All-on-4® – Forradalmi eljárás a fogpótlásban

Címkék: , , , ,

A fogászati implantológia immár több évtizedes története során végre eljutott odáig a szakma, hogy a majdnem vagy teljesen fogatlan páciensek számára is teljes értékű megoldást kínálhatnak a szakemberek. Ez az All-on-4® technológia.

Összegyűjtöttünk néhányat az eljárással kapcsolatban felmerülő kérdésekből, és megkértük intézményünk implantológus specialistáját, a technológia magyarországi alkalmazásában úttörőként emlegetett dr. Péter Györgyöt, hogy válaszolja meg azokat.

Miben áll az All-on-4® módszer különlegessége?

Az All-on-4® eljárás a mai implantológia egyik csúcsát jelentő technológia, amely azonnali – akár 48-72 órán belüli – megoldást jelent teljes foghiány esetén is! Az innovatív technikát alkalmazva négy, ritkább esetben hat implantátummal biztosítható a teljes felső és/vagy alsó fogpótlás stabil rögzülése. Ezeket az implantátumokat speciális dőlésszögben ültetjük be, és a kialakításuk is más, mint a hagyományos csavaroké. A szájsebész behelyezésük után lenyomatot vesz az implantátumokról, ez alapján a fogtechnikai labor 48-72 órán belül elkészíti az ideiglenes fogpótlást, ami funkciójában és esztétikájában sem hagy kívánnivalót maga után, ráadásul fix, rögzített. Így a páciens hihetetlenül rövid idő alatt eljut a fogatlanságtól odáig, hogy rögzített fogpótlást visel a szájában. Ez hatalmas különbség ahhoz képest, hogy korábban az implantátumok behelyezése után semmilyen, vagy legfeljebb kivehető pótlást tudtunk ilyen esetekben biztosítani. Belátható, hogy mennyivel minőségibb életet ad egy rögzített, stabil és szép fogsor.

Félreértés ne essék, nem szólom le a hagyományos implantológiai eljárásokat, van olyan eset, amikor az All-on-4® nem jöhet szóba, és ahhoz a megoldáshoz kell nyúlnunk. Az eredmény, vagyis a foghiány pótlása esztétikájában és funkciójában is megfelelő fogsorral akkor is garantált, csak éppen több beavatkozás, több vizit, több kellemetlenség előzi meg.

Mi van akkor, ha húzni kell?

Az All-on-4® eljárás egyik előnye, hogy az esetlegesen még meglévő, de használhatatlan fogak eltávolítása után a speciális kiképzésű implantátumok azonnal beültethetők, és a technológiával elért primer stabilitásuknak köszönhetően rögtön terhelhetők is. Vagyis az esetleg szükséges foghúzások, az implantátumok beültetése és az ideiglenes, rögzített fogmű legyártása, majd szájba helyezése 48-72 órán belül megtörténik, így a páciens elkerülheti a fogatlansággal vagy a kivehető ideiglenes fogpótlással járó átmeneti kellemetlenségeket (lötyögés, kiesés, fogsorragasztó, fogsor éjszakai eltávolítása stb.).

Hogyan és mikor kerül fel a végleges fogpótlás?

Három, maximum hat hónap gyógyulási idő után újból lenyomatot veszünk: ekkor már a digitális technológiát hívjuk segítségül: a rendelőnkben egy ideje elérhető és alkalmazott innovatív intraorális szkennerrel rögzítjük az implantátumok helyzetét, illetve beszkenneljük a hónapokon át viselt ideiglenes pótlást is. Kizárunk minden hibalehetőséget, így a végleges pótlás maximálisan pontos és tökéletesen illeszkedik, A végleges fogmű anyaga lehet cirkónium, fémkerámia, kompozittal leplezett fém váz, vagy az innovatív PEEK-anyag (BioHPP).

A technológia alkalmazásával a lehető legkevesebb implantátum beültetésével, a lehető legrövidebb idő alatt látványos eredmény és jelentős életminőség javulás érhető el.

all-on-4

Miért gyorsabb az All-on-4® kezelés a hagyományos implantálásnál?

Mivel az All-on-4® eljárás keretében mindössze 4 (ritkán 6) implantátum behelyezése szükséges, így jelentősen csökken a kezelési és gyógyulási idő. A speciális szögben beültetett sajátos kiképzésű implantátumok azonnal terhelhetők, rajtuk a fogpótlás biztonságosan és stabilan rögzül.

