Fogfehérítés

FEHÉREBB FOGAK? IGEN!

A modern fogfehérítési technikákkal hatékonyan, fájdalommentesen és rövid idő alatt érhető el a ragyogó mosoly – legyen szó akár otthoni, akár professzionális rendelői fehérítésről. A fogfehérítéssel nem kezelhető elszíneződések korrigálására is többféle módszer áll a fogorvosok rendelkezésére, például esztétikus héjak, cirkónium korona stb.

 

A „hollywoodi sztármosoly” már régóta nem csupán a filmcsillagok és modellek kiváltsága! :))

 

MITŐL FÜGG A FOGSZÍN?

 • Fontos tényező a genetika, hiszen a fog eredeti színe függ a zománc vastagságától és a fogak alakjától, ezek a jellemzők pedig öröklődnek.
 • A zománc az életkor előrehaladtával egyre vékonyodik, ezzel párhuzamosan a fog sötétebbé válik.
 • A fogszínt befolyásolja a koronarészt képező szövetek elhelyezkedése és vastagsága. Ez nem csupán egyénenként, de foganként, sőt egy fogon belül is más és más (a metszők általában világosabbak a szemfogaknál, a fognyaki rész sötétebb, mint a fog többi része).
 • A fog bármely szövetében bekövetkező szerkezeti változás módosítja a fog fényáteresztő képessége, és ez szintén hatással van a színre.
 • Befolyásolja étrendünk, hiszen a színes vagy ételszínezékkel színezett ételek, italok sokat rontanak a fogszínen.
 • A hosszú ideig tartó, rendszeres cigarettázás, pipázás következtében a fogfelszín sárgásbarna vagy szürkés árnyalatúvá válik.
 • Bizonyos gyógyszerek szedése elszíneződést okoz („tetracyklines elszíneződés”).
 • Gyakran elszíneződnek a gyökérkezelt fogak is.

 

MIKOR JAVASOLT?

A fogfehérítést legtöbbször kozmetikai céllal használjuk, a mosoly esztétikai javítása érdekében.

Szakmai szempontból a fogpótló eljárások előtt is kifejezetten indokolt lehet alkalmazása, hiszen a tömések, fogpótlások (korona, héj, híd stb.) színét szerencsésebb egy fehérítéssel javított fogsorhoz igazítani.

Sok esetben a fogszabályozás záró kezeléseként is javaslunk professzionális fogtisztítást és fogfehérítést az amúgy is látványos eredmény még szebbé tétele érdekében.

 

Az optimális szín meghatározásakor, a természetes hatás érdekében több tényezőt is figyelembe kell vennünk, például a páciens életkorát, bőr- és hajszínét.

 

MIKOR NEM AJÁNLOTT?

Kizáró ok a fehérítés során használt bármely anyaggal (hidrogén-peroxid, karbamid-peroxid, stb.) szembeni allergia.

 • Nem kezeljük a melanómával rendelkező pácienseket.
 • Kontraindikációt jelenthet a túlzott fogérzékenység, az erősen kopott fogazat és fognyak, illetve ha a fogakon mikrorepedések vannak.
 • Bár nincsenek arra nézve adatok, hogy várandós nőknél bármilyen gondot okozna a fehérítés, de a termékeket gyártó cégek a terhességet, valamint a szoptatás időszakát ellenjavallatként írják.
 • UV fényre érzékeny páciensek esetében, illetve azoknál, akik fényérzékenységet okozó gyógyszert szednek, csak az otthoni fehérítés jöhet szóba.
 • És bár a kezelés nem korhatáros, tinédzser korban mégsem ajánlott elvégeztetni, mert a fogazat ekkor még jelentős változásokon mehet keresztül.

 

A KEZELÉS MENETE:

Az eljárást mindenképpen meg kell, hogy előzze egy professzionális szájhigiéniai kezelés keretében végzett plakk- és fogkő-eltávolítás, polírozás, hogy a fogfelszín sima és elszíneződés-mentes legyen! A fehérítés egészséges fogak és íny esetén végezhető el. A pácienst részletesen tájékoztatjuk a kezelés menetéről, elmondjuk, hogy utána milyen ételektől és szokásoktól, és mennyi ideig kell tartózkodnia. Az eredmény tartóssága alkati kérdés is, de leginkább az életmódtól és egyéni szokásoktól (étkezés, dohányzás) függ.

