PRF-terápia a fogorvoslásban a gyors és fájdalommentes gyógyulás, a legkiválóbb eredmény érdekében

Címkék: , , ,

A fogorvoslás tudományának állandó fejlődése során egyre-másra jelennek meg az olyan innovatív technikák, módszerek, melyek kíméletesebb és biztonságosabb beavatkozást, gyorsabb, kellemetlenségektől és szövődményektől mentes gyógyulást, valamint a legkiválóbb eredményt garantálják; összességében mind jobb és jobb páciensélményt tesznek lehetővé. Ilyen előremutató megközelítés a PRF sajátvér-terápia, ami az emberi vérben található gyógyító tulajdonságú komponensek működésén alapul.

A PRF-módszert dr. Joseph Choukroun sebész, aneszteziológus, fájdalomspecialista dolgozta ki 2001-ben. Az eljárás jó ideje jelen van a fogorvoslásban, számos előnyt kínálva a pácienseknek.
A PRF-terápia lényege, hogy a vér egyes alkotóelemeit, nevezetesen a szervezet öngyógyító folyamatait támogató regenerációs sejteket és faktorokat fogjuk munkára annak érdekében, hogy előlendítsük a beavatkozás során kezelt területen a sebgyógyulást, a csont- és lágyszövetek regenerációját.

Mit takar a rövidítés?

A PRF rövidítés a Platelet Rich Fibrin kifejezésből ered, ami lefordítva így hangzik: vérlemezkékben gazdag fibrin (fibrin=’a vér megalvadásakor kicsapódó fehérje, a sebek első tömítőanyaga, ami a vart képezi’). 

Mi a PRF-módszer menete?

A PRF egyszerű és gyors eljárás, a szájsebészeti műtéttel egyidejűleg végezhető.
Közvetlenül a fogászati beavatkozás előtt vért veszünk a pácienstől. A vérrel teli kémcsöveket azonnal centrifugáljuk a PRF centrifugában mindaddig, míg a vér alkotóelemei a kívánatos módon el nem különülnek. A folyamat során a vérhez nem keverünk semmiféle adalékanyagot, tartósítószert vagy alvadásgátlót. A kinyert vérplazmát a szájsebészeti eljárás során a kezelt területre visszajuttatjuk: így tesszük a gyógyulási, regenerációs folyamatokat sejtszinten intenzívebbé.

Mi történik a vérrel a centrifugálás során?

A speciális protokoll szerint történő centrifugálás során a kémcső felső felébe kiválik a vörösvértestektől mentes, ám fehérvérsejtekben, vérlemezkékben, jelzőmolekulákban és növekedési faktorokban gazdag fibrin alvadék, vérplazma.
A centrifugálás idejét és sebességét, a kémcső típusát aszerint választjuk meg, hogy a kinyert plazmát hogyan szeretnénk alkalmazni: szövethiányok pótlására, lágyszövetek regenerálására alkalmas membránként; a fogeltávolítás során keletkezett seb gyógyulását támogató vérdugóként; esetleg csontpótlóként önállóan vagy csontpótló anyagokkal keverve.

PRF sajátvér-terápia

Mi jellemzi a keletkezett vérplazmát, fibrint?

 • A centrifugálás eredményeként képződött koncentrált bioproduktum kizárólag saját szöveteket tartalmaz, tehát teljesen biokompatibilis: a szervezet nem kezeli idegenként, nem löki ki magából.
 • A fibrin jelenlétének köszönhetően a szájsebészeti beavatkozások után mérsékeltebb és gyorsabban megszűnő posztoperatív kellemetlenségeket (fájdalom, duzzanat) tapasztal a páciens. A fibrin fájdalomcsillapító hatása gyorsan, már az első napon jelentkezhet.
 • A plazmában koncentráltan jelen lévő növekedési és gyulladásgátló, bakteriosztatikus faktoroknak köszönhetően a lágyszövet, csontszövet szervülése jelentősen felgyorsul, csökken a gyulladások kialakulásának és a seb felülfertőződésének kockázata; a teljes gyógyulási folyamat hatékonyabban és biztonságosabban zajlik.
 • A fibrin alvadék egyéb módon is óvja az érintett területet: a sebre helyezve beborítja, mintegy lezárja a sebészeti felszínt, így a kórokozók nem jutnak be.
 • A fibrin elősegíti a vérerek kialakulását, ami a jó sebgyógyuláshoz és a csontosodáshoz egyaránt nagyon fontos.
 • A megtámogatott regenerációs folyamatoknak köszönhetően a gyógyulás után a szövet esztétikai szempontból is az egészséges állapotot idézi, természetes hatást kelt.
PRF sajátvér-terápia

Mely fogászati beavatkozások esetén, és hogyan hozhat előnyt a PRF-módszer?

 • Fogeltávolítás (bölcsességfog, bonyolultabb húzások): Az eltávolított fog helyére a húzást követően azonnal behelyezett fibrin alvadék (vérdugó) jelenlétében gyorsabban és biztonságosabban gyógyul a műtéti terület, szinte azonnal csökken a fájdalom; minimalizálódik a csontfelszívódás a foghúzás helyén az állcsontban, ami a majdani implantációt is megkönnyíti.
 • Cisztaeltávolítás: A szájüregi ciszta eltávolításakor keletkezett szövethiány akár igen kiterjedt is lehet, ami elhúzódó gyógyulási folyamatot eredményezhet. A fibrin alvadékkal viszont feltölthető a műtéti területen keletkezett szövethiány, ami gyors és szövődménymentes regenerálódást tesz lehetővé.
 • Csontpótló eljárás (augmentáció, sinus lift): A szintetikus vagy állati eredetű csontpótlót a saját szöveteket tartalmazó fibrinnel kombinálva a szervezet számára optimálisabb összetételű anyaggal dolgozhatunk, ami elősegíti a gyors és biztonságos beépülést.
  Azzal, hogy a por állagú csontpótló anyagot vegyítjük a kocsonyás, nyúlós formátumú fibrinnel, a csontpótló anyag szétesése, elvándorlása is megakadályozható: az így létrehozott készítmény könnyen megtapad a befogadó helyen (PRF Sticky Bone-készítmény). A fibrin önállóan is alkalmazható csontpótlásra.
 • Implantáció, foghúzást követő azonnali implantáció: A fibrin alvadék védi a műtéti területet, támogatja a csontregenerációt és az implantátum integrációját: vagyis elősegíti a sikeres eljárást és megalapozza a hosszú távra szóló eredményt.
 • Parodontológiai helyreállító műtét: A krónikus fogágybetegséget gyakran kíséri a lágyrészek visszahúzódása, sorvadása, illetve csontvesztés. Ezen állapotok sebészi korrekcióra (ínyplasztika, kürettálás, csontpótlás) szorulnak; a PRF-terápia ilyenkor is hatékonyan segíti a gyógyulást, regenerációt.

Nálunk a pácienseink vannak a fókuszban: fő törekvésünk a biztonságuk, kényelmük megteremtése, jóllétük biztosítása. Olyan eszközökkel, technológiákkal dolgozunk, olyan módszereket alkalmazunk, amelyek a kiváló páciensélményt teszik lehetővé. Így hát természetes, hogy rendelőnkben elérhető a számos előnyt kínáló, széleskörűen alkalmazható innovatív PRF- terápia is. Várjuk Önöket szeretettel konzultációra.