Mattot adunk a fogkőnek – 7 lépésben!

Címkék: , , ,

Írtunk már a dentálhigiéniai kezelés menetérőlelmulasztásának akár igen komoly következményeiről, most azonban fotókkal dokumentáljuk, hogyan ad mattot Kiss Bernadett dentálhigiénikus kolléganőnk az elszíneződéseknek, a lepedéknek, a fogkőnek. Megtudjuk azt is, hogy a szájápolási szokások mellett mi befolyásolja még a fogkövesedést, és hogy miért érdemes a sminkkészletünket bedobni a táskánkba a kezelés napján.

Kristóf készséggel vállalta a fotómodell szerepét. Már amúgy is időszerű volt egy fogkőleszedés, hiszen az előző kezelés óta az ajánlott fél évnél jóval több telt el. Fontos lenne pedig betartani az ajánlott gyakoriságot, jegyzi meg Kiss Bernadett.

„Bármilyen alaposan is tisztítod fogaidat a megfelelő technikával és kellő sűrűséggel, a fog felszínén lerakódó lepedék, valamint annak elmeszesedett, kikristályosodó változata, a fogkő utat talál magának. Még a legszabályosabb fogsornak is akadnak nehezen hozzáférhető területei, melyeket sem fogkefével, sem fogselyemmel nem tudunk teljesen megtisztítani. Ráadásul – sajnos – kevesen ismerik a fogápolási módszerek helyes technikáját.”  

Kristóf már kérés nélkül veszi le a szemüvegét, mert tudja, hogy a polírozáshoz használt mészpor megkarcolhatja az üveget. Azon sem lepődik meg, amikor dentálhigiénikusunk vízszintesbe állítja a széket, hogy jobb betekintést nyerjen a szájába.

1. lépés: Állapotfelmérés

A szakember felméri Kristóf szájának állapotát. Először az alsó frontfogak belső felületét nézi meg, mivel a nyelv alatt található nagy nyálmirigy miatt ott rakódik le a legtöbb fogkő.

A dentálhigiénikusok előtt nincs titok, a fogak sok minden elárulnak. Ha valaki erős kávé- vagy teafogyasztó, esetleg cigarettázik vagy épp a vörösbor a kedvence, ez mind-mind nyomot hagy. Kristóf bezsebel egy dicséretet, alig vannak elszíneződések a fogain, látszik, hogy nem kávézik, nem dohányzik.
A fogyasztási szokásokon túl a páciens szájápolási rutinjáról is „mesélnek” a fogak. Minden látszik: milyen technikával, mennyire alaposan mos valaki fogat, tisztítja-e a fogközöket, és melyek azok a zugok, ahova – lustaságból, figyelmetlenségből – már nem megy be kefével.
És bár a kielégítő szájhigiénia mellett jóval kevesebb lepedék alakul ki, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a fogkő képződése nem csak a dentálhigiéniai szokásoktól függ, hanem például a nyál összetételétől is. Valaki öröklötten hozza azt a baktériumflórát, ami jobban hajlamosít a fogkövesedésre.

2. lépés: Ultrahangos fogkő-eltávolítás

Az ultrahangos fogkő-eltávolítás elvileg nem fájdalmas, ám olykor kellemetlen lehet, például, ha a páciensnek fognyaki kopásai vannak vagy az ínye gyulladt a sok fogkő miatt. Ha szükséges, érzéstelenítő zselét használnak, de mivel Kristóf ínye jó állapotban van, és amúgy is strammul bírja a kezeléseket, így most nem kerül elő az eper ízű zselé.
A depurálás ideje a fogkő mennyiségétől függ: általában – mint például Kristófnál – 15-20 perc alatt megvan, ám nagyon elhanyagolt fogak esetében előfordul, hogy egy órán át csak az ultrahanggal dolgozik a dentálhigiénikus. Ilyenkor szükség van egy második találkozóra („ülésre”, ahogy Bernadett mondja), mert, a fogak hűtésére szolgáló vízsugár ellenére is, az ínyt megviseli a hosszú kezelés, érzékennyé válik, ödémásodik; arról nem beszélve, hogy a vérzés miatt nem belátható a terület. De ha valaki rendszeresen aláveti magát a kezelésnek, nem romolhat idáig a helyzet.

