Madenta – ahol a mosoly születik

Címkék: , , , , ,

Ha valaki, hát a 25 éves Czebe Vivien tudna arról mesélni, hogy az esztétikailag problémás fogak milyen hatással lehetnek a lélekre, a személyiségre!

Egy genetikai eredetű zománcfejlődési rendellenesség miatt maradó fogai, a rendszeres és alapos ápolás ellenére foltosak, sárgák voltak. Az általános iskolában rendszeresen csúfolt lány önbizalmát teljesen aláásták a gúnyolódó megjegyzések, ezt a terhet a gimnáziumi és egyetemi évei alatt is cipelte.

„Végigkísérte eddigi életemet és formálta a személyiségemet – kezdi a történetét Vivien. Önbizalomhiányban szenvedtem, visszahúzódó, bátortalan voltam, keveset és rejtve mosolyogtam csak. Mégis évekig halogattam, hogy valamit kezdjek a problémával. Tele voltam félelmekkel, fájdalmasnak gondoltam a kezelést, tartottam attól, hogy mesterségesnek hat a végeredmény.

A Madentáról tudtam, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az esztétikai fogászatra. Nagy Árpád doktor úrról pedig azt, hogy szakmailag az élen jár. Rendkívül megbízható szakembernek tartom őt. A bizalom a fodrásznál, egy hajvágás esetén is fontos, hát még egy ekkora jelentőségű és volumenű beavatkozáskor!

A döntésem után felpörögtek az események, a teljes kezelés kevesebb mint két hét alatt lezajlott! A konzultációt hamar követte a felső, a következő napon pedig az alsó fogsor csiszolása. A kezelés legkellemetlenebb része az volt, hogy órákon át nyitva kellett tartanom a szám, ami meglepően megterhelő. No meg a hangok: az igazat megvallva, a fogorvosi gép hangja sokkal rosszabb, mint ami valójában történik, mert fájdalmat nem éreztem.

A csiszolás után rögtön megkaptam a mock-upot az ideiglenes koronákkal, így a lecsiszolt fogaim egy pillanatig sem maradtak fedetlenül. A mock-up lehetővé tette azt is, hogy szokjam a tervezett mosoly látványát és érzetét, mielőtt a végleges fogsoromat megkaptam volna.

Egy hetet éltem a mock-uppal. Pár nap alatt rájöttem, hogy az első körben tervezettnél valamivel kerekdedebb formájú és világosabb színű koronákat szeretnék. Az észrevételeimet a vázpróba alkalmával mondtam el, a doktor úr teljes őszinteséget kért tőlem.

Már a mock-up és az ideiglenes koronák is szépek voltak, de a végleges cirkónium koronák… Leírhatatlan az érzés, ami a bepróbálás alkalmával elöntött. Szinte felfoghatatlan volt, hogy nekem is lehetnek ilyen fehér, szép formájú és szabályos fogaim! Azonnal rábólintottam és a doktor úr körülbelül három óra alatt felhelyezte mind a 26 cirkónium koronát.

A családom és a kollégáim egybehangzóan állítják, hogy azóta sokkal önfeledtebb vagyok, látszik rajtam, hogy végre jól érzem magam a bőrömben. Azt mondják, a kisugárzásom, az egész lényem megváltozott és én is érzem, hogy megnőtt az önbizalmam. Talán megmosolyogtató apróságnak tűnik, de higgyék el, nem az: bár imádom, de soha nem használtam rúzst, mert nem akartam hangsúlyozni a számat, a fogaimat. De most már rúzsozhatok, és ez csodálatos!

A Madentában elvégzett 10 napos kezeléssorozat alapjaiban változtatta meg az életemet; az új koronákkal egy új ember született. Ha visszaforgathatnám az idő kerekét, sokkal előbb belevágnék. De nem kesergek, csak élvezem azt, ami van. Előttem az élet, kinyílt a világ és kinyíltam én is!”

