A mosoly és ami mögötte van

Címkék: ,

A mosoly fegyver – de csak annak a kezében, aki meri használni. A hibás, elszíneződött fogsor, a foghiány, a fogíny betegségei mind arra sarkallnak, hogy eltakarjuk ajkainkat nevetés közben, zárt szájjal próbáljunk mosolyt imitálni, vagy egész egyszerűen lemondjunk a mosolygásról.

A hibátlan mosoly azt sugallja: Ön sikeres az életben

mosoly_uzlet A mosoly és ami mögötte vanEgy 2010-ben végzett, a régió országait vizsgáló kutatás szerint a térségben élő nők 77 százaléka a fogakat tartja a legfontosabbnak a külső megjelenés szempontjából. Fontosabbnak, mint a hajat, a bőrt vagy a körmöket. Nem véletlen, hogy ha nem tökéletes a mosolyunk, inkább elrejtjük azt. Egy hazai kutatásból pedig az is kiderül, hogy a válaszadók több mint fele szerint a magyarok keveset mosolyognak. Annak ellenére, hogy a többség (61%) szerint a szép mosolyú emberek sikeresebbek és könnyebben boldogulnak az életben. Emellett szinte valamennyi válaszadó (93%) úgy látja, a mosoly segít az ismerkedésben és 81% a szépség elengedhetetlen részének tartja azt.

A mosolygás a felmérések szerint bizalmat gerjeszt és professzionalitást sugároz. Ha valaki bátran mosolyog, az általában nyitott és rugalmas személyiség. Az ilyen emberek nagyobb önbecsüléssel rendelkeznek, könnyebben veszik az akadályokat visszahúzódó társaikhoz képest. Munkahelyi megítélésüket is pozitívan befolyásolja az, hogy gyakran mosolyognak.

A nevetésnek hosszabb távon pozitív hatása van az életminőségre
is: kutatások sora bizonyítja egészségjavító voltát. Egy nemrégiben megjelent amerikai felmérés, amely harminc éven kísért figyelemmel egy csoport nőt, a mosolygás egész életciklusokon át érezhető hatását mutatta ki. A középiskolai évkönyvben őszintén mosolygó nők a következő harminc évben boldogabb párkapcsolatban és nagyobb jólétben éltek. A vizsgálatban résztvevő nők fotóit idegeneknek megmutatva az derült ki, hogy a mosolygó alanyokat pozitívabb, kompetensebb személyiségnek ítélték, mint a nem mosolygó társaikat.

 

hamis-mosoly A mosoly és ami mögötte van

Ha boldog akar lenni, nevessen!

Hihetetlennek tűnik, de a mosoly erőltetése is ahhoz vezet, hogy vidámabbnak, elégedettebbnek érezzük magunkat. Paul Ekman, az arckifejezés-felismerés jeles kutatója sok más mellett azt is vizsgálta, mi történik, ha a kísérleti alanyok mesterségesen „állítják elő” a mosolyt, azaz arcizmaikat, ajkukat pontos instrukciók alapján formálják. A kísérlet közben a résztvevők agyi aktivitását folyamatosan mérték, és arra jutottak, mindegy, hogy valaki spontán módon mosolyog vagy tudatosan „rendezi át” arcizmait. Az eredmény ugyanaz lesz: az agy boldogságot észlel.

 

Fehérebb fogak = mosolygósabb emberek?

A fent említett magyar felmérés szerint a mosolyhiány oka nem csak a pesszimizmus és a sok gond, hanem fogaink rossz állapota, csúnya színe. A válaszadók 85 százaléka úgy véli, a fogak állapota befolyásolja a mosoly gyakoriságát, szinte ugyanennyien állítják, hogy tesznek is valamit a fehérebb fogakért. Közülük majdnem minden negyedik állította, hogy fehérítő fogkrémet használ, ezt követte a fogorvos rendszeres látogatásának említése, majd a fogfehérítő használata.

Jelentősen többen tartják magukat mosolygósnak (93%) azok, akik tesznek valamit a fehérebb fogak elérése érdekében, mint akik nem (80%). A megkérdezettek több mint fele pedig azt mondta, többet mosolyogna, ha fehérebbek lennének a fogai.