All-on-4® – A teljes fogatlanságtól a teljes életig néhány nap alatt!

Címkék: , , , , , ,

Ha végigpörgetik cikkeinket, feltűnhet, milyen gyakran írunk az All-on-4® technológiáról. Nem véletlenül: az elsők között kezdtük alkalmazni a fogászati implantáció területén belül is forradalminak számító eljárást, és igen nagy számban végzünk ilyen típusú beavatkozásokat. Szájsebész szakorvosunk és egyben a protetikai csapatunk szakmai vezetője, dr. Farkas Dávid is otthonosan mozog a témában mind elméleti, mind gyakorlati szinten.

Az innováció, amellyel akár 48-72 óra alatt jelentős életminőség-javulást érhetünk el. Dr. Farkas Dáviddal az All-on-4®-ról beszélgettünk.

Őt mentorai, többek között dr. Péter György oktatja, ő pedig a rezidensi képzés vezetőjeként a többi fiatalnak adja tovább a megszerzett ismereteket. Ez a fajta oktatási módszer nálunk bevált, olajozottan és hatékonyan működik. A Madenta nyújtotta lehetőségekkel ugyanakkor nemcsak a nálunk rezidenskedő frissen végzett szakemberek járnak jól, de Önök, a pácienseink is! A kezeléseink sorában az egyik zászlóshajónak számító eljárás, az All-on-4® ugyanis megoldást nyújt olyan esetekben is – kiterjedt, akár teljes foghiány, elégtelen csontállomány –, amelyeknél még néhány éve is a kivehető protézis jöhetett volna csak szóba.

Dr. Farkas Dávid értőn és érthetően magyarázza el a technológia jelentőségét.

all-on-4

„Az All-on-4® előnyeit részletezve két nagyon fontos dolgot hangsúlyoznék:

Az egyik, hogy az All-on-4® koncepciót alkalmazva elkerülhetjük a viszonylag komolyabb műtétnek számító arcüregemelést, más néven sinus liftet. A másik, hogy a páciens mentesül a kivehető ideiglenes pótlással való együttélés minden kellemetlensége és nehézsége alól, hiszen itt az első beavatkozástól (foghúzás, implantátumbeültetés) számított 48-72 órán belül fix, rögzített hídpótlással a szájában távozik a rendelőből.

Hogyan zajlik az eljárás, mi a menete?

Először velem találkozik a páciens. Elvégzem az állapotfelmérést, panorámaröntgen készül, előszkennelést végzek. Ennek alapján mérlegelem, majd felvázolom a páciensnek a lehetőségeket, illetve természetesen meghallgatom az igényeit; ezt követi a tervezés.
A tényleges beavatkozás a következő alkalommal kezdődik: dr. Péter György vezetésével lezajlik a műtét, a fogak eltávolítása, illetve az implantátumok beültetése; 48-72 óra múlva pedig behelyezzük a fogtechnikai laborban addigra legyártott fix ideiglenes pótlást.
Végigkísérem a pácienst a folyamat egészén, egy percre sem engedem el a kezét. Folyamatos a kommunikáció, egyeztetés; és a visszajelzésekből úgy tűnik, ez az állandóság biztonságot ad, megnyugtatja a pácienseinket.

Azok, akik nálunk vágnak bele ebbe a kezeléssorozatba, más előnyöket is élveznek. Dr. Péter Györgynek óriási tapasztalata van, az országban ő végzi az egyik legnagyobb számban az ilyen típusú szájsebészeti beavatkozásokat.
Protetikai csapatunk kiválóan felkészült szakemberekből áll, szigorú protokoll szerint működik. A hatalmas tapasztalat és a hatékony csapatmunka mellé jön a digitális tényező, a Madentában elérhető géppark, elsősorban is az intraorális szkenner, amely a lehető legprecízebb tervezést teszi lehetővé; és

ez így együtt páratlan aduász.

Dr. Péter György - All-on-4<sup>®</sup>

Milyen az élet az ideiglenes fogsorral?

A behelyezett híd ugyan ideiglenes, de esztétikailag és funkciójában is teljes értékű, nem kell attól tartania, hogy lötyög, kiesik a pótlás. Egyedül étkezésekkor kell valamivel elővigyázatosabbnak lenni, leginkább azért, hogy az implantátumot kíméljük, mert így az könnyebben és gyorsabban gyógyul. Ebben az ideiglenes hídnak is van amúgy szerepe, hiszen a 3D nyomtatású, nagyon magas minőségű műanyagból készült pótlás jelentős nyomást, rezgést levesz a gyógyulófélben lévő implantátumról.

