A jövő technológiája a jelen rendelőjében

Címkék: , , , ,

Nem túlzás azt állítani, hogy napjainkban a fogorvostudomány az egészségügy egyik leginnovatívabb ágazata.

 

A fogászat jövője a digitalizáció

Dr. Péter György, a Madenta Fogászati Központ orvosa, a fogászati implantológia elismert szakembere szerint a fogászat jövője a digitalizáció. Ennek jegyében mára a számítógépek, illetve a számítógépes szoftverek szerves részét képezik a fogorvosok munkájának. „A fogászatban történő változások, a különböző technológiák megjelenése eleinte apró dolgokban, szinte észrevétlenül történt, a szakemberek sokáig nem is fogták föl, hogy tulajdonképpen „digitalizációs transzformáció” zajlik a szemük előtt; olyan átalakulás, amely alapjaiban változtatja meg a fogorvoslás világát” – mondja Péter György doktor.

Az intraorális szkennerek

A digitális technológia rohamléptékű fejlődése a fogászat szinte minden területén érezteti hatását. Napjainkra teljesen általánossá vált, hogy az adminisztráció és a kommunikáció számítógépek segítségével történik, a kezelések megtervezéséhez pedig digitális képalkotó eljárásokat (röntgen, 3D-s CT) használnak a szakemberek.

Dr. Péter György szerint a következő lépés az, hogy eltűnnek a fogszabályzási eljáráshoz, vagy épp a fogpótláshoz eddig elengedhetetlen, gipszből, szilikonból, alginátból készült hagyományos lenyomatok, és a lenyomatvétel is digitálisan történik majd. A technikai fejlődés egyik legújabb vívmányának, az intraorális szkennernek köszönhetően az eljárás sokkal precízebbé, gyorsabbá, kényelmesebbé és higiénikusabbá válik.

„A szkennelés útján keletkezett fájl bármikor könnyedén elküldhető a laborba, így egy online platformon keresztül a fogtechnikus szinte azonnal be tud kapcsolódni a rendelőben zajló munkába. Mindez természetesen fordítva is igaz, vagyis a rendszer lehetővé teszi, hogy az orvos részt vehessen a tervezésben anélkül, hogy be kellene mennie a fogtechnikai laborba.”

A páciensek szemszögéből nézve a digitális tervezés hatalmas előnye, hogy a kapott teljes 3D-s kép alapján készült szemléletes kezelési terv a folyamat egészét sokkal érthetőbbé, átláthatóbbá és kézzelfoghatóbbá teszi a laikusok számára is. Az eddig analóg munkafázisok (pl. lenyomatvétel, mintakészítés, szállítás, a kézi fogtechnikai munkák egy része) digitalizálása persze nem jelent teljes gépiesítést. 

Az emberi tényező továbbra is nagyon fontos marad, hiszen a gépek sem művészi érzékkel, sem empatikus képességekkel nem rendelkeznek. Vagyis a jövő nem az, hogy eltűnnek például a fogtechnikusok, hanem, hogy átalakul feladatkörük, ezzel együtt képzésrendszerük is: hagyományos, manuális munkát végző szakemberek helyett mindinkább gépkezelő személyzetet és CAD/CAM szoftverekkel dolgozó tervezőket képeznek ugyanazon címszó alatt. (Ugyanígy, a jövő sebészei valószínűleg nem /csak/ vágni, szúrni és varrni tanulnak majd az egyetemen, hanem a sebészrobotok irányításának módját is.)

A jövő fogászat közelebb van, mint gondolná!

Az innovatív technológiához a Madenta exkluzív lehetőségeket és modern rendelői környezetet kínál. A folyamatos fejlődés szellemében a fogászat nemrég három új kezelőszékkel, valamint egy konzultációs szobával bővült.

„A rendelőben helyet kapott egy új szájsebészeti műtő, ahol az orvosok a legmodernebb gépekkel, steril körülmények között végezhetik a sebészeti beavatkozásokat. A kezelések megkezdéséig pácienseink a kényelmes és kellemes hangulatú várónkban várakozhatnak, ahonnan talán nyugodtabban és ellazultabban ülnek át a fogorvosi székbe.”