Fogászati héjak

I. DEFINÍCIÓ

A fogászati héj a fogak elülső, ajak felőli felszínére helyezett rendkívül vékony (kb. fél mm) fogpótlás, ami elsődlegesen esztétikai problémák, valamint apró foghiányok, kisebb sérülések korrekcióját teszi lehetővé. Mivel a héj nem borítja be a fog minden felszínét csak az elülső felületet – valamint minimálisan az oldalsó és hátsó felszínt – ezért előkészítéskor a fog minimális preparálást (csiszolást) igényel.

 

II. KINEK JAVASOLT?

Fogai alapvetően egészségesek, de elégedetlen a látványukkal? Netán apróbb sérülések, elváltozások vannak rajtuk?

Önnek a fogászati héj nyújtja a megoldást,

 • ha nem elégedett fogai alakjával;
 • ha rés van az első fogai között;
 • ha fogai akár életmódbeli szokások, akár korábbi gyógyszeres kezelés miatt oly módon elszíneződtek, hogy fogfehérítéssel már nem orvosolható az elváltozás;
 • ha gyökérkezelt fogai elszíneződtek;
 • ha frontfogai sérültek;
 • ha fogain zománchibák fedezhetők fel;
 • ha fogait túl aprónak, rövidnek találja;
 • ha – kisebb formai hibák, helyzeti rendellenességek miatt – fogai esztétikai korrekcióra szorulnak, amihez nem szükséges a fogszabályozó kezelés;
 • ha fiatalosabb, üdébb mosolyra vágyik…

 

III. BŐVEBBEN A HÉJAKRÓL

A héjak készülhetnek kompozitból vagy porcelánból.

DIREKT/KOMPOZIT HÉJAK: A kompozit héj esztétikus, fényre kötő, fehér színű tömőanyagból készül. Direkt héj esetében nincs szükség lenyomatvételre és fogtechnikusi munkára, mert a héjat a fogszakorvos a rendelőben el tudja készíteni, természetesen mindig egyénre szabottan.

INDIREKT/PORCELÁN HÉJAK: Az indirekt héjak elkészítéséhez fogtechnikai munkára is szüksége van, elnevezésük is innen ered. A frontfogakra vékony porcelán (kerámia) héj kerül, melynek színe és áttetszősége megegyezik a saját fogakéval. A laboratóriumi körülményeknek köszönhetően a kerámia héj jóval egységesebb megjelenésű, mint a direkt héj, és pontosabb is, így az eljárás alkalmazásával természetes hatású fogsorra tehetünk szert. A kerámia héj fémmentes és hipoallergén.

 

IPS e.max préskerámia – a héjkerámiák non plus ultrája

Egyre több páciensben merül fel az igény, hogy a lehető legmagasabb színvonalon, ám a lehető legkisebb beavatkozás árán javítana fogai esztétikáján. Az e.max erre az igényre ad választ!

Az e.max egy új, innovatív, kizárólag kerámia alapú anyag. Szóló restaurációk (héj, inlay, korona) készíthetők belőle, híd készítésére nem alkalmas!

Ezzel a kontaktlencséhez hasonló vékonyságú porcelán héjjal esztétikailag kifogástalan mosolyt kapunk., hiszen az e.max kerámia héj megjelenésében gyönyörű, ráadásul teljesen élethű, nem különböztethető meg a természetes fogaktól.

Az e.max héj másik remek tulajdonsága, hogy szilárd, minőségi alapanyagból készül; jelenleg ez az egyik legerősebb szájban alkalmazott fogászati kerámia, így hosszú távra nyújt megoldást. Mivel színtiszta kerámia, fémet nem tartalmaz, így allergiás reakciót, érzékenységet nem vált ki.

Amikor azt mondjuk, hogy az e.max alkalmazásakor a fogakat csak minimálisan kell lecsiszolni, az nem üres ígéret vagy ügyes marketingfogás: az eljárás során valóban csak egészen apró preparálásra van szükség a fogak ideális méretének kialakítása érdekében.

 

IV. A KEZELÉS MENETE

1. Konzultáció:

Fogorvosunk felméri a páciens fogainak aktuális állapotát, illetve azt, hogy az adott problémára valóban megoldást jelenthetnek-e a héjak (pl. bizonyos harapási hibák esetében a korona, esetleg a fogszabályozás nyújt megoldást).

2. Fogtisztítás:

A beavatkozás előtt a fogak alapos és professzionális tisztításáról a dentálhigiénikusunk gondoskodik. Sokan döntenek úgy, hogy a fogak fehérítését is elvégeztetik, hiszen így a héjak színe már a fehérített fogszínhez választható ki.

