Wax-up, mock-up

A színházi premiereket minden esetben próbák sora előzi meg, melyek közül a legfontosabb természetesen a főpróba: a sokhetes munka, a rengeteg apró mozzanat és lépés akkor áll össze igazán egy egésszé. De a főpróba arra is lehetőséget ad, hogy észleljék és korrigálják az utolsó apró hibákat, így a társulat másnap egy – jó esetben – tökéletes, sikerre méltó előadással állhat a nagyközönség elé.

Olykor a fogászati kezelések során sem árt, ha már a folyamat közben látjuk, hova tartunk, milyen lesz, ha majd a kitűzött cél testet ölt, valóssá válik. Ezért javasoljuk a nagyobb volumenű, költségesebb esztétikai fogászati kezelések esetén wax-up és mock-up készítését. És hogy mit takar e két különös, talán eddig sosem hallott kifejezés?

 

Mock-up Madenta

I. DEFINÍCIÓ

A wax-up egy viaszmintázat (wax-up = felviaszolás). A viaszminta segítségével a páciens számára is láthatóvá, megfoghatóvá válik a készülő pótlások pontos alakja, mérete, elhelyezkedése, vagyis az, hogy hova tartunk, mi a cél.
A mock-up a wax-up alapján készült egyfajta ideiglenes látványterv, formaterv a szájban. Tartalmazza a páciens és az orvos elképzeléseit integráló fogforma tervet, illetve a páciens szájában lévő nyálkahártya lenyomatát.

 

II. A KEZELÉS MENETE

A páciens fogairól még a beavatkozások előtt lenyomatot (szilikon, alginát) veszünk, hogy legyen valami támpontunk a végleges fogpótlás tervezéséhez. A fogtechnikus a lenyomat és az általunk vázolt elképzelések alapján készíti el a wax-upot.
A wax-up alapján szintén a laborban készül a mock-up, amire az ideiglenes koronákat helyezzük.

A mock-up jelentősége elsősorban abban áll, hogy még a költséges és munkaigényes kerámiamunkák megkezdése előtt lehetőséget ad az orvosnak és a páciensnek egyaránt, hogy elemezzék, értékeljék a tervezett fogsort. Ráadásul a mock-up néhány napon át ideiglenes pótlásként is viselhető, így a páciensnek van lehetősége ismerkedni az érzéssel és a látvánnyal. Az esetleges módosításokat az orvos a mock-upról készült lenyomaton magyarázza el a fogtechnikusnak.

 

III. KINEK JAVASOLT?

Nagyobb volumenű, költségesebb esztétikai beavatkozáskor javasoljuk a wax-up és mock-up elkészítését. Igaz, hogy ennek is van ára, de elenyésző a kerámiamunka költségeihez képest. Ráadásul a kerámia nem munkálható a végtelenségig: minden égetésnél gyengül, hólyagosodik, buborékosodik.

 

IV. EGYÉB ELŐNYÖK

A mock-upról azt is tudni kell, hogy akrilátból készül, márpedig az akrilátok felületi finomsága nem olyan, mint a jóval kidolgozottabb, simább, kényelmesebb és stabilabb.kerámiáé. Hogy ez a „hátrány” miért definiálható akár „előnyként”? A válasz pofonegyszerű: mert a mock-uppal töltött idő után a sokkal kényelmesebb, kifinomultabb végleges fogsor megszokása általában teljesen zökkenőmentesen zajlik.

Kíváncsi arra, hogy „élesben” hogyan vetjük be a wax-upot és a mock-upot? Akkor olvassa el fiatal páciensünkről, Vivienről szóló írásunkat és tekintse meg a vele készült videót!

 

Szolgáltatás Ár
Wax-up /fog 10 500 HUF
Mock-up /fog 18 900 HUF

Visszahívást kérek!