Felnőtt fogszabályozás – Elég a kifogásokból, soha nem késő elkezdeni!

Címkék: , , , , ,

Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád! Közhely, de igaz: egy nyílt, őszinte mosoly szebbé varázsolja a napját annak, aki kapja, és annak is, aki adja. Ám ha fogaink rendezetlenek, keszekuszák, nem szívesen villantjuk meg őket. A felnőtt fogszabályozás hátterében elsősorban esztétikai indokok állnak, ám az eljárás egészségügyi előnyei sem elhanyagolandóak.

 

A jó hír, hogy soha nem késő belevágni a kezelésbe és búcsút inteni a ferde mosolynak. És bár a mai felnőttek képzeletében még mindig él egy kép a fémből készült, kínzóeszköznek is beillő készülékekről, a fájdalmas és hosszan tartó kezelésekről, az iskolai folyosón kapott gúnyos beszólásokról, mindez a múlté. Ma már kényelmes és esztétikus, akár láthatatlan megoldások közül választanak a szakemberek. A Madenta Fogászati Központ fogszabályozó szakorvosai csokorba szedték, és gyorsan meg is cáfolták a páciensektől leggyakrabban hallott – általában mondvacsinált – kifogásokat a halogatásra.

1. A felnőtt fogszabályozás hosszadalmas

Tény: a felnőttkori fogszabályozás nem egyik pillanatról a másikra történik, még a legoptimálisabb esetben is eltarthat egy évig. De gondoljuk csak végig: évekig takargattuk a kusza fogsorunkat, és most már csak egy-másfél évig kell visszafogottan mosolyognunk. Mérlegeljünk: egy-két év kontra hosszú évek, évtizedek; egészséges száj kontra nehezen tisztán tartható fogak és harapási rendellenesség; szép és rendezett fogsor kontra tenyerünkbe rejtett szégyenlős mosoly… és még sorolhatnánk. A sikeres kezelés után a már szabályozott fogak helyzetét az úgynevezett retenciós fogszabályzóval lehet megőrizni, ez azonban általában kivehető készülék, és nem szükséges napközben hordani.

2. A felnőtt fogszabályozás fájdalmas

A fogszabályozás – különösen az új technológiák alkalmazása óta – nem fájdalmas! A készülék okozta enyhe feszítő érzést hamar meg lehet szokni. Ráadásul a diszkomfortot enyhítheti, ha úgy értékeljük, mint egyfajta „jó” fájdalmat, amely a fogszabályzás során fellépő erőhatások miatt a kezelés természetes velejárója.

3. A fogszabályozás drága

Az egészség pedig megfizethetetlen! Márpedig a rendezetlen fogsor, a harapási eltérések nem csak a külsőnket befolyásolják előnytelenül, hanem gondot okozhatnak a rágásban, az artikulációban. Ráadásul a torlódott, csámpás fogak komoly egészségügyi kockázatokat is rejtenek magukban: mivel nehezebb őket tisztán tartani, így körülöttük sokkal könnyebben halmozódik fel a lepedék, jelenik meg a fogkő, ami a rossz lehelet, a fogszuvasodás és fogínybetegségek melegágya. Ezek kezelése, gyógyítása sem két fillér, sőt! Hosszú távon tehát a fogszabályozás elodázása jobban megterhelheti a pénztárcánkat, mint egy egyszeri, komoly sikerrel kecsegtető kezelés. Lássuk be, hogy a fogszabályozás nem csupán esztétikai beavatkozás, de prevenciós eljárás is!

4. Ha fogszabályzót kapok,
állandóan a fogorvosnál kell ülnöm!

A legmodernebb fogszabályozó készülékek esetében elegendő 4-8 hetente felkeresni a fogorvost, az úgynevezett aktiválás, azaz a fogszabályozó beállítása pedig rövidebb ideig tart, mint egy kozmetikai kezelés. A néhány perces eljárás nagy részét a fogorvossal való beszélgetés teszi ki, aki arra kíváncsi, mit tapasztaltunk a fogszabályzó viselésekor az eltelt időszakban, és mit érzünk az aktiválás során. Az esztétikus fogszabályozás igazi nagyágyúja, az Invisalign még ennél is ritkább látogatást igényel. Ez az USA-ból származó innovatív technológia átlátszó és kivehető sínek sorozatával, lépésről-lépésre egyenesíti ki a kusza fogsort. A ClinCheck® vizualizációs program segítségével a folyamat minden lépése előre látható, így a fogorvos több sorozat sínt is oda tud adni egy vizit alkalmával. Könnyen előfordulhat, hogy a kezelés teljes időtartama alatt mindössze 2-4 alkalommal kell felkeresnünk a rendelőt!

5. Ej, ráérek arra még!

Emlékezzünk csak vissza, mi lett a hétfőhöz, a következő hónap elsejéhez, a januárhoz kötött fogyókúrás fogadalmakból: semmi! Ugyanígy a fogszabályozást sem érdemes tovább halogatni. Vágjunk bele most, legalább hamarabb túl leszünk az egészen. Jó tudni, hogy a várandósság és a szoptatás sem akadálya a kezelésnek, egyedül a fogászati röntgen az, ami a babavárás első három hónapjában nem ajánlott.

6. A fél világ rajtam fog nevetni!

Az innovatív fogszabályozó készülékek, mint a Damon Clear vagy az Invisalign, kényelmesek, és mivel áttetszőek, gyakorlatilag láthatatlanok is. Velük észrevétlenül érünk el nagyon is észrevehető változást, amely életünk minden területére kihat.

7. Tiltólistára kerülnek a kedvenc ételeim és a csók?

A fogszabályozás valójában egyetlen komoly életmódbeli változtatást igényel: több időt kell fordítanunk a szánk és fogaink megfelelő tisztítására. A körültekintő szájápolás, a megfelelő technikák elsajátítása minden fogsornak csak előnyére válik.  Minden más korlátozás – például hogy fogszabályozóval csak pépeset ehetünk, hogy tilos a csók – városi legenda. Időmilliomosoknak és végtelen türelemmel megáldottaknak még a mákos tészta is jöhet!

Szeretnél még többet megtudni a fogszabályozásról? Most összegyűjtöttük minden cikkünket a témával kapcsolatban, hogy a lehető legtöbb információ birtokába juthass! Kattints ide!