3. A kezelés:

Direkt héjak esetében: A direkt héjat a fogorvos egy ülésben készíti el a rendelőben. A kezelés a fog tisztításával és előkészítésével, illetve a megfelelő tömőanyag-színek kiválasztásával kezdődik. Az anyagok speciális rétegezési technikával kerülnek a fogfelszínre. A kialakult fogfedő réteget az orvos fényesre polírozza, hogy az élethű legyen.

Indirekt héjak esetében: Az indirekt héj elkészítése általában két ülésben történik. Első alkalommal a fog látható, elülső felszínének megmunkálására van szükség, az előkészítés során orvosaink kb. 0.5 mm fogszövetet távolítanak el a fog legkülső (zománc) rétegéből. Az eljárás természetesen helyi érzéstelenítés alkalmazásával történik, teljesen fájdalommentesen. Ezután a kezelőorvos precíziós lenyomatot vesz az előkészített fogsorról, majd a pácienssel közösen kiválasztja a leendő kerámia héjak minden jellemzőjét, így azok színárnyalatát, alakját és karakterét.* A végleges héjakat a fogtechnikus készíti el laboratóriumi körülmények között. A két ülés közötti időszakra (3-4 munkanap) a fogorvos ideiglenes héjakkal látja el a fogakat a zavartalan mindennapok és a fogérzékenység okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében. Második alkalommal az elkészült porcelán lemezkék próbája és ragasztása történik. A héjakat a fogorvos speciális ragasztóanyag segítségével, egyesével ragasztja fel. A kezelés a fogak polírozásával, valamint mindennapos ápolásuk ismertetésével fejeződik be.

*Tipp: Az esztétikailag kifogástalan végeredmény érdekében érdemes a tervezéshez komoly támpontot adó wax-up és a mock-up módszerek adta előnyöket kihasználni. A konzultáció során szakorvosaink erről a lehetőségről is részletesen tájékoztatják a pácienseket.

 

V. A HÉJAK ÁPOLÁSA, GONDOZÁSA

A fogászati héjak élettartama megfelelő szájhigiénia mellett általában 3-10 év (direkt héj: 3-5, indirekt héj: akár 10 év).
Tisztításukhoz puha sörtéjű fogkefe és a fogzománchoz kíméletes fogkrém ajánlott. Fogmosáskor a fogközök tisztítására fordítsunk kiemelt figyelmet, de javasolt a szájzuhany alkalmazása is. Fontos, hogy az íny egészséges állapota fennmaradjon, mert a gyulladás miatt visszahúzódó fogíny esetében láthatóvá válik a héj és a fog találkozási pontja. Ilyen esetben általában új héj készítésére van szükség.
A vékony lemezkék csak a fog elülső felszínét borítják, vagyis a fog belső felülete ugyanúgy szuvasodhat, ezért annak ápolására is érdemes kiemelt figyelmet fordítani és rendszeresen ellenőriztetni a fogorvosunkkal.

Erre is érdemes odafigyelni!

A vékony héjak sérülékenyek, könnyen megrepednek, lepattannak, ezért kerüljük a rossz szokásokon alapuló extrém mechanikai hatásokat, mint pl. a körömrágás, ceruzavégrágás, pisztáciatörés foggal.
A héjak a hőhatásokra is érzékenyek, például a hirtelen hőmérsékletváltozásra, amikor forró és hideg hatás egyszerre vagy nagyon rövid időn belül éri, illetve a csak nagyon forró étel, ital is megpattinthatja.
A sérült indirekt fogászati héj nem javítható, cserélni kell.

 

VI. HOGYAN HAT AZ ÉLETMINŐSÉGRE?

A direkt héj a leggyorsabb válasz az elszíneződött, a kedvezőtlen alakú vagy réses fogakra.
Direkt héjjal a megújult mosoly egy ülésben elérhető!

Az indirekt héj a legmagasabb esztétikai igényeknek is megfelelő és tartós válasz az elszíneződött, a kedvezőtlen alakú vagy réses fogakra.
Indirekt héjjal a tökéletes mosoly két ülésben, akár 1 hét leforgása alatt elérhető!

 

Direkt vagy indirekt?

Mi szól a direkt héjak mellett?

