A fogszabályozás menete: minden, amit tudni érdemes a fogak „rendezéséről”

Címkék: , , , ,

A fogszabályozás új korszakba érkezett az utóbbi években: egyre többeknél alkalmazható úgynevezett láthatatlan készülék, de ami látszik, az is esztétikus; és akár foghúzás nélkül korrigálhatóak még a komolyabb problémák is.
De mit kell tudnunk, mielőtt belevágunk a fogszabályozásba? Dr. Borsos Gabriellával, a Madenta fogszabályozó szakorvosával, fogszabályozó szakmai vezetőjével beszélgettünk.

Akaratpróba

A fogszabályozás menetének első lépése a konzultáció. Fontos kideríteni a páciens motivációját, mivel a sikerhez elengedhetetlen, hogy valóban akarja a kezelést. Hosszabb, akár 1,5-2 éves együttműködést is igényelhet a fogszabályozás, amit nem lehet félúton abbahagyni.

„A felnőtteknél egyszerűbb a helyzet, ők tudatosan érkeznek a fogorvoshoz. Ha valami esztétikailag zavaró a fogsorukkal kapcsolatban, a felnőtt páciensek készek az eredményért türelmesen végigcsinálni a fogszabályzás időszakát. A gyermekek viszont a szülő, iskolai fogorvos, az általános fogászatot végző kollégák észrevételei alapján kerülnek hozzánk, nem saját késztetésből. Így az ő esetükben igen fontos elmagyarázni, mi a probléma a fogukkal, és milyen következményei lehetnek annak, ha kesze-kuszán maradnak. Gyakran ösztönzőleg hat, hogyha kiderül, az osztálytársaknak, barátoknak is van ilyen készüléke” – magyarázza dr. Borsos Gabriella. Természetesen emellett fontos tudni azt is, milyen költségekkel jár az adott készülék viselése.

Aktív részvétel a fogszabályozás menete során

Miután a páciens megkapta a fogszabályzó készülélet, legyen az kivehető vagy rögzített, nem dőlhet hátra a karosszékben. A szabályozás időszakában speciális eszközökkel kell tisztítania a fogsorát, az orvos személyre szabott instrukcióit követve. „Ügyelnie kell egyebek közt arra, hogy ne harapjon kemény dolgokba a kezelés ideje alatt. Enyhe, pár napig tartó érzékenység is előfordulhat az aktiválások után” – mondja Dr. Borsos. „Azt sem árt már az első alkalommal tisztázni, hogy az aktív kezelést követi egy úgynevezett retenciós időszak, amikor csökkenő időtartamban, de 2 évig még hordani kell egy átlátszó retenciós sínt, javarészt éjszaka. Emellett – hogy megtartsuk az elért eredményt – pár fog belső felszínére ragasztásra kerül egy 1 mm átmérőjű szál, melyet folyamatosan viselni kell a kezelés után” – magyarázza a doktornő.

Fontos a pontos diagnózis

A diagnózis felállítása és a kezelési terv elkészítése nem tart sokáig, és egyáltalán nem kellemetlen – ám annál fontosabb. „Ez alapján határozzuk meg, hogy a fogakat hova, milyen mértékben mozgassuk ahhoz, hogy közvetve az arc harmóniáját is pozitívan tudjuk befolyásolni, és ne csak a fogak szintjén érjünk el esztétikai javulást. Kiértékeljük a röntgent, a lenyomatokat, a fogsorról készült fotókat.  Ezután ismertetjük az eltérés okát a pácienssel, és felvázoljuk, milyen kezelési alternatívák léteznek számára” – mondja Borsos Gabriella doktornő. „A döntés a páciens kezében van. Ma már nem kell hosszasan várakozni a készülékre: ha a terv kész, egy héten belül akár el is kezdhető a tényleges kezelés.

Kivehető vagy rögzített?
Fém vagy átlátszó?

A még fejlődésben lévő gyermekeknél (általában pubertáskor környékéig) kivehető készülékes kezeléseket végzünk, amit éjszaka, illetve nappal pár-pár órát, összesen olyan 10-12 órát kell viselniük. A növekedés befejeztével a fiatal felnőtt kortól már rögzített készülékekkel tudjuk a fogakat mozgatni. „Bizonyos esetekben, ha az eltérés kisebb fokú, lehetőség van felnőtt pácienseknél is úgynevezett sínes terápiát alkalmazni, ami a páciens által eltávolítható és visszahelyezhető. Tehát egyfajta kivehető készülékről beszélünk, ám mivel a mechanikáját tekintve teljesen eltér a gyermekkori kivehető készülékektől, így az étkezéseket kivéve viselni kell, napi 22-23 órán át” – magyarázza dr. Borsos.

