Fogtömések, fogászati betétek

Fogszuvasodás

Miért alakul ki?

A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat – például cukor, fruktóz, glükóz stb. – lebontanak. Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, ami károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt; a savas közegben a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.

Időben előrehaladó folyamat

Idővel a szuvasodás a fog mind mélyebb rétegeit érinti, elérve a dentint, végül a fogbelet – innentől a folyamat visszafordíthatatlan, a fogállomány véglegesen roncsolódik.
A szuvasodás sokáig nem ad tünetet, ezért fontos, hogy rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésekre, ahol a gyakorlott szakember felismeri az első jeleket is.

Kezelése

A fogszuvasodás mértékétől függően különböző eljárások léteznek a fog funkcionális, morfológiai és esztétikai helyreállítására.

 

I. Megelőzés barázdazárással

A barázdazárás a fog mély barázdáinak, gödröcskéinek lezárása a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Ez a biztonságos és fájdalommentes eljárás terápiás céllal is alkalmazható a kezdődő szuvasodás megállítására.

 

II. Esztétikus tömések – kisebb és közepes mértékű szuvasodásoknál

A fogtöméssel tulajdonképpen a szuvasodás által okozott foganyagvesztést pótoljuk. A szuvas területek eltávolítását követően a fog koronájának anatómiai formáját tömőanyag segítségével állítjuk helyre. Az eljárás kis és közepes mértékű fogszuvasodásnál alkalmazható, amikor a fogból megfelelő mennyiségű egészséges rész maradt, amihez a tömőanyag hozzáköthető.

Manapság már nem találkozni amalgám töméssel a fogászati rendelőkben, helyüket átvették a sokkal esztétikusabb, fogszínű tömések.

A korszerű tömőanyagok

 • a tökéletes végeredmény érdekében több rétegből állnak, ahogyan fogaink is (a fog rétegei: zománc, dentin, fogbél; ezek közül az első kettő egymásra rétegződése adja a fog színét)
 • számos árnyalatban léteznek, így minden esetben megtaláljuk a saját fogszínhez igazodó megoldást, ami a mosolyzónában lévő fogak esetében bír kiemelt jelentőséggel
 • a fog természetes fényáteresztő képességét is képesek imitálni, ami szintén elengedhetetlen az élethű hatáshoz
 • rendkívül erősen kötődnek a foghoz, így időtálló és mérettartó fogtömést adnak
 • UV-fényre azonnal kötnek

 

Hogyan zajlik a beavatkozás?

 1. Állapotfelmérés

Felmérjük a szuvasodás helyét és kiterjedését, ez alapján választjuk ki a megfelelő terápiát.

 1. Érzéstelenítés

A helyi érzéstelenítés garantálja a teljesen fájdalommentes kezelést.

 1. A szuvas szövetrészek eltávolítása

Az elhalt, szuvas részeket (töméscsere esetén a régi amalgámtömést) fúrással távolítjuk el.

 1. Az üreg kitisztítása, fertőtlenítése

A baktériumok maradéktalan eltávolításával a tömés utáni fogfájásnak, a szuvasodás továbbterjedésének vesszük elejét.

 1. Alábélelés

A speciális kompozittal végzett alábélelés jó alapot ad a tényleges tömőanyagnak, valamint szigeteli a dentint. Mélyebb szuvasodáskor gyulladáscsökkentő hatású gyógyszeres alábélelést alkalmazunk.

 1. A fogtömés

A fényre kötő tömőanyagot több rétegben visszük az üregbe; így lesz tartós és természetes hatású a végeredmény. Az egyes rétegeket néhány másodpercig UV-fénnyel megvilágítjuk, így a tömés azonnal és tökéletesen megköt.

 1. Polírozás

Polírozással elsimítjuk, illetve fényesítjük a felszínt, és végül elérjük az élethű megjelenést.

 

III. Betétek – nagyobb szuvasodások esetén

Előrehaladott szuvasodás, túl nagy hiány vagy méretesebb amalgámtömés cseréje esetén nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját. Ilyenkor személyre szabott fogászati betétet, inlayt vagy onlayt alkalmazunk, amit lenyomat alapján a fogtechnikai labor munkatársa állít elő. A betétek anyaga lehet műanyag, kerámia, nemesfém. A legesztétikusabb megoldás a porcelán vagy kompozit (kerámia és műgyanta keveréke) anyagból készült, a fog színéhez tökéletesen illeszkedő fogászati betét.

 

Mi az inlay?