 • A direkt héj-megoldás egyetlen fogászati ülést igényel, márpedig sokaknak az azonnali eredmény a legfontosabb.
 • A direkt héj bármikor lecserélhető indirekt kerámia héjra.
 • A direkt héj megváltoztatható, pl. színkorrekció végezhető rajta, valamint sérülés esetén a rendelőben javítható.
 • A direkt héj árfekvése kedvezőbb (ám mivel élettartama rövidebb, mint a porceláné, ezért hosszú távra számolva ez az állítás már nem állja meg a helyét).

Mi szól az indirekt héjak mellett?

 • Az indirekt héjak végleges formája – éppen a laboratóriumi körülmények miatt – pontosabban tervezhető.
 • A direkt héjak egy idő után elszíneződnek, az indirekt héjak sokkal inkább tartják a színüket.
 • Az indirekt héj – porcelán anyagának köszönhetően – jóval homogénebb megjelenésű, mint a kompozit héjak, vagyis még azoknál is magasabb szintű esztétikai hatást érhető el velük.
 • Az indirekt héj fémmentes és hipoallergén.
 • A direkt héj élettartama rövidebb; nem véletlen, hogy a direkt héjakat inkább hosszú távú ideiglenes megoldásként használjuk, míg a végleges protetikai eredmény érdekében az indirekt porcelán héjakat alkalmazzuk.

 

Mikor nem megoldás a héj?

 • Ha az elülső fogak oly mértékben károsodtak, hogy az már a rágást is korlátozza (ilyenkor a korona alkalmazását ajánljuk).
 • Nagy tömések esetén.
 • Hiányos szájhigiénia esetén.
 • Erős éjszakai fogcsikorgatáskor.
 • Bizonyos harapási rendellenességek meglétekor.
 • Gyulladt íny vagy fogágy esetében, hiszen ekkor először magát a gyulladást kell kezelni.
 • Ha a páciens olyan sportot űz, amelyhez fogvédő sínt használ, illetve, ha valamilyen fúvós hangszeren játszik – ilyen esetekben a héjak csak korlátozott keretek között alkalmazhatók.
 • Jelentős esztétikai eltérések – pl. túl nagy rés, erős elszíneződés, elszürkült gyökérkezelt fog – esetén sem nyújt megoldást a héj. Ilyenkor koronát kell alkalmaznunk.

 

Jó tudni!

 • A veneer ige jelentése: burkol, leplez, takargat. Használják konkrét és átvitt értelemben is.
 • A lenyomatvétel során semmilyen fájdalommal nem találkoznak a pácienseink. A foghéj felhelyezése során maximum kellemetlen érzés, átmeneti érzékenység léphet fel, de ezt helyi érzéstelenítéssel könnyen kezelik fogszakorvosaink.
 • Foghéjat több esetben is ajánlott használni: általában a frontfogak esztétikai kezelésére pl. szuvasodás, zománchiba és formai hibák (méret, forma, fogak közti rés) esetén. A fogszín megváltoztatására is kedvelt módszer, de ha két árnyalatnál többet kell módosítani, akkor már a koronát alkalmazzuk. Amikor fogfehérítéssel már nem lehet elérni a kívánt fogszínt, szakorvosunk akkor is felajánlja a foghéj alkalmazását. Bizonyos esetekben alkalmazásukkal akár a fogszabályozáshoz hasonló eredményt is elérhetünk velük, lényegesen rövidebb idő alatt.

 

Fogtömések, fogászati betétek

Fogszuvasodás

Miért alakul ki?

A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat – például cukor, fruktóz, glükóz stb. – lebontanak. Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, ami károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt; a savas közegben a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.

Időben előrehaladó folyamat

Idővel a szuvasodás a fog mind mélyebb rétegeit érinti, elérve a dentint, végül a fogbelet – innentől a folyamat visszafordíthatatlan, a fogállomány véglegesen roncsolódik.
A szuvasodás sokáig nem ad tünetet, ezért fontos, hogy rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésekre, ahol a gyakorlott szakember felismeri az első jeleket is.

Kezelése

A fogszuvasodás mértékétől függően különböző eljárások léteznek a fog funkcionális, morfológiai és esztétikai helyreállítására.

 

I. Megelőzés barázdazárással

A barázdazárás a fog mély barázdáinak, gödröcskéinek lezárása a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Ez a biztonságos és fájdalommentes eljárás terápiás céllal is alkalmazható a kezdődő szuvasodás megállítására.