Dr. Nagy Árpád sok, a Vivienéhez hasonló kezeléssorozatot vezényelt már le. Mégsem tud érzelmek nélkül beszélni a 25 éves lány fizikai és lelki átalakulásáról.

„Vivien problémája genetikai eredetű: a zománc végső struktúrája nem teljesen alakult ki, ezáltal védtelenebb akár a fluorfelvétellel, akár a szuvasodással szemben. Ez a zománcfejlődési hiba gyakorlatilag az összes fogát érintette. Sokáig halogatta a döntést, de végül nagyon elszántan érkezett a rendelőbe; talán ezért is volt vele annyira könnyű dolgozni a kezelés teljes időtartama alatt. Pedig az első két nap – kétszer három óra csiszolás – bizony fárasztó volt. Rengeteget számított, hogy a csiszolás után felhelyezett mock-uppal, vagyis a látványtervként, modellként is szolgáló ideiglenes pótlással egy azonnali, nagyon erős esztétikai impulzust adtunk Viviennek, megmutattuk a körülbelüli célt, amiért dolgozunk, és ez – Vivien elmondása szerint – feledtette az ínyérzékenységet, az olykor előforduló utófájdalmakat.

A mock-upok behelyezése után kiadtam Viviennek a feladatot: egyrészt, hogy három napra, a vázpróbáig felejtsen el minket és csak élvezze az életet. A másik, hogy mindezt azért úgy tegye, hogy közben szokja és figyelje a mock-upot, jegyezze a saját és a környezete reakcióit akár a színt, akár a méretet, formát illetően. Tudtam, hogy az, hogy szereti-e látványt vagy sem, nem a székben dől el, hanem utána, a hétköznapokban; és reméltem, hogy mire pár nap múlva visszajön a váz, vagyis a végleges fogsor bázisának a próbájára, lesz egy kialakult véleménye. Azonnal megértette, hogy ez csapatmunka: muszáj őszintének és kritikusnak lennie, mert ha nem kapom meg tőle a szükséges információkat, akkor képtelen leszek jól segíteni. Az, hogy „ez így nem jó”, nekem nem segítő információ; az, hogy kisebb, nagyobb, hosszabb vagy rövidebb legyen, az már igen.

„A Madentában elvégzett 10 napos kezeléssorozat alapjaiban változtatta meg az életemet; az új koronákkal egy új ember született.

Vivien csodálatos átalakulása a GlamSmile® koncepció jegyében zajlott.
Forradalmi újításunk, a fogászat világában egyedülállóan összetett, komplex GlamSmile® azt teszi lehetővé, hogy a teljes fogsort érintő rekonstrukciót, legyen az tökéletesítés vagy újjáépítés, személyre szabottan, a szakmai, esztétikai és pszichés szempontok figyelembevételével tervezzük és valósítsuk meg.

A vázpróbára Vivien határozott elképzelésekkel érkezett: fehérebb és kerekebb formájú végleges koronákat kért. És bár a mock-up az eredeti fogformáit követve készült, utólag visszanézve a mock-upos fotókat, igaza volt akkor, amikor változtatást kért.
Az esztétikájukban és funkciójukban egyaránt tökéletes cirkónium koronákhoz kellett még egy közreműködő, Dudás László fogtechnikus, akinek maximálisan elismerem a munkáját. Ő azért egyedülálló, mert nála – az általánostól eltérő módon – egy kézben van a teljes folyamat.

A végleges cirkónium koronák felragasztása a páciens számára a „tűzijáték” pillanat. Van, akinél eltörik a mécses, akkora a megkönnyebbülés, a sokk, persze pozitív értelemben. Sokan hatalmas terhet raknak le ebben a pillanatban.
Az igazán felszabadult esemény mégis a másnapi kontroll: ekkor már végre nincs injekció és zsibbadás, másrészt, és ez a lényeg, a páciens szemében ekkorra áll össze az esztétika.

