Fogkő kövön nem maradt – Páciensünk élménybeszámolója

Címkék: , , , ,

A feladatlistámon mindig utolsó helyen szerepelt a fogkő-eltávolítás. Úgy gondoltam, majd akkor jön el az ideje, amikor minden beteg fogam friss, ropogós töméssel rendelkezik. És mivel az én pesszimista nézeteim szerint ez sosem következik be, hiszen nem tudok versenyt tartani a fogszuvasodással, így a fogköveimre nem vesztegettem az időmet. Míg egy nap véletlenül belebotlottam a Madenta akciójába, és megtudtam, hogy alapjaiban volt téves mindaz, amit a fogkőről gondoltam.

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

Nem tudtam például, hogy a fogkő eltávolításának, és egy alapos dentálhigiénés kezelésnek kellene a legelső feladatnak lennie, mielőtt bármilyen egyéb fogászati beavatkozásra vállalkozom. Komoly meglepetést okozott mindez nekem, mert annak előtte senki – a korábbi fogorvosom sem – hívta fel erre a figyelmemet. Tíz éve ugyan részt vettem már egy fogkőleszedésen, de az amolyan hab volt a tortán, amikor már mindennel végeztünk, de még bennem volt az érzéstelenítő.

Új fogászat, új menetrend. Legyen most első a fogkő – gondoltam, és bejelentkeztem a dentálhigiéniai kezelésre.

Úgy ültem be a dentálhigiénikus szakember székébe, hogy fognak itt még meglepetések érni engem – és valóban megtapasztaltam jó néhányat. Kezdetnek azt, hogy a fogkő eltávolításakor nincs szükség érzéstelenítésre, hiszen teljesen fájdalommentes beavatkozásról van szó. Egy évtizede ez még elképzelhetetlen volt. Igaz, elszenderedni nem tud közben az ember, de relaxálni azért lehet. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás ugyanis halk, és csak enyhe „mozgolódást” lehet érezni a fogak környékén. A teljesen vízszintes pozícióban végzett beavatkozás közben a dentálhigiénikus folyamatosan mesélte, mi történik éppen a számban és megnyugtatásomra azt is elárulta, hogy hiába a tíz év kihagyás, a fogaim szerencsére kevés fogkövet halmoztak fel a felszínükön. Jó volt hallani, hogy nem vagyok nehéz eset.
Akinek sok fogkő rakódott le a fogsorán, az drámai változást tapasztalhat a beavatkozás eredményeként, persze jó értelemben. Erről is megbizonyosodhattunk, mivel a párom utánam ült a székbe, és nem hitt a szemének, mikor a kezelés után a tükörbe mosolygott.

F81B8932r Fogkő kövön nem maradt - Páciensünk élménybeszámolója

Fogtisztítás homokgyönggyel

De vissza a fogtisztításhoz. A következő állomás a homokgyöngy kezelés, amellyel a baktériumoknak is búcsút inthetünk és a fogak is visszanyerik korábbi színüket. Egy vicces időutazásnak nevezhetném azt, amiben részem volt. A Prophyflex homokgyöngy, ahogy a fogak közt peregve kifejti a hatását, olyan, akárcsak gyerekkorom kedvence, a robbanó cukorka. Olyan finoman pattog, hogy az semmiképpen nem kellemetlen, inkább mulatságos. Ezek után pedig következik a polírozás: kérhető fogérzékenységet csökkentő vagy fluoridmentes paszta is erre a célra.

Általános fogászati tanácsok

Az egyes kezelési szakaszok között arra is volt időnk, hogy a fogaim általános állapotáról beszéljünk, és mivel refluxbetegségben szenvedek, így a dentálhigiénikus az eróziót hatékonyabban gátló fogkrémet is javasolt nekem. A tanácsadásra egy akut probléma kezelésekor sokkal kevesebb lehetőség van, ha egyáltalán belefér az időbe. Most azonban számos kérdésre választ kaphattam az otthoni fogtisztítással kapcsolatban, sőt, a gyerekeim fogairól is szót ejtettünk.

Készültem arra, hogy enyhe fájdalmat, érzékenységet tapasztalok a beavatkozás utáni napokban, de szerencsére elkerült ez a kellemetlenség. Amit viszont határozottan éreztem, az egyfajta könnyedség, mintha a fogaim „megkönnyebbültek”,  „fellélegeztek” volna. A látvány és az érzés pedig magáért beszél: jóval világosabbnak, csillogóbbnak látom, a nyelvemmel végigsimítva simább felületűnek érzem a fogsoromat, a leheletem üde és friss lett! Csodálatos változás egy gyors és fájdalommentes fogászati beavatkozásnak köszönhetően!