9 ok, hogy miért előnyös a fogászati implantátum

Címkék: , ,

A kor előrehaladtával több olyan fogászati probléma is felmerülhet, mely egy vagy több fog elvesztésével jár,  s ennek hatására a környező állcsont elvékonyodik, vagy egy része felszívódik.  Ez az elváltozás okozza az arcnak az általában időskorra jellemző rövidülését és beesettségét. De van megoldás, hiszen a fogászati implantátum több évtizede a leghatékonyabb módja a fogak pótlásának, mely gyakran csontpótlással kiegészítve az arcvonások változását is megakadályozhatja!

Most megmutatjuk, hogy miért fogja az implantátum „gyökeresen” megváltoztatni az életét!

1. Segít megőrizni az állkapocscsont egészségét

Gyakori hiba, hogy a fogak elvesztése után akár több évet is várunk mielőtt felkeressük fogorvosunkat. Ez a fogat tartó csontozat leépüléséhez vezethet, mivel a csontoknak állandó stimulációra van szükségük, hogy méretét és sűrűségét megtartsák. A rágás során erőhatás éri a csontozatot, s amikor foghiány keletkezik, ez a nyomóerő megszűnik, így a funkcionalitás nélküli csont hamarosan elkezd felszívódni. Ezért kiemelkedően fontos, hogy fogvesztés után felkeressük fogorvosunkat, hogy megakadályozzuk az állkapocscsont leépülését!

 

mosoly_vacsora_fog_implantatum 9 ok, hogy miért előnyös a fogászati implantátum

2. Megfiatalít

Fiatal korban, amikor minden fog és arccsontozat a helyén van, kialakul egyedi arcvonásunk. Ám mikor fogvesztés következik be, arcunk elkezd átalakulni, mivel megváltozik a bőr alatt lévő struktúra. A fogászati implantátum tökéletes megoldást nyújt ez ellen, hiszen megakadályozza az állkapocscsont deformitását, s a hiányzó fogak pótlásával ismét visszanyerhetjük régi arcvonásainkat. Ha pedig újra aggályok nélkül mosolyoghat, és azt ehet, amit csak szeretne, önbizalma azonnal a régi lesz!

 

3. Jobban funkcionálnak, mint a hagyományos kivehető fogsor

Mindamellett, hogy az implantátumok sokkal tartósabbak, mint a hagyományos kivehető fogsorok, még sokkal kényelmesebbek is viselőjük számára. Ennek köszönhetően pedig a fogászati implantátum azonnali javulást hoz életébe.

 

4. A fogászati implantátum megkönnyíti az artikulációt

Az idősebb korosztály gyakran választja a kivehető, részleges vagy teljes fogsort. Ezek viselése azonban körülményes és beszéd közben is kellemetlenséget okozhatnak, mivel megnehezítik az artikulációt és ki is mozdulhatnak. Mivel az implantátumok gyakorlatilag úgy funkcionálnak, mint a valódi fogak, így ezek a kényelmetlenségek implantálás esetén megszűnnek!

 

5. Az implantátum segít fenntartani az arcizmok struktúráját és tónusát

Az arcon számos izom van, s ezek szoros összefüggésben vannak az állkapocscsonttal. Így a fogvesztés következtében történő csontfelszívódási folyamat az izmok működésére is hatással van. Így előfordulhat, hogy amikor az arc izmait már nem éri folyamatos stimuláció, azok mérete és tónusa is lassan megváltozik, mely szintén az arcvonások módosulásához vezethet.

 

implantatum 9 ok, hogy miért előnyös a fogászati implantátum

6. A fogászati implantátum hosszú távú megoldást kínál

A fogászati implantátumok 90%-a gyakran több, mint 20 évig tökéletesen funkcionál. Ezzel szemben a hidakat az olyan általános fogászati problémák, mint a szuvasodás és a kopás miatt 8 évente cserélni kell. Az implantátumok élettartama tehát jelentősen hosszabb a többi fogpótlási lehetőségnél.

 

7. Megakadályozza a fogak helyváltoztatását és a harapás eltorzulását

Minden fogunknak megvan a saját funkciója, ám amikor egyet vagy akár többet elveszítünk, a korábbi funkciókat is a megmaradt fogaknak kell ellátni. A nyomás és stimuláció nélküli terület hatására előfordulhat, hogy a fogsor elkezd átrendeződni, hogy pótolják a hiányzó fog feladatát. Ez harapási nehézségekhez is vezethet, sőt akár még nagyobb probléma is kialakulhat! Fennáll a veszélye annak, hogy a túlterhelt maradékfogazatban további fogakat is elveszítünk.

 

8. Segít a nyomásérzékelésben

Rágás közben a fogak csontra gyakorolt nyomóereje teszi lehetővé számunkra a pontos érzékelést, így amikor elveszítünk egy fogat, arra a területre nem érkezik stimuláció. Ennek következtében a rágás során nem érzékeljük az adott területet, mely kellemetlen és természetellenes érzést vált ki. A fogászati implantátumok erre is megoldást kínálnak, hiszen természetes fogként funkcionálva nyomást gyakorolnak az állkapocscsontra, s ezzel a természetes rágás érzetét keltik.

 

9. Ragyogó lesz tőle mosolya!

Végül, mint mindannyian tudjuk: egy mosoly többet ér ezer szónál, ezért ha nem tudunk felhőtlenül mosolyogni, számtalan szép pillanatról maradhatunk le! Nagyon kellemetlen perceket élhetünk át, ha egy társaságban foghiányunk miatt feszengünk. Ezért az implantátumok mindamellett, hogy az egészség megőrzésében is segítenek, az önbizalom növelésére is szolgálnak. Érdemes az implantátum mellett döntened, hiszen a boldog pillanatokban fogaid sem maradnak rejtve!

Ha kíváncsi rá, hogyan zajlik pontosan a fogászati implantátum beültetése, olvassa el dr. László Zsuzsa szakorvosunkkal készített interjúnkat, melyből lépésről lépésre megismerheti a kezelés menetét.