 

Rendelői fogfehérítés esetén (ZOOM)

A fogak felszínére ínyvédelem mellett fehérítő zselét viszünk fel. A gélt lézeres polimerizációs lámpával világítjuk meg. 15 perc után eltávolítjuk a zselét és frisset helyezünk a fog felszínére. Ezt a folyamatot ismételjük háromszor, maximum négyszer. A páciens kap egy néhány napig alkalmazandó otthoni szettet is, amivel a fehérítés eredményét még tartósabbá lehet tenni.

 

Otthoni fehérítés esetén (Opalescence)

A rendelőben lenyomatot veszünk a fogakról, amely alapján a laboratórium néhány nap alatt elkészíti a személyre szabott műanyag síneket. Részletesen elmagyarázzuk, hogyan kell a sínt a hozzá kapott speciális fehérítő zselével megtölteni, majd a fogakra helyezni. A sínt éjszaka kell viselni, hogy a gél hosszan ki tudja fejteni hatását. Behelyezése előtt minden esetben alapos fogmosás, eltávolítása után alapos szájöblítés szükséges!

Hogy hány napon át és naponta mennyi időt kell a műanyag sínt viselni, az egyénre szabott, függ a világosítás/fehérítés kívánt mértékétől, de a hatóanyag koncentrációjától is. Az átlagos időtartam 7, maximum 10 nap.

 

 

TEENDŐK FOGFEHÉRÍTÉST KÖVETŐEN

A hosszan tartó ragyogás érdekében közvetlenül a kezelés után az alábbiakat érdemes betartani:

Annak érdekében, hogy az elért eredmény tartós maradjon, a kezelést követő 48 órában tartózkodjunk a dohányzástól! Egy héten át kövessünk „fehér diétát”, vagyis kerüljük a színezett ételek, italok fogyasztását (tea, kávé, szénsavas üdítőitalok, kóla, vörösbor, gyomorkeserűk, paprikás ételek, curry, szójaszósz, mustár, ketchup, színes gyümölcsök, mint a málna, meggy, szeder, illetve a savas citrusfélék). A rizs, krumpli, csirkemell, a víz, a tejtermékek, tojás bátran fogyaszthatók. Ezen időszak alatt ne használjunk színezett fogkrémet és szájöblítőt, a hölgyek tartózkodjanak a (sötét színű) rúzsok alkalmazásától is.

Hosszabb távon megfontolandó tanácsok:

A fogfehérítés eredménye több éven át megmarad, csupán fenntartó kezelésekre van szükség. Tartósságát persze sok tényező befolyásolja.
Hamarabb színeződnek el a fogak, ha az étkezési és életmódbeli szokások (dohányzás, rendszeres kávé-, tea-, vörösbor- és kólafogyasztás) nem változnak. Tapasztataink szerint a páciensek a kezelés után alaposabban tisztítják fogaikat, tudatosabban táplálkoznak, kerülik az elszíneződést okozó ételeket és italokat, és gyakrabban jelentkeznek professzionális fogtisztításra.

 

MELYIKET VÁLASSZUK?

A rendelői fehérítés előnyei:

 • gyorsabb, azonnali eredményt hoz, „egy ülésben”, előkészítéssel együtt kb. másfél óra alatt elérhető a vágyott árnyalat
 • az egyes fogakat külön-külön tudjuk fehéríteni, így az egymástól eltérő színű fogak hasonló árnyalatúak lesznek

Az otthoni fogfehérítés előnyei:

 • kevesebb a fogorvosi székben eltöltött idő
 • költsége alacsonyabb
 • fogérzékenység esetén a páciens kihagyhat egy napot, „pihentetheti” fogait
 • a páciens maga kontrollálhatja a folyamatot, így garantáltan az általa preferált árnyalatot kapja végeredményként
 • a páciens a saját életritmusához igazítva végezheti a fehérítést

 

Fogfehérítés - jó tudni!

