Álom és valóság – a fogvesztés

Címkék: , , , , , ,

Álmunkban sem szeretünk azzal szembesülni, hogy kihullanak fogaink. Márpedig, ahogyan a foghiány is rendkívül sokakat sújtó probléma, ugyanúgy az egyik leggyakoribb (rém)álom az, hogy fogaink letörnek, szétporladnak vagy kipotyognak. Az álmoskönyveket fellapozva azt látjuk, hogy igen sokféle üzenetet hordozhatnak ezek a nyomasztó álmok, amelyek egyikével sem könnyű szembesülni. Ám ha vesszük a bátorságot és megtesszük, akár a megoldásban is segíthetnek nekünk.

A fogak és a vonzerő

rendezett fogsor a megjelenés egyik legfontosabb összetevője, a szem mellett ez tűnik föl elsőre a másik emberen. A fogak fontos szerepet kapnak a flörtölésben, párkeresésben, a szabályos, csillogó fogsor csókra csábít. A fogak elvesztéséről szóló álmok a külsőnkkel, a másokra tett hatásunkkal kapcsolatos aggályainkat tükrözik, az elutasítástól való félelemből, a vonzerő elvesztése, az öregedés feletti szorongásból erednek.

A fogak és a magabiztosság

Fogaink állapotának romlásával, számának csökkenésével egyenes arányban romlik önbecsülésünk, és az, ahogyan a külvilág megítél bennünket. A szuvasodó, kipotyogó fogakról szóló álom azt üzeni nekünk, hogy bizonytalanok vagyunk, attól tartunk, hogy képtelenek leszünk megfelelni a külvilág támasztotta kihívásoknak.

A fogak és a beszéd

Hiányos fogsorral nehezebben kommunikálunk, nem megfelelően formáljuk a szavakat; a kieső fogak kommunikációs problémákról is üzenhetnek álmunkban, arról, hogy belső vagy külső gát miatt nem tudunk beszélni valamiről.

A fogak és az erő, rátermettség

A fogakat harapásra és rágásra használjuk; az elfogyasztott ételből nyerjük az energiát és a hasznos tápanyagokat, amelyek híján gyengék, alultápláltak lennénk. Nem véletlen, hogy a fogak az erőt is szimbolizálják. Az álmunkban kihulló fog a gyengeség, tehetetlenség egyik jele lehet, azt üzeni, hogy határozottabban kell fellépnünk az életben, több lendülettel kiállnunk magunkért, másokért, céljainkért.

A fogak és a pénz

A fukar emberre arra azt mondják, „fogához veri a garast”. A régi időkben a gyermekek kipotyogott fogát a párna alá rejtették és remélték, hogy helyére fájdalomdíjként pénzt tesz a fogtündér. Érthető hát, miért gyakori a terapeuták szerint, hogy az anyagi gondokkal küzdő ember kihulló fogakról álmodik.

Álom és valóság

Egy szó, mint száz: a fogunk elvesztéséről szóló álmok magyarázata nagyjából lefedi a valóságot:

• hiányos fogsorral rágófunkciónk csökken, ami emésztési zavarokat, alultápláltságot eredményezhet

• beszédzavar léphet fel, megváltozik a hangszín, a fonetika, ez kommunikációs problémákat okoz

• az ép fogak elmozdulnak a hiány irányába, az állkapocsban csontvesztés indul be, ezzel arcvonásaink megváltoznak, arcunk ráncossá, beesetté válik, ami miatt idősebbnek tűnünk valódi korunknál

• énképünk torzul, negatívvá válik, önbecsülésünk romlik, de más szemmel néz ránk a külvilág is; mindezek hatására súlyos önbizalomvesztés áll be, ami életünk minden területére, a privát kapcsolatainkra, a társadalomban betöltött szerepünkre kihat.

Érdemes hát rendszeresen felkeresni fogorvosunkat, mert a szánkban elinduló kóros folyamatok sokáig visszafordíthatók. Ugyanígy, érdemes békét kötnünk rémálmainkkal és üzenethozóként, tanítóként tekinteni rájuk, hiszen, ahogyan az álomterapeuták mondják, az álmok létfontosságúak mentális jóllétünk és általános egészségünk szempontjából. Összekötnek bennünket legbensőbb gondolatainkkal, tudatalattinkkal és segítenek félelmeink, szorongásaink megértésében, leküzdésében, hurcolt traumáink feldolgozásában.