WAX-UP és MOCK-UP

Dr. Nagy Árpád a Viviennel történt kezeléssorozatot elemezve világítja meg a wax-up és a mock-up jelentőségét.

„Vivien fogairól még a csiszolás előtt vettünk gipszlenyomatot, hogy legyen valami támpontunk a végleges fogpótlás tervezéséhez. Dudás László fogtechnikus a gipszlenyomat és az általunk vázolt elképzelések alapján készítette el a wax-upot, ami egy viaszmintázat. A viaszminta segítségével Vivien számára is láthatóvá, megfoghatóvá vált a készülő pótlások pontos alakja, mérete, elhelyezkedése, vagyis az, hogy hova tartunk, mi a cél.

A wax-up alapján készül el a mock-up, amely egyfajta ideiglenes látványterv, formaterv a szájban.  A mock-up alapján készítjük el az ideiglenes koronákat. A mock-up lehetőséget adott nekem és Viviennek, hogy értékeljük a tervezett fogsort. A mock-uppal szerzett tapasztalatai alapján például Vivien úgy döntött, hogy az eredeti fogformáira hasonlító ideiglenes koronáknál gömbölydedebb, fehérebb cirkon koronákat szeretne. Így még a költséges és munkaigényes kerámiamunkák megkezdése előtt tudtunk módosítani a terveken. Vettem lenyomatot a mock-upról, és azon magyaráztam el Dudás Lászlónak a Vivien által kért módosításokat.
Én minden nagyobb volumenű, költségesebb esztétikai beavatkozáskor javaslom wax-up és mock-up elkészítését. Igaz, hogy ennek is van egy ára, de elenyésző a kerámiamunka árához képest. Ráadásul a kerámia nem munkálható a végtelenségig: minden égetésnél gyengül, hólyagosodik, buborékosodik.

A mock-upról azt is tudni kell, hogy akrilátból készül, márpedig az akrilátok felületi finomsága nem olyan, mint a kerámiáé. Akármennyire is kisimítjuk, az akrilát mikroszkóp alatt nézve olyan, mint a sajt. Hozzá képest a kerámia jóval kidolgozottabb, simább, kényelmesebb és stabilabb; így a mockup viselése után a végleges fogsor megszokása szinte gyerekjáték.

És hogy orvosként személy szerint engem hogyan érintenek a Vivienéhez hasonló esetek?

Az esztétikai fogászat hálás terület, komoly sikerélményekben van részünk. Minden páciens egy jól érzékelhető ívet jár be a kezeléssorozat alatt. Amikor először besétál valaki, akinek komoly fogászati problémái, például jelentős foghiánya van, sokszor még rosszkedvű, ingerlékeny és kevés az önbizalma. Aztán ahogy haladunk előre a kezelésben, egyre inkább megnyugszik, kinyílik, új ruhát vesz, foglalkozik a hajával, kommunikál, beszél, mosolyog. És néhány hónappal később egy új ember áll előttünk. Elképesztő önbizalom felépülésnek vagyunk sokszor tanúi.

Ez történt Viviennél is. Most, hogy látom őt ennyire felszabadultnak, értem meg igazán, hogy mennyire szorongott azelőtt.

Ez szakmailag és emberileg is felemelő élmény, hiszen mostantól megváltozik az élete. Leginkább azért, mert ő maga lett más ember: felszabadult, mosolygós, a világra nyitott fiatal nő.”

Hypoplasia

Belső, örökletes okokból vagy külső környezeti hatás nyomán a fogzománc szerkezete, mennyisége megváltozik, állapota romlik, ami egyszerre esztétikai és egészségügyi probléma. A szerkezetében sérült, hiányos fogzománc nem nyújt megfelelő védelmet a szájban uralkodó savas hatásokkal szemben, így a fog könnyen érzékennyé válik, szuvasodik.
A fogzománc rendellenességnek két fő típusát különböztetjük meg. Beszélhetünk genetikai eredetű, örökletes rendellenességről, illetve külső hatásokra kialakult elváltozásról is.