Fogászati implantátum

Az implantátumbeültetés lépései:

 

1. Konzultáció

Az implantátumbeültetés előtt a szájsebész szakorvos megvizsgálja fogai állapotát, csontszerkezetét, kiértékeli a panorámaröntgenen és – amennyiben készült – a CT-felvételen látottakat. Így a lehető legpontosabb információk birtokában tudja megtervezni a beültetésre kerülő implantátumok méretét és pozícióját. A konzultáció során minden felmerülő kérdést meg tud beszélni fogorvosával, aki elkészíti a személyre szabott kezelési tervét, vázolja az Ön számára megfelelő lehetőségeket és tájékoztatást nyújt a kezelések menetéről, anyagi vonzatáról. Rendelőnkben többféle implantátum típus közül választhat, kezelőorvosa természetesen segítségére lesz a megfelelő döntés meghozásában.

konzultáció során fogorvosa egyéb kezelésekre is irányíthatja, amennyiben úgy ítéli meg, hogy műtéthez szükséges optimális állapot eléréséhez ezek elengedhetetlenek. Ilyenek például a fogkő-eltávolítás és fogtömés.

 

2. Műtét (implantátumbeültetés)

A műtét során a szájsebész behelyezi az implantátumot/kat. A beavatkozás történhet helyi érzéstelenítésben és altatásban is a páciens kérésének megfelelően.

 

3. Gyógyulási szakasz

Az implantátum beültetését kb. 3-6 hónap gyógyulási idő követi. Megfelelő szájhigiénia mellett ez idő alatt a műgyökér csontosodik, az állkapocs stabil részévé válik, amelyre elkészíthető a végleges esztétikus pótlás. A páciens egyéni igényei és adottságai alapján készíthető fix, illetve kivehető pótlás is.

 

Implantátum

A fogászati implantátum egy biokompatibilis anyagból (titánium) készült mesterséges pótlás, ami a foggyökeret helyettesíti. Modern, biztonságos és hosszú távú megoldást jelent a hiányzó fogak pótlására. A kész fogmű stabil és esztétikus, rágóképessége az eredeti fogakéval vetekszik.

Felépítmény (abutment)

A csontba ültetett fogászati implantátumra helyezhető fej, amelyet csavaros vagy ragasztásos megoldással rögzítenek a műgyökérhez. Erre készíti el a fogorvos az esztétikus pótlást a fogtechnikai laboratóriummal közösen.

Fogpótlás

A beültetett műgyökerekre készülhet fix vagy kivehető pótlás, ez lehet: korona, híd, teljes fogsor, részleges fogsor. A pótlások anyaga is többféle lehet, az egyik legnépszerűbb a biokompatibilis, magas esztétikai igényeket kielégítő cirkónium-dioxid.

Csontpótlás

A fogászati implantátum hosszú távú megőrzéséhez stabil alapokra van szükség, ahogyan egy fának is mélyre nyúló, erős gyökérzet kell ahhoz, hogy állva maradjon a legerősebb szélben is.

Az implantátumbeültetés feltétele, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű csontállománnyal rendelkezzen a páciens. Ennek hiányában biokompatibilis csontpótló anyagok és speciális műtéti technika alkalmazásával az implantátumok beültetéséhez szükséges optimális szintre növelhetjük a csont mennyiségét. Alkalmazhatunk természetes és mesterséges csontpótló anyagokat. Az eljárás helyi érzéstelenítésben végezhető.

Sinus lift

A sinus lift (arcüregemelés) eljárást a felső állcsontban bekövetkezett csontvesztéskor alkalmazzuk. A beavatkozás sokkal egyszerűbb, mint amennyire ijesztően hangozhat a menete: a felső állcsonton kialakítunk egy parányi nyílást, amelyen át szintetikus vagy organikus csontpótló anyagot juttatunk az elvékonyodott csont fölé, így növelve annak vastagságát.

Az ily módon felépített csontba legtöbbször egy időben behelyezzük az implantátumokat is, elkerülve ezzel egy következő műtétet.

A sinus lift rutineljárásnak számít, a legtöbb esetben helyi érzéstelenítés mellett kivitelezzük.

Jó tudni

  • A fogak pótlásával nem érdemes hosszú éveket várni, mert ez idő alatt az állkapocs csont leépülhet, amely megváltoztatja arcvonásainkat, rágóképességünket és megnehezíti a későbbi implantátumbeültetést!
  • A fogászati implantáció ár-érték aránya nagyon kedvező, hiszen egyszeri, örökéletű befektetés, így könnyedén felveszi a versenyt az egyéb fogpótlási lehetőségekkel.
  • Az implantátum célja, hogy végleges megoldást nyújtson, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia és félévente fogorvosi ellenőrző vizsgálat!