Mi a cirkónium?

A cirkónium-dioxid 90-es évekre datálható megjelenése a fogászat területén hatalmas előrelépést jelentett, hiszen egy teljesen fémmentes, szövetbarát (biokompatibilis), szilárd és tartós anyagról van szó, ami ráadásul a természetes fogakhoz mind színben, mind áttetszőségben a megtévesztésig hasonlít. A cirkónium a tökéletes válasz, ha egyszerre törekszünk a lehető legesztétikusabb, ugyanakkor funkcionálisan is kifogástalan megoldásra.

Egy átalakulás története cirkónium koronákkal

25 éves páciensünk esete rávilágít, hogy az esztétikailag problémás fogak milyen romboló hatással bírhatnak a személyiségre, az önbizalomra. Vivien végül a Madenta pácienseként mindössze tíz nap alatt talált rá igazi mosolyára és ezzel együtt önmagára – és ebben nem kis szerepe van a cirkóniumból készült koronáknak!

Mindent a cirkónium koronákról!

Összeszedtük a cirkónium fogpótlás valamennyi jellemzőjét, hogy képet alkothasson erről a nagyszerű anyagról.
Tudjon meg mindent a cirkon koronákról!

 • A fémmentes fogpótlás egészségügyi előnyei

  A fémmentes fogpótlások megjelenése a fogászat világában több szempontból is mérföldkőnek számít. Leginkább talán azért, mert megoldást nyújtanak fémallergiában szenvedő páciensek esetében is. A már diagnosztizált fémallergiánál is nagyobb baj a még nem ismert, vagy csak később kialakuló intolerancia. Előfordul, hogy már csak a fémkerámia fogpótlás behelyezése után jelentkezik az allergiás reakció. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint az összes fémtartalmú pótlást eltávolítani a páciens szájából, és elölről kezdeni a kezelést. Ha eleve fémmentes fogpótlást alkalmazunk, teljes mértékben kizárjuk az akár igen súlyos tünetekkel is járó, az egész szervezetre kiható fémallergia lehetőségét.

 • A fémmentes fogpótlás esztétikai előnyei

  Gyakori, hogy a fémvázas fogpótlások esetében az íny visszahúzódásával előtűnik a pótlás szürke szegélye. A cirkónium esetében ilyen nem fordul elő. Bár a fémkerámia pótlások is megfelelnek az akár igen magas esztétikai igényeknek is, egyvalamiben elmaradnak legmodernebb, fémmentes társaiktól: a kerámialeplezés alatt lévő fémváz, ellentétben a természetes fogakkal, nem engedi át a fényt, így kissé mattnak, „élettelennek” mutatja a fogat. Ezzel szemben cirkóniumból, annak fehér színe és a természetes fogakéhoz hasonló transzparenciája miatt, a legmagasabb esztétikai elvárásoknak megfelelő és természetes hatású pótlások készíthetők – nem véletlen, hogy előszeretettel alkalmazzuk a mosolyzónában kialakult foghiányok pótlására.

 • Mit jelent az, hogy biokompatibilis?

  A biokompatibilis anyag szövetbarát, allergiás reakciókat egyáltalán nem vált ki, semmilyen káros hatással nincs a szervezetre. Ha igazán pontosan akarunk fogalmazni, azt kell mondanunk, hogy a cirkónium immunokompatibilis, vagyis az immunrendszer észre sem veszi az idegen anyag jelenlétét, nem csupán eltűri, de be is fogadja azt. Ennek köszönhető a cirkónium korona egyik legnagyobb pozitívuma, hogy arra, akárcsak az eredeti fogakra, az íny rá tud nőni, és hosszabb távon sem kell attól tartani, hogy begyullad vagy visszahúzódik. A 90-es évek óta millió és millió cirkónium fogpótlást készítettek és helyeztek be, de még senki nem jegyzett föl olyan esetet, amikor a szervezet allergiás tünetekkel válaszolt volna.

 • Szépség vagy funcionalitás?

  Szép legyen egy fogpótlás, vagy inkább tartós és jól használható? Mi lenne, ha mindez együtt?! A cirkónium kompromisszummentes megoldás! Egyrészt fehér színe és a természetes fogakéhoz hasonló transzparenciája miatt a legmagasabb esztétikai elvárásoknak megfelelő pótlások készíthetők belőle – nem véletlen, hogy előszeretettel alkalmazzuk a mosolyzónában kialakult foghiányok pótlására. Másrészt, mivel hajlítószilárdsága nagyobb, mint a fém alapú hidaké, valamint mind a mechanikai, mind a hőhatásoknak (forró ételek, italok) ellenáll, a belőle készült pótlások erősek és tartósak, így nem csupán a metsző-, de az őrlőfogak esetében is alkalmazható. A cirkónium segítségével akár hosszabb hidakat, komplett körhidat is nagy biztonsággal felépíthetünk. Kijelenthetjük, hogy a cirkóniumbók készült pótlások teljes értékű helyettesei az eredeti fogaknak, sőt, lehet, hogy jobbak!

