Korszerű fogpótlás–típusok, jellemzőik, gondozásuk

Címkék: , ,

A foghiány megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a rágást, fertőzések melegágya lehet, ezen felül hangképzési nehézségeket okozhat, megváltoztathatja az arc vonalát, karakterét. Hatására a környező fogak elmozdulhatnak, a fogazat egyensúlya felborul.
Akár már egyetlen fog hiánya is veszélyezteti fogaink megfelelő pozícióját, az íny egészségét és a csontállomány épségét, de a hiányos fogsor a szociális és érzelmi életünkre nézve is hátrányokkal jár. Ezért is bír kiemelt jelentőséggel a probléma mielőbb orvoslása!

A foghiány pótlásának legkorszerűbb módja az implantátumbeültetés. Előfordul, hogy valamilyen ok – szájhigiéniai gondok, anatómiai adottságok, elégtelen csontmennyiség, kontraindikáló alapbetegségek, anyagi megfontolás, műtéttől való félelem – miatt nincs lehetőség implantátumbeültetésre. Szerencsére ma már nem csak az implantátumok, de az egyéb fogpótlások is innovatív technológiával, korszerű anyagokból készülnek, kielégítik akár az igen magas esztétikai, funkcionális és egészségügyi igényeket is. 

Rendelőnkben az összes létező innovatív fogpótlás típus elérhető. 

A fogpótlás módszerei

A hiányzó fogak pótlására számos módszer és lehetőség létezik, s hogy ezek közül melyiket alkalmazzuk, az mindig az adott szituációtól függ. A döntést befolyásolja a páciens életkora, fizikai és pszichés állapota, anyagi lehetőségei, a foghiány fennállásának időtartama, illetve a hiányzó fogak száma. 

A fogpótlásokat két nagy csoportra oszthatjuk:

 • rögzített (fix) pótlások
 • kivehető pótlások

Mi a különbség a két pótlásfajta között?

A kivehető pótlást a páciens könnyen el tudja távolítani a szájából, hiszen a pótlás minden horgonya és pillére között oldható a kapcsolat. A fix fogpótlásokat (korona, híd) a maradék fogakhoz vagy implantátumokhoz rögzítjük a páciens számára oldhatatlan módon.

Korona

A korona egyetlen fog beborítására készül precíziós lenyomat alapján. Az íny felett teljesen körbeveszi, sapkaszerűen beborítja az előkészített saját vagy a művileg felépített fogcsonkot.

Anyaga: 

 1. Fém alapú:

Fémkerámia korona: 
A leggyakrabban alkalmazott típus. A fogfelszínnel érintkező váz fémből (arany, titán, fogászati fém) készül, a leplezés pedig színtartó kerámia bevonat.  A fémváznak köszönhetően terhelhető, pontos, jól záródó, időtálló. Mivel a porcelán borítás miatt színe tökéletesen hozzáigazítható az eredeti fogak árnyalatához, így természetes hatású, ragyogó mosolyt érhetünk el vele. 
Hátránya, hogy fémallergiásoknak nem megfelelő, valamint, hogy idővel, az íny visszahúzódása miatt, megjelenik a fémpótlásoknál jellemző szürke csík az íny és a fogkorona határán. 
Ára kedvezőbb, mint a porcelán és cirkónium koronáké. 

 1. Fémmentesek: 

Kompozit korona:
Kerámia és műgyanta ötvözésének eredménye. Rövidebb élettartama miatt főként hosszabb távra készített ideiglenes koronák esetében használjuk.

Préskerámia (teljesen porcelán) korona:
Egyetlen tömb kerámiából készül. Rendkívül esztétikus megoldás, hiszen a porcelán áttetsző és sima, így tökéletesen imitálja a természetes fogak színét, transzparenciáját; és mivel fémmentes, nincs belső, fémszínű váza sem. Biokompatibilis, nem kell tartani allergiás reakcióktól és ínyirritációtól.
Mivel a porcelán hajlítószilárdsága csak szóló korona készítéséhez elegendő, hídéhoz már nem, így több fogat csak különálló koronákkal lehet pótolni. A préskerámia koronáról tudni kell, hogy törékenyebb, kevésbé strapabíró, mint a fémkerámia. Sérülékenyebb is, könnyebben megrepedezik mechanikai és hőhatásokra.
Kiválóan alkalmas a mosolyzónában lévő foghiány kitöltésére, hiszen roppant magas esztétika értékkel bír, ami a frontfogaknál különösen számít; ugyanakkor sérülékenysége itt a legkevésbé szempont, hiszen az első fogakkal keveset harapunk, rágunk. Viszont sportoláskor ajánlott a fogvédő használata!
A porcelán korona árfekvése magasabb, mint a fémkerámiáé, de legalábbis frontfogak, a mosolyzónába készülő szóló koronák esetén érdemes megfontolni ezt a lehetőséget mindazoknak, akik kiemelkedően magas esztétikai igényeket támasztanak a végeredménnyel szemben.

