Fogtisztítás felsőfokon: dentálhigiénés kezelés a Madentában

Címkék: , , ,

Sokan úgy hiszik, a dentálhigiénia, a professzionális fogtisztítás felesleges úri huncutság. Pedig ha elhanyagoljuk, szó szerint otthagyhatjuk a fogunkat.

A régimódi fogászat keveset foglalkozott a megelőzéssel, mára azonban már természetes, hogy a fogorvosi rendelőben dentálhigiénés tanácsadás során hívják fel a figyelmet arra, hogyan kell helyesen ápolni a fogakat. Emellett egyre többször hangsúlyozzák a professzionális fogtisztítás fontosságát, de mit is jelent mindez?

Fogtisztítás otthon – mindig van mit tanulni

gyonyoru_mosoly Dentálhigiénia, a professzionális fogtisztítás - Interjú Zsiga Mónikával

Mindannyian abban hitben ringatjuk magunkat, hogy fogat mosni még gyerekkorunkban megtanultunk. Azonban nem árt meghallgatni erről egy szakember véleményét felnőtt fejjel is. Fogorvosunk vagy a dentálhigiénés tanácsadónk, miközben tüzetesen megvizsgálja szájüregünk állapotát és tájékozódik fogápolási szokásainkról több dologgal is szembesíthet minket. Például, hogy nem elég alaposan, nem a megfelelő technikával, esetleg nem a fogsorunkhoz leginkább illő eszközökkel tisztítjuk a fogainkat. A helyes fogápolás napjainkban ugyanis már nem merül ki a napi két-háromszori fogmosásban. A fogselyem, a fogköz tisztítókefe, a szájzuhany vagy a szájvíz a mindennapi fogápolás eszközeivé váltak.  Ezek helyes használatát a fogorvosi rendelőben, a dentálhigiénés tanácsadáson bárki könnyen elsajátíthatja.

Fogtisztítás profi módon

 

Bármilyen tökéletesnek is hisszük fogápolási technikánkat, a félévente esedékes fogorvosi ellenőrzés alkalmával érdemes alávetni magunkat egy professzionális fogtisztításnak, s ennek okairól Glacz Ágnessel, a Madenta Fogászati Központ dentálhigiénikusával beszélgettünk.

„A szánkban élő baktériumok többsége hasznos, ám akadnak olyanok is köztük, melyek hogyha túlságosan elszaporodnak akár betegségekhez is vezethetnek (szuvasodás, fogágybetegség).  Ezeknek a baktériumoknak kiváló táptalaja a fogakon lévő lepedék és fogkő. A dentálhigiénikus feladata, hogy ezen baktériumok elszaporodását megakadályozza, egyrészt a kezelés alatt, amikor professzionális módszerekkel eltávolítják a fogkövet, másrészt preventív módszerrel, mivel  megtanítják a pácienst, hogy milyen otthoni módszerekkel tudják fogaikat lepedékmentesen tartani.”

 

 

fogak_bakterium Dentálhigiénia, a professzionális fogtisztítás - Interjú Zsiga Mónikával

Ne legyenek illúzióink: hiába tisztítjuk fogunkat helyesen és rendszeresen, a fogkő, azaz a fog felszínén lerakódó és kikristályosodó szennyeződés legtöbbször utat talál magának. Még a legtökéletesebb fogsornak is akadnak nehezen hozzáférhető területei, melyeket sem fogkefével, sem fogselyemmel nem tudunk teljesen megtisztítani.  „A legalaposabb szájápolás mellett is keletkeznek olyan lerakódások és elszíneződések a fogakon, amelyeket már otthoni módszerekkel nem lehet eltávolítani”- mondta Glacz Ágnes.

Így még akkor sem feledkezhetünk el arról, hogy eltávolíttassuk a fogköveinket, ha amúgy pontosan betartottuk az otthoni fogtisztítás szabályait. A fogkő ráadásul egy olyan elmeszesedett lepedékréteg, amely igen erősen tapad a foghoz, ezért házi „praktikákkal” nem, csakis fogászati módszerekkel lehet megszabadulni tőle.

Az első intő jelek

A fogkő kialakulásában fontos szerepe van az örökletes tényezőknek, az életmódnak és az otthoni szájhigiéniás szokásoknak is. Például a dohányzás jelentős mértékben megnövelheti a fogkő kialakulásának esélyét.

Sok esetben nem is tudjuk, hogy fogkövünk van, ugyanis a fogkő nem mindig látszik. Az ételmaradékok azonban átlátszó, vékony réteget alkotnak a fog felszínén, amely igen hamar megkeményedik.

A fogakon megjelenő sárgás elszíneződés már egyértelműen a fogkő megjelenését jelzi. A sárga fogak pedig nem csak esztétikailag jelentenek problémát, nem csupán mosolyunkat kell rejtegetnünk, de a lerakódás fertőzésveszéllyel is jár. A fogkő a rossz leheletért is felelős, hiszen a fogakon gyakorlatilag egy baktériumtelepet „hordozunk” magunkkal, amely kellemetlen szagot áraszt.