Az életkori sajátosságokat figyelembe véve alapvetően meghatározott az alkalmazandó készülék típusa. Ha ettől eltérünk, nem lesz eredményes és hatékony a kezelésünk. „A páciens szeretne tökéletes mosolyt, mi pedig ehhez próbáljuk megtalálni a legalkalmasabb készüléket. A siker érdekében pedig néha kompromisszumokat kell kötni a kezelés idejére. Ám inkább erre a rövid, átmeneti időszakra legyen ez igaz, mint az elért eredményre. Az már a páciens döntése, hogy a rögzített készülék esetében fém tappancsokat, netán a szinte észrevehetetlen, porcelán típusokat választja” – mondja a doktornő.

A gyermekkori fogszabályozás menete dióhéjban

„Nagyobb gyermekek esetében nem elsősorban a fogakat mozgatjuk, hanem megpróbáljuk az állcsontok növekedését megfelelő irányba befolyásolni. Az egészen kicsiknél pedig a rossz szokásokról való leszoktatás (ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) a cél, illetve az izmok egyensúlyának beállítása. Ha ezeket a feltételeket megteremtettük, akkor összpontosíthatunk a fogak precíz beállítására. Ha ugyanis a környezet nem megfelelő, a beszabályozott fogak nem maradnak a helyükön. Fontos tehát, hogy minél korábban elkezdjük a gyermekek kezelését, hiszen így lehetőségünk van később kialakuló rendellenességek megelőzésére, vagy az elváltozás súlyosságának mérséklésére, másrészt így hamar megbarátkoznak a fogászati környezettel, ami pszichésen is hozzájárul a kezelés eredményességéhez” – mondja dr. Borsos Gabriella.

Gyorsan megszokható

„A fogszabályozót egy-két héten belül megszokják pácienseink, ám az úgynevezett aktiválások, azaz a fogak mozgatása után pár napig érzékenyebbek lehetnek a fogak. Az általunk alkalmazott fogszabályozók lágy erőket alkalmaznak, így a fogmozgatás miatti fájdalom is minimális a korábban használt készülékekhez képest. Kezdetben a lágy szöveteket, ajkakat is irritálhatja a rögzített készülék, de ehhez is hamar hozzászoknak a páciensek – mondja dr. Borsos. „Fontos tudni, hogy a fogszabályozás menete egyfajta életvitelbeli változással jár: gyakrabban és alaposabban kell fogat mosni speciális fogtisztító eszközökkel, melyhez a páciens egy kezdő fogápolási csomagot kap. Az eszközök helyes használatát dentálhigiénikus szakember segít elsajátítani. Emellett háromhavonta professzionális fogtisztításois fontos résztvenni. Természetesen a folyamatos kontrolloknak köszönhetően azonnal közbe tudunk avatkozni, bármilyen kezdődő kóros folyamatot észlelünk” – teszi hozzá a doktornő.

Kinek ajánlott és kinek nem?

Szinte mindenki alkalmas, vagy alkalmassá tehető fogszabályozó kezelésre. Ha valakinek súlyos, aktív fogágybetegsége van, előbb meg kell szüntetni a gyulladást. Ebben parodontológus segítségét kérhetjük. „A probléma orvoslása után kifejezetten ajánlott, hogy az elvándorolt, kilazult fogakat visszaszabályozzuk szabályos helyzetükbe, hogy aztán hosszú távú sínezést kaphassanak. Ha valakinek több foga van egy protetikai híd alatt, nem tudjuk a fogakat külön mozgatni. Ilyenkor megoldás lehet, hogy az amúgy is régi hidat eltávolítjuk és a kezelés idejére szóló, ideiglenes koronákat teszünk fel, amikor pedig befejeződött a fogszabályozás menete, az immár jó helyen lévő fogakra új, stabilabb, jobb funkciót ellátni képes hídpótlást készítünk” – mondja a doktornő.

Állandó vendégek leszünk?

„A rendelőnkben is alkalmazott modern technikának köszönhetően jelentősen lecsökkent mind a kezelések közbeni visszarendelések száma, mind a székben eltöltött idő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elegendő hathetente kontrollon megjelenni, és az elvégzett kezelések ideje átlagosan fél órát jelent” – nyugtat meg mindenkit a doktornő.

Szeretne még többet megtudni a fogszabályozásról? Most összegyűjtöttük minden cikkünket a témával kapcsolatban, hogy a lehető legtöbb információ birtokába juthasson! Kattintson ide!