Szép mosoly (szinte) egy szempillantás alatt? Velünk és az All-on-4®-ral lehetséges!

Címkék: , , , , ,

AZ ELHIVATOTT SZAKEMBER ÉS AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIA TALÁLKOZÁSA

Gimnáziumban még nem tudta, óvónő legyen vagy építészmérnök. A fogorvosi képzés első négy évében azt gondolta, a fogszabályozás a neki való irány. Ma pedig a Madenta dento-alveolaris sebész szakorvosaként az implantológia csúcsát jelentő All-on-4® eljárás egyik beavatott ismerője, aki számtalan, akár teljes fogatlansággal érkező páciens életét tette jobbá a forradalmi eljárás alkalmazásával.

Dr. László Zsuzsával beszélgettünk.

Nem a fogorvoslás volt a gyerekkori dédelgetett álmom, óvónő vagy építészmérnök szerettem volna lenni. Érettségi környékén tanakodni kezdtem, mihez is kezdjek. Szerettem rajzolni, a mai napig festek, kamatoztatni akartam a szépérzékemet, kiélni művészi hajlamaimat. Emellett mindenképp olyan egyetemre szerettem volna menni, aminek van értelme és kihívást jelent. A fogorvosi képzés, komplexitásából adódóan, komoly próbatételnek tűnt, a szakmához kell kézügyesség, esztétikai érzék, művészi véna; éreztem, hogy ez az irány minden szempontból a megfelelő helyre vezet majd! Az egyetemen, amikor szájsebészet előadásokon szikékről, cérnákról és lebenyekről beszélt az oktató, arra gondoltam, minek is hallgatom ezt, én biztosan nem fogok soha senkin egy vágást sem ejteni! Akkoriban az esztétikai fogászat és a fogszabályozás érdekelt. Aztán elkezdődtek a szájsebészet gyakorlatok, először fogat húztunk, majd apróbb műtéteket végeztünk, és azt vettem észre, hogy hétről hétre ezeket a napokat várom. Rájöttem, hogy szeretem a fogászatnak ezt az ágát!

Az általános orvoslásban a sebészet napjainkban is férfi-domináns terület. Mi a helyzet a fogászaton belül a szájsebészettel?

all-on-4

A szakma egésze meglehetősen elnőiesedett, a szájsebészeten belül az egyéb területekhez képest még tartják magukat a férfiak, olyan 50-50% a két nem aránya. Arra, hogy a nők körében miért ennyire népszerű a fogorvosi pálya, több magyarázatot is tudok adni. Bár a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján volt részem éjszakázásban bőven, alapvetően igen családbarát szakma. Szépérzéket, lágy, finom mozdulatokat kíván, ami inkább a nők sajátja. Sokszor végzünk pepecselős, aprólékos feladatokat, és a nők talán nagyobb türelemmel bíbelődnek. Van persze, hogy egy páciens meglepődik, amikor meglát, főleg a klinikán, és jellemzően férfiaktól kaptam meg, hogy

„Doktornő! Én azt vártam, hogy kijön egy marcona, nagy ember, mert ehhez erő kell!”

Nem, ehhez nem erő kell, hanem technika. A páciensnek is jobb, ha nem erőből csinálom, amit teszek, hanem finoman, lágyan, technikásan.

Mit szeret leginkább a szakmájában?

Hú, sok mindent! A gyógyítás csodáját, azt, hogy jobbá, élhetőbbé, újra teljes értékűvé tesszük valaki életét. Szeretem, hogy van mód kiélnem a manualitásomat. És a folyamatos kihívásokat! Egyrészt maximalista vagyok, mindig a legjobb tudásomnak megfelelően dolgozom, csak a legoptimálisabb eredményt fogadom el, nem kötök kompromisszumot! Másrészt

a fogászat állandóan fejlődik, változik, egyre korszerűsödnek az alkalmazott műszerek, anyagok, technológiák;

ezzel párhuzamosan nekünk is fejlődnünk kell, nem dőlhetünk hátra egy pillanatra sem. Azt látom egyébként, hogy jelenleg a protetika fejlődik fénysebességgel, azon belül is a fogpótlás.

Azért a szájsebészeti eljárások is egyre finomodnak…

Természetesen. A cél, hogy egy beavatkozás minél kevésbé legyen invazív, hiszen ily módon jelentősen csökkenthető a komplikációk esélye és felgyorsítható a gyógyulás folyamata. Ez nagyon rímel az én fő szakmai törekvésemre, hogy a hozzám érkező páciensek problémáit a lehető legoptimálisabban, a kellemetlen, fájdalmas élmények minimalizálásával oldjam meg. Nem véletlen, hogy az All-on-4® azonnal felkeltette az érdeklődésemet.

