Fogszabályozás a legkisebbeknek: a myofunkcionális trainerek

Címkék: , , , ,

Kisgyermekkorban számos rossz szokás, köztük a cumizás és az ujj szopása felelős azért, hogy a fogak állása, helyzete megváltozik. Ha úgy látja, gyermeke fogazata nem szabályosan fejlődik, már óvodás korban érdemes fogorvos segítségét kérni. A korszerű myofunkcionális trainerekről Dr. Szerényi Mária gyermekfogorvossal beszélgettünk.

Mikor van rá szükség?

Ha a gyermek cumizik, az nem csak a fogakra van rossz hatással, de az állcsontok formáját is megváltoztatja. Ennek következményeként már igen korán, akár kétéves kor körül kialakul az úgynevezett nyitott harapás, ami azt jelenti, hogy a front fogak nem érnek össze. Ha a rossz szokások megmaradnak a későbbiekben is, akkor az izmok mozgása is módosul, és az állcsont formája deformálódik. Ezzel együtt a nyelv, az ajak működése sérül, de a rágás, a nyelés és a beszéd is megváltozik. A dolog összetettségére példa az, hogy – mivel a rágás nem a megfelelő módon történik – a gyomorba sem úgy érkezik a táplálék, ahogy az ideális lenne, és az emésztésre is kihatással lehet egy ilyen, a szájon belül történt változás. „Megváltozik a légzés is. Ezek a gyerekek nagyrészt a szájukon veszik a levegőt és többeknél erős nyálcsorgás is megfigyelhető. Mivel az orr levegőt melegítő és szűrő funkciója nem érvényesül a szájlégzés miatt, az orr- és a garatmandula sokkal gyakrabban betegszik meg.  A beszéd is megváltozik, hiszen a nyelvüket nem tudják a megfelelő helyre rakni a gyerekek, és a hangokat nem a szokásos módon képzik. Sajnos hiába járnak logopédushoz, ő sem tud továbblépni, ha az alapproblémát nem orvosoljuk” – mondja Dr. Szerényi Mária.

Mindenre kiterjedő szabályozás

A myofunkcionális trainer, melyet igen fiatal korban (ideálisan 6-7 évesen) is lehet már alkalmazni, először az izomkörnyezetet változtatja meg. Nem a klasszikus fogszabályzóról van szó tehát, de az izomműködés módosulása révén a fogazaton is javulás tapasztalható. A trainer korosztályonként változó, fognagyságtól függő méretben kapható, nem kell lenyomatot készíteni és egyéni minta alapján legyártatni az eszközt. A készülék egy szilikonból készült dupla sín, melyet a kisgyereknek éjszaka végig, napközben pedig általában egy órát kell hordania. A nappali használat közben, mivel a szájat csukva kell tartani, a gyermek megszokja az orron át lélegzést, és a nyelvét is a megfelelő részre helyezi.

Mit várhatunk a myofunkcionális trainertől?

„Mindez szép fokozatosan azt eredményezi, hogy a fogak nyitott harapása javul, és az állcsontozat is visszarendeződik. Ahogy a fogazat állása változik, a beszéd is jelentős javuláson megy keresztül, de a logopédus nem hagyható ki. Összességében azt lehet mondani, hogy igazán jelentős változás áll be a gyermek életminőségében a kezelés hatására” – mondja Dr. Szerényi Mária.

Hogyan kell használni a myofunkcionális trainert?

A nappali egy órás viselet azért szükséges, hogy a helyes nyelvtartást, légzést a gyermek tudatosan is gyakorolja, ne csak „megtörténjenek” a dolgok az éjszaka leple alatt. Pár hét alatt elérhető, hogy az éjszakai viselés alatt is csukva maradjon a száj, és mindvégig bent maradjon a készülék. Mint minden fogszabályozásra alkalmas eszköz, a myofunkcionális trainer is kényelmetlen lehet, de általában elviselik, és a hagyományos fogszabályozónál szívesebben hordják a gyerekek.

„A készülék használata általában egy év alatt hoz már változást, de ekkor még nem szabad megállni. A nagyon puha, szilikon síneket egy kicsit keményebbre cseréljük ilyenkor, és ezek már a fogazaton is igen jelentős javulást érnek el.

Mikor érdemes elkezdeni használni?

Ha időben elkezdjük használni a myofunkcionális trainert, akkor előfordulhat, hogy nem lesz szükség rögzített fogszabályozóra. A kezelés azonban kifejezetten a 6-10 éves gyermekek számára nyújt megoldást. Ha ebben a korban kezdjük el a trainer használatát, akkor kiskamasz korra orvosolható a baj. A tinédzserek számára azonban már a rögzített fogszabályzó hozhat csak javulást” – teszi hozzá Dr. Szerényi Mária.

Szeretne még többet megtudni a fogszabályozásról? Most összegyűjtöttük minden cikkünket a témával kapcsolatban, hogy a lehető legtöbb információ birtokába juthasson! Kattintson ide!