Fogfehérítés: szemfényvesztés vagy hatékony kozmetikai kezelés?

Címkék: ,

Felgyorsult világunkban mindenre azonnal szeretnénk megoldást találni. Így vagyunk a fogfehérítés esetében is: a ragyogó, fehér fogsort varázsütésre szeretnénk magunkénak tudni. Csodák azonban nincsenek.

A kozmetikai fogászat egész ágazata épül a fogfehérítő technológiák kidolgozására. A szakemberek új anyagokat, eljárásokat és eszközöket fejlesztenek ki, és gomba módra szaporodnak a külön, csak a fogfehérítésre specializálódott szalonok is. Egyre népszerűbb a fogfehérítés – és egyre több a csalódott ember, aki úgy érzi, nem azt kapta a pénzéért, amit várt. „Sok bosszúságtól kímélhetnénk meg magunkat, ha tisztában lennénk azzal, hogy a fogfehérítés épp olyan kozmetikai kezelés, mint a többi, ahol az egyéni eltéréseket figyelembe kell venni. Ami az egyik esetben működik, az egy másik páciensnél lehet, hogy hatástalan lesz” – magyarázza Zsiga Mónika, a Madenta dentálhigiénés szakembere.

Mitől lesz fehér?

„A fogfehérítés hatásossága és tartóssága három tényezőtől függ: a hatóanyagtól, a fehérítés időtartamától és a fogak zománcának minőségétől. A hatóanyagok két nagy csoportját alkalmazzák leggyakrabban fogfehérítésre: a hidrogén-peroxid tartalmú anyagokat és az úgynevezett non-peroxid fogfehérítőket. Mindkét anyagnak vannak előnyei és hátrányai is” – meséli Zsiga Mónika.

Hogyan működik a fogászati fogfehérítés?

A non-peroxid fogfehérítők oxigént vonnak el az elszíneződésből, de mivel az így kezelt fogak újra kapcsolatba kerülnek az oxigénnel, ezek a szerek nem érnek el tartós hatást. A hidrogén-peroxidot tartalmazó szerek oxigént szabadítanak fel, ami az elszíneződést tartósan megszünteti. Az eredmény így sem életre szóló, bár az igaz, hogy az úgynevezett emlékeztető kezelésekkel újra fel lehet frissíteni a fogak színét.

A látványos hatás függ attól is, hogy milyen koncentrációban tartalmazza a fehérítő anyagot a fogfehérítő készítmény. Az európai uniós szabályozások szigorúan előírják, milyen sűrűségű anyagot használhatnak a szakemberek a fehérítésre. „A fog zománca is befolyásolja, mennyire lesz hatékony a beavatkozás. Az erősebb, ellenállóbb zománc lassabban fehéredik, így hosszabb ideig kell érintkeznie a fogfehérítő anyaggal ahhoz, hogy az eredmény látványosabb legyen. A folyamatot lehet katalizálni: legtöbbször különféle lámpákat használnak erre a célra. Az azonban tény, hogy léteznek különösen ellenálló fogak, melyek szinte egyáltalán nem reagálnak a kezelésre” – mondja Zsiga Mónika.

Mielőtt nekifognánk

Bármelyik készítményt vagy eljárást választjuk, tisztában kell lennünk azzal, hogy a lepedékes, fogköves fogakat nem lehet kifehéríteni. Minden beavatkozást meg kell előznie egy professzionális tisztításnak. A fehérítő anyagok, bármelyikről is beszélünk, csak a természetes fogszövetet fehérítik, így ha töméseink vagy koronáink vannak, mérlegelni kell, hogy mennyire lesz esztétikailag zavaró a szín eltérés, valamint hogy belevágunk-e később egy korrekciós kezelésbe, hogy a színeket összhangba hozzuk.

Nem árt a fogaknak a fogászati fogfehérítés?

A közhiedelem szerint a fogfehérítés roncsolhatja a fogat. A fogfehérítés ma már egy rendkívül gyakran alkalmazott esztétikai fogászati beavatkozás, számtalan tudományos és klinikai vizsgálat igazolja, hogy a megfelelően végzett fogfehérítés ártalmatlan, biztonságos. A fogfehérítést azonban nem ajánlott 13 évnél fiatalabb személyeken és várandósság esetén végezni.

Ha biztosra akarunk menni

„Mindig gondoljuk végig, hogy melyik eljárást választjuk, mert nem biztos, hogy egy fogkrém vagy ecsetelő látványos változást fog hozni egy 5 perces fogmosás alatt. Ha ráadásul egy nagyon abrazív eljárást választunk (például szódabikarbónás dörzsölést, vagy erősen szemcsés fogkrémet) még akár sárgább fogakat is kaphatunk a kezelés végére a zománc kopása miatt. Kérjük ki szakember véleményét és tanácsát.” A fogorvosi rendelőkben és a fogfehérítő szalonokban a katalizált, gyors eljárások állnak rendelkezésre.

Orvosi felügyelet nélkül pedig csak peroxid-mentes fehérítés alkalmazható. A drogériákban általában alacsony hatóanyag tartalmú készítmények kaphatók. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki szép és hosszú távú eredményt szeretne, annak az orvosi felügyelet mellett elvégzett, peroxidos, hosszabb ideig tartó, otthoni fehérítést ajánlott. Nehéz ezzel megbarátkozni a rapid megoldások világában, de a fogfehérítésre is igaz a régi és bölcs tapasztalat: lassú víz, partot mos” – mondja Zsiga Mónika.