Láthatatlan fogszabályozás

Mitől olyan szenzációs az Invisalign?

 • Széleskörűen alkalmazható: Enyhe, közepes, valamint egyes bonyolultabb esetek kezelésére is alkalmas.
 • A végeredmény a kezelés megkezdése előtt látható: A ClinCheck® virtuális 3D szoftver előre megjeleníti azon mozgások sorozatát, melyeken a fogai végig fognak haladni a fogszabályozás során, így Ön képet kap a kezelés menetéről és előre láthatja, miként mutat fogsora a kezelés végeztével. Ez nem pusztán rendkívül látványos és motiváló „mutatvány”, de gyakorlatilag egy háromdimenziós kezelési terv! A leglátványosabb újítás a szoftver felületén, hogy a mosolyát is előre megtervezi.
 • Hajszálpontosan tervezhető: A szoftveres tervezés eredményeként az egész folyamat szinte tökéletesen prognosztizálható, a végeredmény szó szerint előre látható, a várható kiadások pedig pontosan kalkulálhatók.
 • Diszkrét: A speciális anyagból készült vékony, láthatatlan sínek külső szemlélő számára gyakorlatilag észrevehetetlenek, ezért diszkrét megoldást kínálnak, felszabadultan megélt kezelési időszakot tesznek lehetővé.
 • Gyors: Az Invisalign fogszabályzók akár már 3 hónap után szembeötlő változást eredményezhetnek. A várható kezelési időtartam az eset komplexitásától függően 3-18 hónap között lehet.
 • Komfortos: A sín viselése hamar megszokható és kényelmes, nincsenek a szájüreget vagy a fogínyt irritáló fémdrótok, bracketek.
 • Fájdalommentes: A lágy erőkkel működő sínek a fogakat apró lépésenként mozgatják, ezért a kezelés kíméletes, fájdalommentes.
 • Kivehető: A készüléket naponta 22 órán át érdemes viselni, étkezéskor és szájápoláskor el kell távolítani. Így Ön bármit ehet és könnyedén fenntarthatja a megfelelő szájhigiéniát. A különleges alkalmakat is felszabadultan élheti meg, hiszen időnként nyugodtan megszabadulhat a síntől egy-egy órára.
 • Kevés fogorvosi vizit: A rendelői látogatások száma és hossza jelentősen csökken azzal, hogy a sínek egy részét előre odaadjuk. Ezeket 7-10 naponta Ön cseréli a következő kontrollig, amikor újabb sínekkel távozik.
 • Szabadság: A kezelés ideje alatt nincsenek megszorítások, korlátozások, a készülék valójában alig befolyásolja a mindennapjait. Ön megkötések nélkül étkezhet, bátran sportolhat, felszabadultan mosolyoghat!

Az aligner rendszer alkalmazásának lépései:

 1. Lenyomatvétel: digitális vagy hagyományos úton.
 2. Tervezés: virtuális 3D kezelési terv készül a fogszabályozás teljes folyamatáról a ClinCheck® 3D szoftver segítségével.
 3. Elkészítés: az Invisalign rendszerhez kifejlesztett speciális átlátszó anyagból 3D technológiával nyomtatott, a fogakra precízen illeszkedő, individuális műanyag síneket gyártanak.
 4. Átadás: a egyedileg gyártott sínek tökéletesen illeszkednek a fogsorhoz, hatásuk egymásra épül.

Mit takar az Invisalign elnevezés?

Ez az USA-ból származó innovatív technológia láthatatlan, kivehető fogszabályozó sínek (alignerek) sorozatával egyenesíti ki a kusza fogsort. A páciensek legalább 70%-nál alkalmazható, közepes elváltozások, egyes bonyolultabb esetek kezelésére is megfelelhet.

A technológiához kifejlesztett speciális anyagból készült sínek hatása egymásra épül, ez tartja folyamatos mozgásban a fogakat, hogy azok a megfelelő helyre és pozícióba kerüljenek.

Nincsenek rejtett költségek!

Az Invisalign esetében az az összes sínre, tehát a fogszabályozás teljes időtartamára kalkuláljuk az árakat. Ha a tervezettnél több sínre lesz szükség, az Önnek már csak minimális plusz kiadást jelent, mivel az esetleges újabb sínek költségét a gyártó átvállalja. További jó hír, hogy az Invisalign Full csomag ára most két részletben is kiegyenlíthető!

