Védelem és esztétika – az ideiglenes fogpótlások

Címkék: , , ,

Ideiglenes fogpótlást a végleges pótlás elkészültéig, szájba helyezéséig alkalmazunk pácienseinknél védelmi és / vagy esztétikai célzattal. Nem minden esetben szükséges, de ha szakmailag indokolt vagy a páciens kéri, akkor mindenképp elérhetővé tesszük számára az ideiglenes fogművet.

 

Az ideiglenes fogpótlás egyik célja a páciens komfortérzetének biztosítása, esztétikai igényeinek kielégítése, hiszen ma már nehezen képzelhető el, hogy valaki akár csak napokon, pláne heteken át látható foghiánnyal vagy lecsiszolt fogakkal éljen. Másik fontos funkciója a védelem: a foghúzás helyének, a preparált (lecsiszolt), és éppen ezért rendkívül érzékeny fogcsonknak, vagy épp a frissen beültetett implantátumcsavarnak és környezetének megóvása a külső mechanikai hatásokkal szemben.

Az ideiglenes pótlás készülhet a rendelőben vagy fogtechnikai laborban.

Rendelői pótlás – a rövid távra szóló megoldás

Azonnal átadható, a kezelés végeztével ideiglenesen beragasztható az előzetes lenyomat alapján a rendelőben készített ideiglenes korona vagy híd. Ennek anyaga speciális műanyag, akrilát. Ezek a pótlások a végleges pótlás elkészítéséhez szükséges néhány napra, 1 hétre megfelelően biztosítják a kívánt esztétikát, elfedik a foghiányt vagy a lecsiszolt fogcsonkot, és védelmi funkciót is ellátnak. Étkezni is lehet velük, természetesen komoly megkötésekkel (kemény, ragacsos ételek megrágására alkalmatlanok!). Előnyük még, hogy a további kezelések alkalmával bármikor könnyedén eltávolíthatók és visszahelyezhetők, hiszen rögzítésükhöz gyenge, könnyen elengedő ragasztót használunk.

Laborban készült ideiglenes pótlás – a hosszabb távra szóló megoldás

Ha a végleges munka elkészültéig több hét vagy hónap telik el (pl.: gyökérkezelés vagy foghúzás utáni gyógyulás, az implantátumcsavar csontba épülése stb.), akkor fogtechnikai laborban lenyomat alapján készült hosszú távú ideiglenes koronát vagy hidat helyezünk be, általában másnap, a páciens szájába. Ennek anyaga a rendelői ideiglenes pótláshoz képest jóval keményebb, megjelenése élethűbb, természetesebb, így funkcionális és esztétikai szempontból is teljes mértékben alkalmas a huzamosabb ideig történő használatra. A hosszú távú ideiglenes pótlás lehet kivehető vagy rögzített, mint például az All-on-4® eljáráskor behelyezett fix ideiglenes fogmű. Napjaink ideiglenes pótlásai gyakran CAD/CAM technológiával készülnek, ami garantálja a minden szempontból magas színvonalú, roppant precíz végeredményt. Az ilyen típusú pótlások általában 3 hónap és egy év közötti időtartamra maradnak a páciens szájában.

Korona
Híd

Nem tart örökké

Az ideiglenes fogpótlások természetesen nem válthatják ki a végleges megoldást. Bár a modern ideiglenes pótlások már igen jól illeszkednek, széli záródásuk nem minden esetben tökéletes; így fennáll az alászuvasodás veszélye. Mivel az ideiglenes koronákat gyengébb ragasztóval rögzítjük, előfordul, hogy a pótlás időközben elmozdul. Az alapanyagot adó műanyag is gyengébb, mint a végleges fogmű anyaga, (például a rendkívül szilárd és élethű hatást keltő cirkónium). Az ideiglenes fogművek anyagi sajátosságaik miatt hamarabb elszíneződhetnek. Éppen ezért a szükségesnél tovább nem maradhatnak a szájban, a gyógyulási folyamat lezajlása, a végleges pótlás elkészülte után cseréjük elengedhetetlen.

Mit várunk az ideiglenes pótlástól?

 • védelem
 • esztétika
 • rágóképesség
 • helyfenntartás
 • modellezés

Élet az ideiglenes pótlással

 • Az ideiglenes koronával lehet rágni. Mivel azonban a ragasztó nem arra szolgál, hogy a fogat tartósan a helyén tartsa, kerülni kell a kemény, ragacsos ételek fogyasztását (rágós hús; ropogós héjú pékáruk; kemény vagy ropogós friss zöldségek és gyümölcsök, mint amilyen a nyers répa, alma; rágógumi; pattogatott kukorica, magfélék; kemény cukorka, karamell).
 • Ha az ideiglenes pótlás a frontfogon van, kerülje a vele való harapást. Ehelyett vágja fel az ételt és falatonként helyezze a szájába. A harapással kockáztatja, hogy az ideiglenes fogmű széttörik vagy kijön.
 • Ajánlatos tartózkodni a nagyon forró vagy nagyon hideg ételektől és italoktól, mert ezek befolyásolhatják, hogy a cement mennyire tartja a helyén az ideiglenes koronát.
 • Mivel széli záródásuk nem tökéletes, az ideiglenes pótlások és az ínyhatár között rés keletkezhet. Érdemes hát kerülni a cukros ételeket és italokat is, hogy megelőzzük az alászuvasodást.
 • Az ideiglenes pótlások tisztítására ugyanúgy nagy gondot kell fordítani, mint a saját fog, végleges pótlás ápolására. Fogselyem használatakor ügyelni kell a megfelelő technikára és óvatos eljárásra, nehogy elmozduljon az ideiglenes korona.
 • Viselésük ideje alatt ajánlott rendszeres kontrollvizsgálaton megjelenni a kezelőorvosnál.

Minőségi változás

Egy All-on-4® implantációs eljáráson átesett páciensünk a vele készült esettanulmányban így mesélt az ideiglenes pótlásáról:

„A műtétet követő napon megkaptam a rögzített, tehát nem kivehető ideiglenes pótlást, amivel öt hónapot töltöttem. Számomra már ez a lépés jelentős fordulópont volt: gyakorlatilag attól a pillanattól egészséges fogsorom volt, és visszatért az életembe az önbizalom, magabiztosság. Összességében elmondhatom, hogy már az ideiglenes fogpótlás behelyezése is hatalmas minőségi változást hozott az életembe.”