Hogyan zajlik a dentálhigiénés kezelés?

Pontosan mi is történik egy dentálhigiénés kezelés során?  Glacz Ágnes elmondta, hogy az egész folyamat egy rövid beszélgetéssel és állapotfelméréssel indul. Ekkor megnézik a fogakon lévő fogkő és lepedék mennyiségét és elhelyezkedését, s ezt összevetik a páciens panaszaival, valamint az utolsó dentálhigiéniás kezelés időpontjával. Erre azért van feltétlenül szükség, mert így személyre szabott  tanácsokat tudnak adni a kezelés végén a páciensnek.

dentalhigienia Dentálhigiénia, a professzionális fogtisztítás - Interjú Zsiga Mónikával

Ezután egy ultrahangos szerkezettel, a depurátorral eltávolítják a fogköveket a fogfelszínről, majd a lepedéket és elszíneződéseket különböző polírozó módszerekkel tüntetik el. Többféle polírozási technika is létezik, például: polírozó csíkok, paszták, gumiharang, kefék, valamint egy homokfúvóhoz hasonlító szerkezet. Maga a kezelés fájdalommentes, bár ez függ a páciens fájdalomküszöbétől, de rendszerint nem szükséges érzéstelenítő használata. A kezelés átlagos időtartalma körülbelül 45 perc. A dentálhigiénés kezelés a fogakra és az ínyre teljesen veszélytelen. A kezelés után hideg érzékenység fordulhat elő, de egy-két nap alatt ez a kellemetlenség is magától megszűnik.

A kezelés után megbeszéljük a pácienssel, hogy melyek azok a területek, ahol több lerakódást, esetleg gyulladást láttunk. Majd tanácsokat adunk, hogy hogyan és milyen eszközökkel tudná ezeket alaposabban tisztítani – mondta Glacz Ágnes

Milyen gyakran érdemes dentálhigiénés kezelésre, fogtisztításra járni?

Ez nagymértékben egyénfüggő, mivel sokaknál az eltávolítás után gyorsan újraképződik a lerakódás, míg másoknál csak hosszú idő után alakul ki újból. Általánosságban elmondható, hogy félévente vagy évente érdemes ellátogatni a kezelésre, de azoknál a pácienseknél, akik fogkövesedésre és íngyulladásra hajlamosak, akár háromhavonta is meg lehet ismételni. A kezelés gyakoriságának szükségessége szintén nagyban függ az otthoni fogápolási szokásoktól.

Komoly szövődmények

Kutatások bizonyítják, hogy a fogak felszínén létrejövő lepedék és a fogkő tehető a leginkább felelőssé a fogíny gyulladásáért. Szerencsére, ha ilyenkor időben beavatkozik fogorvosunk, a folyamat visszafordítható. Ám ha a fogkövet nem távolíttatjuk el a fogtisztítás során, és a fogíny gyulladása folyamatosan fennáll, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik és elsorvad.

Sőt! Súlyos esetben a gyulladás a foggyökerek mentén ráterjed az állkapocs-csontokra, a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, érzékenyekké válnak. Végül az is megeshet, hogy elveszítjük az egyébként teljesen egészséges fogainkat.

A fogkő miatt gyulladt íny és a fogak között úgynevezett tasakok, azaz üregek alakulnak ki. Ezek pedig gyakran gócbetegség forrásai lehetnek – számos másodlagos betegséget okozva. Áttételesen ugyan, de a fogkő-eltávolítás hiányából eredhetnek olyan problémák, mint a hajhullás, a szívbelhártya-gyulladás, de okozhat ízületi panaszokat és különböző bőrbetegségeket, sőt koraszüléshez is vezethet.

Milyen eredményekkel jár a kezelés?

Dentálhigiénia, a professzionális Fogtisztítás - Interjú Zsiga Mónikával

A kezelés egyik legfőbb pozitívuma az egészségügyi előnyök mellett, hogy utána hosszú ideig rendkívüli frissesség érzést biztosít, az ébredési utáni lehelet pedig üde és kellemes lesz hosszú időn át.

Glacz Ágnes dentálhigiénikus kollégánk szerint, bár a kezelés célja elsősorban egészségügyi jellegű, mivel eltávolítják a baktériumok táptalajául szolgáló fogköveket és lepedékeket, az azonnali esztétikai eredmény is rendkívül fontos.

A fogtisztítás kezelése után az elszíneződések eltűnnek, s ez által fogfehérítés nélkül, fogai azonnal világosabbá válnak!  Ezért mindamellett, hogy a dentálhigiénés kezeléssel sokat tesz egészségének megőrzése érdekében, garantáltan elégedett és ragyogó mosollyal hagyja majd el a fogorvosi széket!