Úgy érzi, az Invisalign az Ön fogszabályzója?

Mint sok másban, e technológia bevezetésében és alkalmazásában is úttörő volt a Madenta! Dr. Borsos Gabriella fogszabályozó főorvosunk az elmúlt több mint 10 évben átfogó tudást és kiemelkedően nagy rutint szerzett az Invisalign fogszabályozó rendszer alkalmazásában.

Kérjen hozzá időpontot állapotfelméréssel egybekötött konzultációra, ahol kiderül, vajon az Ön problémájára megoldást kínálhat-e ez a fantasztikus innováció!

Gyermek fogszabályozás

Fogszabályozás kisebbeknek és nagyobbaknak

Míg egy-két évtizede még fehér hollónak számított a fogszabályzós gyerek, ma mindennapos a kisiskolások és a kamaszok körében a „fémes mosoly”. Sőt, óvodás korban is lehet már tenni a tökéletes fogsorért. A legtöbb szülő esztétikai gondként éli meg, ha gyermeke fogsora rendezetlen, kusza, és csak kevesen tudják, hogy a fogszabályozás túlmutat az esztétikai problémák megoldásán. A rossz szokások (cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) miatt kialakult rendellenességek funkcionális zavarokat okoznak már a tejfogazatban is. A csálé fogsor miatti esetleges csúfolások, bántások pedig akár igen komoly pszichés zavart eredményezhetnek a gyermeknél.

Fontos, hogy gyermekünket 5-8 éves korában (tejfogazati és korai vegyes fogazati időszakban) fogszabályozó szakorvos lássa, hiszen ebben a korban már kiszűrhető számos olyan rendellenesség, ami valamilyen kivehető vagy rögzített készülékkel, adott esetben logopédus segítségével kiválóan kezelhető.

 

Milyen esetekben van szükség fogszabályozóra?

Nem csak a látványos hibákat orvosolja a fogszabályzó. Még ha gyermekünk minden foga épnek és tökéletesnek tűnik, akkor is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek miatt szükségessé válik a fogszabályozás. A fogszabályzó szakorvos nem csupán a fogak rendezésével foglalkozik, hanem az arc felépítésére, a harmonikusan működő arcizmokra és a tökéletes harapásra is odafigyel.

 • Funkcionális eltérések: nyitott, kereszt-, vagy mélyharapás, egyéb harapási eltérések
 • Esztétikai problémák: torlódott vagy kusza fogazat, előre álló nagymetszők
 • Egyéb esztétikai, vagy funkcióval összefüggő problémák: fogcsikorgatás, helyhiány, rágási nehézségek, izomműködési zavar, szűk fogív

Milyen előnyei vannak a korai beavatkozásnak?

 • Lehetővé teszi, hogy a későbbiekben kevesebb ideig, vagy akár egyáltalán ne kelljen rögzített fogszabályozó készüléket hordania gyermekünknek.
 • Segíti a beszédzavar kiküszöbölését. (A beszédzavar kiküszöbölését a fogszabályozó szakorvos és a logopédus szoros teammunkában végzi.)
 • Fogváltás idején segít helyet teremteni a maradandó fogaknak, hogy azok szabályos helyzetben, a megfelelő irányba nőjenek.
 • Segítségével leszoktatható a gyermek az egészségre káros rossz szokásokról (pl. ujjszopás, nyelvlökéses nyelés).
 • A korai fogszabályozás előnye, hogy – miután gyerekkorban az állkapocs még növekedésben van – segítségével az állkapoccsal és állcsonttal kapcsolatos eltérések is hatékonyan korrigálhatók még, így elkerülhetők az olyan rendellenességek, amelyek felnőttkorban nem, vagy csak nehezen kezelhetők.
 • Elkerülhetővé teheti a későbbiekben a szabályos fogazat megteremtése érdekében esetlegesen szükségessé váló foghúzást.
 • Ha a gyermek idejekorán megbarátkozik a fogászati környezettel, annak felnőttként is hasznát veszi: félelem és szorongások nélkül keresi majd fel a fogorvost, valahányszor szükséges. A kialakult bizalom, biztonságérzet pszichésen is hozzájárul bármely kezelés – legyen az a gyermekkori fogszabályozás vagy felnőttként egy gyökérkezelés – sikerességéhez.

Ezt tudta?