Az inlay igen tartós és esztétikus tömésfajta, amely a hiányzó fogszövetet pótolja, helyreállítva annak anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját. „Átmenetet” képez a tömés és a korona között.
Az elérhető típusok tekintetében – a funkcionális és esztétikai igényeket, valamint az anyagi lehetőségeket figyelembe véve – számtalan megoldás kínálkozik; mindenki számára megtaláljuk a lehető legideálisabb megoldást.

 

Mit érdemes tudni az onlayről?

Ha a foghiány már túlságosan kiterjedt ahhoz, hogy az inlay elegendő legyen a lefedésére, onlayt – részleges koronát – alkalmazunk. Az inlayjel ellentétben az onlay a teljes rágófelszínt és a fogcsücsköket beborítja. Felhelyezésével az erőteljesen károsodott fogak is megtarthatóvá válnak.

Amennyiben a foghiány már betéttel sem korrigálható, koronával fedjük a sérült, károsodott fogat.

 

Az általunk alkalmazott magas minőséget képviselő esztétikus betétek alkalmazásával

 • a megmaradt fogmennyiség megmenthető
 • bármilyen fog egyéni színezettsége, árnyalata élethűen utánozható, így természetes hatást, a többi foggal harmonizáló megjelenést érhetünk el
 • hosszú távú megoldást kapunk, mivel a betétek rágóstabilitása kiváló.

 

A beavatkozás menete

A betét elkészítéséhez két alkalom szükséges:

 1. alkalom

A károsodott fogat előkészítjük, és megtörténik a lenyomatvétel. A lenyomat alapján a fogtechnikus egyedileg gyártja le a betétet. Ehhez általában egy hét szükséges; ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül.

 1. alkalom

Az orvos eltávolítja az ideiglenes tömést, majd speciális ragasztóval beragasztja a fogtechnikai laborban elkészített betétet, ami tökéletesen illeszkedik a preparált üregbe.

 

Mikor célszerű inlay vagy onlay betétet alkalmazni?

 • Amikor a fogszuvasodás a fogfelszín két vagy több részére kiterjedt.
 • Ha a fog töméssel már nem restaurálható tökéletesen, mert túl kevés az ép fogállomány.
 • Az eltávolításra kerülő tömés melletti szuvasodás érinti a fog egy vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét.
 • Régi, nagy kiterjedésű amalgám tömés helyettesítésére, vagy a csücskök pótlására.
 • Gyökérkezelt fogak fedésére.
 • Esztétikai okok miatt (a rágófog elszíneződött, a fog struktúrája veleszületetten hibás), ha a fog alakilag nem megfelelő, illetve rágófunkciója nem kielégítő.

A betétek sokféleségével várjuk!

Az általunk alkalmazott betétek magas esztétikai igényeket elégítenek ki. A megerősített kompozitból (Belle Glass, Gradia) és kerámiából (préselt kerámia, Empress) készülő inlayek élettartama igen magas: 8-12 évre biztosítanak megoldást pácienseinknek. A látható oldalzónában, rágófogak esetén is kitűnő megoldás a hiányzó fogrész kiegészítésére, a fogak esztétikus szépítésére, fogak pótlására.

 

Jó tudni!

 • Nem ritka, hogy a fog felszínén csak egy apró, „komolytalan” lyuk látszik, de valójában a fog belsejében már kiterjedt roncsolódás áll fenn. A még láthatatlan fogszuvasodásnak is vannak tünetei: érzékenység, fájdalom, kellemetlen szájszag. Ezen panaszok esetén is fogorvoshoz kell fordulni, hogy időben elvégezhető legyen a beavatkozás.
 • Ha elszíneződést, szuvasodást, repedezettséget fedez fel a fogfelszínen, esetleg egy darab letört a fogából, továbbá érzékenység és fogfájás áll fenn, forduljon fogorvoshoz, hiszen az ilyen tüneteket adó fog tömést igényelhet!
 • A fogtömés megakadályozza a fogak további romlását és azt, hogy a szuvasodás átterjedjen a szomszédos fogakra.
 • Fogtömésre, fogászati betét alkalmazására fizikai sérülés, belső vagy külső savártalom miatt (pl. reflux, savas ételek/italok fogyasztása) is szükség lehet: a kopást és a letöredezést is ezzel a kezelik.
 • A fogak roncsolódásáért, tehát a szuvasodásért többek között a helytelen táplálkozás és az elégtelen szájápolás a felelős.
 • A megelőzéshez fontos a megfelelő szájhigiénia – alapos fogmosás, fogköztisztító eszközök alkalmazása – a lepedék eltávolítása érdekében, illetve a rendszeres, félévenkénti fogorvosi ellenőrzés és a dentálhigiénikus által végzett fogkő-eltávolítás.
 • A fluor növeli a zománc savakkal szembeni ellenállását. Használjunk fluoros készítményekkel (fogkrém, szájvíz), fogyasszunk fluorral dúsított sót, fluorid tablettát.
 • Bár a korszerű tömések fényre azonnal kötnek, mégis érdemes a beavatkozás előtt enni valamit, mert az érzéstelenítő injekció hatása több órán át eltarthat. Ez idő alatt nem lehet enni, mert félrenyelhet vagy csúnyán elharaphatja zsibbadt és érzéketlen nyelvét, ajkát.
 • A beavatkozás után előfordul hideg- meleg érzékenység, de ennek 1-2 héten belül fokozatosan el kell múlni. Ha a panaszok nem múlnak el vagy rosszabbodnak, lépjen kapcsolatba rendelőnkkel.
 • Az esztétikus tömés, az inlay és onlay fogászati betét kávé, tea, egyéb színező hatású ételek/italok fogyasztása, dohányzás esetén idővel, a foggal együtt elszíneződik.