Cirkónium korona:
A cirkóniumdioxid egy ipari kerámia típus, amelyből sebészi protéziseket (csípő, térd) készítenek. Biokompatibilis, szövetbarát, allergiás reakciót nem vált ki. Fehér színe és rendkívül jó anyagtulajdonságai miatt fogászati célokra is kiváló; erős, a mechanikai és hőhatásoknak egyaránt ellenálló, tartós, ráadásul színre és formára kifejezetten esztétikus fogpótlás készíthető belőle. Nagyobb foghiányok pótlására, hosszabb hidak felépítésére is alkalmas.

A cirkónium fogpótlások készítése során a 3D-s CAD/CAM* módszert (számítógép által támogatott tervezés és gyártás) alkalmazzuk, aminek köszönhetően ezred milliméteres pontosságot érhetünk el.
Ár-érték arányban a cirkónium korona a legjobb választás, hiszen felettébb esztétikus, emellett stabil, jó teherbíró képességű

Híd

A korona speciális verziója: több egymás melletti koronát egyben készítünk el, így összefüggő pótlást, hidat kapunk. Legegyszerűbb formája három tagból áll: két szélső része, pillére a foghiány melletti, megfelelően előkészített saját fogakon helyezkedik el, a középső hídtest pedig átíveli a hiátust. 
A legjobb megoldás, amikor egy (illetve több egymás melletti) fog teljesen hiányzik. Hagyományos, tehát nem implantátumon alapuló fogpótlás esetén a híd a hiányt határoló fogakon rögzül.

Anyaga: 

 1. Fém alapú:

Fémkerámia híd:

A legelterjedtebb megoldás. A fémváznak köszönhetően több fog hiánya esetén is stabil és tartós. Váza készülhet nem nemesfém ötvözetből (ezzel szemben fémallergia alakulhat ki) vagy fogászati aranyból. A kerámia borításnak köszönhetően esztétikus és élethű pótlás kerül a páciens szájába. 

 1. Fémmentes:

Cirkónium híd: 

A legmagasabb esztétikai és funkcióbeli igényeket is kielégíti. A CAD/CAM technológia támogatásával készül, így rendkívül pontos hidat kapunk, amely terhelhetősége miatt nem csupán a metsző-, de az őrlőfogak esetében is alkalmazható. Mivel a cirkónium hajlítószilárdsága jóval nagyobb, mint a fém alapú hidaké és anyaga igen kemény, segítségével hosszabb hidakat is nagy biztonsággal felépíthetünk.  
A fém alapú pótlásoknál az íny visszahúzódásának következtében előbb-utóbb megjelenik egy szürke csík; cirkónium híd esetében ezzel nem kell számolni.

Foggyökerek csapos felépítése

Ha egy fog oly mértékben károsodott, hogy a szájban látható koronai részt többé-kevésbé el kellett távolítanunk, esetleg a korona jelentős része trauma vagy egyéb ok miatt letört, akkor a visszamaradt foganyag nem nyújt elegendő rögzítő felszínt a készítendő pótlás (betét, korona, híd) beragasztásához. Ilyenkor szükséges a fog csapos felépítése.
A csapot, ami lehet fém vagy üvegszál erősítésű, a gyökércsatornába vezetjük és speciális ragasztóval rögzítjük. Erre a műcsonkra már fel tudjuk építeni a megfelelő pótlást. Az eljárást minden esetben gyökérkezelés előzi meg a gyökércsap helyének kialakítása érdekében.

A fogtechnikus által készített fém alapú műcsonk kialakításának lépései:

 1. Panorámaröntgen segítségével felmérjük a fog állapotát és anatómiáját.
 2. Gyökérkezelést végzünk. Ahhoz, hogy a gyökértömő anyag megkössön, a gyökértömés után minimum 24 órát várnunk kell a további lépésekkel.
 3. Megtörténik a csap előfúrása és a lenyomatvétel.
 4. A csapot és a ráépített pótlást egyszerre adjuk át.

Moláris fogakba inkább a technikus által készített fémcsapot használjuk. 

Az üvegszálas csap kialakításának lépései:

 1. Panorámaröntgen segítségével felmérjük a fog állapotát és anatómiáját.
 2. Elvégezzük a gyökérkezelést, ami után minimum 24 órát várnunk kell a további lépésekkel, hogy a gyökértömés megkössön.
 3. Megtörténik az előfúrás és az üvegszálas csap behelyezése.
 4. Lenyomatvétel után erre a csapra felépítjük a pótlást (a legmagasabb esztétikára való igény esetén pl. a fémmentes, szilárd és gyönyörű végeredményt adó cirkóniumból).

