Digitális forradalom a fogszabályozásban

Címkék: , , , , ,

Mindig is abba az irányba mutatott az életem, hogy fogszabályozással foglalkozzam – mondja dr. Borsos Gabriella, aki 2016-ban csatlakozott a Madenta csapatához. A doktornő egyik küldetése, hogy megismertesse a Madenta pácienseivel a fogszabályzás területén hódító legújabb innovációkat. Szakmai életútjáról, valamint arról beszélgettünk, hogy miért is jelent forradalmian új megoldást az Invisalign nevű fogszabályozási módszer.

Hogyan fordult a fogszabályzás felé a pályája?

Több mint húsz éve végeztem fogorvosként. Szakmai pályafutásomat a MÁV Kórházban kezdtem és szinte azonnal rájöttem, hogy az általános fogászat nem az én világom. Valami másra vágytam, ami számomra nagyobb kihívást jelent. Úgy alakult, hogy ezután két évig Németországban dolgozhattam, ahol már kifejezetten fogszabályzással foglalkozó rezidensi helyet kerestem. Sikerült egy háromszékes magánrendelőbe kerülnöm, ahol a főnököm elfoglaltságának köszönhetően fél év után már egyedül vittem a praxist. Szerencsés voltam, mert a magyar viszonyokhoz képest így rettentő nagy gyakorlatot tudtam szerezni. A kezelési terveket is én készítettem és szimultán kezeltem a betegeket a három kezelőszékben. Ezt persze fizikailag nem lehetett túl sokáig bírni, így két év után nekem is változásra volt szükségem.

Tehát megérett a helyzet arra, hogy hazatérjen?

Így is lehet mondani. Dénes József professzor úr volt abban az időben a SOTE Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika igazgatója, ő biztosított nekem helyet a szakvizsgáig, majd a Heim Pál Kórházban Végh András professzor vett maga mellé. Ők mindketten meghatározó szakemberei a magyar orthodonciai szcénának, örülök, hogy tőlük tanulhattam a szakma finomságait. Hamarosan kaptam egy PhD tématervet: a fogszabályozás területén használt, ún. palatinális implantátumok alkalmazhatóságát kutattam serdülőkorban. Akkortájt ez top témának számított és – noha maga a tudományos élet elsőre kevésbé villanyozott fel – a kapott lehetőségnek nem tudtam ellenállni. Végül sok munka, egy egészségügyi szakmenedzser diploma és két gyermek születése után megírtam a kutatási eredményeket összefoglaló doktori disszertációmat és 2014-ben megvédtem a doktori címemet.

Merre halad a fogszabályozás? Miről szól az orthodoncia jövője?

 

Ahogy az életünk minden területén, úgy az orthodonciában is a digitalizáció jelent igazán nagy, minőségi ugrást. Az intraorális szkennernek igen nagy jelentősége van, hiszen mind a páciens, mind pedig a szakorvos számára megkönnyíti a fogszabályozás teljes folyamatát a tervezéstől kezdve a készülékek előállításáig. Például az Invisalign rendszer használatakor korábban hagyományos úton vettünk precíziós lenyomatot, melyet postán juttattunk el abba a tengerentúli centrumba, ahol digitalizálták azt és ez alapján állították elő – majd hetekkel később postázták vissza nekünk – a fogszabályzáshoz szükséges aktív síneket. A fogszabályozásnak ezt a körülményes, hosszadalmas és a páciens számára is kellemetlen részét a gyors és teljesen fájdalommentes intraorális szkennelés teljesen kiváltja.

 

A munka jelentős része tehát ma már virtuálisan és online folyik, amely sokkal gördülékenyebbé teszi a fogszabályozást: az adatokat felhőben tároljuk és a kapcsolódó szakterületekkel is digitálisan tudjuk a mintákat megosztani. Hatalmas előnye a digitális tervezésnek, hogy az ez alapján elkészült kezelési terv a folyamat egészét átláthatóvá és érthetővé teszi a páciens számára is, hiszen a modern számítógépes animáció segítségével gyakorlatilag hetekre lebontva előre láthatjuk a fogak elmozdulását – és persze a várható végeredményt is.

Melyik az a technika, amelyet Ön ma kiemelkedően innovatívnak és korszerűnek tart a fogszabályozásban?