 • Hogyan készülnek a cirkónium fogpótlások?

  A cirkónium fogpótlások CAD/CAM technológiával, azaz egy számítógépes rendszerrel készülnek, amely lézeres letapogatással készít lenyomatból tökéletes fogakat, majd a felszín legapróbb változásait is figyelembe vevő vázat farag, végső soron tökéletes fogpótlást készít, mely implantátumra vagy a fog egészséges csontszövetére helyezhető. Mikrométeres pontosságuknak köszönhetően tökéletesen illeszkednek az ínyhez. A kifaragott vázra leggyakrabban – a fémkerámia koronához hasonlóan – porcelán borítás kerül. Kijelenthetjük, hogy a rendkívül kemény cirkónium ilyen pontosságú megmunkálása nem lenne lehetséges a CAD/CAM technológia nélkül.

 • Porcelán vagy cirkónium?

  Nem törvényszerű és nem gyakori, de olykor megesik, hogy a porcelán borítás lepattan. A porcelán héj azért sérülékeny, mert a kerámia, ellentétben a fogak természetes szerkezetével, egy rigid anyag, ami nem képes a különböző erőhatásokat (rágás, összekoccanás) teljes mértékben elnyelni. A full cirkónium, napjaink legkorszerűbb anyaga egy az egyben utánozza a természetes fog biomechanikai tulajdonságait. És ami a legfontosabb újdonság: mivel esztétikailag önmagukban nagyon szépek, így a full cirkónium pótlásokat már nem kell leplezni. Ezért, és mivel ez egy monoblokk (egy darabban lévő) anyag, jóval kevesebb törés, lepattanás, sérülés történik majd a várható – igen hosszú – élettartamuk alatt.

 • Van hátránya is a cirkónium koronának?

  Igen, de csak egy. Exkluzív minőségénél fogva ára valamivel magasabb, mint a többi koronáé. De ha igazán belegondolunk, belátjuk, hogy ár-érték arányban a cirkónium korona a legjobb választás, hiszen felettébb esztétikus, emellett stabil, jó teherbíró képességű és hosszú élettartamú.

Akár a gyémánt…

„A nők legjobb barátjának” is nevezett gyémánthoz hasonlóan a cirkóniumra is egyszerre jellemző a szépség és a keménység. Ha az a kérdés merül fel Önben, hogy szépség vagy funkcionalitás: vagyis, hogy inkább szép legyen egy fogpótlás, vagy inkább tartós, ellenálló és jól használható, akkor mi azt mondjuk, hogy természetesen mindez együtt! A cirkónium kompromisszummentes megoldást tesz lehetővé akkor is, ha a legmagasabb igényeket támasztjuk a fogpótlások elé!

Jelentkezzen be most konzultációra!

A kezelés menete

Nagyágyúkkal

a lefegyverző mosolyért!

Dr. Tóth Zsuzsanna

Gimnázium óta az orvosi pályára készült. Olyan irányt keresett, ahol kamatoztathatja kézügyességét, kreativitását, szépérzékét. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán diplomázott 2002-ben, majd fog- és szájbetegségek szakvizsgát tett. Kezdettől azok a területek érdekelték, ahol a prevenció, a helyreállítás és az esztétika harmonikus egységet alkot (konzerváló fogászat, fogpótlás, protetika). A folytonos megújulásra, előrelépésre való igény jellemzi, szüksége van kihívásokra, a következő lépcsőfokra: a fogászat állandóan változó, fejlődő világában ezt biztosítottnak érzi. Az esztétikai fogászatban a komplexitás mellett megtalálja az elmélyülésre, az analizálásra való lehetőségeket, azokat a finomságokat, melyektől úgy érzi, még többet tud nyújtani a páciensnek. Szívesen dolgozik a Smylist mosolytervező szoftverrel.

A fogorvosi székben mindig ott ül egy ember saját karakterrel, igényekkel, lehetőségekkel. A szakmai elvárásaim és elképzeléseim mellett ez is nagyon fontos tétel akkor, amikor belekezdek egy kezelésbe.

Technológia

ÉS EZ MÉG NEM MINDEN...

Jelentkezzen be most
konzultációra!