Ha a gyermek sokáig cumizik, az nem csak a fogakra van rossz hatással, de az állcsontok formáját is megváltoztatja. Ennek következményeként már igen korán, akár kétéves kor körül kialakul az úgynevezett nyitott harapás, ami azt jelenti, hogy a frontfogak nem érnek össze. Mindez megfelelő kezelés nélkül odáig vezethet, hogy az izmok mozgása módosul, az állcsont formája deformálódik, ezzel együtt a nyelv, az ajak működése sérül, továbbá a rágás, a nyelés és a beszéd is megváltozik. A folyamat az emésztésre is kihatással lehet, emellett idővel szájlégzéshez vezethet, ami miatt az orr- és a garatmandula sokkal gyakrabban betegszik meg.

Milyen készülékek állnak rendelkezésünkre?

Myofunkcionális tréner

Ha időben észrevesszük, hogy gyermekünk fogazata és állcsontja valamilyen rossz szokás (ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) miatt nem szabályosan fejlődik, óvodás kortól van mód a korrigálásra: a korszerű myofunkcionális tréner ugyanis már egészen fiatal korban alkalmazható.

Legfontosabb jellemzői:

 • Bár nem klasszikus fogszabályozó, de az izomműködés módosulása révén a fogazaton is javulás érhető el segítségével!
 • Kisgyermekkorban a kezelés célja a rossz szokások elhagyása, az izmok egyensúlyának beállítása. Nagyobb gyermekek esetében a fogszabályozó szakorvos az állcsontok növekedésének megfelelő irányba történő befolyásolására koncentrál.
 • A tréner korosztályonként változó, fognagyságtól függő méretben kapható!
 • A trénert éjszaka végig, napközben pedig általában egy órát kell viselni.
 • Hátránya: kezdetben kényelmetlen lehet, mivel a tréner alkalmazása során a szájat csukva kell tartani, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek hamar hozzászoknak az eszköz viseléséhez.
 • A kezelés kifejezetten a 6-10 éves gyermekek számára nyújt megoldást.

A gyermekkori fogszabályozás során először a megfelelő anatómiai környezetet kell megteremteni, ennek hiányában ugyanis a beszabályozott fogak nem maradnak a helyükön!

Kivehető készülékek

Kivehető készülékekkel az aktív növekedés szakaszában (tehát 9-12 év között), illetve a korai vegyes fogazati stádiumban dolgozunk.

Legfontosabb jellemzők:

 • A kivehető készülék leggyakrabban a fogminta alapján fogtechnikai laboratóriumban készül. A technikus a szivárvány összes színében el tudja készíteni a készüléket (nevet, matricát is kérhet bele a kis páciens).
 • Alkalmazása: főként gyermekkorban használatos. Kisebb-nagyobb fokú szabálytalanságok korrigálására, valamint az állcsontok fejlődésének megfelelő irányba való terelésére alkalmas.
 • Hatékonyságát nagyban befolyásolja, hogy a gyermek és a szülők betartják-e a fogszabályozó szakorvos által meghatározott kötelező viselési időt!
 • A vegyes fogazatban pl. frontfog torlódás esetén helynyerés, fogívtágítás céljára speciális rögzített (pl. Hyrax) vagy részleges rögzített készülék alkalmazható. Ez utóbbi a fogak külső felszínére direkt ragasztott fogszabályozó rendszer.
 • Első lépésként a szakorvos felragasztja a frontfogakra a bracketteket, második lépésként pedig a maradó hatosokra tubusok/gyűrűk kerülnek fel. A maradó fogak közötti tejfogakat szabadon hagyják.

Fontos, hogy éjszakai készülék nem létezik! A kivehető készüléket nem csak az esti alvásnál kell hordani, hanem nappal is pár órára (összesen kb. 12-16 órát).

Kamaszkori fogszabályozás

A tinédzserek jelentős testi, lelki és értékrendbeli változásokon mennek keresztül. Átmeneti állapot ez: már nem kisgyerek, még nem felnőtt. A serdülők fogazata is sokszor köztes állapotban van: tejfogsoruk a múlté, de még nem feltétlen nőtt ki az összes felnőttkori foguk (pl. a bölcsességfogak). Emellett egy bizonytalan, sebezhető, a társak jelzéseire rendkívül érzékeny korosztályról van szó, amelynek a külsőségek, a barátok véleménye, el- és befogadása mindennél fontosabb – tegyük hozzá, ez így van jól, hiszen a tinik a kortársak által, hozzájuk viszonyítva találják meg helyüket a világban.

