Implantációs kezelés lépésről lépésre

Címkék: , , ,

A fogászati ellátás és az alkalmazott technológia folyamatos fejlődésének ellenére még ma is több millióan szenvednek valamilyen foghiánytól, ami főleg a fogszuvasodás és a fogágybetegségek következtében jön létre. Hosszú évtizedekig a fogászati hídpótlás, valamint a kivehető műfogsor állt rendelkezésre, mint kezelési mód. Ám a mai modern implantátumok ezeknél sokkal kényelmesebb, esztétikusabb és jóval hosszabb távú megoldást kínálnak!

Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk, miyen előnyökkel rendelkezik az implantáció más eljárásokkal szemben. Most a kezelés teljes menetét dr. László Zsuzsa dento-alveolaris sebész, fogszakorvos ismerteti lépésről lépésre.

Az implantáció magyarul fogbeültetést jelent. Ez az elvesztett fogak pótlásának leghatékonyabb módja. Alapját a csontintegráció adja, melyet az 1950-es években írt le Brånemark, svéd orvosprofesszor. Ő fedezte fel, hogy a titán képes a csontszövettel olyan egységbe lépni, hogy benne szinte eltávolíthatatlanul rögzül. Ebből az anyagból készülnek a fogászati implantátumok, mely titánalapok alkalmasak a rágás során képződött nagy erőket is elhordozni.

A módszer nagy előnye, hogy a végeredmény olyan, akár a természetes fogsor. Harmonikusan segíti az olyan mindennapi tevékenységeket, mint az étkezés, a mosolygás vagy a beszéd. Az implantátumok megfelelő ápolás, tisztántartás mellett hosszú távú, sőt akár végleges megoldást is jelenthetnek problémánkra, szemben a hagyományos hidakkal, melyeket előbb-utóbb ki kell cserélni. A hidakkal ellentétben ennél a módszernél nincs szükség az egészséges fogak lecsiszolására, így elkerüljük a fölösleges foganyagveszteséget.

 

Első lépés: konzultáció és előkészítés

fogaszati-implnatatum Implantátum kezelés lépésről-lépésre

„Az implantáció jó megoldás lehet egy vagy akár több fog hiányának pótlására, de a teljesen fogatlan páciensek számára is sokkal komfortosabb, így életminőségben jobb megoldást nyújthat, mint egy egyszerű teljes kivehető fogsor. A beültetés viszonylag egyszerű, kis műtéttel elvégezhető, amennyiben elegendő vastagságú csont áll rendelkezésre az alsó, illetve a felső állcsonton” – mondta Uzonyi Doktornő.

Az eljárás megkezdése előtt szükséges egy alapos kivizsgálás és gondos tervezés.

1. Az általános anamnézis és szájvizsgálat során megnézzük, van-e valamilyen kontraindikációja a beavatkozásnak, milyen a körülbelüli csontkínálat és a szájnyitás mértéke, elférünk-e majd a szükséges eszközökkel a szájban.

2. Ezt követően készítünk egy panorámaröntgent, mely kétdimenziós képet ad a csontvastagságról. Így tájékozódhatunk pl. az alsó fogakat beidegző ideg lefutásának helyzetéről.

3. A pontos tervezés érdekében kívánatos legrészletesebb képet a CT-felvétel kínálja, mely egy számítógépes rétegfelvétel, ami 3 dimenzióban jeleníti meg csont szerkezetét, például a felső állcsont légtartó üregeit vagy az arcüregeket. Képet ad a csontvastagságról és a csontminőségről is.”

Tehát a kezelés első fázisában megmérjük a rendelkezésre álló csontvastagságot, kiválasztjuk az implantátum hosszát, átmérőjét, eltervezzük a beültetés irányát. Ha kevés csont van a beültetés helyén, kiegészítő műtétre lehet szükség, hogy az implantáláshoz jó alapot biztosító, kellő csontmennyiséget megteremtsük. Ilyenkor 6 hónapot várunk, hogy a beültetett csont rendben beépülhessen, hogy így biztosítani tudja a tartást a műgyökereknek.