 

 

 

Dentálhigiénia, fogkő-eltávolítás

Az otthoni alapos szájápolás elengedhetetlen, de a fogkefénkkel – még ha valóban profi módon bánunk is vele – soha nem tudunk minden ételmaradékot és egyéb szennyeződést eltávolítani, arról nem beszélve, hogy a legszabályosabb fogsornak is akadnak nehezen hozzáférhető, akár megközelíthetetlen területei. A fog felszínén így színtelen, ragacsos, baktériumokkal teli lepedékréteg (dentális plakk) képződik, ami gyengíti a fogzománcot és károsítja az ínyt, fogszuvasodást, fogínysorvadást okoz. A plakk idővel megszilárdul, elmeszesedik (mineralizáció) és belőle fogkő képződik.

I. A fogkő első jelei és következményei

A fogkő nem csupán esztétikai problémákat okoz. Megjelenésével a száj íze rosszá, a lehelet kellemetlenné válik, a fogíny begyullad. Az egészséges rózsaszínű helyett sötétvörössé, duzzadttá váló íny eleinte fogmosáskor, később étkezéskor, súlyos esetben pedig már spontán módon is vérezhet.

Ha a fogkövet nem távolítjuk el, a gyulladás krónikussá válik, aminek következtében az íny lassan visszahúzódik, elsorvad, a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, végül kihullanak.

 

II. A fogkő-eltávolítás menete

A fogkő eltávolítása csak rendelői körülmények között, professzionális fogászati eszközökkel lehetséges, mindenképpen dentálhigiénikus szakember feladata!

Rendelőnkben a következők tartoznak az egy órás dentálhigiéniai kezelésbe: állapotfelmérés, ultrahangos fogkő-eltávolítás, Prophyflex homokgyöngy kezelés, polírozás és egyénre szabott tanácsadás.

 

1. fázis: Állapotfelmérés

A dentálhigiénikusok előtt nincs titok, a fogak állapota sok mindent elárul. Ha valaki erős kávé- vagy teafogyasztó, esetleg cigarettázik vagy épp a vörösbor a kedvence, ez mind-mind nyomot hagy. Az étkezési szokásokon túl a páciens szájápolási rutinjáról is „mesélnek” a fogak. Minden látszik: milyen technikával, mennyire alaposan mos fogat, tisztítja-e a fogközöket, és melyek azok a zugok, ahova – lustaságból, figyelmetlenségből – már nem megy be kefével.

És bár a kielégítő szájhigiénia mellett jóval kevesebb lepedék alakul ki, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a fogkő képződése nem csak a dentálhigiéniai szokásoktól függ, hanem például a nyál összetételétől is. Valaki öröklötten hozza azt a baktériumflórát, ami jobban hajlamosít a fogkövesedésre.

 

2. fázis: Ultrahangos fogkő-eltávolítás

Szükség esetén zsibbasztó hatású érzéstelenítő géllel kenjük be az ínyt, illetve – nagyfokú érzékenység esetén – akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhetjük az eljárást. (Ilyenkor általában két ülésre van szükség, mivel a teljes száj elérzéstelenítésére egy alkalommal nincs lehetőség.) Ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fogak felszínére rakódott dentális plakkot, valamint a megkövesedett lepedéket, a fogkövet, ami a baktériumok melegágya. Ez az eszköz, az ún. depurátor apró ultrahanglökésekkel leválasztja a fogkövet a fog felszínéről, miközben vízsugárral hűti a fogakat. A speciális frekvenciájú ultrahang csak a fogkőre veszélyes, a fogzománcra nem.

