Fogtömések, fogászati betétek

Fogszuvasodás

Miért alakul ki?

A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat – például cukor, fruktóz, glükóz stb. – lebontanak. Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, ami károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt; a savas közegben a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.

Időben előrehaladó folyamat

Idővel a szuvasodás a fog mind mélyebb rétegeit érinti, elérve a dentint, végül a fogbelet – innentől a folyamat visszafordíthatatlan, a fogállomány véglegesen roncsolódik.
A szuvasodás sokáig nem ad tünetet, ezért fontos, hogy rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésekre, ahol a gyakorlott szakember felismeri az első jeleket is.

Kezelése

A fogszuvasodás mértékétől függően különböző eljárások léteznek a fog funkcionális, morfológiai és esztétikai helyreállítására.

 

I. Megelőzés barázdazárással

A barázdazárás a fog mély barázdáinak, gödröcskéinek lezárása a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Ez a biztonságos és fájdalommentes eljárás terápiás céllal is alkalmazható a kezdődő szuvasodás megállítására.

 

II. Esztétikus tömések – kisebb és közepes mértékű szuvasodásoknál

A fogtöméssel tulajdonképpen a szuvasodás által okozott foganyagvesztést pótoljuk. A szuvas területek eltávolítását követően a fog koronájának anatómiai formáját tömőanyag segítségével állítjuk helyre. Az eljárás kis és közepes mértékű fogszuvasodásnál alkalmazható, amikor a fogból megfelelő mennyiségű egészséges rész maradt, amihez a tömőanyag hozzáköthető.

Manapság már nem találkozni amalgám töméssel a fogászati rendelőkben, helyüket átvették a sokkal esztétikusabb, fogszínű tömések.

A korszerű tömőanyagok

 • a tökéletes végeredmény érdekében több rétegből állnak, ahogyan fogaink is (a fog rétegei: zománc, dentin, fogbél; ezek közül az első kettő egymásra rétegződése adja a fog színét)
 • számos árnyalatban léteznek, így minden esetben megtaláljuk a saját fogszínhez igazodó megoldást, ami a mosolyzónában lévő fogak esetében bír kiemelt jelentőséggel
 • a fog természetes fényáteresztő képességét is képesek imitálni, ami szintén elengedhetetlen az élethű hatáshoz
 • rendkívül erősen kötődnek a foghoz, így időtálló és mérettartó fogtömést adnak
 • UV-fényre azonnal kötnek

 

Hogyan zajlik a beavatkozás?

 1. Állapotfelmérés

Felmérjük a szuvasodás helyét és kiterjedését, ez alapján választjuk ki a megfelelő terápiát.

 1. Érzéstelenítés

A helyi érzéstelenítés garantálja a teljesen fájdalommentes kezelést.

 1. A szuvas szövetrészek eltávolítása

Az elhalt, szuvas részeket (töméscsere esetén a régi amalgámtömést) fúrással távolítjuk el.

 1. Az üreg kitisztítása, fertőtlenítése

A baktériumok maradéktalan eltávolításával a tömés utáni fogfájásnak, a szuvasodás továbbterjedésének vesszük elejét.

 1. Alábélelés

A speciális kompozittal végzett alábélelés jó alapot ad a tényleges tömőanyagnak, valamint szigeteli a dentint. Mélyebb szuvasodáskor gyulladáscsökkentő hatású gyógyszeres alábélelést alkalmazunk.

 1. A fogtömés

A fényre kötő tömőanyagot több rétegben visszük az üregbe; így lesz tartós és természetes hatású a végeredmény. Az egyes rétegeket néhány másodpercig UV-fénnyel megvilágítjuk, így a tömés azonnal és tökéletesen megköt.

 1. Polírozás

Polírozással elsimítjuk, illetve fényesítjük a felszínt, és végül elérjük az élethű megjelenést.

 

III. Betétek – nagyobb szuvasodások esetén

Előrehaladott szuvasodás, túl nagy hiány vagy méretesebb amalgámtömés cseréje esetén nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját. Ilyenkor személyre szabott fogászati betétet, inlayt vagy onlayt alkalmazunk, amit lenyomat alapján a fogtechnikai labor munkatársa állít elő. A betétek anyaga lehet műanyag, kerámia, nemesfém. A legesztétikusabb megoldás a porcelán vagy kompozit (kerámia és műgyanta keveréke) anyagból készült, a fog színéhez tökéletesen illeszkedő fogászati betét.

 

Mi az inlay?