Nem csoda, hogy sok fiatalt szinte sokként ér a hír, hogy egy darabig fogszabályozót kell viselnie. A fogorvosok és a szülők feladata, hogy tudatosítsák a kamaszban, hogy a fogszabályzás nem pusztán esztétikai kérdés, hanem a megelőzés, a fogmegtartás és az egészségmegőrzés lényeges eszköze is egyben!

 

Fontos, hogy a rendezetlen fogazat:

 • … sokkal nehezebben tisztítható! A torlódott fogak körül könnyebben halmozódik fel a lepedék, jelenik meg a fogkő, ami a rossz lehelet, a fogszuvasodás és fogínybetegségek, végső soron pedig a fogvesztés melegágya.
 • … az egyes fogak túlterhelődését, állkapocs-ízületi problémák megjelenését eredményezheti! Egy rossz harapási forma kényszerhelyzetben tartja az alsó állcsontot, lassú, de alattomos láncreakciót indítva be ezzel.
 • … a fejfájások számottevő részéért felelős.
 • … baleseti sérülése, letörése gyakoribb a normál állású fogakhoz képest.
 • … okozta rágási zavarok az emésztőrendszeri és az általános tápláltsági, ezáltal a teljes egészségi állapotra is kihatással lehetnek.
 • … a hangképzés rendellenességeit okozhatja.
 • … negatív hatással van az önértékelésre, visszahúzódóvá és szégyenlőssé tehet.

Szerencsére ma már nem lehetetlen összeegyeztetni az esztétikával és az egészséggel kapcsolatos igényeinket! Az elmúlt évtizedekben a fogszabályozás területe is sokat fejlődött és alkalmazkodott a tinédzserek elvárásaihoz, illetve életmódjához!

 

Korszerű készülékek széles választéka

A hagyományos szerkezetű fém fogszabályozók – főként esztétikai, és nem szakmai okok miatt – visszaszorulóban vannak (bár vannak lányok-fiúk, akik „csak azért is” azt választják). Korunk fogszabályozó készülékei komfortosak és esztétikusak, sokszor alig láthatók. Velük szinte észrevétlenül érhetünk el nagyon is észrevehető változást.

Ha gyermeke túlesett a fogváltáson, a felnőtteknél is használatos fém vagy esztétikus rögzített készüléket, esetleg kivehető sínekből álló láthatatlan rendszert alkalmazunk. Ezekről bővebben ITT olvashat.

Fogszabályozás

Miért fontos a fogszabályozás?

Az egészséges és esztétikus fogazat életminőségünk része, önértékelésünk szimbolikus jelzője. A szép, szabályos fogazat azonban nem kizárólag esztétikai kérdés: a fogszabályozás a megelőzés, a fogmegtartás lényeges eszköze. Csak a szabályos fogsor teszi lehetővé a fogazat könnyű tisztítását és az egyszerű szájhigiénét. A rendezetlen fogazatban a lepedék megtapadása fokozott és szabályos rágás hiányában a fogak ún. öntisztuló képessége nagymértékben károsul, ami a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulása szempontjából elháríthatatlan rizikótényező. A kiálló, előreálló metszők (ún. “kapafogak”) baleseti sérülése, letörése hússzor nagyobb kockázati tényezőt jelent 10-14 éves korban, a normál állású frontfogakhoz képest. Kizárólag az egymáshoz képest megfelelően álló fogak és a korrekt módon záródó fogsor teszi lehetővé az egyes fogak túlterhelődésének elkerülését, a fájdalmas állkapocsízületi problémák megjelenését.

A fejfájások számottevő részére bizonyítottan visszavezethető a rosszul kialakult fogsor illeszkedése. A rágási zavarok közismerten az emésztőrendszeri és az általános tápláltsági, ezáltal a teljes egészségi állapotra is kihatással lehetnek. Fogaink helytelen állása a beszédkészség rendellenességeit is okozhatja, illetve az önértékelésre is negatív hatással lehet.

