Vissza az alapokhoz! – 12 hiba, amit fogmosás során gyakran elkövetünk

Címkék: , , , , ,

Március 20-án ünnepeljük a szájápolás világnapját – ám hogy valóban vidám legyen ez a nap, érdemes őszintén szembenézni azokkal a hibákkal, melyeket a fogtisztításkor elkövetünk. Íme a meglepő tények, melyekről talán nem is tudtunk eddig.

1: Túl sokáig használunk egy fogkefét

Ha valaki rendszeresen használja a fogkeféjét – ami azt jelenti, hogy naponta kétszer, a hét minden napján fogat mos – akkor három hónap múlva illik lecserélnie a kefét. Nagyjából 200 alkalom után ugyanis a fogkefe sörtéi elhasználódnak, és nem tisztítják megfelelően a fogakat. Két hónapnyi gondos fogápolást követően a fogkefén már el nem távolítható mértékben gyűlnek össze a baktériumok és az ételmaradékok, így nem érdemes halogatni az új kefe megvásárlását. És most tegye a szívére a kezét: hány fogkefét vásárolt az elmúlt évben? Megvolt a négy? Az időről időre megjelenő felmérések szerint ugyanis jóval kevesebb fogkefe fogy ma itthon évente, mint amennyi Magyarország lakossága! Egy kis fejszámolás után arra  a szomorú tényre kell rájönnünk, hogy a többség egyszer sem cseréli le évente a fogkeféjét.

Tipp: Ha hamar elfelejti, mikor vásárolta a fogkeféjét, vagy nehézséget okoz annak ellenőrzése, hogy valóban elhasználódott az eszköz, ne szégyellje beírni naptárába a csere esedékes dátumát. Hogy jobban szemet szúrjon, a fürdőszobai kisszekrénybe is felragaszthatja az emlékeztetőt, például egy post it segítségével.

2: Nem mossuk elég hosszan a fogunkat

Két perc. Szinte mindenki tudja, hiszen számtalanszor hallotta már, hogy ennyi a javasolt fogmosási idő. Ehhez képest – legalábbis a felmérések azt mutatják – átlagosan 45 másodperc egy fogmosás időtartama. Ez pedig nagy hiba, több okból is. Ha két percnél kevesebb ideig mossuk a fogunkat, nem adunk elég időt a fogkrémben lévő fluornak ahhoz, hogy megtapadjon a fogakon, és nem keféljük meg elég alaposan a fogsorunkat ahhoz, hogy a lepedéket a jól elérhető részekről eltávolítsuk. (A fogselyemről itt még nem is ejtünk szót, amely napi egy alkalommal szintén kötelező elem kellene, hogy legyen, és alkalmazásakor a fogmosás természetesen még több időt vesz igénybe.) Gyakran előfordul az is, hogy a fogak egyikét-másikát kihagyjuk, hosszabban időzünk a frontfogakon ugyan, de a hátsó régiókat és a fogaink oldalát pár kefemozdulattal elintézzük.

Tipp: Az elektromos fogkefék egyik nagy előnye, hogy általában valamilyen időmérővel rendelkeznek, legyen az berregés, rezgés, vagy más figyelemfelkeltő hang. Ha pénztárcája megengedi, vásároljon elektromos készüléket, és nem kell fejben számolnia a végtelennek tűnő 120 másodpercet. Ha egyszerűbb megoldásra vágyik, egy stopperóra, vagy a mobiltelefon időzítője is megteszi. Ha a közelben van a cd lejátszó, egy kellemes, kétperces dal jó szolgálatot tehet. A lényeg: ne siessen, két perc nem a világ.

 

3: Vízzel öblítjük ki a szánkat fogmosás után

Kevesen tudják, de az esti mese macija nem mosta helyesen a fogát. A fogkrémet ki szabad és ki is kell köpni, ám ha vízzel öblítjük át szánkat a fogmosás után, akkor a fogkrémben lévő fluor hatékonyságát töredékére csökkentjük.