Frontfogak esetén általában üvegszálas csapot használunk, mert az színének és fényáteresztő tulajdonságainak köszönhetően kiemelkedően dekoratív megoldást kínál.

Mikor nem készíthető csapos műcsonk?

 • ha görbe vagy túl rövid a foggyökér
 • ha a fog egy része az íny alá tört
 • a több gyökércsatornás moláris fogak esetén
 • túl keskeny gyökércsatorna esetén
 • ha az érintett területen kóros elváltozás, gyulladás, fogágybetegség áll fenn

A csapos felépítéssel a nagymértékben sérült fog minden esztétikai és funkcionális igényt kielégítő módon restaurálható. Megfelelő szájhigiénia fenntartása, rendszeres fogkő-eltávolítás és fogorvosi kontroll mellett az elért eredmény hosszú távra szól! 

Részleges kivehető fogpótlás

A részleges kivehető fogpótlás (köznyelven: protézis) kapcsos, pattintós vagy épp teleszkópos elhorgonyzással rögzül az ínyen és / vagy a megmaradt saját fogakon. Egyéni tervezés alapján, személyre szabottan készül. A protézis alaplemeze és a kapcsok általában fémből vannak, ehhez kapcsolódik az akrilát műíny és a fogak.
A maradék fogazatot kímélő, akár hosszú távra is alkalmazható fogpótlás. Az öntött kapcsok látszódhatnak.

Teleszkópos elhorgonyzású fogsor

Tulajdonképpen a részleges kivehető műfogsorok közé tartozik ez is, ám – esztétikában és stabilitásban mindenképp – kategóriájából kiemelkedik.
Az ideális megoldás 1-3 megmaradt saját fog esetén. Elkészítése az egyik legbonyolultabb, számos fogorvosi és fogtechnikai munkafázist igénylő beavatkozás. A teleszkóp koronák platina arany ötvözetből készülnek, egymásnak megfelelnek, precízen illeszkednek. A teleszkópos fogsor esztétikus, ráadásul biztosan rögzül, így a páciens bátran beszélhet, étkezhet, nevethet vele. Egyetlen igazi hátránya talán, hogy alaplemez nagyobb, mint az egyéb megoldásoknál, ami nehezíti a megszokást.

Kombinált fogpótlás

Ez a fajta pótlás ép frontfogak és hiányzó hátsó fogak esetében jelent nagyszerű megoldást, amikor az implantátum különböző okok miatt nem jön szóba. Két részből áll, egy fix, rögzített részből, ami lehet korona, híd, valamint a kivehető, részleges műfogsorból, amit finommechanikai elemekkel rögzítünk a hídhoz. Az ilyen típusú pótlás biztosan, stabilan rögzül, nem lötyög, nem mozdul ki oldalra sem rágáskor, sem beszédkor, sem tüsszentéskor. A normál kapcsos fogsorokkal ellentétben itt a rögzítő elemek a kívülálló számára rejtve maradnak. A fogsor maga kisebb, mint a hagyományos protézisek, így azoknál esztétikusabb, nem befolyásolja a mindennapi életet, a komfortérzetet, hangképzést, ízérzékelést.

Teljes műfogsor

Az implantációs technikák fejlődésével ma már ritkán alkalmazzuk, de vannak esetek – elégtelen csontmennyiség, hajlott kor, az implantálás lehetőségét kizáró betegség –, amikor a kivehető műfogsor az egyetlen megoldás teljes foghiány kezelésére. Korunk műfogsorai természetes hatásúak, jól megtámasztják az arc izmait és az ajkat, így kitöltik a fogatlanság miatt beesett arcot; funkciójukban is megfelelőek, hatékonyan támogatják a rágás és beszéd képességét. A protézisek lemez része lehet műanyag (akrilát) vagy fém. A szintén akrilátból készülő fogak színe, formája, a harapás magassága és pozíciója egyénre szabott, így a fogsor horgonyzás nélkül, a száj természetes anatómiai viszonyait kihasználva illeszkedik a páciens szájába. A műfogsor elkészítése fájdalommentes és viszonylag gyors folyamat, nem jár komolyabb beavatkozással.