Az inlay igen tartós és esztétikus tömésfajta, amely a hiányzó fogszövetet pótolja, helyreállítva annak anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját. „Átmenetet” képez a tömés és a korona között.
Az elérhető típusok tekintetében – a funkcionális és esztétikai igényeket, valamint az anyagi lehetőségeket figyelembe véve – számtalan megoldás kínálkozik; mindenki számára megtaláljuk a lehető legideálisabb megoldást.

 

Mit érdemes tudni az onlayről?

Ha a foghiány már túlságosan kiterjedt ahhoz, hogy az inlay elegendő legyen a lefedésére, onlayt – részleges koronát – alkalmazunk. Az inlayjel ellentétben az onlay a teljes rágófelszínt és a fogcsücsköket beborítja. Felhelyezésével az erőteljesen károsodott fogak is megtarthatóvá válnak.

Amennyiben a foghiány már betéttel sem korrigálható, koronával fedjük a sérült, károsodott fogat.

 

Az általunk alkalmazott magas minőséget képviselő esztétikus betétek alkalmazásával

 • a megmaradt fogmennyiség megmenthető
 • bármilyen fog egyéni színezettsége, árnyalata élethűen utánozható, így természetes hatást, a többi foggal harmonizáló megjelenést érhetünk el
 • hosszú távú megoldást kapunk, mivel a betétek rágóstabilitása kiváló.

 

A beavatkozás menete

A betét elkészítéséhez két alkalom szükséges:

 1. alkalom

A károsodott fogat előkészítjük, és megtörténik a lenyomatvétel. A lenyomat alapján a fogtechnikus egyedileg gyártja le a betétet. Ehhez általában egy hét szükséges; ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül.

 1. alkalom

Az orvos eltávolítja az ideiglenes tömést, majd speciális ragasztóval beragasztja a fogtechnikai laborban elkészített betétet, ami tökéletesen illeszkedik a preparált üregbe.

 

Mikor célszerű inlay vagy onlay betétet alkalmazni?

 • Amikor a fogszuvasodás a fogfelszín két vagy több részére kiterjedt.
 • Ha a fog töméssel már nem restaurálható tökéletesen, mert túl kevés az ép fogállomány.
 • Az eltávolításra kerülő tömés melletti szuvasodás érinti a fog egy vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét.
 • Régi, nagy kiterjedésű amalgám tömés helyettesítésére, vagy a csücskök pótlására.
 • Gyökérkezelt fogak fedésére.
 • Esztétikai okok miatt (a rágófog elszíneződött, a fog struktúrája veleszületetten hibás), ha a fog alakilag nem megfelelő, illetve rágófunkciója nem kielégítő.

A betétek sokféleségével várjuk!

Az általunk alkalmazott betétek magas esztétikai igényeket elégítenek ki. A megerősített kompozitból (Belle Glass, Gradia) és kerámiából (préselt kerámia, Empress) készülő inlayek élettartama igen magas: 8-12 évre biztosítanak megoldást pácienseinknek. A látható oldalzónában, rágófogak esetén is kitűnő megoldás a hiányzó fogrész kiegészítésére, a fogak esztétikus szépítésére, fogak pótlására.

 

Jó tudni!

 • Nem ritka, hogy a fog felszínén csak egy apró, „komolytalan” lyuk látszik, de valójában a fog belsejében már kiterjedt roncsolódás áll fenn. A még láthatatlan fogszuvasodásnak is vannak tünetei: érzékenység, fájdalom, kellemetlen szájszag. Ezen panaszok esetén is fogorvoshoz kell fordulni, hogy időben elvégezhető legyen a beavatkozás.
 • Ha elszíneződést, szuvasodást, repedezettséget fedez fel a fogfelszínen, esetleg egy darab letört a fogából, továbbá érzékenység és fogfájás áll fenn, forduljon fogorvoshoz, hiszen az ilyen tüneteket adó fog tömést igényelhet!
 • A fogtömés megakadályozza a fogak további romlását és azt, hogy a szuvasodás átterjedjen a szomszédos fogakra.
 • Fogtömésre, fogászati betét alkalmazására fizikai sérülés, belső vagy külső savártalom miatt (pl. reflux, savas ételek/italok fogyasztása) is szükség lehet: a kopást és a letöredezést is ezzel a kezelik.
 • A fogak roncsolódásáért, tehát a szuvasodásért többek között a helytelen táplálkozás és az elégtelen szájápolás a felelős.
 • A megelőzéshez fontos a megfelelő szájhigiénia – alapos fogmosás, fogköztisztító eszközök alkalmazása – a lepedék eltávolítása érdekében, illetve a rendszeres, félévenkénti fogorvosi ellenőrzés és a dentálhigiénikus által végzett fogkő-eltávolítás.
 • A fluor növeli a zománc savakkal szembeni ellenállását. Használjunk fluoros készítményekkel (fogkrém, szájvíz), fogyasszunk fluorral dúsított sót, fluorid tablettát.
 • Bár a korszerű tömések fényre azonnal kötnek, mégis érdemes a beavatkozás előtt enni valamit, mert az érzéstelenítő injekció hatása több órán át eltarthat. Ez idő alatt nem lehet enni, mert félrenyelhet vagy csúnyán elharaphatja zsibbadt és érzéketlen nyelvét, ajkát.
 • A beavatkozás után előfordul hideg- meleg érzékenység, de ennek 1-2 héten belül fokozatosan el kell múlni. Ha a panaszok nem múlnak el vagy rosszabbodnak, lépjen kapcsolatba rendelőnkkel.
 • Az esztétikus tömés, az inlay és onlay fogászati betét kávé, tea, egyéb színező hatású ételek/italok fogyasztása, dohányzás esetén idővel, a foggal együtt elszíneződik.