Az elvékonyodó csont sajnos gyakran egyszerű anatómiai adottság, de leépülhet a csont hosszan tartó foghiány következményeként, sőt lehet korábbi radikális foghúzás eredménye is”- árulta el a Doktornő.

 

implantacio1 Implantátum kezelés lépésről-lépésre

A műtét

„Az implantátumbeültetés helyi érzéstelenítésben történik. Először metszést ejtünk az ínyen, majd egy fúrási protokollt követve előkészítjük a csontágyat az implantátum számára, ezt követően behelyezzük az implantátumot. Készítünk egy kontroll röntgent, hogy megfelelő pozícióba került-e a műgyökér, majd a sebet varratokkal zárjuk. Néhány napig antibiotikum és fájdalomcsillapító szedése javasolt az esetleges sebfájdalom enyhítésére, valamint fokozottan ügyelni kell a szájhigiéniára. Egy hét múlva kivesszük a varratokat majd ezt követően 3-4 hónap szünet következik, amíg becsontosodik az implantátum. Erre az átmeneti időszakra ideiglenes pótlás készíthető. Létezik olyan típusú implantátum is, amely azonnal terhelhető ideiglenes pótlással.

Ha az implantátum becsontosodott, az ínyen ejtett apró vágással felszabadítjuk, majd a műgyökér belső csavarmenetébe gyógyulási csavart helyezünk. Ennek az a funkciója, hogy az íny elnyerje ideális formáját a gyökér körül, utánozva ezzel a természetes fogakat. Ezt követően a fogtechnikai laborban elkészül az implantátumfej, arra pedig a végleges pótlás: korona/híd, vagy teljes fogsor’’- mondta a Doktornő.

 

 

A siker kulcsa a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres ellenőrzés

Az implantátum célja, hogy végleges megoldást nyújtson, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia és félévente fogorvosi ellenőrző vizsgálat. Kifejezetten ártalmas, ha a beteg sokat dohányzik, illetve nem fordít kellő figyelmet az alapos szájápolásra. Az elkészült fogazat állandó karbantartást igényel, az implantátum nyakának rendszeres tisztítása kiemelt fontosságú, melyhez érdemes speciális fogselymet illetve fogköztisztító kefét használni.

 

Kinek ajánlott az implantátum és kinek nem?

implantatum_mosoly Implantátum kezelés lépésről-lépésre

Bár az esetek 90%-ban az implantátum végleges megoldást nyújt a páciens számára, bizonyos esetekben nem ajánlott az eljárás. Előfordulhat például, hogy az állcsontok vékonysága, vagy az érzőideg sérülésének szövődményes veszélye miatt nem ajánljuk ezt a megoldást. Terhesség esetén sem javasoljuk a beavatkozást. Szintén problémát jelenthet néhány alapbetegség, például a csontbetegségek, csontritkulás, cukorbetegség, bizonyos immunológiai betegségek, korábban sugárkezelt állcsont, vérképzőszervi zavarok, endokrinológiai zavarok, visszatérő vesebetegségek, a Parkinson-kór, a Sjögren-szindróma, súlyos fogágybetegségek, illetve bizonyos harapási rendellenességek.

Ajánljuk viszont azoknak a pácienseknek, akik idegenkednek a hídpótlástól, akiknek a kivehető pótlás viselése diszkomfortot okoz, ajánljuk olyan esetekben, amikor a fogpótlás esztétikáját és funkcióképességét a hagyományos eljárásokkal nem lehet megfelelően biztosítani.

Érdemes akár egy fogat is pótolni, hiszen a fogakat a rágóapparátus részeként kell tekinteni, ahol egyetlen fog hiánya miatt is felbomolhat az egyensúly. Ráaádásul, ha a mosolyzónában van, már egyetlen fog hiánya is komoly esztétikai hátrányokkal jár.