A felnőttkori fogszabályozás területén az Invisalign láthatatlan fogszabályozó rendszert látom ilyennek – ebben nagy gyakorlatot is szereztem az utóbbi nyolc évben. Ez az eljárás átlátszó fogszabályozó sínek sorozatából áll, melyek előre meghatározott ütemben mozgatják a fogakat. Maga a fogszabályozó sín egy speciális vékony, átlátszó műanyag rétegből áll, amely szinte észrevehetetlen viseléskor. A rögzített készülékekkel szemben óriási előnye, hogy étkezéskor, a fogak tisztításakor, de akár egy-egy fontos alkalommal is kivehető, amikor a páciens élethelyzete ezt szükségessé teszi. Nem kell továbbá tartani például olyan problémáktól, mint a bracketek leesése, az ívek okozta gondok. Szintén fontos kiemelni, hogy az Invisalign rendszer alkalmazása során a fogakra ható erő sokkal jobban kontrolláható. Hogyha valakinek például parodontálisan sérült foga van, megszabhatom, hogy kevesebb erő hasson rá. Rögzített készülékekkel ezt nem tudom ilyen prognosztizáltan megoldani.

Léteznek más láthatatlan fogszabályozó készülékek is – ezekkel összevetve miben más az Invisalign?

Bár az Invisalign csak tavaly jelent meg a magyar piacon, így a mi pácienseink még nem sokat tudhatnak erről a módszerről, a világon már hárommillióra tehető a kezelt esetek száma. Az biztos, hogy az egyes aligner módszerek között nagy különbség van, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ezek közül az Invisalign messze a legprofesszionálisabb.

Nem csak a készülék titkos anyagösszetételét módosítják rendszeresen, hanem az ún. attachmentek felszínét is individuálisan alakítják ki. Egyéb innovációik közül például a mélyharapás esetében használt speciális harapásemelő rámpákat emelném ki, mely lehetővé tette ennek a harapási rendellenességnek is a sikeres kezelését. De létezik már olyan tagja is a termékcsoportnak, amelybe egy kis compliance jelzőt integráltak, mely színváltozással mutatja, ha nem viselik előírásszerűen a sínt.

Milyen esetekben a leghatékonyabb az Invisalign?

Akár foghúzásokat követelő fogszabályozó kezelésnél is jól működhet, de alapvetően inkább “helyet teremtünk” a fogaknak ezzel az eljárással. Ez egy úgynevezett interproximális redukcióval történik: ez azt jelenti, hogy a fogközökből egy egészen picit – maximum fél millimétert – elveszünk. Ez kis távolságnak tűnhet, de ha a fogsoron végigvisszük ezt az eljárást, azzal 6-8 millimétert is nyerhetünk. Ez az egyik bevett módja annak, hogy a torlódást oldjuk, és a réseket zárjuk.

 

Milyenek a visszajelzések, mennyire tartják kényelmesnek ezt a fogszabályozót a páciensek?

Nagyon szeretik. Én is szerettem: van összehasonlítási alapom, mivel viseltem rögzített fogszabályozót és Invisalignt én magam is. A legjelentősebb különbséget az a diszkomfort érzés jelenti, ami a rögzített fogszabályozó esetén akár hetekig is megnehezíti, kellemetlenné teszi a mindennapokat. Ez az Invisalign esetében maximum 1-2 nap volt. A sínnek persze van egy vastagsága, ami a hozzászokás alatt okozhat enyhe beszédhibát. A hatékonyság záloga viszont az, hogy ezt is napi 21-22 órát viselni kell.

Sokan attól tartanak, hogy jóval költségesebb az Invisalign, mint a többi sínes fogszabályozó készülék.

Első ránézésre drágábbnak tűnhet az Invisalign, mivel a fogszabályozás teljes időtartamára, tehát az összes sínre előre ki tudjuk kalkulálni az árakat. Ezzel szemben, más aligner készülékeknél csak „részidőkre”, maximum 3-4 sín terjedelemig terveznek előre, amely egyben azt is jelenti, hogy nehezebben tervezhető a kezelés teljes hossza és egyben költsége is. Magyarul, ha nem elég hatásos a kezelés, a kezelési idő nyúlhat és a költségek is egyre magasabbak lesznek. Az Invisalign esetében ugyan az összes sínt előre ki kell fizetni, de ha módosításra kerül sor, akkor ez már nem jelent plusz költséget, mivel az esetleges újabb sínek költségét az Invisalign átvállalja, nem merülhetnek fel meglepetésszerű rejtett költségek. A személyes tapasztalatom az, hogy csak a minimális eltérések korrigálása esetén olcsóbbak az egyéb alignerek az Invisalignhoz képest, ám ha bonyolultabb esettel állunk szemben, akkor az Invisalign mindenképpen költséghatékonyabb megoldást jelent.

Szeretne még többet megtudni a fogszabályozásról? Most összegyűjtöttük minden cikkünket a témával kapcsolatban, hogy a lehető legtöbb információ birtokába juthasson! Kattintson ide!