Dentálhigiénia, fogkő-eltávolítás

Az otthoni alapos szájápolás elengedhetetlen, de a fogkefénkkel – még ha valóban profi módon bánunk is vele – soha nem tudunk minden ételmaradékot és egyéb szennyeződést eltávolítani, arról nem beszélve, hogy a legszabályosabb fogsornak is akadnak nehezen hozzáférhető, akár megközelíthetetlen területei. A fog felszínén így színtelen, ragacsos, baktériumokkal teli lepedékréteg (dentális plakk) képződik, ami gyengíti a fogzománcot és károsítja az ínyt, fogszuvasodást, fogínysorvadást okoz. A plakk idővel megszilárdul, elmeszesedik (mineralizáció) és belőle fogkő képződik.

I. A fogkő első jelei és következményei

A fogkő nem csupán esztétikai problémákat okoz. Megjelenésével a száj íze rosszá, a lehelet kellemetlenné válik, a fogíny begyullad. Az egészséges rózsaszínű helyett sötétvörössé, duzzadttá váló íny eleinte fogmosáskor, később étkezéskor, súlyos esetben pedig már spontán módon is vérezhet.

Ha a fogkövet nem távolítjuk el, a gyulladás krónikussá válik, aminek következtében az íny lassan visszahúzódik, elsorvad, a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, végül kihullanak.

 

II. A fogkő-eltávolítás menete

A fogkő eltávolítása csak rendelői körülmények között, professzionális fogászati eszközökkel lehetséges, mindenképpen dentálhigiénikus szakember feladata!

Rendelőnkben a következők tartoznak az egy órás dentálhigiéniai kezelésbe: állapotfelmérés, ultrahangos fogkő-eltávolítás, Prophyflex homokgyöngy kezelés, polírozás és egyénre szabott tanácsadás.

 

1. fázis: Állapotfelmérés

A dentálhigiénikusok előtt nincs titok, a fogak állapota sok mindent elárul. Ha valaki erős kávé- vagy teafogyasztó, esetleg cigarettázik vagy épp a vörösbor a kedvence, ez mind-mind nyomot hagy. Az étkezési szokásokon túl a páciens szájápolási rutinjáról is „mesélnek” a fogak. Minden látszik: milyen technikával, mennyire alaposan mos fogat, tisztítja-e a fogközöket, és melyek azok a zugok, ahova – lustaságból, figyelmetlenségből – már nem megy be kefével.

És bár a kielégítő szájhigiénia mellett jóval kevesebb lepedék alakul ki, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a fogkő képződése nem csak a dentálhigiéniai szokásoktól függ, hanem például a nyál összetételétől is. Valaki öröklötten hozza azt a baktériumflórát, ami jobban hajlamosít a fogkövesedésre.

 

2. fázis: Ultrahangos fogkő-eltávolítás

Szükség esetén zsibbasztó hatású érzéstelenítő géllel kenjük be az ínyt, illetve – nagyfokú érzékenység esetén – akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhetjük az eljárást. (Ilyenkor általában két ülésre van szükség, mivel a teljes száj elérzéstelenítésére egy alkalommal nincs lehetőség.) Ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fogak felszínére rakódott dentális plakkot, valamint a megkövesedett lepedéket, a fogkövet, ami a baktériumok melegágya. Ez az eszköz, az ún. depurátor apró ultrahanglökésekkel leválasztja a fogkövet a fog felszínéről, miközben vízsugárral hűti a fogakat. A speciális frekvenciájú ultrahang csak a fogkőre veszélyes, a fogzománcra nem.

A depurálás ideje a fogkő mennyiségétől függ: általában 15-20 perc alatt megvan, ám nagyon elhanyagolt fogak esetében előfordul, hogy egy órán át csak az ultrahanggal dolgozunk. Ilyenkor szükség van egy második találkozóra, mert a fogak hűtésére szolgáló vízsugár ellenére is, az ínyt megviseli a hosszú kezelés, érzékennyé válik, ödémásodik; arról nem beszélve, hogy a vérzés miatt nem belátható a terület. De ha valaki rendszeresen aláveti magát a professzionális fogtisztításnak, nem fajulhat idáig a helyzet.