 

Sokszorosan megtérülő befektetés

A fogszabályozó kezelés célja a fogazat zavartalan funkciójú összerendezése és a fogak sorbarendezése által esztétikussá is váló mosolyunk kialakítása. A funkcionálisan és esztétikailag is optimális végeredmény hosszú távú, továbbá a megfigyelések szerint a fogszabályozó kezeléseket követően a páciensek jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a már rendezett fogazat ápolására. Felmérés szerint, amíg hazánkban csak a serdülők 5,1%-ának a fogazata ép és fogszuvasodástól mentes, addig rögzített fogszabályzó készülékekkel kezeltek körében ez az arány nagyságrenddel kedvezőbb: 46%. Az ép és egészséges fogazat iránti igényt, a fogakkal való törődést a fogszabályozó kezelésen átesett fiatalok ráadásul később gyermekeiknél is továbbviszik, ezért a fogszabályozásra fordított erőfeszítések hatása generációkon át követhető.

 

Gyermek fogszabályozás

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének nemcsak szép, hanem szabályos állású fogai, arányos arca és gyönyörű mosolya lenne. Ezért fontos, hogy gyermekét 5-8 éves korában
(tejfogazati és korai vegyesfogazati időszakban) fogszabályozó szakorvos lássa, hiszen ebben a korban már kiszűrhető számos harapási rendellenesség (pl. bulldogharapás, nyitott harapás) ami valamilyen kivehető vagy rögzített készülékkel, adott esetben logopédus segítségével kiválóan kezelhető.

A legtöbb szülő esztétikai okok miatt keresi fel a szakorvost és csak sajnos kevesen tudják, hogy a fogszabályozás túlmutat az esztétikai problémák megoldásán. A rossz szokások (cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) miatt kialakult rendellenességek funkcionális, esztétikai és pszichés zavart okozhatnak már a tejfogazatban.

 

A fogak elhelyezkedését a szájban az ajkak és a nyelv határozzák meg.

Izomműködési (myofunkcionális) zavar esetén ez hibás fogsorérintkezést eredményez, ami sokszor beszédzavarral is társul. A beszédzavar kiküszöbölését a fogszabályozó szakorvos és a logopédus szoros team-munkában végzi. A terápiás kezelésre előre gyártott kivehető készülék (myotrainer) ajánlott, amelynek szakorvos segítségével választhatjuk ki a megfelelő típusát. A myofunkcionális trainerekről és azok jótékony hatásairól bővebben itt olvashat.

A többi kivehető készülék leggyakrabban a fogminta alapján fogtechnikusi laboratóriumban készül. A technikus a szivárvány összes színében el tudja készíteni a készüléket (nevet, matricát is kérhet bele a kis páciens). Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az éjszakai készülék nem létezik, a kivehető készüléket nem csak az esti alvásnál kell hordani, hanem nappal is pár órára. A vegyes-fogazatban pl. frontfog torlódás esetén helynyerés, fogív-tágítás céljára speciális rögzített (pl. Hyrax) vagy részleges rögzített készülékeket alkalmazhatunk. Ez utóbbi a fogak külső felszínére direkt ragasztott fogszabályozó rendszer. Első lépésben a frontfogakra felragasztjuk a bracketteket, majd második lépcsőben a maradó hatosokra tubusok/gyűrűk kerülnek fel. A maradó fogak közötti tejfogak azonban szabadon maradnak.

Felnőttkori fogszabályozás

A felnőttkori fogszabályozás számos ok miatt eltér a növekedésben lévő gyermek kezelésétől. A fogmozgatás felnőttkorban ugyan valamivel lassabb, viszont az ideális kooperáció következtében a kezelési idő nem hosszabbodik számottevően.

A maradó fogazat kialakulása után legtöbbször rögzített ún. multiband/multibracket készülékeket (Alexander®, Damon Q®, Damon Clear®) használunk a fogak elmozdítására. A fogra ragasztott tartó elemek leggyakrabban fémből készülnek, de léteznek átlátszó polikristályból vagy kerámiából készült bracketek is. Magát a fogmozgatást az ún. fogszabályzó ívek illetve egyéb aktív kiegészítők végzik.

 

MULTIBAND/MULTIBRACKET KÉSZÜLÉKEK

 

Alexander®

Az Alexander rögzített fogszabályozó költséghatékony megoldást nyújt. A nikkelmentes fémötvözet időtálló és tartós, hosszútávú követéses vizsgálatok bizonyítják eredményességét. Emellett lekerekített szárnyakkal rendelkezik, hogy a lehető legnagyobb kényelmet biztosítsa viselőjének.

