Haverok, buli, fogszabi

Címkék: , , , ,

Kamaszévek fogszabályozóval

Kamasz gyermek szülőjének lenni nem egyszerű; ennél talán már csak kamasznak lenni nehezebb. Idézzük fel saját tinikorunkat; biztos, hogy élénk emlékeink vannak erről a viharos időszakról, amikor oly jelentős testi, lelki és értékrendbeli változásokon estünk át. Minden szempontból átmeneti állapot ez: a gyermek már elköszönőben, a felnőtt még kialakulatlan. A tizenévesek testére-lelkére igaz ez az ÁTMENETISÉG.

Miért pont a fogazatuk lenne kivétel? A tejfogaik már a múlté, de még jó eséllyel nem nőtt ki az összes maradó foguk.

Emellett egy bizonytalan, sebezhető, a társak jelzéseire rendkívül érzékeny korosztályról van szó, amelynek a külsőségek, a barátok véleménye, el- és befogadása mindennél fontosabb – tegyük hozzá, ez így van jól, hiszen a kamasz a kortársak által, hozzájuk viszonyítva tudja saját társadalmi közegét kialakítani, megtalálni a helyét a világban. Nem csoda, hogy sok fiatalt szinte sokként ér a hír, hogy egy darabig fogszabályozót kell viselnie.

Pedig nem egyedi problémáról van szó. Csak körül kell nézni az iskolákban: kevés gyermeknek van tökéletes fogsora. Csálé, kócos, girbegurba, ferde, torlódott, kiálló, elfordult, ritkás… kis túlzással ahány fogsor, annyi probléma. Szerencsére ma már NEM CIKI a fogszabályozó, hanem természetes, mindennapos, szinte trendi jelenség; a nyugat-európai országokban a tinik legalább fele visel készüléket. Maga az eljárás is forradalmi változásokon ment át az elmúlt évtizedekben, években, hiszen a fogszabályozás a fogászat egyik leggyorsabban fejlődő ágazata, de a mentalitás is hatalmasat változott. Ebben a mind kényelmesebb és esztétikusabb készülékeken és a fogszabályozójukat felvállaló hírességek során túl szerepe van annak is, hogy világunkban az igényes megjelenés különösen fontos, és az egészségtudatos felfogás is egyre terjed.

Gondolkoztál már azon, hogy miért is van igényünk fogaink rendezésére?

Azért, mert a szép és szabályos fogazat jóllétünk jelzője, egészségünk szerves része! A fogszabályozás ugyanis nem pusztán esztétikai kérdés, hanem a megelőzés, a fogmegtartás és az egészségmegőrzés lényeges eszköze.

Persze nem a celebek, sokkal inkább a fogorvosok és a szülők feladata, hogy tudatosítsák a tiltakozó kamaszban, hogy az EGÉSZSÉG és JÓ MEGJELENÉS érdekében meg kell hozni ezt az átmeneti időre szóló áldozatot. Fontos, hogy tudja: az esztétikai kérdések mellett a szabálytalan fogazat egészségügyi veszélyeket is rejt magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, így könnyebben alakul ki szuvasodás és ínygyulladás, amely végső soron akár fogvesztéshez is vezethet; de a rendezetlen fogsor rágásunkat, emésztésünket és beszédünket is befolyásolhatja.

Az már csak hab a tortán, hogy mi, szülők is hajlamosak vagyunk kétségbe esni, amikor kiderül, hogy tizenéves csemeténknek bizony fogszabályozásra lenne szüksége. Ez a reakció „történelmileg” megalapozott: a mai felnőttek képzeletében még mindig él a kép a fémből készült kerítés-szerű készülékekről, a fájdalmas és hosszan tartó kezelésekről, az iskolai folyosón kapott gúnyos beszólásokról. Még az ellenségünknek sem kívánnánk a sok fájdalmat, nehézséget és megaláztatást, nemhogy a saját gyereküknek. Azonban mindez már csak az emlékekben kísért.

Fő az esztétika!

A hagyományos szerkezetű fém fogszabályozók – főként esztétikai, és nem szakmai okok miatt –  visszaszorulóban vannak (bár vannak lányok-fiúk, akik „csakazértis” azt választják). Korunk fogszabályozó készülékei komfortosak és ESZTÉTIKUSAK, sokszor alig láthatóak. Velük szinte észrevétlenül érhető el nagyon is észrevehető változást.

Természetesen a gyártók is reagálnak arra a tendenciára, mely szerint a fogszabályozó készülék nem csupán gyógyászati eszköz, hanem egyfajta divatkellék. Bár a készülék típusát továbbra is a szakember határozza meg, de azon belül hatalmas a választék dizájnosnál dizájnosabb, játékos, vidám fogszabályozók között. Ma már arra is van mód, hogy a bevállalósabb tinik egyéniségüket vagy az aktuális hangulatukat így fejezzék ki – a rögzítő gumikarikák széles szín- és mintaválasztékban érhetők el, és akár havonta cserélgethetők.

Tapasztald meg Te is az INVISALIGN® életérzést!

A kifejezetten a tizenéveseknek tervezett INVISALIGN® TEEN titka, hogy mind funkcionalitásában, mind pedig esztétikájában a korosztály speciális igényeit szolgálja ki. Illeszkedik életstílusukhoz: diszkrét, szinte láthatatlan. Könnyű kivenni és betenni a szájba, ezért viselésekor nincsenek étkezési megszorítások. Valójában alig befolyásolja a mindennapi életet.

Nem kell lemondani a délutáni fociról a haverokkal, mert sportolás közben sem fenyeget a készülék vagy a száj és fogak sérülésének veszélye; továbbra is nyugodtan lehet mosolygós szelfiket készíteni, és az érettségi tablóképen sem a fogszabályozóé lesz a főszerep. A kivehető, műanyag készülék egyszerűen tisztítható, illetve a megfelelő szájhigiénia is könnyen fenntartható mellette. Ráadásul – és ez sem mellékes szempont egy türelmetlen kamasznak! – az innovatív technológiának köszönhetően jóval kevesebbszer és rövidebb időre kell meglátogatni a kezelőorvost, illetve, a készülék hatékonysága és a serdülőkre jellemző élettani sajátosságok (a növekedési-fejlődési folyamatok nem zárultak le, ezért gyorsabb a fogmozgás) miatt jelentősen lerövidül a teljes kezelés hossza is. Az INVISALIGN® TEEN esetében nincs korhatár.  Akár vegyes fogazat esetén is használható, mivel a virtuális tervezéskor bekalkulálják a fogváltást; sőt, a kezelés a fogváltás időszakára szükség esetén megszüntethető.

Szeretnél még többet megtudni a fogszabályozásról? Most összegyűjtöttük minden cikkünket a témával kapcsolatban, hogy a lehető legtöbb információ birtokába juthass! Kattints ide!