 

Tipp: Sokan megszokásból öblítjük ki a szánkat. Ha nehezen mondunk le róla, akkor használjunk fuorid tartalmú szájvizet. Öblítsük ki a szájüreget, és köpjük ki a szájvizet – ennyi elég is, hogy feltegyük az i-re a pontot.

4: A fürdőszobában tartjuk a fogkefénket

Most biztosan sokan meglepődnek: ugyan hol máshol lenne a fogkefe helye, mint a fürdőszobában? A problémát itt az jelenti, hogy a fürdőszobák jelentős részében WC is található, melynek lehúzásakor a baktériumok a vízpermettel együtt a levegőbe jutnak. És onnan nem ritkán a fogkefékre is – ahogy több kutatás is aláhúzta nemrégiben. Ha mással is megosztjuk a fürdőszobánkat, például gyermekeinkkel, ez a veszély hatványozottan fennállhat.

Tipp: Tartsuk a fogkefét az éjjeliszekrényen, vagy akár a fürdőszoba szekrényen belül. Így megelőzhetjük azt, hogy a kefére baktériumok kerüljenek. Ha nagyobb beruházástól sem riadunk vissza, akkor vásároljunk olyan elektromos fogkefét, mely egy úgynevezett cleaning systemmel, azaz tisztító egységgel is rendelkezik. És még valami: ne feledjük el lecsukni a WC fedelét, mielőtt lehúzzuk.

5: Nem használunk fogselymet

Magyarországon sajnos még ma is kuriózumnak számít a fogselyem, amit szinte senki nem használ rutinszerűen. Pedig talán nem is létezik olyan fogsor, melynek minden részét tökéletesen elérné a fogkefe. A fogselyem napi legalább egyszeri használata megelőzi, hogy a fogakon maradt lepedékből kemény, később már jóval nehezebben eltávolítható fogkő képződjön. Ráadásul a fogkefe által nem elérhető részek a baktériumok számára a mennyországot jelentik.

Tipp: A nap végén igazi megkönnyebbülést okoz a szájban a fogselyem használata. Az első lépést nehéz megtenni, de ha már egy fogat megtisztítottunk, könnyen végzünk a többivel is. Aki nem kedveli az ujja köré csavarható madzagot, az használhat más fogköztisztító alkalmatosságot is. Az ügyesebb felhasználók például kedvelni szokták a hegedűvonóra emlékeztető eszközt. Vigyázzunk, ezzel könnyebben megsérthetjük az ínyünket. A fogselyemből létezik vastagabb és vékonyabb, színes és fehér, viaszolt és viaszolatlan, mentolos és fluoridtartalmú – kísérletezzünk, és találjuk meg a számunkra legideálisabb fajtát.

6: Nem tisztítjuk meg a nyelvünket

Miután a fogainkkal végeztünk, hagyjunk időt arra is, hogy a nyelvünket is kellőképpen megtisztítsuk. Mert mit sem ér az addig befektetett energia, hogyha a nyelven baktériumok maradnak. Ráadásul a rossz lehelletet is így tudjuk a legjobban megelőzni.

Tipp: A leghatékonyabbak a nyelvtisztító eszközök – ám ha ezekhez nem fűlik a foga, lehetőleg olyan fogkefét vásároljon, melynek hátoldalán nyelvtisztító felület található. Ha máshogy nem megy, akár a fogkefe sörtéivel is átkefélheti a nyelvét a fogmosás végén. Ez ugyan kevésbé hatékony megoldás, de jó eredményt lehet vele elérni. Ne feledje: minden fogmosás alkalmával szükség van a nyelv tisztítására is.