Az ultrahanggal történő kezelés elvileg nem fájdalmas, ám egyéni eltérések lehetnek e kérdésben, a fogak, a fognyak érzékenységétől, a lerakódott fogkő mennyiségétől, valamint az íny állapotától függően – a gyulladt íny nyilvánvalóan érzékenyebb.

 

3. fázis: A fogközök tisztítása

Következő lépésként egy fém polírozócsíkkal, ami leginkább egy vékony smirglihez hasonlítható, a frontfogak közül eltávolítjuk a maradék apró fogköveket.

 

4. fázis: Prophyflex homokgyöngy kezelés

A homokgyöngy kezelés lényege, hogy sűrített levegő, víz, valamint speciális mészpor és ásványi sók segítségével távolítjuk el a fogak felszínén maradt, szemnek láthatatlan baktériumokat, illetve az évek alatt felgyülemlett színezéket, amelyet a kávé, fekete tea, cigaretta, vagy a feldolgozott élelmiszerekben előforduló nagy mennyiségű mesterséges színezőanyag okoz. Az eljárás legnagyobb érdeme, hogy a legapróbb, a szemnek láthatatlan fogköveket is lefújja, ezért nem csak fehérebb, de sokkal simább is lesz a fogfelszín, ami azért fontos, mert a sima felszínen a káros baktériumok jóval nehezebben telepednek meg újra. Mivel a fogkő sárgásbarna elszíneződést okoz a fogakon, így a Prophyflex homokfúvó segít visszanyerni a fogak természetes színét. A finom szemcsék csak a baktériumokkal és az apró fogkövekkel kíméletlenek, a fogzománccal nagyon is kíméletesek, nem sértik fel azt.

Bár a polírozópor az egészségre nem káros, se a bőrre szállva, se lenyelve nem okoz problémát, mégis, kényelmi okok miatt ennél a lépésnél maszkot és védőszemüveget adunk a páciensre.

 

5. fázis: Polírozás

A homokgyöngy kezelés után puha sörtéjű kefével és polírozópasztával átdörzsöljük a fogakat, speciális védőréteget képezve ezzel azok felszínén. Olyan ez, mint egy alapos fogmosás víz nélkül.

Tapasztalatunk szerint ezt szeretik a páciensek, egyrészt, mert a polírozás már a kezelés végét jelzi, másrészt, mert a paszta – ellentétben az inkább semleges ízű kalcium-karbonát mészporral – ízre is finom. Igény szerint fluorid- vagy mentolmentes változatot használunk.

 

6. fázis: Tanácsadás

Mielőtt útjára bocsátjuk, személyre szabott hasznos tanácsokkal látjuk el Önt.

Hogyan tarthatja fent minél hosszabb időn át a kezeléssel kapott eredményt? (A titok amúgy egyszerű: rendszeres és alapos fogmosás, a fogközök napi tisztítása, a kávé, fekete tea, cigaretta fogyasztásának mérséklése, még inkább teljes elhagyása.) Mennyire hatékonyak fogmosási szokásai? Vajon a fogainak ideális fogkrémet használja? Mi az Önnek megfelelő fogköztisztító eszköz: a fogselyem, az üvegmosó kefére emlékeztető fogköztisztító kefe vagy az új favorit, a szilikon felületű fogköztisztító? Használjon-e, és ha igen, hogyan, szájzuhanyt? A tanácsadás során minden fontos kérdést érintünk.

 

7. fázis: A páciens mosolya

Hogy mit fog tapasztalni a kezelés utáni pillanatokban? Hadd idézzük egy rendszeresen visszatérő páciensünket!

„Egyrészt elképesztően simává válik a fogfelszín, ezt érzem, ahogy végigfuttatom rajta a nyelvemet. Másrészt nem egy fogsorként, hanem külön-külön érzem a fogaimat, mert kikerült közülük a lerakódott, kemény lepedékréteg. Csodálatos, mintha az egész szám felfrissült, fellélegzett volna a dentálhigiéniai kezelés eredményeként!”

