeültetést!
  • A fogászati implantáció ár-érték aránya nagyon kedvező, hiszen egyszeri, örökéletű befektetés, így könnyedén felveszi a versenyt az egyéb fogpótlási lehetőségekkel.
  • Az implantátum célja, hogy végleges megoldást nyújtson, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia és félévente fogorvosi ellenőrző vizsgálat!

All-on-4®

Az innovatív ALL-ON-4® technológia AZONNALI FIX MEGOLDÁST jelent akár TELJES FOGHIÁNY esetén is!

A technikát alkalmazva akár 4 implantátummal biztosítható a komplett felső vagy alsó fogsor stabil rögzülése. Egyetlen műtét során megtörténik a még esetlegesen meglévő, de menthetetlen saját fogak eltávolítása és az implantátumok beültetése, majd, amint a laborban elkészül (2-3 nap), behelyezésre kerül az egyedileg legyártott ideiglenes pótlás, ami az implantátumokhoz rögzül, tehát nem kivehető. Így Ön akár 48-72 óra alatt eljut a fogatlanságtól az esztétikailag és funkciójában is tökéletes fix fogsorig.
A koncepció másik óriási előnye, hogy – mivel azon a területen, ahova az implantátumokat ültetjük, általában még azoknak is kellően vastag a csontja, akiknél a foghiány miatt már beindult a csontvesztés folyamata az állkapocsban –, a kellemetlen és költséges csontpótló műtét nélkül is sikeresen elvégezhető az All-on-4® rehabilitáció.

Az All-on-4®-ral komoly műtéti és anyagi megterheléstől kímélhetjük meg Önt, miközben a kiinduló állapothoz képest hihetetlenül rövid idő alatt minden igényt kielégítő eredményt és jelentős életminőség-javulást érünk el.

Dr. Péter György szájsebész, All-on-4®-specialista válaszolja meg a leggyakrabban elhangzó kérdéseket, így végre mindent megtudhat erről a forradalmi eljárásról.

AZ ALL-ON-4® KONCEPCIÓ ALAPJÁN VÉGZETT KEZELÉS LÉPÉSEI:

Részletes videónkban dr. Láda Erika szakorvos és dr. Péter György főorvos ismerteti a kezelés lépéseit és annak előnyeit.

1. KONZULTÁCIÓ

A kezelés előtt szájsebész szakorvosunk megvizsgálja fogai állapotát, állcsontja szerkezetét, és kiértékeli az Önről készült panoráma röntgen vagy CT felvételt, hogy a lehető legpontosabb információk birtokában tudja megtervezni a beültetésre kerülő implantátumok méretét és pozícióját. A konzultáció során megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket, majd elkészítjük a személyre szabott kezelési tervet és árajánlatot.

2. AZ IMPLANTÁTUMOK BEÜLTETÉSE

A konzultáció után akár 48-72 órán belül sor kerülhet a szájsebészeti beavatkozásra és az implantátumok beültetésére.
Az eljárás lényege, hogy a felső állcsontba hat vagy négy, az alsó állcsontba négy implantátumot helyezünk be; vagyis legalább négy fogászati implantátum biztosítja a felső és/vagy az alsó híd stabil rögzülését. Az esetlegesen még meglévő, de használhatatlan fogak eltávolítása, az implantátumok behelyezése helyi érzéstelenítésben (injekció) szinte fájdalommentesen elvégezhető, de ha Ön ragaszkodik hozzá, történhet altatásban is. A beavatkozás után minimális fájdalom, és az arcon duzzanat jelentkezhet. A fájdalom fájdalomcsillapítóval enyhíthető, a duzzanat jegelés hatására hamar megszűnik.

3. IDEIGLENES PÓTLÁS BEHELYEZÉSE

A műtét után vett lenyomat alapján a fogtechnikai labor 48-72 órán belül elkészíti az ideiglenes pótlást, amit azonnal be is helyezünk. Ez rögzített pótlás, így nem kell attól tartani, hogy lötyög, kiesik. Speciális műanyagból, akrilátból készül: a végleges protézishez képest ez egy törékenyebb anyag, amelyet szándékosan terveztek és alakítottak úgy, hogy nem rendelkezik a végleges pótlás stabilitásával és szilárdságával. Ennek gyakorlati oka az, hogy ne lehessen oly mértékben terhelni, mint a végleges pótlást, saját fogat. Ezzel a behelyezett implantátumokat védjük, melyek a gyógyulási idő alatt, a csontosodási folyamat (tipikusan 3-5 hónap) során még igen sérülékenyek. Az ideiglenes híd a hosszú távú siker kulcsa, hiszen

  • azon túl, hogy esztétikailag teljes értékű megoldást ad,
  • védi az implantátumokat a kritikus gyógyulási időszak alatt,
  • elősegíti a műtéti terület épen maradását,
  • hosszú távon a legjobb eredményt biztosítja, hiszen a páciens benyomásai alapján, melyeket az ideiglenes pótlás viselése során szerzett, elérhetjük, hogy a végleges fogsor minden szempontból tökéletes legyen.

4. VÉGLEGES FIX FOGPÓTLÁS BEHELYEZÉSE

Az implantátumok beültetését kb. 3-6 hónap gyógyulási idő követi. Megfelelő szájhigiénia mellett ez idő alatt a műgyökerek csontosodnak, az állkapocs stabil részévé válnak, így rájuk helyezhető a végleges rögzített, fix pótlás. Ennek anyaga lehet fémkerámia, kompozittal leplezett fém váz, az innovatív PEEK-anyag (pl.: BioHPP) vagy a kompromisszummentes megoldást kínáló cirkónium; a választás az Ön esztétikai és egyéb igényein alapul.

5. RENDSZERES KONTROLL ÉS DENTÁLHIGIÉNIAI KEZELÉS

A kezelést követően először egy hónap múlva, majd évente rendszeres kontrollvizsgálatra és szakképzett dentálhigiénikusaink által végzett szájhigiénés kezelésre várjuk Önt.

Kizáró okok:

Alkoholizmus, erős dohányzás, drog- és gyógyszerfüggőség, illetve egyes betegségek, állapotok (csontanyagcsere-zavarok, kezeletlen diabetes, komoly szív- és érrendszeri probléma, várandósság). A szájsebész megállapítja az esetleges kizáró okokat, és ha szükséges, alternatív megoldást javasol.