 

 

 

Fogfehérítés

FEHÉREBB FOGAK? IGEN!

A modern fogfehérítési technikákkal hatékonyan, fájdalommentesen és rövid idő alatt érhető el a ragyogó mosoly – legyen szó akár otthoni, akár professzionális rendelői fehérítésről. A fogfehérítéssel nem kezelhető elszíneződések korrigálására is többféle módszer áll a fogorvosok rendelkezésére, például esztétikus héjak, cirkónium korona stb.

 

A „hollywoodi sztármosoly” már régóta nem csupán a filmcsillagok és modellek kiváltsága! :))

 

MITŐL FÜGG A FOGSZÍN?

 • Fontos tényező a genetika, hiszen a fog eredeti színe függ a zománc vastagságától és a fogak alakjától, ezek a jellemzők pedig öröklődnek.
 • A zománc az életkor előrehaladtával egyre vékonyodik, ezzel párhuzamosan a fog sötétebbé válik.
 • A fogszínt befolyásolja a koronarészt képező szövetek elhelyezkedése és vastagsága. Ez nem csupán egyénenként, de foganként, sőt egy fogon belül is más és más (a metszők általában világosabbak a szemfogaknál, a fognyaki rész sötétebb, mint a fog többi része).
 • A fog bármely szövetében bekövetkező szerkezeti változás módosítja a fog fényáteresztő képessége, és ez szintén hatással van a színre.
 • Befolyásolja étrendünk, hiszen a színes vagy ételszínezékkel színezett ételek, italok sokat rontanak a fogszínen.
 • A hosszú ideig tartó, rendszeres cigarettázás, pipázás következtében a fogfelszín sárgásbarna vagy szürkés árnyalatúvá válik.
 • Bizonyos gyógyszerek szedése elszíneződést okoz („tetracyklines elszíneződés”).
 • Gyakran elszíneződnek a gyökérkezelt fogak is.

 

MIKOR JAVASOLT?

A fogfehérítést legtöbbször kozmetikai céllal használjuk, a mosoly esztétikai javítása érdekében.

Szakmai szempontból a fogpótló eljárások előtt is kifejezetten indokolt lehet alkalmazása, hiszen a tömések, fogpótlások (korona, héj, híd stb.) színét szerencsésebb egy fehérítéssel javított fogsorhoz igazítani.

Sok esetben a fogszabályozás záró kezeléseként is javaslunk professzionális fogtisztítást és fogfehérítést az amúgy is látványos eredmény még szebbé tétele érdekében.

 

Az optimális szín meghatározásakor, a természetes hatás érdekében több tényezőt is figyelembe kell vennünk, például a páciens életkorát, bőr- és hajszínét.

 

MIKOR NEM AJÁNLOTT?

Kizáró ok a fehérítés során használt bármely anyaggal (hidrogén-peroxid, karbamid-peroxid, stb.) szembeni allergia.