Ez egy viszonylag új koncepció az implantológián belül, igaz?

Az All-on-4® a 90-es években került a fogpótlási módok palettájára. A Madenta Magyarországon úttörő volt az alkalmazásában, és azóta is igen nagy számban végzünk ilyen típusú beavatkozásokat hazai és külföldi pácienseknél egyaránt.
Jómagam is itt találkoztam először az eljárással, a tutorom, dr. Péter György jóvoltából. Hazánkban ő az egyik legjártasabb szakember az All-on-4®-ral végzett teljes mosolyrehabilitációk terén. Javaslatára mentünk el a lisszaboni Malo Klinikán szervezett All-on-4® képzésre, amit a technológia kifejlesztője, a világhírű implantológus, Prof. Dr. Paulo Maló vezetett.

Hogyan hatottak Önre az ott látottak?  

all-on-4

A négynapos képzés minden pillanata lenyűgöző volt: élő műtéteket néztünk, és nem hittünk a szemünknek, hogy milyen súlyos esetekben, teljes fogatlanság, sorvadt állcsont esetén is tökéletesen működik! Még a legreménytelenebbnek tűnő páciens is megkapta, amit az eljárás ígér: egy esztétikájában és funkciójában teljes értékű fix fogsort, mindössze 48-72 óra alatt!

Bámulatos tapasztalás volt, ami a legszkeptikusabb résztvevőket is maximálisan meggyőzte arról, hogy ez egy működő, jó megoldás.

Személy szerint nekem hatalmas lendületet adott az élmény, néhány hónappal később már önállóan is végeztem ilyen jellegű beavatkozásokat.

Miben áll az All-on-4® módszer különlegessége?

Az eljárással új lehetőségek nyíltak a kiterjedt foghiánnyal élő, és/vagy elégtelen csontállománnyal bíró páciensek fogászati kezelésében: nincs szükség csontpótlásra, hiszen már akkor is tudunk teljes, hatostól hatosig körbeérő hidat biztosítani, ha csak a kisőrlőkig elegendő a csont mennyisége a műgyökér beültetéséhez. Ebbe a régióba állkapcsonként 4-4 implantátum helyezhető be. Az ezekre helyezett pótlás rögzített, fix, vagyis a kivehető protézis gondolatát is elfelejthetjük! Korábban, ha a teljesen fogatlan páciens ragaszkodott a fix pótláshoz, állcsontonként minimum hat-hat implantátummal számoltunk, amihez vagy eleve adott megfelelő csontállományra, vagy ennek híján csontpótlásra volt szükség.

Hogyan érhető el a kívánt stabilitás négy implantátummal?

Úgy, hogy a két hátsó implantátumot speciális szögben helyezzük be, maximum 45 fokig döntve azokat.

Az ily módon, úgynevezett „döntésben” beültetett implantátumokon akár egy teljes fogsor is biztonságosan és stabilan rögzül,

még abban az esetben is, ha a behelyezett csavar nem a standard méret, hanem a rövidebbek közé tartozik.

all-on-4

Az elért mechanikai stabilitás további komoly előnyökkel is bír.

Pontosan! Ezeket az implantátumokat rögtön tudjuk terhelni; így a műtétet követő 2-3 napon belül (amint a fogtechnikus elkészíti) a páciens fix, tehát nem kivehető ideiglenes pótlást, hidat kap,

így többet egy napot sem kell fogak nélkül töltenie!

Az ideiglenes híd műanyagból készül. Ennek egyetlen hátránya, hogy hamarabb látszanak rajta az elszíneződések, mint a keményebb anyagból készülő végleges pótlásokon, de a gyógyulás hónapjaira esztétikájában tökéletesen megfelel és funkcionálisan is működik, tehát tud vele rágni a páciens. Ugyanakkor, éppen annak köszönhetően, hogy a műanyag a végleges fémkerámia vagy cirkon pótlásnál puhább, nem zavarja az implantátumok gyógyulását. Három-hat hónap gyógyulási idő után, mely idő alatt a műgyökerek csontosodnak, az állkapocs stabil részévé válnak, elkészítjük és behelyezzük a végleges fogpótlást.

A gyógyulás hónapjai alatt, amit a fix ideiglenes pótlással tölt a páciens, sok minden kiderül…

Így igaz, ez az időszak egyfajta főpróba is. Kiderül, mennyire jó az ideiglenes pótlás magassága, mennyire tud vele akár esztétikai, akár funkcionális szempontból együttélni a páciens – a végleges fogsor pedig már ez alapján, a szükséges módosítások elvégzésével készül, így esztétikájában és funkciójában is hibátlan!

