dr. Csák Boglárka

Dr. Csák Boglárka 2023-ben csatlakozott a Madenta csapatához. Szakterülete a protetika és az endodoncia. 

Családja csaknem valamennyi tagja orvos. Olyannyira ezt az utat érezte ő is magáénak, hogy soha másban nem is gondolkodott; mindig erre készült. Vonzalmát az orvosláshoz többek között annak kettősségével magyarázza: van egy nagyon emberi, érzelmi és egy értelmi, tudományos oldala. Az előbbi a gyógyítás szeretetéből, a másokon segíteni akarásból fakad, az utóbbi alapját pedig a folyamatos fejlődés igénye, az innovációk keresése képezi.

És hogy miért a fogorvoslás? Valamennyi orvosi terület közül ez passzol leginkább dinamikus személyiségéhez: egy fogászati kezelés ugyanis gyakran igen rövid idő alatt hoz látványos eredményt, ellentétben az orvoslás sok más területével.

Szakmai tapasztalat

Tanulmányait a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végezte. Minden lehetőséget kihasznált a tapasztalatszerzésre: ha épp nem nyári gyakorlaton volt, akkor is dolgozott, magán fogorvosi rendelők mellett állami ellátásban is. A mai napig profitál ebből az időszakból, szakmailag és emberileg egyaránt.

Eredetileg úgy tervezte, hogy a szájsebészet lesz az útja és választott szakterülete. Ám amikor fél évet Erasmus ösztöndíjjal Párizsban töltött, éles fordulat következett be szakmai életében: figyelme a manualitást, aprólékos munkát, elmélyülést igénylő endodoncia és protetika felé terelődött. Ez utóbbiban, mint mondja, kiélheti szépérzékét és az alkotás örömét is.

2016-ban – diplomája megszerzését követően – azonnal belevágott a rezidensi képzésbe. Ez időszak alatt is dolgozott, többek között az egyetemen oktatott, kutatott, illetve egy fogászati turizmusra specializálódott rendelőben is dolgozott részmunkaidőben. 2019-ben konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tett. Azóta munkaidejét kizárólag a páciensellátásnak szenteli. Nem zárja ki, hogy egyszer visszatér a tudományos élethez és kutatásokhoz, de szakmai élete ezen szakaszában a komplex, sok lépésből álló teljes szájrehabilitációkban teljesedik ki. Számára minden esete komoly sikerélmény, nagy örömet okoz neki, amikor látja, milyen elképesztő utat járnak be a páciensek: az új mosollyal egyben új ember is születik.

Szakmai erősségek

Bevallottan maximalista. Pont ezért távol áll tőle a megalkuvás: nem éri be a jóval, a kielégítővel, mindig a tökéletességre törekszik. Munkájában precíz, pácienseivel lelkiismeretes, figyelmes és empatikus. Mindig ügyel arra, hogy úgy alakítsa a kezelési tervet, hogy az szakmailag kifogástalan legyen, ugyanakkor a páciens igényeinek és lehetőségeinek is maximálisan megfeleljen; jó érzékkel fésüli össze a különböző – orvosi és emberi – szempontokat.

Hitvallás

A jó emberi kapcsolat, a szimpátia alapvető orvos és páciense között. A száj „intim zóna”, a páciens részéről tehát teljes bizalmat kíván az, hogy a fogorvost „odaengedje”. Kölcsönös bizalom és összhang nélkül a páciensben nem alakul ki a biztonságérzet, ez pedig a végkimenetel sikerességét is kétségessé teheti. Mint ahogyan az is, ha a páciens nem áll készen a beavatkozásra, vagy épp bal lábbal kelt fel a kezelés napján. Ha ezt érzékeli, akkor a páciense jólléte és az optimális eredmény elérése érdekében inkább felajánl egy új időpontot.

Olyan fogorvos szeretne lenni, akihez már úgy mennek a páciensek, hogy tudják: nem csupán nagyon magas színvonalú ellátást kapnak, de emberséges bánásmódban, személyes figyelemben részesülnek. Az összetett, több szakterület képviselőinek munkáját igénylő kezelések során is végigkíséri pácienseit az úton, lelkiismerete akkor nyugodt, ha látja, hogy tökéletes a végeredmény. Ez a páciensközpontú szemlélet és szakmai igyekezet motiválja abban is, hogy kövesse a kapcsolódó szakterületek, például a szájsebészet és a fogtechnika világában történő fejlesztéseket is. Vallja, hogy a kiváló eredmény érdekében szoros együttműködésre van szükség a kollégáival, nem szabad csupán a saját területére koncentrálni.

Szakmai fejlődés

Az endodoncia és a protetika egyaránt roppant dinamikusan változó, folyamatosan fejlődő szakág. Őt ez doppingolja: lelkesen jár kongresszusokra, szélesíti látókörét, bővíti ismereteit.

Énidő

A sport – aerobik, síelés, lovaglás – fontos szerepet tölt be az életében, bár kisgyermeke mellett mostanában efféle aktivitásokra kevesebb idő jut. Gyakran jár múzeumokba, kiállításokra: ha csak lehet, kisfiát is viszi magával. Szeret utazni, keresi az új élményeket, benyomásokat, hatásokat.