4 hatékony gyógymód makacs ínygyulladás ellen

Címkék: , , , , , ,

A kezeletlen ínygyulladás a fogvesztés egyik leggyakoribb oka, mégis hajlamosak vagyunk félvállról venni a problémát, és figyelmen kívül hagyjuk a figyelmeztető jeleket. A most következő egyszerű lépésekkel enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket és megakadályozhatjuk a betegség elharapódzását!

 

A szájban található milliónyi baktérium közül egyesek ártalmatlanok, míg mások megtámadják a fogak körüli szöveteket. Az ártalmas baktériumok által létrehozott színtelen, ragadós plakk irritálhatja ínyünket, és megannyi kellemetlenséget, illetve panaszt okozhat mindennapjaink során. Az így kialakult ínygyulladás tünetei között szerepelhet a vörös, érzékeny, duzzadt íny, a rossz lehelet, valamint a fogmosás során bekövetkező ínyvérzés. Kezelés és megfelelő ápolás nélkül ínytasakok keletkezhetnek, mindez pedig a fogíny visszahúzódáshoz, fogvesztéshez vezethet. Íme néhány hasznos tipp a fogínygyulladás ellen!

A helyes fogmosási technika

Bár a fogmosás olyan magától értetődő rutin tevékenység, amit a legtöbben reflexszerűen végzünk, technikánk gyakorta tökéletesítésre szorul. Alapszabály a fogmosás során, hogy mindig körkörös vagy sepregető mozdulatokkal haladjunk az íny irányából a korona felé, és a belső fogfelszínekről se feledkezzünk meg! A fogközök tisztántartásához használjunk fogselymet vagy fogköztisztítót, hiszen az említett területek jellemző kiindulópontjai a fogszuvasodásnak.

Rendszeres fogkő-eltávolítás

Az ínygyulladás kezelése során kiemelt szerepet kap a rendszeres professzionális fogkő-eltávolítás, illetve az ezt követő polírozás! Mindez esztétikai és egészségügyi szempontból egyaránt fontos. Ezzel a kombinált megoldással nem csupán az elszíneződések tüntethetőek el, de a fogkő okozta kellemetlen lehelet is megszüntethető. Félévente mindenképpen ajánlott felkeresnünk a dentálhigiéniai kezelésekre szakosodott szakembert. Mivel az eljárás csak a  fogkővel kíméletlen, a fogakkal nem, ezért szükség esetén gyakrabban is elvégezhető az eljárás.

Még több C-vitamin

A fogínygyulladás kezelése otthon a megfelelő C-vitaminbevitellel kezdődik! A C-vitamin gyulladáscsökkentő hatással bír, antioxidáns tartalmának köszönhetően évszázadok óta használják ínyproblémák ellen. A C-vitamin bevitelt növelhetjük különböző étrend kiegészítőkkel, illetve az olyan citrusfélék fogyasztásával, mint a citrom, a narancs vagy a mandarin.

Ínygyulladás kezelése házilag

Az olyan gyógynövények, mint a zsálya, az aloé vera, a gyömbér vagy a körömvirág igazi természetes csodaszerek!  A zsályalevelekből készíthetünk szájvizet vagy teát is! Az említett gyógynövény rendkívül gazdag antioxidánsokban, emellett gyulladásgátló és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. De hasonló a helyzet például az aloé vera gél esetében is, mely regeneráló, nyugtató hatásának, valamint baktérium- és vírusölő hatóanyagainak köszönhetően nem csupán az égési sérülések, de az ínyproblémák kezelésére is kiváló! A növény belsejében lévő átlátszó gélt használhatjuk ecseteléshez vagy fogyaszthatjuk ital formájában. A só antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik így szintén nagyszerű eszközt jelenthez a fogínygyulladás kezelése során. A házi szájvíz elkészítéséhez nincs szükség másra, mint egy kis kanál sóra, valamint egy pohár langyos vízre! Öblögessünk ezzel naponta egyszer, így enyhíthetjük a gyulladást, illetve az ebből adódó fájdalmat!

Azt azonban érdemes tudni, hogy a fokozott C-vitamin bevitel és a gyógynövények csak a plakk professzionális eltávolítását követően képesek hatékonyan javítani az ínysorvadást.

A fent említett házi módszerek a legtöbb embernél működnek, és ténylegesen csillapítják a gyulladást. Ám nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a szakszerű ellátást nem helyettesítik! Fontos, hogy rendszeresen, félévente, szükség esetén sűrűbben, felkeressük dentálhigiénikusunkat egy professzionális fogkő-eltávolításra! Ha pedig már megtörtént a baj és begyulladt az ínyünk, kérjük az íny és a fogágy betegségeire specializálódott szakember segítségét!