 

Iconix®

Az arany árnyalatú bracket a fém készülékek egy olyan alternatívája, amely hatékonyságában és a metódust illetően megegyezik azokkal, ugyanakkor merőben más, jóval magasabb szintű esztétikai élményt kínál. A speciális bevonat úgynevezett pezsgőarany („champagne”) árnyalatot ad, ennek köszönhetően letisztult, szerény, mégis feltűnő és szemet gyönyörködtető a készülék megjelenése. Az Iconix®-szal élő páciensek már a kezelés során is felszabadultan mosolyognak, hiszen gyakorlatilag egy ékszert viselnek a fogaikon.

 

Damon Q®

A modern fogszabályozás egyik újdonsága és dinamikusan fejlődő területe a kisebb erőkkel működő fogszabályozás. Tulajdonságainál fogva ez a készülék sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással képes mozgásra bírni a fogakat. Ez – amellett, hogy sokkal komfortosabb – lehetőséget nyújt a helyteremtés céljából alkalmazott foghúzások elkerülésére is. További előnye a rövidebb kezelés és ritkább rendelői vizit: akár 10 hetente kell csupán a rendelőt felkeresni.

 

Damon Clear®

A Damon Clear® rendszer a Damon Q® továbbfejlesztett, új generációs változata, amely nem fémszínű, hanem átlátszó polikristály elemekből áll (ún. fehér fogszabályozó), így sok esetben fel sem tűnik beszélgetőpartnerének, hogy fogszabályzót visel. A készülék ugyanolyan tartós, mint elődje, bír annak minden előnyös tulajdonságával, csak éppen sokkal esztétikusabb.

 

Damon Insignia®

Az Insignia® Advanced Smile Design® az ívek és a bracketek személyre szabását teszi lehetővé, ami azt jelenti, hogy minden egyes fogszabályozó készülék egyedi, nem sablonokkal dolgozunk. A teljesen precíz illeszkedés és tökéletes pozíció garantálja a valóban tökéletes végeredményt; az egyénre szabott készülékekkel az eljárás bizonyos fázisai felgyorsulnak, így a teljes kezelési idő jelentősen lerövidül. Kevesebb rendelői látogatás, akár 25-30%-kal rövidebb kezelési idő és garantáltan tökéletes végeredmény – ez a rendelőnkben is elérhető Insignia® Advanced Smile Design®!

 

LÁTHATATLAN FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK

 

Invisalign®

Láthatatlan, kivehető, komfortos fogszabályozó rendszer. Széles lehetőségekkel bíró készülékek, amelyek a rögzített fogszabályozókhoz hasonló képességekkel rendelkeznek. Közepes, valamint egyes bonyolultabb esetek kezelésére alkalmasak. A rendszer lényege, hogy a fogakra precízen illeszkedő műanyag sínek sorozata készül, melyek hatása egymásra épül. Ezeket a síneket egyénre szabottan gyártják az USA-ban, a mi programozásunk alapján. Mindegyik sín egy kicsit mozgat, de az egymásra épülő kis mozgatások hozzák létre a fogak folyamatos elmozdulását. Ezeket a síneket egy speciális szoftver segítségével tervezik. Egy sínt általában két hétig kell viselni, napi 20-22 órát, azaz szinte folyamatosan, az étkezések és fogmosások kivételével. A rendszer előnyei a láthatatlanság, a komfortosság, és az, hogy a szájápolás jóval egyszerűbb a rögzített készülékekhez képest.

A mind kényelmesebb és esztétikusabb, akár láthatatlan készülékek megjelenése jelentősen megnövelte felnőttek körében is a fogszabályozási kedvet. A modern fogszabályozó rendszereknek köszönhetően akár 60 évesen is szabályoztathatjuk fogainkat és tökéletesebbé, szebbé tehetjük mosolyunkat. Természetesen az életkori sajátosságok nagyban befolyásolják a kezelés menetét.