Az All-on-4® csavarok behelyezéséhez elegendő, ha a kisörlőkig megfelelő mennyiségű és minőségű a csontállomány – márpedig azon a kulcsfontosságú területen a legtöbb embernek még elegendő csontja van akkor is, ha az állkapocs további részén már elégtelen a mennyiség vagy a minőség – éppen ezért csontpótlásra sincs szükség. Ez nem csak sok kellemetlenségtől kíméli meg a pácienst, de időt, hosszú hónapokat (és pénzt) spórol neki. Nem mellesleg a stabil, fix pótlással azonnali funkcionalitást biztosítunk.

Mi történik, ha esetleg megsérül a fogpótlás?

A pótlásokat, legyen ideiglenes vagy végleges, apró csavarok tartják az implantátumon; ezek fedve és rejtve vannak, nem érzi a páciens, nem látja senki, de szükség esetén egyszerűen hozzáférhetők és kilazíthatók. Így a pótlás könnyedén leemelhető anélkül, hogy akár egy injekciót kelljen adnunk a páciensnek. Ennek akkor van jelentősége, ha például a végleges pótlás megsérül, elszíneződik, vagy valami miatt már nem tetszik a páciensnek, vagyis javítani, esetleg módosítani kell rajta. Arra az időre, míg a teljesen fájdalommentesen eltávolított pótláson a labor alakítgat, visszahelyezzük a korábban használt ideglenes pótlást, ami olyan, mint az autókban a pótkerék.

Azt hallottam, hogy az All-on-4®-t alkalmazva a végleges pótlás, ha lehet, még tökéletesebb, mint a hagyományos eljárásoknál. Hogyan lehetséges ez?

Már említettem, hogy a végleges pótlás elkészítéséhez intraorális szkennerrel vett lenyomatmintát használ a labor, ami már önmagában garantálja a precíz végeredményt. De van még valami: az ideiglenes fogsor viselése során a páciensnek van ideje megtapasztalni, milyen az élet az új fogsorral. Az így szerzett benyomások alapján lehetőségünk van korrekciókra, hogy a végleges fogsor színe, formája, mérete, harapásmagassága is tökéletes legyen! Vagyis az ideglenes fogsor egyfajta főpróba is.

Mennyibe kerül az All-on-4® kezelés?

Összességében az All-on-4® költséghatékony megoldás, hiszen fogsoronként mindössze 4 implantátum szükséges; elkerülhető a fájdalmas, hosszadalmas és költséges csontpótlás; rövid a gyógyulási idő, vagyis a beteg hamar visszatérhet a megszokott életviteléhez (a munkába való visszatérés pl. a műtét után 2-3 napon belül megtörténhet). Ráadásul jóval kevesebbszer kell a fogorvost felkeresni, ami szintén nem mindegy.

Kell-e tartani a kezeléstől?

Nem. Helyi érzéstelenítésben (injekció) szinte fájdalommentesen elvégezhető a beavatkozás, de ha a páciens ragaszkodik hozzá, történhet bódításban, altatásban is. A beavatkozás után minimális fájdalom, és az arcon duzzanat jelentkezhet. A fájdalom fájdalomcsillapítóval enyhíthető, a duzzanat jegelés hatására hamar megszűnik. A fogimplantátum kilökődése nagyon ritka; megfelelő tervezés és kivitelezés, valamint gondos száj- és fogápolás mellett az implantáció sikerességi rátája jóval 98% felett van, tehát közel 100%!

Fontos, hogy tapasztalattal és rutinnal rendelkező orvost, nagy múltú, megbízható, és minőségi implantátum típusokkal dolgozó klinikát keressen a páciens. A szaktudás és a minőség hiánya oka lehet későbbi fájdalomnak, akár súlyos komplikációknak. A páciens győződjön meg arról, hogy a fogászat garanciát vállal az elvégzett munkára, amit szükség esetén érvényesíthet.

Mik a kizáró okok (kontarindikációk)?

Ugyanazok, mint a hagyományos implantológiai eljárások esetén: egyes betegségek, állapotok (csontanyagcsere-zavarok, kezeletlen diabetes, komoly szív-és érrendszeri probléma, várandósság); ezen túl kontraindikációt jelent az alkoholizmus, erős dohányzás, drog- és gyógyszerfüggőség. Minden esetben előzetesen konzultálni szükséges a szájsebésszel, aki a kizáró okokat megállapítja, és ha szükséges, alternatív kezelést javasol.