 

II. Esztétikus tömések – kisebb és közepes mértékű szuvasodásoknál

A fogtöméssel tulajdonképpen a szuvasodás által okozott foganyagvesztést pótoljuk. A szuvas területek eltávolítását követően a fog koronájának anatómiai formáját tömőanyag segítségével állítjuk helyre. Az eljárás kis és közepes mértékű fogszuvasodásnál alkalmazható, amikor a fogból megfelelő mennyiségű egészséges rész maradt, amihez a tömőanyag hozzáköthető.

Manapság már nem találkozni amalgám töméssel a fogászati rendelőkben, helyüket átvették a sokkal esztétikusabb, fogszínű tömések.

A korszerű tömőanyagok

 • a tökéletes végeredmény érdekében több rétegből állnak, ahogyan fogaink is (a fog rétegei: zománc, dentin, fogbél; ezek közül az első kettő egymásra rétegződése adja a fog színét)
 • számos árnyalatban léteznek, így minden esetben megtaláljuk a saját fogszínhez igazodó megoldást, ami a mosolyzónában lévő fogak esetében bír kiemelt jelentőséggel
 • a fog természetes fényáteresztő képességét is képesek imitálni, ami szintén elengedhetetlen az élethű hatáshoz
 • rendkívül erősen kötődnek a foghoz, így időtálló és mérettartó fogtömést adnak
 • UV-fényre azonnal kötnek

 

Hogyan zajlik a beavatkozás?

 1. Állapotfelmérés

Felmérjük a szuvasodás helyét és kiterjedését, ez alapján választjuk ki a megfelelő terápiát.

 1. Érzéstelenítés

A helyi érzéstelenítés garantálja a teljesen fájdalommentes kezelést.

 1. A szuvas szövetrészek eltávolítása

Az elhalt, szuvas részeket (töméscsere esetén a régi amalgámtömést) fúrással távolítjuk el.

 1. Az üreg kitisztítása, fertőtlenítése

A baktériumok maradéktalan eltávolításával a tömés utáni fogfájásnak, a szuvasodás továbbterjedésének vesszük elejét.

 1. Alábélelés

A speciális kompozittal végzett alábélelés jó alapot ad a tényleges tömőanyagnak, valamint szigeteli a dentint. Mélyebb szuvasodáskor gyulladáscsökkentő hatású gyógyszeres alábélelést alkalmazunk.

 1. A fogtömés

A fényre kötő tömőanyagot több rétegben visszük az üregbe; így lesz tartós és természetes hatású a végeredmény. Az egyes rétegeket néhány másodpercig UV-fénnyel megvilágítjuk, így a tömés azonnal és tökéletesen megköt.

 1. Polírozás

Polírozással elsimítjuk, illetve fényesítjük a felszínt, és végül elérjük az élethű megjelenést.

 

III. Betétek – nagyobb szuvasodások esetén

Előrehaladott szuvasodás, túl nagy hiány vagy méretesebb amalgámtömés cseréje esetén nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját. Ilyenkor személyre szabott fogászati betétet, inlayt vagy onlayt alkalmazunk, amit lenyomat alapján a fogtechnikai labor munkatársa állít elő. A betétek anyaga lehet műanyag, kerámia, nemesfém. A legesztétikusabb megoldás a porcelán vagy kompozit (kerámia és műgyanta keveréke) anyagból készült, a fog színéhez tökéletesen illeszkedő fogászati betét.

 

Mi az inlay?

Az inlay igen tartós és esztétikus tömésfajta, amely a hiányzó fogszövetet pótolja, helyreállítva annak anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját. „Átmenetet” képez a tömés és a korona között.
Az elérhető típusok tekintetében – a funkcionális és esztétikai igényeket, valamint az anyagi lehetőségeket figyelembe véve – számtalan megoldás kínálkozik; mindenki számára megtaláljuk a lehető legideálisabb megoldást.

 

Mit érdemes tudni az onlayről?

Ha a foghiány már túlságosan kiterjedt ahhoz, hogy az inlay elegendő legyen a lefedésére, onlayt – részleges koronát – alkalmazunk. Az inlayjel ellentétben az onlay a teljes rágófelszínt és a fogcsücsköket beborítja. Felhelyezésével az erőteljesen károsodott fogak is megtarthatóvá válnak.

Amennyiben a foghiány már betéttel sem korrigálható, koronával fedjük a sérült, károsodott fogat.

 

Az általunk alkalmazott magas minőséget képviselő esztétikus betétek alkalmazásával

 • a megmaradt fogmennyiség megmenthető
 • bármilyen fog egyéni színezettsége, árnyalata élethűen utánozható, így természetes hatást, a többi foggal harmonizáló megjelenést érhetünk el
 • hosszú távú megoldást kapunk, mivel a betétek rágóstabilitása kiváló.