3. lépés: A fogközök tisztítása

Következő lépésként Bernadett egy fém polírozócsíkkal, amit leginkább egy vékony smirglihez hasonlíthatnánk, a frontfogak közül kireszelgeti a maradék apró fogköveket.

4. lépés: Prophyflex homokgyöngy kezelés

Kristófra felkerül a maszk és a plexi védőszemüveg. „Még így is olyan fehér lesz a mészportól a szakállam, mint a Mikulásé” – jegyzi meg nevetve. A visszajáró hölgyvendégek már rutinosan a kezelés utánra hagyják a sminkelést, tudják, hogy előtte kár bajlódni vele, mert a végén úgyis arcot kell mosni. A polírozópor az egészségre nem káros, se a bőrre szállva, se lenyelve nem okoz problémát.
Bernadett két elszívót helyez Kristóf szájába: az egyik egyszerű nyálelszívó, a másik a por elszívására szolgál, mert, ha a nagy nyomással érkező szemcsék rászállnak a nyálkahártyára, az fájdalmas lehet.
A homokgyöngy kezelés fő célja a kávé, tea, cigaretta és vörösbor, valamint a mesterséges ételszínezékek okozta elváltozások eltávolítása. És mivel a homok a legapróbb, a szemnek láthatatlan fogköveket is lefújja, ezért nem csak fehérebb, de sokkal simább is lesz a fogfelszín, ami azért fontos, mert a sima felszínen a baktériumok jóval nehezebben telepednek meg újra.

5. lépés: Polírozás

A homokgyöngy kezelés után dentálhigiénikusunk egy puha sörtéjű kefével és speciális polírozópasztával átdörzsöli Kristóf fogait. Olyan ez, mint egy fogmosás víz nélkül. Ezt szeretik a páciensek, egyrészt mert ez a kezelés végét jelzi, másrészt, mert a paszta – ellentétben a kalcium-karbonát polírozóporral – ízre is finom.

6. lépés: Örömködés

Kristóf öblít, majd a csapnál megmosakszik, kiporolja a szakállát (hölgyeknél ekkor kerül elő a sminkkészlet). Kedvtelve nézegeti „új” fogait a tükörben. Bernadett elmondása szerint ez az általános reakció. Különösen azoknál, akik először vetik alá magukat egy professzionális fogtisztításnak, vagy korábban az SZTK-ba jártak.

7. lépés: Szájápolási tanácsadás

És hogy hogyan tartsuk fent minél hosszabb időn át a kezeléssel kapott eredményt? A titok egyszerű: rendszeres és alapos fogmosás, a fogközek napi tisztítása, a kávé, fekete tea, cigaretta fogyasztásának mérséklése, még inkább elhagyása. A fogköztisztítás történhet fogselyemmel vagy az üvegmosó kefére emlékeztető kis fogköztisztítóval. Bernadett ez utóbbira szavaz, mert egyszerűbb, hatékonyabb és kíméletesebb; a rossz technikával használt fogselyem felsértheti az ínyt.

És hogy mit mond Kristóf a végeredményről?

„Bár nem először van ebben az élményben részem, nem tudok betelni vele. A látvány is kedvemre való és az érzés is lenyűgöző! Egy ilyen kezeléstől merőben más »szájélményt« kap az ember!

Egyrészt elképesztően simává válik a fogfelszín, ezt érzem, ahogy végigfuttatom a fogaimon a nyelvemet. Másrészt nem azt érzem, mint a tisztítás előtt, hogy van egy fogsorom, hanem külön-külön érzem a fogaimat, mert kikerült közülük a lerakódott, kemény lepedékréteg. Csodálatos, mintha az egész szám felfrissülne, fellélegezne a dentálhigiéniai kezelés eredményeként!”