Láthatatlan fogtömés – a kaméleon-hatás

Címkék: , , ,

Nem elég a fog színéhez hasonló, vagy ránézésre ugyanolyan tömőanyagot választani ahhoz, hogy a fogtömés valóban természetes hatást nyújtson. Az igazán szép, szinte láthatatlan fogtömés az úgynevezett kaméleon-effektussal érhető el.

 

 

Manapság már nem találkozni amalgám töméssel a fogászati rendelőkben. Helyüket átvette a sokkal esztétikusabb, fogszínű tömés. A fog anyaga azonban többnyire nem egynemű – így a tökéletes fogtömést sem lehet egyetlen tömőanyaggal elkészíteni. Mivel a természetes fogak színét az okkersárga dentin és az azt borító kékesen áttűnő zománc egymásra rétegződése adja, így ideálisan a tömésnek is több rétegből kell állnia.

Mitől más a láthatatlan fogtömés?

Ezen a megfigyelésen alapul az a modern technika, melyet a Madenta rendelőjében alkalmaznak. „Figyelembe kell venni a fogakra eső fény viselkedését is, hiszen az részben elnyelődik, részben visszaverődik. Ha ezt a tényt figyelmen kívül hagyjuk, élettelen, esetleg szürke töméseket kaphatunk, mely a frontfogak (metsző- és szemfogak) esetében rendkívül zavaróan hathat” – mondja dr. Csák Boglárka, a Madenta szakembere. „Bizonyos tömőanyagok esetében már nemcsak a színt tudjuk megválasztani, hanem azt is, hogy mennyire engedi át a fényt. Ezek a modern tömőanyagok egy úgynevezett kaméleon-effektussal is rendelkeznek, ami tovább tudja növelni az elkészült tömések esztétikai értékét” – teszi hozzá.

Hogyan történik a korszerű, láthatatlan fogtömés?

A kaméleon-hatást nyújtó kompozit töméseket ugyan kicsit időigényesebb elkészíteni, ám mindenképpen érdemes rájuk voksolni. Hosszas előkészítést, előzetes mintavételt nem igényelnek, így egy ülés alatt elkészülhetnek. Kivételt csak azok az esetek jelentenek, amikor az étel- ital esetleg dohányzás okozta elszíneződés fedi a fog valódi színét. Ilyenkor a szennyeződés eltávolítása után, egy következő alkalommal kivitelezhető a fog tömése. „A régebbi töméseket is egyszerűen le lehet cserélni a korszerű technológiával készültekre, melyek élettartama megegyezik a hagyományos kompozitokéval. Rendszeres ellenőrzés mellett általában 5-6 évig tartanak ki” – magyarázza dr. Csák Boglárka.

„Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a foganyag már olyan mértékben károsodott, hogy tömőanyaggal biztonságosan nem lehet helyreállítani, akkor ettől a technológiától sem várhatunk csodát, más megoldás után kell néznünk” – mondja a doktornő.

Nem mindegy, hová fordulunk!

Érdemes olyan fogászati rendelőt felkeresni, ahol a kaméleon-töméshez elengedhetetlen tömőanyagokkal dolgoznak. „A szebb eredmény érdekében mindig érdemes ezt a rétegzési technikát használni, ám nem minden tömőanyag alkalmas erre” – mondja dr. Csák. „ A Madentában használt kompozíciós tömőanyagokkal a maximumot tudjuk nyújtani. Az általunk használt anyagok mikroszkopikus szerkezete is elősegíti azt, hogy a kaméleon-hatást elérjük”.