 

A beavatkozás menete

A betét elkészítéséhez két alkalom szükséges:

 1. alkalom

A károsodott fogat előkészítjük, és megtörténik a lenyomatvétel. A lenyomat alapján a fogtechnikus egyedileg gyártja le a betétet. Ehhez általában egy hét szükséges; ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül.

 1. alkalom

Az orvos eltávolítja az ideiglenes tömést, majd speciális ragasztóval beragasztja a fogtechnikai laborban elkészített betétet, ami tökéletesen illeszkedik a preparált üregbe.

 

Mikor célszerű inlay vagy onlay betétet alkalmazni?

 • Amikor a fogszuvasodás a fogfelszín két vagy több részére kiterjedt.
 • Ha a fog töméssel már nem restaurálható tökéletesen, mert túl kevés az ép fogállomány.
 • Az eltávolításra kerülő tömés melletti szuvasodás érinti a fog egy vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét.
 • Régi, nagy kiterjedésű amalgám tömés helyettesítésére, vagy a csücskök pótlására.
 • Gyökérkezelt fogak fedésére.
 • Esztétikai okok miatt (a rágófog elszíneződött, a fog struktúrája veleszületetten hibás), ha a fog alakilag nem megfelelő, illetve rágófunkciója nem kielégítő.

A betétek sokféleségével várjuk!

Az általunk alkalmazott betétek magas esztétikai igényeket elégítenek ki. A megerősített kompozitból (Belle Glass, Gradia) és kerámiából (préselt kerámia, Empress) készülő inlayek élettartama igen magas: 8-12 évre biztosítanak megoldást pácienseinknek. A látható oldalzónában, rágófogak esetén is kitűnő megoldás a hiányzó fogrész kiegészítésére, a fogak esztétikus szépítésére, fogak pótlására.

 

Jó tudni!

 • Nem ritka, hogy a fog felszínén csak egy apró, „komolytalan” lyuk látszik, de valójában a fog belsejében már kiterjedt roncsolódás áll fenn. A még láthatatlan fogszuvasodásnak is vannak tünetei: érzékenység, fájdalom, kellemetlen szájszag. Ezen panaszok esetén is fogorvoshoz kell fordulni, hogy időben elvégezhető legyen a beavatkozás.
 • Ha elszíneződést, szuvasodást, repedezettséget fedez fel a fogfelszínen, esetleg egy darab letört a fogából, továbbá érzékenység és fogfájás áll fenn, forduljon fogorvoshoz, hiszen az ilyen tüneteket adó fog tömést igényelhet!
 • A fogtömés megakadályozza a fogak további romlását és azt, hogy a szuvasodás átterjedjen a szomszédos fogakra.
 • Fogtömésre, fogászati betét alkalmazására fizikai sérülés, belső vagy külső savártalom miatt (pl. reflux, savas ételek/italok fogyasztása) is szükség lehet: a kopást és a letöredezést is ezzel a kezelik.
 • A fogak roncsolódásáért, tehát a szuvasodásért többek között a helytelen táplálkozás és az elégtelen szájápolás a felelős.
 • A megelőzéshez fontos a megfelelő szájhigiénia – alapos fogmosás, fogköztisztító eszközök alkalmazása – a lepedék eltávolítása érdekében, illetve a rendszeres, félévenkénti fogorvosi ellenőrzés és a dentálhigiénikus által végzett fogkő-eltávolítás.
 • A fluor növeli a zománc savakkal szembeni ellenállását. Használjunk fluoros készítményekkel (fogkrém, szájvíz), fogyasszunk fluorral dúsított sót, fluorid tablettát.
 • Bár a korszerű tömések fényre azonnal kötnek, mégis érdemes a beavatkozás előtt enni valamit, mert az érzéstelenítő injekció hatása több órán át eltarthat. Ez idő alatt nem lehet enni, mert félrenyelhet vagy csúnyán elharaphatja zsibbadt és érzéketlen nyelvét, ajkát.
 • A beavatkozás után előfordul hideg- meleg érzékenység, de ennek 1-2 héten belül fokozatosan el kell múlni. Ha a panaszok nem múlnak el vagy rosszabbodnak, lépjen kapcsolatba rendelőnkkel.
 • Az esztétikus tömés, az inlay és onlay fogászati betét kávé, tea, egyéb színező hatású ételek/italok fogyasztása, dohányzás esetén idővel, a foggal együtt elszíneződik.