 • Nem kezeljük a melanómával rendelkező pácienseket.
 • Kontraindikációt jelenthet a túlzott fogérzékenység, az erősen kopott fogazat és fognyak, illetve ha a fogakon mikrorepedések vannak.
 • Bár nincsenek arra nézve adatok, hogy várandós nőknél bármilyen gondot okozna a fehérítés, de a termékeket gyártó cégek a terhességet, valamint a szoptatás időszakát ellenjavallatként írják.
 • UV fényre érzékeny páciensek esetében, illetve azoknál, akik fényérzékenységet okozó gyógyszert szednek, csak az otthoni fehérítés jöhet szóba.
 • És bár a kezelés nem korhatáros, tinédzser korban mégsem ajánlott elvégeztetni, mert a fogazat ekkor még jelentős változásokon mehet keresztül.

 

A KEZELÉS MENETE:

Az eljárást mindenképpen meg kell, hogy előzze egy professzionális szájhigiéniai kezelés keretében végzett plakk- és fogkő-eltávolítás, polírozás, hogy a fogfelszín sima és elszíneződés-mentes legyen! A fehérítés egészséges fogak és íny esetén végezhető el. A pácienst részletesen tájékoztatjuk a kezelés menetéről, elmondjuk, hogy utána milyen ételektől és szokásoktól, és mennyi ideig kell tartózkodnia. Az eredmény tartóssága alkati kérdés is, de leginkább az életmódtól és egyéni szokásoktól (étkezés, dohányzás) függ.

 

Rendelői fogfehérítés esetén (ZOOM)

A fogak felszínére ínyvédelem mellett fehérítő zselét viszünk fel. A gélt lézeres polimerizációs lámpával világítjuk meg. 15 perc után eltávolítjuk a zselét és frisset helyezünk a fog felszínére. Ezt a folyamatot ismételjük háromszor, maximum négyszer. A páciens kap egy néhány napig alkalmazandó otthoni szettet is, amivel a fehérítés eredményét még tartósabbá lehet tenni.

 

Otthoni fehérítés esetén (Opalescence)

A rendelőben lenyomatot veszünk a fogakról, amely alapján a laboratórium néhány nap alatt elkészíti a személyre szabott műanyag síneket. Részletesen elmagyarázzuk, hogyan kell a sínt a hozzá kapott speciális fehérítő zselével megtölteni, majd a fogakra helyezni. A sínt éjszaka kell viselni, hogy a gél hosszan ki tudja fejteni hatását. Behelyezése előtt minden esetben alapos fogmosás, eltávolítása után alapos szájöblítés szükséges!

Hogy hány napon át és naponta mennyi időt kell a műanyag sínt viselni, az egyénre szabott, függ a világosítás/fehérítés kívánt mértékétől, de a hatóanyag koncentrációjától is. Az átlagos időtartam 7, maximum 10 nap.

 

 

TEENDŐK FOGFEHÉRÍTÉST KÖVETŐEN

A hosszan tartó ragyogás érdekében közvetlenül a kezelés után az alábbiakat érdemes betartani:

Annak érdekében, hogy az elért eredmény tartós maradjon, a kezelést követő 48 órában tartózkodjunk a dohányzástól! Egy héten át kövessünk „fehér diétát”, vagyis kerüljük a színezett ételek, italok fogyasztását (tea, kávé, szénsavas üdítőitalok, kóla, vörösbor, gyomorkeserűk, paprikás ételek, curry, szójaszósz, mustár, ketchup, színes gyümölcsök, mint a málna, meggy, szeder, illetve a savas citrusfélék). A rizs, krumpli, csirkemell, a víz, a tejtermékek, tojás bátran fogyaszthatók. Ezen időszak alatt ne használjunk színezett fogkrémet és szájöblítőt, a hölgyek tartózkodjanak a (sötét színű) rúzsok alkalmazásától is.

Hosszabb távon megfontolandó tanácsok:

A fogfehérítés eredménye több éven át megmarad, csupán fenntartó kezelésekre van szükség. Tartósságát persze sok tényező befolyásolja.
Hamarabb színeződnek el a fogak, ha az étkezési és életmódbeli szokások (dohányzás, rendszeres kávé-, tea-, vörösbor- és kólafogyasztás) nem változnak. Tapasztataink szerint a páciensek a kezelés után alaposabban tisztítják fogaikat, tudatosabban táplálkoznak, kerülik az elszíneződést okozó ételeket és italokat, és gyakrabban jelentkeznek professzionális fogtisztításra.

 

MELYIKET VÁLASSZUK?