A fogpótlások ápolása, gondozása

A fogpótlások gondos ápolást, alapos tisztítást igényelnek. Mert igaz ugyan, hogy nem szuvasodnak, ám elégtelen szájhigiénia esetén könnyen begyulladhat a fogágy, az íny, illetve romlani kezdhetnek a megmaradt saját fogak. Fontos, hogy a rendszeres, félévenként kivitelezett dentálhigiéniai kezelésről se feledkezzünk el, hiszen lepedék bármilyen, a szájüregben található kemény felszínen meg tud tapadni, legyen az saját fog, fogtömés, művi pótlás!

Ha körültekintően ápoljuk szájüregünket és speciális segédeszközöket használunk, jelentősen meghosszabbíthatjuk a fogpótlás élettartamát és megtarthatjuk szájüregünk egészségét, mosolyunk szépségét.

Koronák, hidak

Az íny széle és a fogpótlás teste közötti részbe táplálékmaradványok kerülhetnek, pangásuk kórokozók melegágya lehet. A koronák, hidak tisztítására a hagyományos fogkefe mellett ajánlott a speciálisan erre a célra kifejlesztett fogselyem, valamint a megfelelő méretű fogköztisztító kefe használata.

Műfogsor

A kivehető műfogsorokat minden étkezés után ajánlott alaposan megmosni. A műfogsort a szájból kivéve egy erre a célra kifejlesztett speciális fogkefével tisztítsuk. Fertőtlenítés céljából fogsortisztító tabletta használata ajánlatos; a belőle készült oldat eltávolítja a foltokat és a lepedékeket, baktériumölő és fertőtlenítő hatású.

Mi szól mellette és mi ellene

ProKontra
Hidak, koronák: • gyors, akár bő egy hét alatt elkészíthető megoldás
• szájsebészeti beavatkozást nem igényel
• a hiányzó fogak formáját, színét maximálisan visszaadja
• szükséges hozzá minimum két ép fog, ezek hiányában nem alkalmazható
• a híd két pillérének kialakításához minimálisan ugyan, de le kell csiszolni a hiány mellett álló ép fogakat is
• a híd alá könnyen ételmaradékok kerülhetnek, gyulladást, kellemetlen leheletet okozva
• a fogíny terhelésének hiányában a csont fogy, a fogíny megereszkedik, így még nagyobb rés keletkezik, ahol baktériumok tapadhatnak meg, ami különböző fertőzések melegágya
Részleges kivehető protézis: • ha az implantátum egészségügyi, anatómia, anyagi vagy egyéb okok miatt nem jöhet szóba, akkor remek, esztétikus és vállalható mennyiségű kompromisszumot igénylő alternatívát jelent. Laboratóriumainkban a fogsorok a legjobb minőségű, legmodernebb anyagokból készülnek, magas esztétikai igényeket elégítenek ki és jól zárnak, így a páciens újra teljes életet élhet, önbecsülése visszaépül
• az eljárás során nincs szájsebészeti műtét és a maradék saját fogak sem feltétlenül igényelnek előkészítést, átalakítást
• a fogíny terhelésének hiányában a foghíj alatt fogy, leépül a csont
• megszokása igényel némi időt, hiszen több helyet foglal el a szájban, mint akár a saját fogak, akár a fix pótlások
Kombinált fogpótlás:• jóval esztétikusabb és egyéb szempontokból is ideálisabb megoldás a horgonyzással rögzített kivehető fogsorhoz képest• elkészítése sok időt vesz igénybe, hiszen összetett és bonyolult fogtechnikai munkának számít
• drágább, mint kapcsos társai
Teljes műfogsor: • pénztárcabarát megoldás
• noninvazív, szájsebészeti beavatkozást nem igényel
• ha az implantátum bármilyen ok miatt kontraindikált, akkor remek, az életminőséget a fogatlansághoz képest jelentősen javító megoldás. Ez annak köszönhető, hogy laboratóriumainkban a fogsorok a legjobb minőségű, legmodernebb anyagokból készülnek, magas esztétikai igényeket elégítenek ki és jól zárnak, vagyis nem mozdulnak el sem rágás, sem beszéd, sem tüsszentés közben; így a páciens önbecsülése visszaépül, életminősége jelentősen javul
• a fogsor nem fogakhoz kapcsolódik vagy implantátumon nyugszik, hanem a szájnyálkahártyára fekszik fel, ami sokakat pszichésen zavar, elbizonytalanít, mert nem érzik maximálisan stabilnak, megbízhatónak a rögzülést
• a fogsor szájpadláson nyugvó része alá könnyen kerül ételmaradék, ami ott panghat
• a fogsor tisztítása nehézkes
• megszokása időbe telik, addig okozhat némi kényelmetlenséget
• a fogíny terhelésének hiányában a foghíj alatt fogy, sorvad a csont

A cikkhez kapcsolódó Fogpótlás kezelésleírásunkat ITT találják!