 

7: Túl kemény sörtéjű fogkefét használunk

Ha a sörte túl kemény, az megsértheti az ínyünket, és a fogak védőrétegét is. Emiatt pedig érzékennyé válhatnak a fogaink, és a hideg ételt-italt is nehezen viselik majd.  A fogmosáshoz ezért puha, sőt, még jobb, ha extra puha sörtéjű fogkefét választunk. A fogakat ugyanis nem azzal tisztítjuk meg jól, ha minél erősebben sikáljuk, hanem ha elég hosszan, és a megfelelő technikával mossuk őket. A fogkefe használatának célja nem más, mint az ételmaradékok eltávolítása a fogakról és a fogközökből. Nem pedig a polírozás-fényezés!

 

Tipp: Ne csak a sörte puhaságát nézzük: a legjobb, hogyha kisfejű fogkefét veszünk, melynek nyele nem hajlított, és ügyelünk arra is, hogy a sörték legyenek lekerekítettek. Így még hatékonyabban tudjuk tisztítani a fogainkat.

 

8: Helytelen technikával mosunk fogat

A legtöbben ismerjük a helyes módszert – csak éppen a gyakorlatban nem alkalmazzuk. Most vegyünk egy nagy lélegzetet, és kezdjük a nulláról. Mossuk a fogainkat kicsi, körkörös mozdulatokkal, még ha eleinte nehezebb is ez a módszer. Az előre-hátra sikálással hagyjunk fel. A körkörös tisztítás sokkal gyengédebb, és a kefe sörtéje így jobban eléri a fogközöket is. A fogkefének nem csak a fogakat, de az ínyt is érintenie kell.

Tipp: Akkor jó a technikánk, hogyha a fogkefe körkörös mozgatása közben a sörték nem hajolnak meg a fog felületén. Az is fontos, hogy ne szemből, azaz derékszöget bezárva illesszük a fogunkhoz a fogkefét, hanem körülbelül 45 fokos szögben. Döntően a fogkefe középső sörtéit használjuk a fogtisztításra. Néhány fogkefe sörtéit eleve ferdén alakították ki, de jobban járunk, hogyha egyenes, sűrű sörtéjű kefét veszünk, és a kezünkkkel irányítjuk a kefe mozgását.

10: Nem változtatunk a fogmosás rutinjában

Többségünk elsajátít egy technikát, és ahhoz ragaszkodik. A fogakat egy bizonyos sorrendben, ugyanazzal az intenzitással és technikával mossuk, egynémely területet sokkal gondosabban megtisztítva, míg másokat kihagyva.

Tipp: Kezdjünk más irányból a fogmosáshoz. Ha eddig hátulról haladtunk előre, most haladjunk az ellenkező irányba. Így nem unjuk meg idő előtt, és nem is hagyjuk abba korábban a fogmosást. Ha nem bízunk magunkban, az elektromos fogkefe lehet a megoldás, melyet csak oda kell tartani a megfelelő helyre, és az könnyedén elvégzi a munkát.

 

11: Kettőnél többször mossuk meg a fogunkat naponta

Sokan nem mossák elégszer a fogaikat. De akadnak olyanok is, akik átesnek a ló túloldalára. Sőt, néha szakemberek is ajánlják, hogy a fogunkat minden étkezés után tisztítsuk meg. Az igazság az, hogy a túlzásba vitt fogmosás is rongálja a fogzománcot és az ínyt is próbára teszi.

12: Közvetlenül étkezés után mosunk fogat

A savas ételek, italok fogyasztása után a szájban jól mérhető, a pH érték változása. A nyál magasabb savszinttel rendelkezik. A normál pH érték visszaállása előtt a fogzománc sérülékenyebb, és erősebben kopik, mint ha később, lúgos kémhatás mellett tesszük ezt. A sav úgy oldja a zománcot, mint a vízkőoldó a vízkövet. Ha ilyenkor súroljuk, akkor nagyon sok zománcot veszítünk. Ettől később ráadásul sárgásabbak lesznek a fogak, mert a zománc alatti sárga dentin egyre jobban látszik.

Tipp: Ne rohanjunk! Várjunk legalább 30 percet az étkezések befejezése után, hogy aztán biztonságosan foghassunk a fogmosásnak.