Félszegség és önbizalomhiány? – Így számolj le velük!

Címkék: , , , ,

Sokan vagyunk így: inkább kerüljük a társaságot és a nyilvános helyeket, mert képtelenek vagyunk oldottan, természetesen viselkedni, félszeg zavarunkban ügyetlenül, gyámoltalanul csetlünk-botlunk csak. Ha mégis emberek közé keveredünk, állandóan azt érezzük, hogy mindenki bennünket figyel gyanakvón vagy épp gúnyosan; és ha ketten összehajolnak, -súgnak, vagy felcsattan mellettünk egy nevetés, rögtön az a megalázó gondolat fut át rajtunk, hogy csakis rólunk beszélhetnek, nyilván a viselkedésünket vagy külsőnket kritizálják-gúnyolják.

A sokakat érintő problémáknak általában az irodalma is nagy. Elég csak fellapozni valamelyik életmód magazint vagy rákattintani egy lélektannal foglalkozó blogra, egymást érik a tippek, tanácsok, hogy hogyan győzzük le a félszegséget és az önbizalomhiányt, melyek, ahogyan Szepes Mária A mindennapi élet mágiája című művében fogalmaz, „ikertestvérek”.

Először is,
nem árt tisztázni az eredetüket

Az alacsony önbecsülés, a félénkség egy következmény, a kiváltó ok sok minden lehet, a genetikai hajlamtól kezdve a gyermekkorban felénk támasztott elvárásokon és bennünket ért minősítéseken át a saját magunkkal – képességeinkkel, társadalmi helyzetünkkel, a megjelenésünkkel vagy annak egy apró részletével – való elégedetlenségig.

Ez utóbbira jó példa az a sok-sok, amúgy okos, csinos, tehetséges, értékes ember, akiknél a félénkség és gátlásosság egyetlen okra vezethető vissza: fogaik állapotára.

Bizony: mosolyunk állapota, szépsége vagy épp tökéletlensége kihat nem csupán az arcunkra, de testtartásunkra, személyiségünkre, viselkedésünkre, általános hangulatunkra. Egészen apró elváltozás a fogsorunkon – elszíneződés, lepattant él, minimális rés a fogak között – a komfortérzetünk romlásával, önbizalmunk csökkenésével járhat, visszahúzódóvá, mosolytalanná tehet, de ugyanígy, akár leheletnyi változtatások is látványos külcsín javulást és komoly belső átalakulást eredményezhetnek; nem utolsósorban pedig egy mosolygósabb embert!

Egy csodálatos átalakulás története

Ha valaki, hát Vivien tudja, hogy az esztétikailag problémás fogak milyen hatással lehetnek a lélekre, a személyiségre!

A 25 éves lány fogai egy genetikai eredetű zománcfejlődési rendellenesség miatt, a gondos ápolás ellenére, foltosak, sárgák voltak; az emiatt őt ért iskolai csúfolódások pedig évtizedekre aláásták önbizalmát.

„A fogsorom állapota kihatott eddigi életemre és a személyiségemre – mondja. Szégyenlős és gátlásos voltam, keveset és rejtve mosolyogtam.”

Vivien igen hamar, a húszas évei elején eljutott az önbizalomhiánnyal való leszámolás következő és igen fontos lépéséhez: rájött a megoldásra.

„Beláttam, hogy nem hagyhatom ennyiben a dolgot, a fogaim állapotát. Meg kell találnom az igazi énemet, amilyennek a szívem mélyén mindig is éreztem, lelki szemeim előtt mindig is láttam magam. Végiggondoltam, mi fojthatta el bennem csírájában azt a Vivient, aki derűs, imádja a társaságot, a nevetést, és szeret a középpontban lenni. Rájöttem, hogy egyetlen dolog hatott és hat rám bénítólag: a fogaim állapota.”

Innen már csak egy – nem is olyan könnyű – lépés következett: a tettek mezejére lépni! A lány, nem könnyen ugyan, de ezt is megugrotta! „Felismertem, mit kell tennem: egy fogászati szakember segítségét kérni. A mesterségesnek ható végeredmény képe és a fájdalomtól való félelem még egy ideig toporgásra kényszerített, egészen addig, amíg ismerősökön keresztül rá nem találtam a Madentára, arra a klinikára, ahol régóta kiemelt hangsúlyt helyeznek az esztétikai fogászatra.

A döntésem után, hogy belevágok, felpörögtek az események, a teljes kezelés tíz nap alatt lezajlott! Pedig nem kis beavatkozáson estem át, hiszen csaknem az összes fogamra – szám szerint huszonhatra – kerültek cirkónium koronák!

Leírhatatlan az érzés, ami végleges fogsor bepróbálásakor elöntött: nekem is lehetnek ilyen fehér, formás és szabályos fogaim?! Azóta is a fellegekben járok a boldogságtól! A családom, a barátaim egybehangzóan állítják, hogy a kisugárzásom, az egész lényem megváltozott, és én is érzem, hogy megnőtt az önbizalmam, magabiztos és derűs vagyok minden élethelyzetben. A gátlásos, félszeg Vivien egyszer s mindenkorra a múlté!

A Madentában elvégzett tíznapos beavatkozás alapjaiban változtatta meg az életemet; az új koronákkal új ember született. Ha visszaforgathatnám az idő kerekét, sokkal előbb belevágnék. De nem kesergek, csak élvezem, hogy kinyílt a világ és kinyíltam én is!”

Vivien átalakulása a GLAMSMILE jegyében zajlott: a fogászat világában egyedülállóan összetett látásmód azt teszi lehetővé, hogy a mosolyt személyre szabottan, szakmai, esztétikai és pszichés szempontok figyelembevételével, valamint a legmodernebb eszközökkel történő kivitelezéssel tökéletesítsük vagy építsük újjá. A folyamat eredményeként nem csupán egy jól funkcionáló és esztétikus, de az arcvonásokkal és a teljes személyiséggel harmóniában lévő – röviden a hozzád legjobban illő – természetes hatású mosolyt kapunk.