Periimplantitis miatt menthetetlen implantátumok, elégtelen csontállomány? Van megoldás!

A fogászati probléma

A fogászati implantációs eljárások sikerességi rátája bőven 95% felett mozog: ha a beültetés szakszerűen történik és a páciens a kezelés alatt és után is együttműködő (betartja az előírásokat), akkor kivételesen ritkán, az esetek 1-3%-ban fordulnak elő szövődmények, komplikációk. 

66 esztendős hölgy páciensünk sajnos a kevés kivétel közé tartozott: a hajdanán a szülőhazájában, Izlandon a felső állcsontba beültetett implantátumai körül gyulladásos folyamat indult be. (E jelenség leggyakoribb kiváltó oka az elégtelen szájhigiénia, a megtapadt fogkő.) Mivel nem kezeltette, a gyulladás a lágyszövetekről átterjedt a csontszövetre, így súlyosan károsodott az implantátumot tartó csont állománya. Mi már csak azt tudtuk megállapítani. hogy a periimplantitis olyannyira előrehaladott, hogy az implantátumok menthetetlenek.
Páciensünk alul jó ideje kivehető protézist viselt, ami felett mostanra eljárt az idő: már nem illeszkedett jól és látványra sem volt kielégítő; így ott is volt teendőnk.

A probléma megoldása

Szájsebészeti úton eltávolítottuk a felső állcsontból az implantátumokat. A műtét helye hat hónapon át gyógyult. Amikor a hölgy visszatért hozzánk, az újabb röntgenfelvételből láthattuk, hogy a rendelkezésünkre álló csontmennyiség nem elegendő ahhoz, hogy újraimplantáljuk a felső fogívet. A páciens anyagi és egyéb okok miatt sem a csontpótlást, sem a csontpótlást nem igénylő All-on-4® implantációs eljárást nem vállalta. Teljes lemezes kivehető fogsorral tudtuk pótolni a foghiányt.
Abban az esetben, ha a felső pótlás kivehető protézis, szakmailag az az optimális, ha alulra is kivehető megoldás kerül: így az alsó foghiányt implantátumokon alapuló, az implantátumokba behelyezett ún. lokátor felépítményeken keresztül stabilizált, ám kivehető lokátoros fogsorral oldottuk meg.

Eredmény

A lokátoros pótlás a hagyományos kivehető műfogsorhoz képest jóval nagyobb stabilitást és komfortérzetet nyújt a páciensnek. A fogsort a napi szájápolás során a lokátorokról egy egyszerű mozdulattal lepattintva el kell távolítani és úgy tisztítani, akár egy kivehető protézist. A szájban maradó rögzítő elemek tisztítása a természetes fogak ápolásához hasonlóan történik. Ezt az alapvetően igen egyszerű műveletet természetesen megtanítottuk páciensünknek.
A hölgy a felülre kapott kivehető protézissel is maximálisan elégedett: sem esztétikailag, sem komfortérzetben nem talál benne kivetnivalót. 
A kapott pótlásokat alul-felül a természetes ínyhez megtévesztésig hasonlító műíny tette teljessé, aminek az esztétikain túl funkcionális szerepe is van az ajaktartás helyreállításában, a stabilitás fokozásában, a megfelelő hangképzés segítésében. 

Visszahívást kérek!