A rendelői fehérítés előnyei:

 • gyorsabb, azonnali eredményt hoz, „egy ülésben”, előkészítéssel együtt kb. másfél óra alatt elérhető a vágyott árnyalat
 • az egyes fogakat külön-külön tudjuk fehéríteni, így az egymástól eltérő színű fogak hasonló árnyalatúak lesznek

Az otthoni fogfehérítés előnyei:

 • kevesebb a fogorvosi székben eltöltött idő
 • költsége alacsonyabb
 • fogérzékenység esetén a páciens kihagyhat egy napot, „pihentetheti” fogait
 • a páciens maga kontrollálhatja a folyamatot, így garantáltan az általa preferált árnyalatot kapja végeredményként
 • a páciens a saját életritmusához igazítva végezheti a fehérítést

 

Fogfehérítés - jó tudni!

Jó tudni!

 • Az ivóvíz minősége befolyással bír a fogszínre. A fogaknak az a legjobb, ha tiszta vizet (jó minőségű csapvíz) fogyasztunk.
 • A szín érzékelése szubjektív, befolyásolhatja a megvilágítás, a fog környezete (pl. a sötétebb bőr- és hajszínű embereknél a fog világosabbnak tűnik, ugyanígy rúzsozott ajkak esetében is).
 • A fogszín meghatározásához fogszínkulcsot használunk.
 • A szép fehér fogsor pszichológiai jelentősége igen nagy. A ragyogó mosoly bizonyítottan növeli az önbizalmat, magabiztossá tesz, és ez az élet minden területére hatással van.

 

Kérdezz-felelek!

Összegyűjtöttük a fogfehérítés kapcsán legtöbbször elhangzó kérdéseket és megpróbáltuk alaposan megválaszolni őket. Reméljük, sikerült!

Érdemes kipróbálni a közszájon forgó praktikákat?

Sok páciens elismeri, hogy bizony drogériákban vagy épp az éléskamrában keresi a választ a ragyogóbb mosolyra. Számtalan házi praktikáról tudunk, de higgyék el, nem érdemes szakember felügyelete nélkül, a saját szakállunkra (fogunkra) kísérletezni! Az interneten vagy női magazinokban olvasott tippekkel két baj van: általában nem működnek, cserébe viszont ártalmasak. A kereskedelmi forgalomban kapható szódabikarbóna például világosít valamennyit a fogon, ám érdesíti a felszínét, amin aztán sokkal könnyebben megtapadnak a szennyeződések, így idővel az elszíneződés komolyabb méreteket ölt. Ugyanez igaz a sós dörzsölésre, amellyel akár durva karcolásokat ejthetünk a fogzománcon. A citromot is felejtsük el, felmarja a zománcot és érzékennyé teszi a fogakat.

Kizáró ok-e a meglévő fogpótlás és fogtömés?

Nem. Ám azt fontos megjegyeznünk, hogy a fehérítés kizárólag az eredeti fogakra van hatással, a koronákra, egyéb pótlásokra, tömésekre nincs, ezért előfordulhat, hogy a fogfehérítés után – különösen a mosolyzónában – túl nagy lesz a kialakult színkülönbség, így javasolt a pótlás vagy tömés cseréje.

Ártalmas a fogakra a fogfehérítő kezelés?

A ma alkalmazott eljárások nem a zománc belső szerkezetében idéznek elő változást, csupán eltüntetik a foltokat, elszíneződéseket, világosítják a fogat. A kezelés rendszeresen ismételhető anélkül, hogy bármilyen problémát okozna a fogaknál vagy az ínynél.

Fájdalmas-e a fogfehérítés?

A fehérítés megkezdése előtt az ínyt izoláljuk, védőbevonattal látjuk el, ami megakadályozza a szájnyálkahártya sérülését, irritációját. A kezelés maga biztonságos és fájdalommentes. Egyes esetekben utána fokozódhat a fogérzékenység, de ez az érzés hamar elmúlik. Ez idő alatt érdemes tartózkodni a túl forró vagy túl hideg ételek és italok fogyasztásától.

Mennyi ideig marad fehér a fogsor a kezelést követően?

A mai technológiákkal végzett fogfehérítés tartós eredményt ad. Intenzív színező hatásoknak kitett fogsor (például, ha a páciens dohányzik) elszíneződhet, de fenntartó kezelésekkel visszahozható a fehérség.

Van lehetőség arra, hogy csak egyes fogakat kezeltessünk, és ne az egész fogsort?

Igen, a rendelői fogfehérítés alkalmazása esetén lehetőségünk van egyes fogak fehérítésére is. Leggyakrabban az ilyen jellegű, egy fogat érintő elszíneződés gyökérkezelt foggal történik. Ezeket a fogakat minden esetben fogorvos fehéríti úgynevezett „belső fogfehérítéses” technikával.