A szájsebész szakember számára mekkora kihívás egy ilyen típusú implantáció?

Azt gondolom, ha valakinek van térlátása, akkor nem nehezebb a normál implantálásnál; sőt, személy szerint én jobban kedvelem annál, mint amikor egy kétoldali sinus lifttel összekapcsolt, hat implantátumos eljárást végzünk. Sokkal kevésbé fárasztó az orvosnak, kevésbé megterhelő a páciensnek.


A páciensek hogyan fogadják ezt a lehetőséget?

Aki eredendően nyitott az implantációra és van egy kis képzelőereje, az hisz benne és könnyen meggyőzhető. Aki alapvetően ódzkodik a műtéttől, annak majdnem mindegy, hogy négy vagy nyolc csavart kellene behelyezni, és azt is nehezebben hiszi el, hogy négy implantátum megtart egy teljes hidat. Ám a legtöbb ember meggyőzésére bőven elegendő érv, hogy az All-on-4®-ral az esetlegesen még meglévő, de használhatatlan fogak eltávolítása, az implantátumok behelyezése és az ideiglenes híd átadása 48-72 órán belül megtörténik, és csontpótlásra sincs szükség!

Ennyire félnek az emberek a csontpótlástól?

Igen. Sokak szemében az implantációs eljáráson belül a sinus lift a legnagyobb mumus, ezért inkább egy jól funkcionáló, esztétikus, ám kivehető pótlás mellett döntenek. A csontpótlásban nem csak az a rémisztő a pácienseknek, hogy az arcüregükben „turkálunk”, hanem az elnyúló gyógyulási idő. Sinus lift után, különösen jelentősebb csontvesztés esetén jó néhány, akár hat hónapot is várnunk kell, míg az immáron megfelelő vastagságú csontba bekerülhetnek a titán csavarok; addig a páciensnek kivehető ideiglenes fogsorral kell élnie. A meggyógyult csontba ültetett implantátum újabb 4-6 hónapig gyógyul. Ott vagyunk, hogy eltelt tíz hónap, egy év, és még semmi nincs a páciens szájában, csak egy kivehető pótlás.

Ezzel szemben az All-on-4® alkalmazásakor…

Az All-on-4®-nál legtöbbször a foghúzással egy időben ültetjük be az implantátumot, majd a gyógyulási idő után, ami jellemzően 3-6 hónap, bekerül a páciens szájába a végleges pótlás, vagyis megfeleződik a kezelés teljes ideje, ráadásul közben rögzített pótlást visel. A technológia alkalmazásával nem csak sok kellemetlenségtől kíméljük meg a pácienst, de időt és pénzt spórolunk neki.

A probléma mértékéhez képest hihetetlenül rövid idő alatt eljutunk a kezdetektől a végső megoldásig, ami látványos életminőség javulást eredményez!

all-on-4

Jellemzően kik kérik ezt az eljárást?

Sokáig szinte csak külföldi páciensek kérték. Ennek oka összetett: a fogimplantáció a költségesebb eljárások közé tartozik, bár nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy komplex kezelés, és a kiinduló pont és a végeredmény közötti hatalmas különbség egyszer s mindenkorra megváltoztatja az életminőséget! Az is tény, hogy a nyugat-európaiakhoz képest a magyarok körében még mindig jóval elfogadottabb a kivehető protézis, ez szemlélet kérdése is. Külföldi látogatóink körében kétségtelenül ez a sztár kezelésünk; de egyre több magyar is él a lehetőséggel.

Mennyire ismert az All-on-4® eljárás a fogpótlást fontolgatók körében?

Mind ismertebb, és nem pusztán a Nyugat-Európából érkezők számára. Ha a kiterjedt vagy teljes foghiányukra megoldást keresők ezt hallják vagy olvassák: „Azonnali fix fogpótlás, mindössze négy implantátummal, csontpótló műtét nélkül”, felcsillan a szemük; ez egy olyan ígéret, amit szívesen fogadnak. Mint említettem, a szájsebészeti beavatkozások között jelenleg ez a leginnovatívabb. A Madentában elérhető, tehát ez már a jelen, de a jövő is – még jó darabig. Ám

a fogászat világa még további hatalmas fejlődési lehetőségeket hordoz magában, és én kíváncsian várom a fejleményeket, nyitott vagyok az észszerű újításokra!