Melyek a fix ideiglenes fogpótlás további előnyei?

Fogalmazhatunk úgy, hogy az ideiglenes fogsorral töltött néhány hónap egyfajta próbaidőszak a premier előtt, hiszen időt és lehetőséget kapunk arra, hogy az ez idő alatt szerzett tapasztalatokat alapul véve a végleges fogsor esetén a megfelelő harapást állítsuk be, a tökéletes esztétikát alkossuk meg. Ha a „főpróba” során a páciens meggondolja magát az első egyeztetésekhez képest, ha mást, nagyobbat, kisebbet, kerekebbet, szögletesebbet, fehérebbet szeretne, akár valami kényelmetlenség, akár a környezete visszajelzései miatt, akkor a végleges hidat az időközben megváltozott elképzelései, igényei szerint alakítjuk ki. Így az anyagi kiadásokat is lefaragjuk, hiszen a végleges híd már komolyabb tétel, azt kukába dobni, majd újat készíteni tetemes költségvonzattal járna. Fontos, hogy a végleges fogsor valóban tökéletes legyen, mivel azzal jó esetben élete végéig együtt él a páciens, annyira tartósak a modern, innovatív anyagokból készülő fogművek.

intraorális szkenner
intraorális szkenner

Hogyan segíti a munkánkat a digitalizáció?

A Madentában az intraorális szkennernek köszönhetően már teljesen digitálisan visszük végig a folyamatot, a tervezéstől a kivitelezésig, és éppen ezért, illetve a nagy esetszám miatt emelkedünk ki a többi fogászat közül az All-on-4® technológia alkalmazásában. A digitalizáció ilyen fokú használata ugyanis még messze nem mindennapos a fogászatokban. Napjainkban a fogtechnikai laborok kb. 10%-a rendelkezik intraorális szkennerrel, a fogászatok esetében ez az arány még rosszabb. Mi viszont onnantól, hogy Magyarországon is elérhetővé vált a technológia, és az előzetes teszteléseink során megbízhatónak bizonyult, azonnal beszereztük és alkalmazni kezdtük; immár két éve napi szinten használjuk a meglévő készülékeinket. A megszerzett tapasztalat, rutin óriási mértékben megkönnyíti a munkánkat. A technikai hátteret adó partner laborunk is úttörő a digitalizációban. Remekül megy a készülék segítségével a tervezés, kevés korrekció szükséges, probléma azóta alig merül fel, és ez igaz a soklépéses, nagy volumenű beavatkozásokra is. Itt van például az All-on-4®: kivitelezhetnénk intraorális szkenner nélkül, ám jóval körülményesebb lenne, több lenne a hibafaktor. Az, hogy rendelőnkben már elérhető ez a remek innováció, több készülékkel is rendelkezünk, hatalmas előny a szakembereknek, de a páciensek is rengeteget profitálnak belőle.

All-on-4® és intraorális szkenner: a kettő együtt igazi nyerő páros!

Hogy melyik bír nagyobb jelentőséggel: az, hogy a Madentában több szakorvos is rutinosan alkalmazza az All-on-4® technológiát, vagy az intarorális szkenner napi szintű használata? A kettő együtt igazi aduász:

az, hogy az intraorális szkennert és az All-on-4®-t összefűztük, és ráhúztunk egy sajátos, és mint kiderült, remekül működő protokollt, így együtt teszi lehetővé, hogy ilyen magas színvonalon alkalmazzuk ezt a forradalmian új és fejlett technológiát.

dr. Farkas Dávid és páciense

Szájsebészet vagy protetika? Ez is, az is!

Ugyan dento-alveoláris sebész szakorvos vagyok, de itt a Madentában mindig is nagyon sokat foglalkoztam protetikával. Mára én vagyok a protetikai csapat szakmai vezetője.
A két terület közötti különbséget könnyű érzékeltetni. A szájsebészet tudás és technika, a protetika kreatív munka, alkotás, ha úgy tetszik, művészet. Szakmailag egyébként remek kombináció, ha valaki mindkettőhöz ért. A szájsebész is másképp implantál, ha tudja, hogy mi kerül az implantátumra, és a protetikus is másképp tervez, ha érti az implantációs eljárás lényegét. Ha egy szakembernek komplex rálátása van, ha mindkét szempontot tudja érvényesíteni, ahogyan azt mentoraim teszik és a mind több tapasztalattal a tarsolyomban talán már én is, az egy biztosan befutó kombináció!”