 

III. Mi vár Önre a fogkő-eltávolítás után?

Előfordul, hogy a kezelés után az íny érzékennyé válik, kissé megduzzad. Ez teljesen normális, különösen gyulladás esetén. Ha a tünetek egy héten túl is fennállnak, konzultáljon dentálhigiénikusával vagy kezelőorvosával! Nem ritka a fogak hidegérzékenysége, ami a mélytisztítás miatt jelentkezik és néhány napon belül elmúlik. Addig érdemes kifejezetten érzékeny fogakra való fogkrémet használnunk.

 

IV. Hosszabb távon megfontolandó tanácsok

 • Ügyeljen az alapos, rendszeres és megfelelően kivitelezett szájápolásra!
 • A fogkő képződésének üteme egyénfüggő, sok tényező befolyásolja. Az egyéni sajátosságok figyelembevételével félévente/évente (kirívó esetben háromhavonta) keresse fel dentálhigiénikusát fogkő-eltávolításra, polírozásra.

 

Jó tudni!

 • A fogkő a lerakódott, majd a későbbiek során kikristályosodott, elmeszesedett szennyeződés a fogakon.
 • A fogkő az íny alatt és az íny fölött is kialakulhat. Az íny fölötti (szupragingivális) fogkő elsősorban azokon a fogfelszíneken jelenik meg, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel helyezkednek el, például a nyelv alatt található nagy nyálmirigy miatt az alsó frontfogak belső, nyelv felőli felületén. Színe sárgásbarna, gyorsan kialakul, a fogak felületéhez közepes erősséggel tapad. Az íny alatt elhelyezkedő (szubgingivális) fogkő a fogínytasakokban lassan képződik, a fogakhoz erősen rögzül, színe a sötétbarnától a feketéig terjedhet.
 • A fogkő és a baktériumok irritálják az ínyt, így gyakran okoznak fogínygyulladást, ennek első jele az ínyvérzés.
 • A fogkő eltávolításával megelőzhető a fogak elvesztése is.
 • A fogkő okozta gyulladás kihat a teljes szervezetre, meggyengítheti az immunrendszert is, kellemetlen tüneteket, panaszokat okozhat, mint a hajhullás, ízületi bántalmak, bőrproblémák; következményeként olykor súlyos betegségek is kialakulnak.
 • Azt, hogy milyen gyakran kell eltávolítani a fogkövet, több dolog befolyásolja: elsősorban, hogy milyen tempóban képződik. Ez függ a genetikától, a nyál összetételétől, a fogtisztítás módszerétől és gyakoriságától, egyéni rossz szokásoktól (dohányzás, nem megfelelő táplálkozás, stb.). Minél több provokáló tényező fordul elő az ember életében, annál nagyobb esélye van a fogkő gyors kialakulásának.
 • A fogkő képződését a genetikai adottságokon, egyéni rossz szokásokon, a nem megfelelő szájhigiénián túl befolyásolja a szabálytalan fogsor, a rossz fogtömés vagy a rosszul illeszkedő koronák.
 • Helyes és egészséges étrend fenntartásával, megfelelő technikával végzett fogmosással, továbbá rendszeres professzionális fogtisztítással a dentális plakk kialakulása, így a fogkő képződése megelőzhető, legalábbis a minimálisra szorítható. Minél kevesebb a fogkő, annál gyorsabb és fájdalommentesebb a dentálhigiéniai kezelés.
 • Mint helyileg ható endogén tényező, a nyál befolyásolhatja a fogkőképződésre való hajlamot. Ugyanígy, a nyálnak jelentős szerepe van a fogszuvasodás keletkezésében, illetve kialakulásának megakadályozásában. A szénhidrátbontásban részt vevő nyálenzimek például elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. A bevitt szénhidrátok mennyisége, összetétele, állaga, a szénhidrátfogyasztás gyakorisága, illetve az étkezést követő szájápolás (vagy annak elmaradása) döntően meghatározza fogaink állapotát.
 • Étkezési szokásaink és a fogsorunk, ínyünk állapota szorosan összefügg és kölcsönösen hat egymásra. A már gyermekkorban kialakított kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban hozzájárul a fogsor egészségének fenntartásához. Megfordítva, csak az egészséges, erős fogazat biztosítja hosszú távon a magas biológiai értékű tápanyagok sokféleségének bevitelét, ami a szervezet általános állapotát döntően meghatározza.