Jó tudni!

 • Az ivóvíz minősége befolyással bír a fogszínre. A fogaknak az a legjobb, ha tiszta vizet (jó minőségű csapvíz) fogyasztunk.
 • A szín érzékelése szubjektív, befolyásolhatja a megvilágítás, a fog környezete (pl. a sötétebb bőr- és hajszínű embereknél a fog világosabbnak tűnik, ugyanígy rúzsozott ajkak esetében is).
 • A fogszín meghatározásához fogszínkulcsot használunk.
 • A szép fehér fogsor pszichológiai jelentősége igen nagy. A ragyogó mosoly bizonyítottan növeli az önbizalmat, magabiztossá tesz, és ez az élet minden területére hatással van.

 

Kérdezz-felelek!

Összegyűjtöttük a fogfehérítés kapcsán legtöbbször elhangzó kérdéseket és megpróbáltuk alaposan megválaszolni őket. Reméljük, sikerült!

Érdemes kipróbálni a közszájon forgó praktikákat?

Sok páciens elismeri, hogy bizony drogériákban vagy épp az éléskamrában keresi a választ a ragyogóbb mosolyra. Számtalan házi praktikáról tudunk, de higgyék el, nem érdemes szakember felügyelete nélkül, a saját szakállunkra (fogunkra) kísérletezni! Az interneten vagy női magazinokban olvasott tippekkel két baj van: általában nem működnek, cserébe viszont ártalmasak. A kereskedelmi forgalomban kapható szódabikarbóna például világosít valamennyit a fogon, ám érdesíti a felszínét, amin aztán sokkal könnyebben megtapadnak a szennyeződések, így idővel az elszíneződés komolyabb méreteket ölt. Ugyanez igaz a sós dörzsölésre, amellyel akár durva karcolásokat ejthetünk a fogzománcon. A citromot is felejtsük el, felmarja a zománcot és érzékennyé teszi a fogakat.

Kizáró ok-e a meglévő fogpótlás és fogtömés?

Nem. Ám azt fontos megjegyeznünk, hogy a fehérítés kizárólag az eredeti fogakra van hatással, a koronákra, egyéb pótlásokra, tömésekre nincs, ezért előfordulhat, hogy a fogfehérítés után – különösen a mosolyzónában – túl nagy lesz a kialakult színkülönbség, így javasolt a pótlás vagy tömés cseréje.

Ártalmas a fogakra a fogfehérítő kezelés?

A ma alkalmazott eljárások nem a zománc belső szerkezetében idéznek elő változást, csupán eltüntetik a foltokat, elszíneződéseket, világosítják a fogat. A kezelés rendszeresen ismételhető anélkül, hogy bármilyen problémát okozna a fogaknál vagy az ínynél.

Fájdalmas-e a fogfehérítés?

A fehérítés megkezdése előtt az ínyt izoláljuk, védőbevonattal látjuk el, ami megakadályozza a szájnyálkahártya sérülését, irritációját. A kezelés maga biztonságos és fájdalommentes. Egyes esetekben utána fokozódhat a fogérzékenység, de ez az érzés hamar elmúlik. Ez idő alatt érdemes tartózkodni a túl forró vagy túl hideg ételek és italok fogyasztásától.

Mennyi ideig marad fehér a fogsor a kezelést követően?

A mai technológiákkal végzett fogfehérítés tartós eredményt ad. Intenzív színező hatásoknak kitett fogsor (például, ha a páciens dohányzik) elszíneződhet, de fenntartó kezelésekkel visszahozható a fehérség.

Van lehetőség arra, hogy csak egyes fogakat kezeltessünk, és ne az egész fogsort?

Igen, a rendelői fogfehérítés alkalmazása esetén lehetőségünk van egyes fogak fehérítésére is. Leggyakrabban az ilyen jellegű, egy fogat érintő elszíneződés gyökérkezelt foggal történik. Ezeket a fogakat minden esetben fogorvos fehéríti úgynevezett „belső fogfehérítéses” technikával.