A depurálás ideje a fogkő mennyiségétől függ: általában 15-20 perc alatt megvan, ám nagyon elhanyagolt fogak esetében előfordul, hogy egy órán át csak az ultrahanggal dolgozunk. Ilyenkor szükség van egy második találkozóra, mert a fogak hűtésére szolgáló vízsugár ellenére is, az ínyt megviseli a hosszú kezelés, érzékennyé válik, ödémásodik; arról nem beszélve, hogy a vérzés miatt nem belátható a terület. De ha valaki rendszeresen aláveti magát a professzionális fogtisztításnak, nem fajulhat idáig a helyzet.

Az ultrahanggal történő kezelés elvileg nem fájdalmas, ám egyéni eltérések lehetnek e kérdésben, a fogak, a fognyak érzékenységétől, a lerakódott fogkő mennyiségétől, valamint az íny állapotától függően – a gyulladt íny nyilvánvalóan érzékenyebb.

 

3. fázis: A fogközök tisztítása

Következő lépésként egy fém polírozócsíkkal, ami leginkább egy vékony smirglihez hasonlítható, a frontfogak közül eltávolítjuk a maradék apró fogköveket.

 

4. fázis: Prophyflex homokgyöngy kezelés

A homokgyöngy kezelés lényege, hogy sűrített levegő, víz, valamint speciális mészpor és ásványi sók segítségével távolítjuk el a fogak felszínén maradt, szemnek láthatatlan baktériumokat, illetve az évek alatt felgyülemlett színezéket, amelyet a kávé, fekete tea, cigaretta, vagy a feldolgozott élelmiszerekben előforduló nagy mennyiségű mesterséges színezőanyag okoz. Az eljárás legnagyobb érdeme, hogy a legapróbb, a szemnek láthatatlan fogköveket is lefújja, ezért nem csak fehérebb, de sokkal simább is lesz a fogfelszín, ami azért fontos, mert a sima felszínen a káros baktériumok jóval nehezebben telepednek meg újra. Mivel a fogkő sárgásbarna elszíneződést okoz a fogakon, így a Prophyflex homokfúvó segít visszanyerni a fogak természetes színét. A finom szemcsék csak a baktériumokkal és az apró fogkövekkel kíméletlenek, a fogzománccal nagyon is kíméletesek, nem sértik fel azt.

Bár a polírozópor az egészségre nem káros, se a bőrre szállva, se lenyelve nem okoz problémát, mégis, kényelmi okok miatt ennél a lépésnél maszkot és védőszemüveget adunk a páciensre.

 

5. fázis: Polírozás

A homokgyöngy kezelés után puha sörtéjű kefével és polírozópasztával átdörzsöljük a fogakat, speciális védőréteget képezve ezzel azok felszínén. Olyan ez, mint egy alapos fogmosás víz nélkül.

Tapasztalatunk szerint ezt szeretik a páciensek, egyrészt, mert a polírozás már a kezelés végét jelzi, másrészt, mert a paszta – ellentétben az inkább semleges ízű kalcium-karbonát mészporral – ízre is finom. Igény szerint fluorid- vagy mentolmentes változatot használunk.

 

6. fázis: Tanácsadás

Mielőtt útjára bocsátjuk, személyre szabott hasznos tanácsokkal látjuk el Önt.

Hogyan tarthatja fent minél hosszabb időn át a kezeléssel kapott eredményt? (A titok amúgy egyszerű: rendszeres és alapos fogmosás, a fogközök napi tisztítása, a kávé, fekete tea, cigaretta fogyasztásának mérséklése, még inkább teljes elhagyása.) Mennyire hatékonyak fogmosási szokásai? Vajon a fogainak ideális fogkrémet használja? Mi az Önnek megfelelő fogköztisztító eszköz: a fogselyem, az üvegmosó kefére emlékeztető fogköztisztító kefe vagy az új favorit, a szilikon felületű fogköztisztító? Használjon-e, és ha igen, hogyan, szájzuhanyt? A tanácsadás során minden fontos kérdést érintünk.

 

7. fázis: A páciens mosolya

Hogy mit fog tapasztalni a kezelés utáni pillanatokban? Hadd idézzük egy rendszeresen visszatérő páciensünket!

„Egyrészt elképesztően simává válik a fogfelszín, ezt érzem, ahogy végigfuttatom rajta a nyelvemet. Másrészt nem egy fogsorként, hanem külön-külön érzem a fogaimat, mert kikerült közülük a lerakódott, kemény lepedékréteg. Csodálatos, mintha az egész szám felfrissült, fellélegzett volna a dentálhigiéniai kezelés eredményeként!”