MűködésElőnyKezelés hosszaAktiváció
Alexander®Hagyományos mechanikaNikkelmentes fémötvözet, időtálló és tartós, emellett a lekerekített szárnyaknak köszönhetően kényelmes12-24 hónap4 hetente
Iconix®Hagyományos mechanikaExkluzív, elegáns, egyedi megjelenés12-24 hónap4 hetente
Damon Q®Kisebb erőkkel működik: sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással mozgásra bírni a fogakatSokkal komfortosabb, helyteremtés céljából alkalmazott foghúzások elkerülésére, rövidebb kezelés és ritkább rendelői vizit12-20 hónap6-8 hetente
Damon Clear®Kisebb erőkkel működik: sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással mozgásra bírni a fogakatDamon Q® továbbfejlesztett, új generációs változata, műanyag elemekből áll (ún. fehér fogszabályozó), sokkal esztétikusabb12-20 hónap6-8 hetente
Damon Insignia®Az innovatív fejlesztésen alapuló önligírozó készülék kisebb erőkkel működik, fog-és csontbarát módon bírja mozgásra a fogakat.Az Insignia® Advanced Smile Design® az ívek és a brackettek személyre szabását teszi lehetővé, aminek köszönhetően minden egyes készülék teljesen egyénre szabott. Így a kezelés maximálisan kiszámítható, gyorsabb és hatékonyabb.10-15 hónap6-8 hetente
Invisalign®Fogakra precízen illeszkedő műanyag sínek sorozata, melyek hatása egymásra épülLáthatatlan, kivehető, komfortos fogszabályozó, a száj ápolása jóval egyszerűbb6-18 hónap8-12 hetente

 

A fogszabályozó kezelés menete

1. A fogszabályozó kezelés konzultációval kezdődik. Ez az alkalom alapozza meg a kölcsönös bizalmat páciens és orvosa között. Az első konzultáción nagyjából már meg lehet határozni a kezelés alapelemeit (kezelési célok, várható kezelési idő, a szóba jövő készüléktípus(ok), kezelési díj).

2. A kezelési terv elkészítéséhez további vizsgálatok szükségesek. Ilyenkor a páciensről fotók, röntgenfelvételek készülnek, valamint tanulmányi mintához lenyomatot veszünk. Szükségessé válhat más területek (pl. parodontológus, szájsebész, logopédus) bevonása is, ilyenkor további konzultációkat javasolhatunk a páciensnek.

3. A készülék típusától függően a terv elfogadását követően az első vagy a második ülés során történik a készülék szájba helyezése. Ez egy rendszerint egy-két órát igénylő, fájdalommentes beavatkozás.

4. A sikeres kezelés egyik alapfeltétele az összhang és az együttműködés orvos és páciens között. Ezt megkönnyíti a (4-8 heti) kontrol időpontok előzetes egyeztetése, az alapos fogápolás, a kivehető kiegészítő eszközök előírás szerinti alkalmazása, valamint a fogszabályzó kezelés alatt is az évenkénti általános fogászati ellenőrzéseken való megjelenés.

5. Az aktív kezelés után a fogszabályozó készüléket eltávolítjuk. A fogak további stabilizálása érdekében retenciós készülék viselése szükséges. Ez az adott eset függvényében lehet fix (élethosszig tartó) vagy éjszakánként viselt kivehető, esetleg mindkettő. E passzív fázis elmulasztása esetén a kezelési eredmény megtartása még rövid távon sem garantálható.

Szeretne még többet megtudni a fogszabályozásról? Most összegyűjtöttük minden cikkünket a témával kapcsolatban, hogy a lehető legtöbb információ birtokába juthasson! Kattintson ide!

 

Jó tudni

 • A fogszabályzás nem csak gyermek, hanem fiatal felnőtt és felnőtt korban is lehetséges.
 • A fogszabályozás nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem hozzájárul, hogy fogai ne szuvasodjanak annyira, tisztábbá teszi a beszédet és könnyedebbé teszi a táplálkozást.
 • Kivehető készülék esetén a folyamat igen egyszerű: a kivehető fogszabályzót ugyanúgy, mint fogainkat, fogkefével és fogkrémmel kell tisztítani. Rögzített fogszabályzó esetén egy speciálisan erre az esetre kialakított fogkefét kell használni, mely tisztán tartja a fogakat és a készüléket is, ezen felül ajánlott a fogköz-tisztító fogkefe alkalmazása is.
 • A fogszabályzót átlagosan 18-24 hónapig kell hordani, ez idő alatt már garantált és látványos változás áll be a fogszabályzó kezelés eredményeképp.
 • A fogszabályzás megelőzése sajnos nem lehetséges, de a szülők felelőssége, hogy odafigyeljenek gyermekük fogaira, hiszen gyermekkorban sokkal könnyebb szabályozni a fogakat.