Mérnöki precizitás és digitális forradalom a fogászatban – Beszélgetés dr. Péter Györggyel

Címkék: , , , , , ,

Dr. Péter György kollégánk szaktekintélynek számít a fogászati implantológia területén. Specialitásai közé tartoznak a kiterjedt vagy teljes fogatlansággal és akár elégtelen csontállománnyal bíró páciensek esetén is megoldást kínáló All-on-4® rehabilitációk, a CAD/CAM technológiával készült implantátumos fogpótlások, a csontpótló eljárások.

Szakmai életútjának alakulásáról, szakterületének fejlődéséről, és sok egyébről is szó esett a beszélgetés során.

Hogyan választotta a fogorvosi pályát? Sima ügy volt, vagy akadtak „kacskaringók”?

Annak idején műszaki pályára készültem, de hamar rájöttem, hogy számomra túl száraz lenne a mérnöki szakma. A természethez, a biológiához mindig kötődtem, így felvetődött, hogy valamilyen biológiához kapcsolódó foglalkozást választok. Adta volna magát az orvosi pálya, ám az általános orvoslás, illetve az ehhez kapcsolódó körülmények nem egyeztek a személyiségemmel. A fogorvoslás jó kompromisszumos megoldásnak tűnt, hiszen a műszaki érdeklődés és a biológia számomra ezen a területen tudott ideálisan összekapcsolódni. Ráadásul a családban is volt követendő példa, és azt is vonzónak tartottam, hogy gyors eredményeket lehet elérni a szakmában.
Bár ekkor még nem volt konkrét elképzelésem azzal kapcsolatban, hogy milyen területre specializálódjak, abban biztos voltam, hogy végig kell járnom a ranglétrát ahhoz, hogy szakmailag megfelelően fejlődjek. Ezt a fejlődést nagynevű szakemberek segítették; nekik, és két külföldi ösztöndíjnak köszönhetem, hogy végül a sebészet és az implantológia irányába specializálódtam. A münsteri egyetemen implantológia master képzésen vettem részt, később ezt egészítettem ki egy komplett szájsebészeti master fokozattal. Emellett a múltban is és a mai napig számtalan továbbképzés és konferencia résztvevőjeként képzem magam – gyakorlatilag szinte csak az implantológia szakterületére koncentrálva. Jelentős állomásnak számít az életemben az az időszak, amikor egy plasztikai sebészeten részt vehettem arc- és fejsebészeti beavatkozásokban is, melyeknek köszönhetően igazán komplex képet kaphattam.

Mi teszi igazán jó implantológussá a fogorvost?

Nagyon leegyszerűsítve azt gondolom, hogy a fogak irányából vezet ide az út. Megalapozottabb tudással rendelkezik ugyanis az a fogorvos, aki a legfontosabb célt tartja szem előtt: hogy foga legyen a páciensnek. A beteg ugyanis nem zseniálisan elvégzett implantációra és professszionális csontpótlásra vágyik, ő csak fogakat szeretne. Szépet, amivel lehet mosolyogni, ami funkcionálisan megfelelő, amivel teljes életet élhet.
Ha tudjuk, mi a cél, ha van egy jó tervünk, hogy mit szeretnénk elérni, akkor ahhoz már nem nehéz odatenni az alapokat. A házépítés sem az alapokkal kezdődik, meg kell terveznünk előbb az egész épületet és az aprólékos tervezés során a tetőtől a belsőépítészetig mindenre kell gondolni.
Ugyanígy, a fogászati kérdéseket is komplexen kell látni, hiszen nem lehet úgy implantációs beavatkozásokat nagy biztonsággal végezni, hogy kizárólag az implantátummal foglalkozunk, azzal pedig nem, hogy hogyan lehet rá tökéletes fogat építeni. Mivel én végigjártam ezt az utat a ranglétra minden fokán állva, úgy hiszem, hogy elég jó rálátásom van az egész spektrumra.

Hogyan tudja eldönteni a jó szakember, hogy milyen fogászati megoldást ajánljon a betegének?

Kicsit sarkítva úgy fogalmaznék: vigyázni kell, mert minden fog végén ott egy ember. Nem a panoráma röntgen vizsgálgatásával kezdődik a közös történetünk, hanem egy beszélgetéssel. Meg kell hallgatni a pácienst, mert az is lehet, hogy teljesen mást gondolunk arról, mi a probléma. Az objektív döntések meghozatala előtt tehát egy picit pszichológusként is kell viselkedni ahhoz, hogy felismerjem, hogyan érdemes kezelnem a hozzám fordulókat.
Minden páciensnél szükséges mérlegelni például a pszichés terhelhetőség mértékét, és hogy ennek fényében milyen procedúrák terhének lehet őt kitenni. Sokszor a lehető legegyszerűbb megoldást kell megtalálni, és nem a legkomplexebb, legdrágább kezelést forszírozni, mert nem attól lesz elégedett a páciensünk.

Mi az, ami a legizgalmasabb rész az Ön számára manapság az implantológia területén?

Az implantátumok azonnali terhelhetősége évtizedek óta jelen van az implantológia területén, a technológiai háttér azonban csak mostanra forrott ki, most értük el azt, hogy nagy biztonsággal, széles körben alkalmazhatjuk. Ha valakinek megvan a megfelelő protetikai szakképzettsége, tapasztalata, akkor ma már azonnal, fájdalommentesen készíthet a frissen beültetett implantátumra ideiglenes rögzített fogpótlást – még akkor is, hogyha a páciens elvesztette az összes fogát, vagy jó úton halad efelé.
Ezt teszi lehetővé például az All-on-4® koncepció, aminek köszönhetően egy kiterjedt foghiánnyal érkező pácienst néhány nappal az implantáció után már rögzített fogpótlással tudunk hazabocsátani a rendelőből, amivel jóízűen étkezhet, szabadon mosolyoghat, teljes életet élhet. Ez az egyik csúcsa a fogászatnak – ha nem is az egyetlen.

A Madenta a jövő fogászataként hirdeti magát. Ez mit jelent?

A fogorvoslásban évek óta technológiai forradalom zajlik. A Madenta hosszú ideje követi, vagy még inkább úttörőként mutatja a jövőbe mutató irányt. Itthon már jó ideje az élvonalba tartozunk az újonnan bevezetett innovációkkal, de azt is nagyon fontos hangsúlyozni, hogy csakis a már jól kipróbált megoldásokat alkalmazunk.
Az, hogy a Madenta „A jövő fogászata”, nem egy üres címke és nem is kizárólag az innovációkról szól, hanem arról az átfogó szemléletről is, hogy a szakmai és technológiai felkészültségtől az ügyfélkiszolgálásig a maximumot nyújtjuk pácienseinknek.