 

III. Mi vár Önre a fogkő-eltávolítás után?

Előfordul, hogy a kezelés után az íny érzékennyé válik, kissé megduzzad. Ez teljesen normális, különösen gyulladás esetén. Ha a tünetek egy héten túl is fennállnak, konzultáljon dentálhigiénikusával vagy kezelőorvosával! Nem ritka a fogak hidegérzékenysége, ami a mélytisztítás miatt jelentkezik és néhány napon belül elmúlik. Addig érdemes kifejezetten érzékeny fogakra való fogkrémet használnunk.

 

IV. Hosszabb távon megfontolandó tanácsok

 • Ügyeljen az alapos, rendszeres és megfelelően kivitelezett szájápolásra!
 • A fogkő képződésének üteme egyénfüggő, sok tényező befolyásolja. Az egyéni sajátosságok figyelembevételével félévente/évente (kirívó esetben háromhavonta) keresse fel dentálhigiénikusát fogkő-eltávolításra, polírozásra.

 

Jó tudni!

 • A fogkő a lerakódott, majd a későbbiek során kikristályosodott, elmeszesedett szennyeződés a fogakon.
 • A fogkő az íny alatt és az íny fölött is kialakulhat. Az íny fölötti (szupragingivális) fogkő elsősorban azokon a fogfelszíneken jelenik meg, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel helyezkednek el, például a nyelv alatt található nagy nyálmirigy miatt az alsó frontfogak belső, nyelv felőli felületén. Színe sárgásbarna, gyorsan kialakul, a fogak felületéhez közepes erősséggel tapad. Az íny alatt elhelyezkedő (szubgingivális) fogkő a fogínytasakokban lassan képződik, a fogakhoz erősen rögzül, színe a sötétbarnától a feketéig terjedhet.
 • A fogkő és a baktériumok irritálják az ínyt, így gyakran okoznak fogínygyulladást, ennek első jele az ínyvérzés.
 • A fogkő eltávolításával megelőzhető a fogak elvesztése is.
 • A fogkő okozta gyulladás kihat a teljes szervezetre, meggyengítheti az immunrendszert is, kellemetlen tüneteket, panaszokat okozhat, mint a hajhullás, ízületi bántalmak, bőrproblémák; következményeként olykor súlyos betegségek is kialakulnak.
 • Azt, hogy milyen gyakran kell eltávolítani a fogkövet, több dolog befolyásolja: elsősorban, hogy milyen tempóban képződik. Ez függ a genetikától, a nyál összetételétől, a fogtisztítás módszerétől és gyakoriságától, egyéni rossz szokásoktól (dohányzás, nem megfelelő táplálkozás, stb.). Minél több provokáló tényező fordul elő az ember életében, annál nagyobb esélye van a fogkő gyors kialakulásának.
 • A fogkő képződését a genetikai adottságokon, egyéni rossz szokásokon, a nem megfelelő szájhigiénián túl befolyásolja a szabálytalan fogsor, a rossz fogtömés vagy a rosszul illeszkedő koronák.
 • Helyes és egészséges étrend fenntartásával, megfelelő technikával végzett fogmosással, továbbá rendszeres professzionális fogtisztítással a dentális plakk kialakulása, így a fogkő képződése megelőzhető, legalábbis a minimálisra szorítható. Minél kevesebb a fogkő, annál gyorsabb és fájdalommentesebb a dentálhigiéniai kezelés.
 • Mint helyileg ható endogén tényező, a nyál befolyásolhatja a fogkőképződésre való hajlamot. Ugyanígy, a nyálnak jelentős szerepe van a fogszuvasodás keletkezésében, illetve kialakulásának megakadályozásában. A szénhidrátbontásban részt vevő nyálenzimek például elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. A bevitt szénhidrátok mennyisége, összetétele, állaga, a szénhidrátfogyasztás gyakorisága, illetve az étkezést követő szájápolás (vagy annak elmaradása) döntően meghatározza fogaink állapotát.
 • Étkezési szokásaink és a fogsorunk, ínyünk állapota szorosan összefügg és kölcsönösen hat egymásra. A már gyermekkorban kialakított kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban hozzájárul a fogsor egészségének fenntartásához. Megfordítva, csak az egészséges, erős fogazat biztosítja hosszú távon a magas biológiai értékű tápanyagok sokféleségének bevitelét, ami a szervezet általános állapotát döntően meghatározza.